Dodaj do ulubionych

wredne dziecko znajomych-szkody

21.05.06, 11:43
wczoraj zrobilismy z mężem grila dla znajomych. mamy mały ogródek a obok nas
nasi sąsiedzi maja mały ogródek, na który mozna bez problemu przebiec bo
tylko krzaczki dzielą, taka umowna granica. Mój syn bawil się z córką
znajomych na obu ogódkach, biegali i szaleli, z tym ze u sąsiadów byli bardzo
krótko. W trakcie imprezki córka znajomych złamała nam naszą magnolię, jej
rodzice nie zareagowali, my też nie bylismy zbytnio źli bo to w końcu
dzieciaki. Dziś rano zauwazyłam, że magnolia sąsiadów, która była większa i
drozsza od naszej tez jest złamana. Czyli ta dziewczyna tez ją prostu tak
sobie złamała, bo jej to sprawiło przyjemnośc. Widziałam potem jak sąsiad
usuwa złamane gałązki. Co zrobić? Nie bedę żądac od moich gości kasy za
złamane dzrewo sąsiadów, bo wiem ze pewnie by to oznaczało koniec znajomości.
Dzrewo sąsiadów kosztowało ok. 100 zł. Zalezy mi na dobrych układach z
sąsiadami. Chyba najlepiej będzie jak oddam sąsiadom kase za drzewko co?
Nie wiem kiedy do nich iśc i przeprosić, bo teraz jest u nich cała ich
rodzina. Moze wieczorem jak będą sami? Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 11:48
      napisz to jeszcze raz, a prościej, czemu masz zwracać kasę sąsiadom, bo nie
      zrozumiałam?
      • pantaleta Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 11:50
        dziecko moich gości złamało moim sąsiadom magnolię, czy powinnam oddać sąsiadom
        kasę?
        • kwirynia Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 11:55
          na pewno powinnaś pójść i przeprosić, bo najgorsze jest jak będziesz udawała,
          że nic nie wiesz. Zobaczysz co wyniknie z rozmowy. Może nie będą chcieli kasy
          Pozdrawiam
          Ania
        • alpepe Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 13:10
          ja bym poszła i oddała.
          • pantaleta Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 13:19
            właśnie mąż gadał z sąsiadem, przeprosił go i chiał oddac kasę, sąsiad nie
            chciał, ale ustalili że jak drzewko przestanie rosnąc albo zmarnieje, to oddamy
            im kasę
            • alpepe Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 13:25
              to super, świetnie się zachowaliście.
            • corokia Re: wredne dziecko znajomych-szkody 30.05.06, 09:48
              a dlaczego to Ty masz oddawac kasę?Twoi goscie powinni to zrobic -rodzice tego
              dziecka co złamało roslinkę!!!dlaczego bierzesz to na siebie?nie rozumiem
              zupełnie.
    • iwona371 Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 13:55
      Zastanawiam sie, dlaczego zalozylas z gory, ze to coreczka znajomych zlamala
      magnolie sasiadow? Przeciez na sasiedniej posesji bawili sie oboje - twoj syn i
      coreczka znajomych. Nie zlapalas malej na goracym uczynku. A skad wiesz, ze -
      jesli to rzeczywiscie ona - zrobila to zlosliwie i specjalnie, moze wcale nie
      chciala?
      • galela Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 14:07
        To samo mi przyszło do głowy.
      • agawamala Re: wredne dziecko znajomych-szkody 29.05.06, 11:02
        Jest taki gatunek dzieci - dzieci wredne. Bez powodu, złosliwe, niszczą dla
        przyjemności, dla satysfakcji, że ktos nie będzie miał, będzie miał straty,
        szkody, zmartwienie.
        I być może autorka wątku wie, że córka ich znajomych należydo gatunku takich
        dzieci.
        Było to dawno ( ma dzieci w wieku licealnym), gdy kolega mojego syna ( chyba 8-
        9 letni) z premedytacją wylał tusz na podlogę. Było to u nas w domu. Nie
        rozlało sie, ale właśnie odkręcił i wylał. Nie widział, że był obserwowany.
        Zapytany dlaczego wylał zaparł się, zaprzeczył.
        Była to jego ostania wizyta w naszym domu.
    • monia145 Re: wredne dziecko znajomych-szkody 21.05.06, 16:12
      Nic nie rozumiem! Może wychodzisz z błędnego założenia, ze to ta dziewczynka
      złamała to drzewko? A może to Twój syn? Nie pomyślałaś o tym? Poza tym nawet
      jeśli zrobiła to ta dziewczynka, to może nienaumyślnie, podczas zabawy zdarzaja
      się takie rzeczy, dlaczego zakładasz od razu, ze to złe, złośliwe dziecko?
      Tylko dlatego, ze jej rodzice nie zareagowali na to, że złamał Wasze drzewko?
    • malpig Re: wredne dziecko znajomych-szkody 22.05.06, 11:09
      Nie byłoby problemu, gdyby dzieci bawili się w Waszym ogródku a nie sąsiada.
      Zastanawiam się dlaczego pozwoliłas przekraczać "umowną" granicę, ale bardzo
      wązną bo granice prywatnosci.
      Ukłony dla sąsiada za jego ciepliwość i wyrozumialość.
      • karmasz Re: wredne dziecko znajomych-szkody 28.05.06, 18:33
        Wiem,ze twoje pytanie dotyczylo czegos innego. Ale takze nasunelo mi sie to samo
        pytanie. Skad wiadomo,ze corka znajomych polamala krzaczek? Dlaczego jako
        gospodarze nie zadbaliscie o to aby 2 dzeciakow nie latala sasiadowi po ogrodku?
        • kattkak Re: wredne dziecko znajomych-szkody 28.05.06, 18:52
          nie rozumiem rodziców, którzy nie pilnują swoich dzieci. Dla mnie byłoby
          oczywiste że jeśli moje dziecko( bo nie złapałaś za rękę tej małej) zrobiłaby
          jaką szkodę to natychmiast starałabym się jakoś tą sytuację naprawić. Sama mam
          małe dziecko i jak chodzę do kogoś w gości to nie piję kawy tylko pilnuję
          dziecka. Jeżeli dziecko przechodziłoby na stronę sąsiada i nie mogłabym
          upilnować, to postawiłabym płot.
          Sama naczyściłam się już trochę czekoladowych śladów na kanapie mojego
          chrześniaka, więc wyobrażam sobie co czują inni.
          • ashera Re: wredne dziecko znajomych-szkody 29.05.06, 14:03
            Ja myślę, że ta mała może mieć poprostu ADHD, i wcale nie jest wredna. Żadne
            dziecko nie jest z gruntu złe i nie powinnyści oceniać w ten sposób.
            Pozdrawiam.
            • madzia1708 Re: wredne dziecko znajomych-szkody 29.05.06, 14:11
              a ja myślę, że to normalne dziecko, a nie wredne
              dzieci takie są, ze lubią się popisywac, jak nie są u siebie, zreszta do końca
              nie wiadomo, które dziecko to zrobiło

trzeba pojsc do sąsiadów i po prostu przeprosić, nie sądzę, zeby ządali zwrotu
              pieniędzy, moze sama Im kup jakis drobiazg na przeprosiny
              • a.bc Re: wredne dziecko znajomych-szkody 29.05.06, 16:25
                Ustalmy jedno, łamanie drzewek, psucie czegos nie jest normalne u dzieci!
                I przede wszystkim robią to dzieci niedopilnowane!oraz takie, którym jasno sie
                nie wytłumaczy,że tak nie wolno
                Dobrze,ze przeprosiliście sasiadów- przypuszczam,ze pieniędzy nie bedą chcieli
                Ale ty powinnaś teraz nie dopuścic aby ze strony waszego dziecka ,bądz
                znajomych stało sie cokolwiek złego w ogrodzie sąsiada.
                Jednym słowem następnym razem zarówno swojemu dziecku jak i znajomych musisz
                jasno określic pole zabawy, a jak się nie dostosują to za pióra i do domu

• madzia1708 Re: wredne dziecko znajomych-szkody 30.05.06, 09:24
                  dzieci uczą się życia i wcale nie muszą wiedziec, ze łamanie drzewka to cos
                  złego - rolą naszą (rodziców)jest uczyć dziecko, co wolno robić, a czego nie.

Bardzo dobrze napisałas, ze na początku imprezki trzeba było dzieciom jasno
                  określić, gdzie mają sie bawić.
                  • magda270519761 Re: wredne dziecko znajomych-szkody 30.05.06, 10:50
                    Ale jedno nie ulega wątpliwości - wiele mam nie reaguje na to co robią ich
                    dzieci , nawet nie patrzą , bo po co , przecież to nie ich więc niech się
                    dzieje co chce, zawsze dziwią mnie takie sytuacje.I co te dzieciaki robiły u
                    sąsiada?
            • fitap Re: wredne dziecko znajomych-szkody 01.06.06, 19:16
              ashera napisała:

> Ja myślę, że ta mała może mieć poprostu ADHD, i wcale nie jest wredna.

ADHD? jak na podstawie jednego wydarzenia możesz stawiać taką diagnozę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka