iza131 17.12.04, 01:46 Nadia, Nadka, Nadusia, Duśka, Nadeczka - czy ktoś jeszcze ma córeczke o tym imieniu???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta157 Re: Nadia 21.12.04, 02:54 Mamy Nadzieję, ale wołamy na nią Nadia - to moje ulubione imię i czasami załuję, że w dowodzie b. miała Nadzieja... Odpowiedz Link
edela Re: Nadia 22.03.05, 22:27 A ja mam Nadię i bardzo często mówię do niej Nadziejka)) Naduśka , Duśka. Odpowiedz Link
candy_asiya Re: Nadia 02.09.09, 18:38 ale dlaczego w dowodzie Nadzieja skoro wybrałaś Nadia ?? PRZECIEŻ TO SĄ DWA RÓŻNE IMIONA oczywiscie mozna na Nadzieje wołac Nadia jak na Adele Ada ale nie jest to typowy skrót od imienia imie Nadia jest oryginalne samo w sobie, ma pochodzenie arabskie i oznacza - pierwsza, na poczatku www.sudairy.com/arabic/fem.html#N POZDRAWIAM Odpowiedz Link
anka241 Re: Nadia 06.01.05, 12:03 Ja będę miała Nadie w kwietniu i już nie mogę się doczekać.Mam pytanie czy w urzędzie po narodzinach zarejestrują małą jako Nadię czy Nadzieje?Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam Odpowiedz Link
suzalanc Re: Nadia 02.09.07, 20:52 moja ma Nadia, nie bylo zadnych problemow, z tego co sie orientuje to nie powinno byc w calym kraju, chyba ze urzednicy sa niedoinformowani zasciankowi... wtedy beda proponowac Nadzieja, bo to polskie... trzeba byc stanowczym i podac argumenty ze w innych urzedach jakos sie da, zreszta przy tych wszystkich Jessicach, Nikolach i roznych innych, to Nadia naprawde wypada blado pozdroweczka Odpowiedz Link
candy_asiya Re: Nadia 02.09.09, 18:31 anka241 napisała: > Ja będę miała Nadie w kwietniu i już nie mogę się doczekać.Mam pytanie czy w > urzędzie po narodzinach zarejestrują małą jako Nadię czy Nadzieje?Z góry > dziękuję za odp.Pozdrawiam PRZECIEŻ TO SĄ DWA RÓŻNE IMIONA oczywiscie mozna na Nadzieje wołac Nadia jak na Adele Ada ale nie jest to typowy skrót od imienia imie Nadia jest oryginalne samo w sobie, ma pochodzenie arabskie i oznacza - pierwsza, na poczatku www.sudairy.com/arabic/fem.html#N POZDRAWIAM Odpowiedz Link
donata17 Re: Nadia 10.01.05, 11:37 My mamy maluśką Nadię i coraz bardziej uwielbiam to imię. Odpowiedz Link
nata76 Re: Nadia 10.01.05, 15:43 My też mamy NAdię,ma prawie cztery lata. Imieninki 1 sierpnia. Uwielbiam to imie!!!Krótkie i piekne. Szkoda,że jest przez wielu zaliczane jako imię trendy lub wręcz "dresiarskie"...........Choć sama nie wiem,skąd ten absurdalny podział. Ale to już nie na temat. Nasza druga córeczka na imię ma Sonia. NAdzieja też bardzo mi się podoba,ale maz jest obcokrajowcem,więc uznalismy,że Nadia jest najbardziej neutralna-ani Nadzieja, ani Speranza-a sens właściwy!!!! pozdrawiam,nata Odpowiedz Link
kingusi Re: Nadia 14.02.05, 22:15 no to mnie pocieszylyscie bo autorka tematu iMiona dzieciece Gaudiencja traktuje to imie jak jakis marny skrot od Nadziei, a tymczasem sadze ze oba imiona sa SLICZNE I OBA ZNACZA TO SAMO,MOJA CORCIA TEZ NADIA I ANI PRZEZ CHWILE NIE POZALOWALAM, ZE TAKIE IMIE NADALISMY CORECZCE . Odpowiedz Link
candy_asiya Re: Nadia 02.09.09, 18:26 kingusi napisała: > no to mnie pocieszylyscie bo autorka tematu iMiona dzieciece Gaudiencja > traktuje to imie jak jakis marny skrot od Nadziei, a tymczasem sadze ze oba > imiona sa SLICZNE I OBA ZNACZA TO SAMO,MOJA CORCIA TEZ NADIA I ANI PRZEZ CHWILE > > NIE POZALOWALAM, ZE TAKIE IMIE NADALISMY CORECZCE . Imię Nadia co mnie dziwi że nie jest tu wspomniane jest pochodzenia arabskiego !! Nie wiem być może w Europe wzięło się od Nadziei ale jego korzenie sięgają zupełnie dalej, w krajach arabskich od dawien dawna nadawano to imię imię Nadia znaczy dosłownie - pierwsza, na początku Pozdrawiam www.sudairy.com/arabic/fem.html#N Odpowiedz Link
mzn1 Re: Nadia 03.03.05, 22:30 Mamy córeczke Nadie i jest to prawdziwy wulkan energii. Mówimy na nia Nadusia lub tak jak znajomi z Francji - Nadin. Imie polecam i zycze tak pogodnego dzieciatka jak nasze! Odpowiedz Link
zuzaba Re: Nadia 22.03.05, 14:21 Witam wszystkich i się dopisuję Mam córeczkę Nadusię. Pzdr Iza Odpowiedz Link
efi13 Re: Nadia 09.05.05, 15:00 Witam! Rowniez mamy corke Nadke, ur 10.12.2002. Tatus wybral to imie w trakcie trwania ciazy, ja w ogole nie mialam nic do powiedzenia. zrobilismy liste imion, ktore nam sie podobaja i powtorzylo sie u mnie i u meza chyba z 5, ale zrobilismy to tak tylko, pro forma, bo Tatus i tak zadnego innego nie chcial. swietnie do coreczki to imie pasuje, nie wyobrazam sobie juz innego, tylko czasem jak ludzie dowiedza sie jak ma na imie, to tak dziwnie patrza. why? pozdr. Odpowiedz Link
rosse Re: Nadia 21.09.05, 11:04 moja trzymiesięczna córka też ma na imie Nadia.Kiedy ktoś pyta mnie jak ma na imię a ja odpowiadam że Nadia to najczesciej słysze "dlaczego daliście dziecku RUSKIE imie?". Na co ja odpowiadam i zarazem wszystkich informuje że Nadia to imie WŁOSKIE!!!!!!!!!!!! Goraco pozdrawiam - Natalia mama Nadii. Odpowiedz Link
daytona2004 Re: Nadia 22.09.05, 23:39 JA TEZ MAM NADIE BARDZO MI SIE TO IMIE PODOBA, ALE RZECZYWIŚCIE LUDZIE RÓŻNIE NA NIE REAGUJĄ, NAJCZEŚCIEJ KRZYWO PATRZĄ, ŻE RUSKIE IMIĘ, ALE SĄ TEŻ TACY KTÓRZY MÓWIĄ,ŻE PIĘKNE Odpowiedz Link
candy_asiya Re: Nadia 02.09.09, 18:43 raczej arabskie http://www.sudairy.com/arabic/fem.html#N POZDRAWIAM Odpowiedz Link
pinada Re: Nadia 11.11.05, 18:33 Ja też Mam córeczkę Nadię i nie wyobrażam sobie innego.Mowimy do niej Nadinka,Nadi,Nadeńka.Moja bratanica nazywa ją Nadineczka Zastanawiam się,jakie imiona będą pasować do tego?Dla siostry lub brata Nadii- pomózcie. A jezeli chodzi o pochodzenie tego imienia to spotkalam się z opinią,ze jest ruskie,wloskie,rumunskie,francuskie... Odpowiedz Link
sylwuniaw Re: Nadia 05.01.06, 12:48 A u mnie też będzie Nadia!!! Ale dopiero około 18 kwietnia. Odpowiedz Link
polka79 Re: Nadia 29.09.06, 23:31 a my mamy juz corcie Oliwke i teraz chcielibysmy Nadie jak bedzie dziewczynka, a wszyscy wlasnie reaguja szczeg. rodzice ze dacie ruskie imie?? wkurzam sie bo imie przesliczne Odpowiedz Link
0la0 Re: Nadia 26.02.13, 12:16 Ja mam dwie córeczki starsza to Oliwia i młodsza Nadia Jak dla mnie najpiękniejsze imiona!!!!! Zwłaszcza Nadia marzyłam żeby tak nazwać córkę 1 mąż się nie zgodził za to drugi zakochał się w tym imieniu tak samo jak ja Nie wiem jak Wasze Nadusie ale moja ewidentnie z arabskiego jest tą pierwszą wszędzie Odpowiedz Link
candy_asiya Re: Nadia 02.09.09, 18:45 arabskie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! www.sudairy.com/arabic/fem.html#N Odpowiedz Link
kiwi_77 Re: Nadia 06.05.07, 13:14 my też mamy Nadusię od 4 kwietnia jest z nami miała być chłopcem Jeremim ale wyskoczyła nam taka niespodzianka - mężowi bardzo podobało się imię Nadzieja więc wybraliśmy tą wersję imienia. Cieszę się, że Was tu znalazłam - jednak nie tak mało tych Nadii a obawiałam się, że zbyt egzotycznie nam też niektórzy mówią, że takie to wschodnie imię - ale przecież to imię jest bardzo międzynarodowe POZDRAWIAM Odpowiedz Link
ainuin1 Re: Nadia 06.05.07, 19:38 Mnie i mojemu Mężowi bardzo podba się imię Nadia Gorzej, że teraz zrobiło się ono modne, a nam od bardzo dawna się podoba, no ale trudno najwyżej posądzani będziemy o uleganie modzie. Ale mamy problem jak to imię zdrobnić, bo Nadusia - Dusia kojarzy nam się... (przepraszam!) z duszeniem Znajomi podpowiadają Nadi lub Nadin - jak po francusku Macie może jeszcze jakieś propozycje? Odpowiedz Link
olioliwa Re: Nadia 25.06.07, 00:02 Autor: mewamac1 Data: 17.02.07, 21:53 Moja Mała ma na imię Nadia, tyle, że nie muwię do niej Nadusia, a Nadinka. Odpowiedz Link
mewamac1 Re: Nadia 20.07.09, 19:06 Przede wszystkim miało być: mÓwię . Teraz ma prawie 4 latka i mówimy różnie Nadia, Nadika,Nadinka, Nadetka, Nad(t) ka, Nadek, Nadineczka. Ale i tak najpiękniej jest po prostu Nadia. uwielbiam to imię. Odpowiedz Link
suzan11 Re: Nadia 07.08.07, 20:05 Moja bratanica ma na imię Nadia czasami mówimy do niej Nadunia Odpowiedz Link
suzalanc Re: Nadia 02.09.07, 20:49 Tak!! Nadia, Nadinka, Nadi, Nadusia, Nada, Dusia.... dokladnie Nadia Rozalia, urodzona 19.09.2006, za niedlugo roczek!!! pozdrawiam wszystkie Nadie i ich mamusie i mam pytanie, czy wszystkie wasze Nadie sa takie rozbrykane jak moja??? mama Zuzanna Odpowiedz Link
jtk17 Re: Nadia 17.03.09, 14:33 Mój skarb tez ma na imię NADIA,całą ciążę miała być Emilka ale jak się rodziła to był bum na Emilię i tak została Nadia)i bardzo sie z tego cieszymy))Pozdrawiamy wszystkie Nadie i ich Rodziców. Odpowiedz Link
bzz_bzz1 Re: Nadia 02.09.10, 23:04 Znajomi mają Nadię i mówią do niej Nadzia - dla mnie nie do zniesienia piskliwy głoś mamusi krzyczącej Nadzia!!! Odpowiedz Link
nikamama Re: Nadia 23.12.12, 15:04 U nas też Nadia Natalia 2007r. Zdrabniamy Nadusia, Nadulka. Nie znoszę tylko zdrobnień Nadzia i Nadiusia. Na początku widząc reakcje ludzi na to imię czułam się dziwnie. Teraz wielu osobom się podoba i coraz częściej pojawiają się małe Nadie. Wcale to imię nie wydaje mi się rosyjskie. Źródła podają różne pochodzenie, wiem, że jest bardzo popularne w Rosji i na wschodzie ale i nie tylko. Ja osobiście zainspirowałam się Nadią- młodą Niemką z którą pracowałam. Odpowiedz Link