izka_74 26.05.06, 10:34 wiadomosci.onet.pl/1329256,11,item.html Nie można zdawać matury z filozofii, ale będzie można z religii. Zgroza po prostu. klejny krok w stronę państwa wyznaniowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:06 żenada, ze skrajności w skrajność, najpierw zakaz chodzenia do kościoła, za chwilke rozkaz i rozliczanie z bywania. Tolerancja jak w skrajnie ortodoksyjnych krajach muzułmańskich. Innowiercy będą płacić zaraz wyższe podatki i mieszkac w gettach Odpowiedz Link Zgłoś
izka_74 Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:09 Czekam teraz tylko kiedy wprowadzą religię jako obowiązkową. Ja ocena z religii będzie na świadectwie to będę robić w szkole Matiego raban o lekce etyki, a co. Choć może etykę też zlikwidują, bo stwierdzą np. że za małe jest zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:13 wytłumaczą Ci, że matematykiem też nie każdy będzie, a jest obowiązkowa Odpowiedz Link Zgłoś
izka_74 Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:16 bendem tarda, przynajmniej w tej sprawie - prędzej wyemigruję, niż mnie ktoś zmusi do wysyłani chłopaków na religię Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:19 ja zamierzam posłać Kaśke do Komunii i na tym koniec mojej ingerencji Odpowiedz Link Zgłoś
izka_74 Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:24 Mój Mateusz, choc nie jest chrzczony, chodził na zajęcia z religii w przedszkolu, ale to tak integracyjnie (inaczej musiałby gdzieś sam chyba na korytarzu siedzieć). Jak poszedł do szkoły pytałam go, czy chce aby go ochrzcić aby mógł uczestniczyć w lekcjach religii i przygotowywać się do przyjęcia, ale wiedział, że to nie bedzie chodzenie pro forma, tylko będzie musiał naprawde wypełniać wszystkie "procedury". I nie chciał. Teraz musi siedzieć w jednym dniu 2 h lekcyjne w bibliotece, bo przepis o tym, że religia powinna być na początku lub końcu zajęć, jest fikcją. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:31 ja też nie zamierzam nalegać, ale takie małe dzieci mają z reguły odruch stadny, zwłaszcza w takim małym miasteczku jak nasze. Jeśli zdecyduje inaczej, proszę bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:26 Ja jestem wierząca i praktykująca. Do wiary podchodzę serio i jest dla mnie ważna, ale to, co wyrabiają ortodoksi z LPR i PiS BARDZO mi sie nie podoba. To szkodzi Kościołowi. Zastanawiam się, dokąd nas to wszystko zaprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:29 dodatkowo do polityków dołączają sie sami księża, psujac obraz Kościoła, dla mnie jest to nie do przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
mooh Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:36 Dla mnie też. Na dodatek ja się z Kościołem identyfikuję z definicji, bo to moja wspólnota. Dlatego poza tym, że mi sie to nie podoba, to jeszcze mnie wkurza, wpędza w poczucie zażenownia i najzwyczajniej w świecie boli. To jakby ktoś z najbliższej rodziny robił z siebie idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś