Dodaj do ulubionych

Dokąd zmierzamy?

26.05.06, 10:34
wiadomosci.onet.pl/1329256,11,item.html
Nie można zdawać matury z filozofii, ale będzie można z religii. Zgroza po
prostu. klejny krok w stronę państwa wyznaniowego.
Obserwuj wątek
    • wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:06
      żenada, ze skrajności w skrajność, najpierw zakaz chodzenia do kościoła, za
      chwilke rozkaz i rozliczanie z bywania.
      Tolerancja jak w skrajnie ortodoksyjnych krajach muzułmańskich.
      Innowiercy będą płacić zaraz wyższe podatki i mieszkac w gettach
      • izka_74 Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:09
        Czekam teraz tylko kiedy wprowadzą religię jako obowiązkową. Ja ocena z religii
        będzie na świadectwie to będę robić w szkole Matiego raban o lekce etyki, a co.
        Choć może etykę też zlikwidują, bo stwierdzą np. że za małe jest
        zainteresowanie.
        • wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:13
          wytłumaczą Ci, że matematykiem też nie każdy będzie, a jest obowiązkowa
          • izka_74 Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:16
            bendem tarda, przynajmniej w tej sprawie - prędzej wyemigruję, niż mnie ktoś
            zmusi do wysyłani chłopaków na religię
            • wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:19
              ja zamierzam posłać Kaśke do Komunii i na tym koniec mojej ingerencji
              • izka_74 Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:24
                Mój Mateusz, choc nie jest chrzczony, chodził na zajęcia z religii w
                przedszkolu, ale to tak integracyjnie (inaczej musiałby gdzieś sam chyba na
                korytarzu siedzieć). Jak poszedł do szkoły pytałam go, czy chce aby go ochrzcić
                aby mógł uczestniczyć w lekcjach religii i przygotowywać się do przyjęcia, ale
                wiedział, że to nie bedzie chodzenie pro forma, tylko będzie musiał naprawde
                wypełniać wszystkie "procedury". I nie chciał. Teraz musi siedzieć w jednym
                dniu 2 h lekcyjne w bibliotece, bo przepis o tym, że religia powinna być na
                początku lub końcu zajęć, jest fikcją.
                • wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:31
                  ja też nie zamierzam nalegać, ale takie małe dzieci mają z reguły odruch
                  stadny, zwłaszcza w takim małym miasteczku jak nasze.
                  Jeśli zdecyduje inaczej, proszę bardzo
    • mooh Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:26
      Ja jestem wierząca i praktykująca. Do wiary podchodzę serio i jest dla mnie
      ważna, ale to, co wyrabiają ortodoksi z LPR i PiS BARDZO mi sie nie podoba. To
      szkodzi Kościołowi. Zastanawiam się, dokąd nas to wszystko zaprowadzi.
      • wiolkak Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:29
        dodatkowo do polityków dołączają sie sami księża, psujac obraz Kościoła, dla
        mnie jest to nie do przyjęcia
        • mooh Re: Dokąd zmierzamy? 26.05.06, 11:36
          Dla mnie też. Na dodatek ja się z Kościołem identyfikuję z definicji, bo to
          moja wspólnota. Dlatego poza tym, że mi sie to nie podoba, to jeszcze mnie
          wkurza, wpędza w poczucie zażenownia i najzwyczajniej w świecie boli. To jakby
          ktoś z najbliższej rodziny robił z siebie idiotę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka