Dodaj do ulubionych

jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka

26.07.06, 13:59
Dziewczyny, jakiej firmy smoczek do kaszek polecacie dla 16 miesięczniaka?
czy w ogole takie bywają? Tysia, od jakiegoś czasu ma ochote na kaszki
podawane jedynie butlą, a wycinanie dziur w smoczkach nie wychodzi mi
najlepiej, raz są za wielkie, to znów zbyt duże

pzdr

Ewa i Tysia
Obserwuj wątek
    • martaglowacka Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 26.07.06, 14:04
      My (14 miesięcy) kaszki pijemy ze smoka trójprzepływowego Aventu na poziomie
      III.
      Pozdrawiam.
      Marta
    • kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 15:15
      a może to pora aby spróbować podawać łyżeczką, przepraszam ale 16 m-cy to lekka
      przesada, żeby karmić butelką
      • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 15:22
        A niby czemu? Po co sie meczyc lyzeczka, jak szybciej pojdzie z butli?
        • kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 15:24
          moje zdanie jest inne, ale każdy ma prawo do własnego, pozdrawiam
          • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 16:09
            Zatem po co to stwierdzenie: "przesada"?smile
            • gosiula81 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 16:27
              Mojej kolezanki córka ma 2 latka i tez pije z butelki, a ta kolezanka ma
              spokoj, bo nie musi sie uzerac z lyzeczka. Tylko nie wiem co to za smoczek.
              Dodam, ze ja ciagnelam na sniadanie kaszke z butelki (jeszcze takie szklane
              byly) jak mialam 8 lat! Dopiero jak moja mlodsza siostra odstawila butle, ja
              tez.
              • kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 17:01
                ok, napiszę tak: uważam, że karmienie 16-to miesięcznego dziecka butelką to
                przesada i wygodnictwo. A za lat kilka zobaczymy posty typu "ojej, moje dziecko
                ma próchnicę"
                i nadal powtarzam, to moje zdanie i mam do tego prawo, nie krytykuję i nie
                nakazuję karmić łyżeczką, grzecznie pytam.
                • a.lenard Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 18:08
                  kin2 napisała:

> ok, napiszę tak: uważam, że karmienie 16-to miesięcznego dziecka butelką to
                  > przesada i wygodnictwo. A za lat kilka zobaczymy posty typu "ojej, moje
                  dziecko
                  >
                  > ma próchnicę"

a co ma karmienie z butli do próchnicy? wystarczy umyć ząbki po jedzeniu ,
                  przed spaniem i tyle. Moja też ma 16 miesięcy i kasze pije z butli, nie
                  wyobrażam sobie zebym małą łyżeczką podawała jej 240 ml kaszy!!! Tym bardziej
                  ze przed snem jest zmęczona i marudna. Karmienie łyżeczką byłoby wtedy
                  koszmarem, przynajmniej w jej wydaniu.
                  A co do smoczka to Avent trójprzepływowy na III.
                  • bonkreta Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 31.07.06, 23:52
                    Moje dziecko ma 10 mies., od ok. dwóch zjada na kolację ok. 200 ml. kaszy,
                    łyżeczką. Też jest zmęczony, bywa marudny, ale bez przesady, że się nie da wink
              • kaja5 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 29.07.06, 21:51
                gosiula81 napisała:

> Mojej kolezanki córka ma 2 latka i tez pije z butelki, a ta kolezanka ma
                > spokoj, bo nie musi sie uzerac z lyzeczka.

Jak by dała łyżeczke i kaszekę dziecku to też by miała spokój (zakładając zę
                mała by jadła już sama - moja w wieku 2 lat jadła) tylko miałaby troche wiecej
                sprzątania.
                • a.lenard Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 29.07.06, 23:41
                  kaja5 napisała:

> gosiula81 napisała:
                  >
                  > > Mojej kolezanki córka ma 2 latka i tez pije z butelki, a ta kolezanka ma
                  > > spokoj, bo nie musi sie uzerac z lyzeczka.
                  >
                  > Jak by dała łyżeczke i kaszekę dziecku to też by miała spokój (zakładając zę
                  > mała by jadła już sama - moja w wieku 2 lat jadła) tylko miałaby troche
                  wiecej
                  > sprzątania.

no ale mała ma 16 miesięcy, nie chciałabys widzieć jak wygląda moje dziecko w
                  tym wieku jedzące samodzielnie kaszkę. Poza tym picie z butli u mnie jest np.
                  na kolację( potem myjemy ząbki) więc mała jest już mocno zmęczona i samodzielne
                  jedzenie wtedy odpada. Stałe pokarmy je sama, ale narazie kaszkę podawac bede w
                  butli
                  • kaja5 Re: a.lenard 01.08.06, 22:58
                    Tak, tylko ja to pisałam do gosiula81 bo ona napisala że jej koleżanki 2 latnia
                    córeczka pije z butli,a mama ma spokój.Zaproponowałam wiec kaszke i łyzeczke
                    by dziecko samo jadło.
                    Jeśli chodzi o 16 miesięczne dziecko to inna sprawa.Moja córa też nie jadła
                    sama majac 16 miesiecy, musiałam ją karmić łyżeczka - nie tolerowała butli!
        • aniald1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 14:50
          lola211 napisała:

> A niby czemu? Po co sie meczyc lyzeczka, jak szybciej pojdzie z butli?

Idąc tym tokiem rozumowania mozna całe zycie karmić dziecko przy użyciu butelki.
          Ja też uważam, że mozna spokojnie spróbować dawać łyżeczką - pierwsze próby z
          łyżeczką zrobiłam jak Młoda miała 3 mies.
          • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 16:33
            Nie, nie cale zycie.W koncu dziecko bedzie sprawnie samo jadlo łyzka.Próby
            mozna podejmowac i w 1 miesiacu , tylko PO CO?
            • alfama_1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 16:51
              Np. po to żeby później miało OK zgryz i wymowę - jedno z pierwszych pytań
              naszej logopedki dotyczyło używania smoczka.
              Oczywiście co kto woli, bez ciśnienia ale ja smoczka nie używam - ssać dzieci
              nie chciały, butelkę też odrzuciły.
              Pozdrawiam
              • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 17:56
                Wiesz, jakby sie scisle trzymac zalecen to mozna by zwariowac.Tego nie, tamtego
                nie.A zycie pokazuje, ze mozna sobie odpuscic i wszystko bedzie ok.

• kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 17:04
      a co do smoczka to do 10 m-ca używałam Aventy trójprzepływowego. potem
      powiedziałam dość, młody bardzo chętnie sie przestawił
      • kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 17:06
        w butelce zmieniłam smoczek na ustnik i młody długo jeszcze hulał z niekapkiem
        • a.lenard Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 18:10
          kin2 napisała:

> w butelce zmieniłam smoczek na ustnik i młody długo jeszcze hulał z niekapkiem

moja np. powinna uzywac smoka z butli ponieważ bardzo się krztusi z kubeczków z
          ustnikiem ( i własną śliną tekże) , w niekapku mleka z kasza nie podasz,
          kiepsko cieknie takie gęste.
    • zazazi Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 27.07.06, 21:23
      Już tłumaczę się z mojej skłonności do przesady i wygodnictwa. Moja córcia jest
      totalnym niejadkiem, każde karmienie to walka, do tego jest silnie
      zalergizowana. Podaję jej Nutramigen, którego nigdy w połączeniu z kaszką nie
      chciała jeść łyżeczką, więc nie pozostaje mi nic innego jak podawanie go butlą
      (jestem szczęśliwa, że wypija 260 ml na dobranoc). Zgadzam się z dziewczynami
      również co do tego, że zmęczone dziecko wieczorem raczej marzy o śnie, niż o
      półgodzinnym karmieniu - kiedyś probowałam wieczorem podawać małej zupki - to
      była porażka.
      Nie pozostaje mi nic innego jak czekać aż moja mała zacznie jeść "jak człowiek",
      a nastąpi to chyba jak minie alergia.
      Pozdrawiam dziewczyny, ktore "napadły " na mnie i dziękuję dziewczynom, które
      mnie zrozumiały.

do następnego postu

pa
    • mamaigora1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 10:08
      Skoro masz problem ze znalezieniem smoczka to może znak aby z butli juz
      zrezygnować?
      • kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 11:26
        nie napadłam, napisałm że w tym wieku można już karmić łyżeczką, napisałm
        również że karmiłam młedego butlą, kaszki podawał mi sie smoczkiem źle, więc
        spróbowałam łyżeczką, poszło, zmieniliśmy rytm dnia, tzn, najpierw kolacja
        potem kąpiel, zeby umyte, dziecko idzie spać, spi do rana, w nocy tylko
        niesłodzone napoje. A pojęcie próchnicy butelkowej znane jest od bardzo dawna.
        A i jeszcze jedno, niw zmieniłam smoczka na ustnik aby podawać kaszkę, poprostu
        pił z niej napoje.
    • olejek1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 13:48
      jesli nie mozesz znalezc smoka dla 1,5 rocznego dziecka, to moze czas na
      lyzeczke? smile
      lepiej bedzie dla zabkow, rozwoju manualnego i samodzielnosci dziecka, jesli mu
      odstawisz butle, uwierz.
      to za duze dziecko na butle.
      • iwpal Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 14:12
        Nie ma potrzeby, aby dl awłąsnej wygody uwsteczniać dziecko, narażająć przy tym
        jego zęby na próchnice butelkową; już 12-miesięczny maluch jest czesto gotowy
        do odstawienia butelki i jedzenia kaszki łyżeczką.
        • joanna_poz Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 14:17
          no dzieci bezbutelkowe sa gotowe do jedzenia kaszki łyżeczka nawet w 5
          miesiącusmilejakos mnie to nawet nigdy nie męczyło
    • zazazi Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 16:21
      Z waszych wypowiedzi wynika, że powinnam zmuszać swoje dziecko do jedzenia
      kaszki łyżeczką, nawet wtedy gdy mała silnie protestuje... Nie ma co...
      potraficie podnieś na duchu...
      Poza tym moja mała je zupki łyżeczką od kiedy odstawiła się od piersi, czyli od
      5 miesiąca.

• kin2 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 16:30
        łyżeczka to propozyzja a rada to trójprzepływowy Aventu (choć i tak źle leci)
      • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 16:37
        W ogole sie nie przejmuj tymi komentarzami.Korzystaj z wygody jaka daje butelka
        i nawet sie nie tłumacz.Niektore matki za punkt honoru przyjmuja, by ich
        dziecko jak najszybciej:korzystalo z nocnika, jadlo łyzka, itd., a poźniej
        najczesciej licytuja sie siedzac przy piaskownicy ktore co umie.

• zazazi Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 16:48
          dzięki za wsparcie smile
          • verdana Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 19:15
            Ja zwykle tez jestem z tych matek co grzmią "w takim wieku i jeszcze...". Tu
            nie grzmię. Po pierwsze dlatego, ze matka tez musi żyć - karmienie dziecka,
            które nie ma zbytniego zapału do jedzenia, kaszką z łyżeczki - to
            nieprawdopodobnie długi czas... To jedno.
            Po drugie, przerabiałam pewnego niejadka. Jadł wyłacznie kaszki z butelki. W
            momencie, gdy postanowilam odstawić butelke, nigdy więcej nie wziął do ust
            mleka. No i nie bierze od dwudziestu lat. Ale ostatecznie, mleko nie jest takie
            wazne.
            Natomiast w tym momencie zaczęły się schody. Moje dziecko, któremu odebrałam
            butelkę, bo już mnie sama ogarniała zgroza+wyrzuty sumienia, zapadło na dziwną
            dolegliwość. Co pare dni miewało straszliwe biegunki - przez rok. Leczyłam go u
            wszystkich specjalistów, na wszystkie chyba choroby. Wreszcie stara pediatra
            wpadła na pomysł - zorientowała się, ze odkąd dziecko nie je ciepłej kaszy z
            butli nie je nic ciepłego, bo jedzenie trwa za długo - zanim zje choć trochę z
            talerza, potrawa jest zimna. To spowodowalo złe wydzielanie trzustki.
            Dlatego też bylabym raz dziennie za ciepła zupą z butelki, o ile dziecko
            rzeczywiscie nie chce inaczej jeść.
            Dodam tez, ze mój drugi syn w ogóle nic nie pil z butelki. Od 6 miesiaca
            uznawał tylko łyżeczke i kubek. Tak więc wiele zalezy od dziecka.
            • ivanna28 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 19:37
              Dawać łyżeczką. To duże dziecko . Moja córka (oprócz piersi) nie chciała wogóle
              pić mleka czy kaszek z butelki . Od 6 mies (tyle karmiłam piersią) mała je
              kszki łyżeczką .
    • galanina Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 20:16
      Polecam koncowke od tzw. bidonu aventu!Pastikowy ustnik z wielka dziura na butli
      330 ml...Super leci a dziecko nie krztusi sie, bo dziala podobnie jak niekapek...
    • kitka20061 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 28.07.06, 22:23
      Sorry, ale w życiu nie podałabym takiemu dużemu dziecku butli. Moja mała od
      początku, czyli od 7 m-ca je łyżeczką i tak już zostanie.
      • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 29.07.06, 20:16
        A czemu bys "w zyciu" nie podala? Tragedia by sie stala czy jak? Wielkie mi
        halo- lubisz tracic czas na karmienie lyzka to karm.
        Znam kilkoro dzieci, ktore wciagaja kasze z butli az milo i to przez dlugi
        czas.I nie widze, by to mialo jakiekolwiek znaczenie dla ich rozwoju.
        Ale to chyba wiedza tylko te matki, ktore maja starsze juz dzieci i "luzuja" po
        prostu.

Moja cora rozstala sie z butla okolo 14 miesiaca zycia, gdy przestala w nocy
        cokolwiek popijac.Z łyzeczka zapoznala sie majac 4,5 miesiaca- najpierw
        przecierane owoce, potem zupki.
        Moja 18 letnia kolezanka ze smiechem wspomina, ze do 6 roku zycia obowiazkowo
        przed snem wypijala z butli!! manne- to byl jej rytual.Normalna, zdrowa jest-
        trudno uwierzyc, no nie?
        • 1514a Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 01.08.06, 06:35
          mój 16 -miesieczny synek też popija z butli. Ale słyszałam w przychodni rozmowę
          dwóch pań. wnuczek jednej znich mająć 3.5 roku nagle bez przyczyny dostał w
          nocy napadu padaczki, nie były to duże drgawki ale jednak były, dziecko miało
          badanie u neurologa, EEG wyszlo ok, ale w końcu od słowa do słowa lekarz
          dowiedział się że mały pije mleko wieczorem butlą i wyjaśniło się skąd wzięły
          się te napady padaczki. Okazuje się , że około 2 roku życia dziecko nie powinno
          pijać z butli czy kubka-niekapka ponieważ coś w okolicach kkrtani się wtedy
          kształtuje i przytyka podczas ciągnięcia butli, zamykając dopływ powietrza i na
          krótko nie dotleniająć mózgu i wten sposób powstał problem u tego malucha,
          także chyba musimy uważać , pisze to co usłyszałam. A babcia była wtedy z tym
          chłopcem na kontroli.
        • aniald1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 01.08.06, 22:17
          lola211 napisała:

> Moja 18 letnia kolezanka ze smiechem wspomina, ze do 6 roku zycia obowiazkowo
          > przed snem wypijala z butli!! manne- to byl jej rytual.Normalna, zdrowa jest-
          > trudno uwierzyc, no nie?

A jesteś lekarzem dentystą lub ortodontą żeby ocenić jej zgryz i zęby - albo
          chociaz jasnowidzem by wiedziec co by było gdyby rodzice wczesniej zadbali o to
          aby takie duże dziecko nie piło z butelki?? Moim zdaniem 6-latka pijąca mleko z
          butelki to już patologia.
          • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 14:11
            Mysle, ze Twoje zdanie malo ja interesuje.
            Ma zeby jak nalezy, w tym zgryz, wiem bo ja znam na tyle dobrze, ze razem do
            stomatologa chadzamy.
            • aniald1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 22:29
              lola211 napisała:

> Ma zeby jak nalezy, w tym zgryz, wiem bo ja znam na tyle dobrze, ze razem do
              > stomatologa chadzamy.

Rozumiem, że te wyjścia do stomatologa muszą być bardzo częste skoro tak dobrze
              znasz jej zryz i ogólnie zęby wink)))
              • lola211 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 03.08.06, 13:12
                Nie badz smieszna.

A owszem, chodzimy do stomatologa, a nawet do tego samego gina razem- znamy
                sie ze tak powiem, doglebnie.I nie czesto, tylko wowczas, gdy jest taka
                potrzeba.
                • aniald1 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 03.08.06, 15:28
                  lola211 napisała:

> Nie badz smieszna.

Lola wyluzuj troszkę smile)))
    • koala500 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 01.08.06, 21:41
      Moja córka ma już prawie 18 miesięcy i je kaszę przez smoka (ojej!!!), używam
      butelki Canpol i smoczka nr 4 (nazywa się cross, jest lateksowy, koloru
      żółtawego ) i bardzo sobie chwalę. Co do próchnicy - wystarczy przecież po
      jedzeniu umyc zęby.
    • figrut Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 00:40
      Ale się szumu wokół tej kaszki narobiło. Może byś wypośrodkowała ? Wcześnie rano
      po przebudzeniu i wieczorem gdy dziecko bardzo zmęczone podasz kaszkę w butli, a
      jeśli będziesz jej dawać w ciągu dnia, to zrób gęstszą i pozwól dziecku jeść
      samemu łyżeczką. Ja wiem, że tej kaszki trzeba będzie zrobić dużo więcej, bo
      większość będzie wszędzie, tylko nie w buzi małej, ale jaka to frajda dla
      dziecka móc spróbować samemu smile Jak nie dostaniesz takiego smoczka, to wypal w
      zwykłym trzy dziurki drutem do robienia swetrów. Tak się robiło ...dzieści i
      więcej lat temu - skutecznie smile
    • lunarei Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 18:40
      Hehe, ale pranie mózgu Ci zrobiłysmile Babsztyle poprawnesmile
      Mój synek dziś skończył 20 m-cy i z tej okazji dostał bidon do picia, żeby
      odstawić butelki. Z kubka pić nie chce, z niekapka też nie. Może mi powiecie,
      że takiego chłopaczka mam poić łyżeczką?smile
      Wieczorem pije rzadką kaszkę Z BUTLI. Smoczek NUK-a bodajże 4, w każdym razie
      fast. Są też specjalne smoczki do kaszki, z takim krzyżykiem. Są bardzo dobre.

A teraz do Poprawnych Łyżeczkowych:
      Sama piłam butle kaszy rano i wieczorem. Nie pamiętam specjalnie, żeby
      przesadnie dbano o zęby u mnie, szczególnie wieczorem kaszę piłam PO myciu
      zębówsmile I tak do 7 roku życia. Skutki: zgryz mam bardzo dobry, zęby zdrowe, bez
      próchnicy, wymowę poprawną, nigdy nie sepleniłam.

Nie widzę powodów, żeby na siłę karmić łyżeczką, jeśli dziecko bardzo
      protestuje. Butla będzie w użyciu wieczorem tak długo jak tylko synek będzie
      chciał ją opróżniać. Zupy je łyżką, obiady je z rodziną przy stole, posługuje
      się widelcem.

zazazi: Słuchaj siebie, jeśli chcesz dawać wieczorem kaszkę z butelki, to TWÓJ
      wybór. Moim zdaniem dobry, innych zdaniem zły. A pytanie było o smoczki a nie
      czy to poprawne, nie?smile
      • zazazi Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 20:33
        Zgadzam sie z Tobą w cąłej rozciągłości wink . A wydawałoby sie, że my emamy
        powinnyśmy się wspierać wink Pozdrawiam i dzięki za wsparcie.
        I pozdrowieia dla tych wszystkich mam idealnych, nie pracujących pewnie,
        mających mężów i babcie do pomocy, a co za tym idzie mających siłe i czas na
        karmienie wieczorne łyżeczką...
    • mama_kotula Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 21:43
      Smoczek 3-przepływowy Aventu w zupełności wystarcza, dla 3-latka powiększałam w
      nim dziurę rozgrzanym drutem. Taki smoczek starczał na ok. 3-4 miesiące
      użytkowania, po czym młody dokładnie przegryzał dziurkę (na rozmiar mojego
      małego palca smile).
      Canpola typu "cross cut" nie polecam, u nas się zasysał i nadawał się jedynie do
      mleka typu R albo GR, kaszka przez to za diabła nie wychodziła bez przecięcia.
      • wikula23 Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 02.08.06, 21:54
        Moja Wiktoria (3,5 roku) dziennie rano i wieczorem dostaje kaszkę z butli, a
        zamiast smoczka mam ustnik canpola. Dodam jeszcze ze wszystkie próby podawania
        tejże kaszki łyżeczką kończą sie fiaskiem. Próchnicy nie ma, zgryz też jest
        dobry, a co pół roku chodzę z nią do dentysty więc jest pod kontrolą. Wole jej
        podawać tą kaszkę bo mniej więcej wiem co zjada i w jakich ilościach.

Ps. Mój młodszy brat pił kaszkę z butli to 7 roku życia i żyje, a zęby ma
        zdrowitkie i proste

Pozdrawiam Dorota
    • smilodona Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 03.08.06, 12:28
      Moja córka też jest niejadkiem. Ma 2 lata i 4 miesiące i jest w stanie wypic
      nie wiecej niż 180 ml mleka/kaszki. Do 12 miesiąca używałam Avent
      trójprzepływowy (dziurkę można troche powiększyć). Potem wciskałam jej kaszkę
      na noc przez ustnik Avent (taki z magicznego kubka niekapka) - tylko zakładałam
      plastikową uszczelkę, która tam jest, odwrotnie. Z 'niekapka' robił sie
      wtedy 'kapek'. Nawet ja mogłabym najeść sie z takiego ustnika, bo bardzo ładnie
      leci.
      Dodam jeszcze, ze córka moja je łyżeczka od 4 miesiąca (bo nie była karmiona
      piersią). Ale na noc i rano zawsze wciskam jej butlę z ustnikiem wlasnie po to
      zeby COS WIECEJ zjadla.

I nie przejmuj sie fanatykami ŁYŻECZEK, KUBECZKÓW, NOŻY I WIDELCÓW itd. Ja
      przeżylam przy pierwszym dziecku horror laktacyjny, taki ze myslam ze corka w
      ogole nie przezyje jak nie bede jej piersia karmila. Dopiero przy drugim
      dziecku zaufalam sobie. I wszystko jest w porzadku.

Pozdrawiam
    • ssabaudia Re: jaki smoczek do kaszki dla 16 miesięczniaka 03.08.06, 14:27
      jesus maria i koncek józika! Alke Cię skryklały, nic się nie przejmuj. Jak młode
      ciągnie flaszkę raz, dwa razy dziennie to nie umrze, będzie mówić, a do dentysty
      i tak kiedyś musi trafić!
      Ja Mojemu 21 miesięcznemu "tunninguję" - O LABOGA łO KRYSTUSIE!!!!!!! smoczek,
      taki "cross" z canpolu, po prostu rozcinam więcej ten wylot, gdzie płyn wypływa!
      Młody lubi pić z tej flaszki, łazi sobie łO KRYSTUSIE łO LABOGA z tą butlą i
      żyje - ot cud na miarę Wadowickiego źródła!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka