Dodaj do ulubionych

Znowu spanie

24.08.06, 01:28
Hej!
Wiem, że pewnie ten temat był 1000 razy wałkowany ale dla mnie to teraz sprawa
"życia i śmierci" wink
Jestem tu nowy, ale jako Tata 10 m-cznego Karola muszę zadać pytanie bardziej
doświadczonym Rodzicom. Wraz z Żoną testujemy sposoby na przespanie nocy dla
Syna. Na razie od 1,5 tygodnia wreszcie zrozumiałem co moja Żona przechodziła
przez ostatnie 10 m-cy usypiając dziecko w nocy zawsze przy piersi. Teraz Syna
odstawia na noc i jak się budzi to ja go noszę i tu pojawiają się schody wink
- nie ma poprawy budzi się 3-4 razy w nocy śpi po 2-3 godziny na raz, czasem
trzeba go usypiać godzinę sad , a następnego dnia do pracy na 12 godzin.
Ratunku!!!!! Macie jakieś skuteczne sposoby
Obserwuj wątek
    • bozenka12 Re: Znowu spanie 24.08.06, 01:42
      Wiesz, 10 cio miesieczne dziecko nie powinno sie tak czesto budzic w nocy. Ja
      bym radzila porozmawiac z jego pediatra. Moze nalezaloby zmienic cos w jego
      diecie, byc moze za malo je przed snem, albo je cos co mu daje kolki. Jezeli
      nie ma jakiejs medycznej przyczyny to byc moze rozpiesciliscie malego (nam
      wszystkim sie to zdarzasmile) i teraz budzi sie z przyzwyczajenia do nocnego
      lezenia. W takim razie musicie go niestety od tego odzwyczaic, a to nie
      obejdzie sie bez bolesnie. Niektorzy rodzice decyduja sie na pozwolenie dziecku
      przeplakania kilku nocy bez podnoszenia go z lozeczka. Sa zwolennicy i
      przeciwnicy tej metody. Dziala ona jednak. Mozesz tez o tym pogadac z pediatra.
      zycze powodzenia
      bozena
      • remangel Re: Znowu spanie 24.08.06, 09:09
        dzięki jedno pytanko co do nie podnoszenia z łóżka. Czy mam siedzieć przy
        dziecku tłumaczyć mu, że nocka jest od spania ... itp, śpiewać kołysanki? czy
        leżeć w łóżku i udawać, że śpię? jak siada włóżeczku lub wstaje to też mam nie
        reagować?
        • pikkola1 Re: Znowu spanie 24.08.06, 12:23
          Cześć. Polecam ksiażkę "Uśnij wreszcie". Opisuje ona tą metodę - może nie do
          końca tą, ale podobną. U mnie pomogło i poskutkowało - ale trzeba sie uzbroić w
          ciepliwość i mocne nerwy. Jeśli jesteś nią zainteresowany, daj znać na maila
          gazetowego.
    • iwoniaw Re: Znowu spanie 24.08.06, 09:19
      Moje dziecię też się budziło, a przestało dokładnie w momencie odstawienia od
      piersi (tylko był trochę starszy - 18 m-cy). Tzn. na początku (kika dni) się
      budził z przyzwyczajenia. Kładłam się wtedy obok niego, przytulałam,
      przykrywałam i czekałam aż uśnie na nowo (spał na normalnym, niskim łóżĸu sam w
      swoim pokoju) - czasem przysnęłam przy nim, gdy byłam już całkiem padnięta
      (dobrze, że łóżĸo na to pozwalało...). Nigdy go nie nosiłam w nocy ani nie
      wprowadzałam innych "atrakcji", bo wtedy to już bym chyba naprawdę padła z
      niewyspania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka