09.09.06, 18:54
Mam problem, moja mała Oleńka ma już 3 lata i dwi dziurki w zębach. Nie wiem jak przekonac ją do dentysty. Ona boi sie iść do lekarza, nie wiem zresztą dlaczego. Nigdy ją nie straszyliśmy lekarzem, wręcz przeciwnie. Nawet na początku tak gdzieś do drukiego roku życia lubiała chodzic do lekarza, a tu nagle zaczeła się go bać. U dentysty tez już była, akurat mam bliskiego kumpla lekarza, lubi go prywatnie jako wujka, a jak weszłam z nią do gabinetu to chisteria. Nie wiem co robić. Jak ją przekonać. Najgorsze jest to, że zaczynaja ją boleć te ząbki. Myć zębów też nie chce chociaz myła. Starałam się podchodzić do tego delikatnie, ale nic nie daje.
Obserwuj wątek
    • slowiczek21 Re: Dentysta 11.09.06, 13:10
      Ja mam ten sam problem. Bastek ma dopiero 2 latka i już dziurki w 4-kach, i to
      duże. Nie mówi więc nie wiem czy bolą. Próbowałam 2 razy u dentysty ale wrzask
      niesamowity, nawet nie chce otworzyć buźki. Też chciałabym wiedzieć jak go
      przekonać. Ząbki myje niechętnie, zazwyczaj ja mu myję, czasem na siłę.
      Przeraża mnie sytuacja kiedy zaczną go boleć. Pozdrawiam
      • patoo Re: Dentysta 11.09.06, 13:17
        To ja witam w klubie. Moja3,5latka ma tez zepsute i to powaznie zeby a dentysta
        nie wchodzi w gre:/Chyba , ze pod narkozauncertain
        • adamowamaminka Re: Dentysta 11.09.06, 14:24
          my mamy wspaniałą i ciepłą panią dentystkę. mój 2,3 latek wogóle nie lubi
          obcych a z tą panią świetnie współpracuje. Obecnie jesteśmy w cyklu lakowania
          ząbków za każdym zazem dostaje samochodzik od tej pani i jest zachwycony
          wizytami choć na początku myślałam że to się nie uda. Dziś tylko ja mam dylemat
          jak zobaczyłam co lapisowanie robi z ząbkami ale to już na inny wątek. Podstawa
          to dobry dentysta z podejściem.
          • patoo Re: Dentysta 11.09.06, 14:33
            zgadza sie. Tylko ze my mieszkamy w malej miescinie.Cudem jest znalezienie tu
            dobrego dentysty dla doroslej soby a coz dopiero dla dziecka.
          • iwonag25 Re: Dentysta 11.09.06, 21:44
            a co lapisowanie robi jesli mozna wiedziec? Ja mojej corce tez chce zrobic, ale
            teraz to mnie nastraszylas.
            • adamowamaminka Re: Dentysta 11.09.06, 22:25
              robi tyle że zęby są najpierw brązowe a po 2-3 dniach czarne (wyglądają jak z
              gigantyczną próchnicą) i tak już zostaje dopóki nie wypadną
    • novembre Re: Dentysta 11.09.06, 21:50
      Moje dziecko (3,5) lapisowane przednie zeby ma ok, natomiast wszystkie trzonowce
      mial dziurawe (prochnica butelkowa).
      U nas podzialalo leczenie zebow pod gazem rozweselajacym. Co prawda kosztuje
      mnie to 100 od zeba (60 gaz i 40 wypelnienie a dziury sa duuuze), ale dziecko
      jest lekko oszolomione, nie pamieta co sie dzialo, nie ma urazu i zawsze chetnie
      deklaruje chec pojscia 'do wujka dentysty' ponownie. No i jeszcze dostaje
      zabawke na do widzenia.
      Teraz 5 zebow juz wyleczone, zostalo trzy. Czyli z gorki.
      Wiem, ze gaz jak i inne zreszta znieczulacze nie jest obojetny dla organizmu -
      ale nie zostawie mojemu dziecku 8 popsutych zebow (co suhgerowala tesciowa, bo
      bedzie go bolalo i jego tata w jego wieku to kopnal pania pieleganirke itd..)
      Nie dalam sie i zeba beda zdrowe.

Pozdawiam,
      nov.

PS Jakby co, sluze namiarami na lubelski gabinetsmile
      Na privie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka