ramka2 11.10.06, 21:58 Witam, czy któraś z Was ma dziesko, które cierpi na tę przypadłość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: drgawki gorączkowe 12.10.06, 01:53 Nie nie mam ,ale znam conajmniej trojke dzieci z ta przypadloscia. Miedzy innymi syn mojej najlepszej kolezanki. W czym moge ci pomoc. Jej synek mial te drgawki conajmniej 3 razy .Jezeli bedziesz chciala to dowiem sie w jakim wieku ostatni raz. Pozdrawiam. :o) Koko Odpowiedz Link Zgłoś
ramka2 Re: drgawki gorączkowe 12.10.06, 09:32 Najbardziej niepokoi mnie to, że podobno jeśli to powtarza się zbyt często to może doprowadzić do podaczki. Mój syn miał drgawki 2 razy w życiu. Pierwszy raz w styczniu tego roku, a drugi raz we wrześniu tego roku. Ma teraz 3 lata i cztery miesiące. Boję się, go teraz posłać do przedszkola, bo tam tyle wirusów, a dowiedziałam się, że te drgawki występują kiedy dochodzi do zakażeń wirusowych. Nie wiem co robić, czy zrezygnować z przedszkola do czasu aż minie ten okres kiedy dzieci najbardziej są narażone na tego typu zakażenia. Lekarz nie wydawał się bardzo przejęty tym, że w jednym roku wystąpiły już dwa incydenty, a ja uważam, że to dużo i nie chcę czekać na trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: drgawki gorączkowe 12.10.06, 09:58 i nie przepisała nic, np. luminalu ? Odpowiedz Link Zgłoś
ramka2 Re: drgawki gorączkowe 12.10.06, 10:03 przepisała, wiem jak postępować w przypadku kiedy drgawki wystąpią, ale nie mogę mu podawać luminalu w momencie kiedy jest zdrowy, ja boję się najbardziej o to, że mogą wystąpić ponownie Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha351 Re: drgawki gorączkowe 12.10.06, 12:21 moja julcia miała drgawki w wieku 2 lat. Występują nie z infekcji, tylko z temperatury. U małych dzieci nie można doprowadzić do b wysokiej gorączki, bo może być wtedy taki efekt. My po drgawkach miałyśmy robione eeg głowy, czy nie są wynikiem padaczki i przykazane, że nie możemy przekraczać temp. 37,5C. Dlatego, gdy tylko szkliły się jej oczka dostawała syrop. I nigdy nie czekałam, mimo że lekarze mówią że normalnma temp. u dziecka jest do 38C. Na noc / przy stanach gorączkowych/ oprócz syropów na temp. czy czopków dostawała zawsze!! luminal. Miałyśmy też czopki, które podaje się przy drgawkach. Nazwy nie pamiętam. Ale podstawowa zasada, to nie możesz dopuścić do wysokiej temperatury. I na pewno dragawki się nie powtórzą. Ja dawałam do przedszkola syrop, żeby panie mogły od razu podać, a nie czekać, aż ktoś dziecko odbierze. pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: drgawki gorączkowe 14.10.06, 12:33 Mój synek cierpi na tę przypadłość.Do tej pory atak wystąpił raz.Przy temperaturze należy podawać 2 razy dziennie Luminal,w razie wystąpienia konwulsji Relsed.Nie można dopuścić do nagłych skoków temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
agamagafon Re: drgawki gorączkowe 14.10.06, 16:32 dziewczyny napiszcie mi jak wyglądały u waszych dzieci te drgawki bo jak moja mała miała ostanio temoeraturę bardzo wysoką zaobserwowałam u niej takie "rzucanie się ciała" które ją wybudzało lekarz w szpitalu nie zakwalifikował tego jako drgawki gorączkowe tylko dreszcze chociaż tego nie widział to jednak stwierdził że stan ogólny dziecka jest tak dobry że to nie mogły być drgawki. Odpowiedz Link Zgłoś
ramka2 Re: drgawki gorączkowe 14.10.06, 18:32 Drgawki gorączkowe trwają krótko - 2-3 minuty. Dziecko traci przytomość, wydziela ślinę. Po 2-3 minutach ciało przestaje drgać, a dziecko zaczyna się delikatnie trząść. Po około 10 minutach odzyskuje przytomność. Nie życzę żadnej matce, aby musiało przez to przechodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
agamagafon Re: drgawki gorączkowe 14.10.06, 20:14 Z tego co opisujesz to u mojej córki rzeczywiście nie były to drgawki dziękuję Ci za odpowiedź. To musi być traumatyczne przeżycie widząc swoje dziecko w takim stanie.Życzę Wam aby więcej podobne historie już się nigdy nie przytrafiły. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: drgawki gorączkowe 15.10.06, 13:49 Dziecko podczas ataku dragawek nie traci przytomności!!!!!To zdarza się rzadko.Atak może trwać do 15 minut-gdy trwa dłużej jest to powód do głębszych badań dziecka.Same konwulsje wyglądają jak atak epilepsji,można odnieść wrażenie że dziecko nie oddycha i po prostu umiera.Neurolog który opiekuje sie moim synkiem wytłumaczył mi że dziecko jest przez cały czas przytomne i oddycha,a atak tylko wygląda tak strasznie.Ale napewno gdy drgawki wystąpią będziesz wiedziała że to jest właśnie to.Tego sie nie da opisać. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: drgawki gorączkowe 26.10.06, 11:31 Nie zgadzam się z tym ,ze dziecko nie może stracić przytomności podczas drgawek.Mojej przyjaciółki synek stracił przytomność dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: drgawki gorączkowe 26.10.06, 14:12 Tak jak już napisałam wyżej,utrata przytomności zdarza sie ale rzadko .Nie można więc generalizować że drgawki gorączkowe=utrata przytomności. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: drgawki gorączkowe 27.10.06, 08:42 zgadzam się, ale nie można też napisac cyt.: ,,dziecko podczas ataku drgawek nie traci przytomnosci!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: drgawki gorączkowe 27.10.06, 13:31 "Dziecko podczas ataku dragawek nie traci przytomności!!!!!To zdarza się rzadko"Skoro już cytujemy czyjeś słowa to nie ucinajmy wypowiedzi tak,by zmienić jej wydźwięk. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: drgawki gorączkowe 27.10.06, 13:34 te dwa zdania przeczą sobie, gwoli ścisłości. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka5 Re: drgawki gorączkowe 27.10.06, 14:29 Hehehe nie mam czasu na takie dyskusje nie prowadzące do niczegoNie w tym celu powstał ten wątek.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: drgawki gorączkowe 27.10.06, 15:31 to prawda ale to nie ja zaczęłam tą ,,dyskusję nie prowadzacą do niczego". Odpowiedz Link Zgłoś
madziulaw Re: drgawki gorączkowe 28.10.06, 12:55 Ja jako dziecko miałam drgawki gorączkowe, a że przez 2 lata chorowalam na anginy non stop ( w wieku 5-7 lat), można powiedzieć, ze 1 w tygodniu miałam drgawki. Padaczki nie mam Ze względu na to że dzieci dziedzicza po rodzicach takie skłonności, ja podaję swojemu synkowi, jak tylko widzę, ze coś się zaczyna,tj. gdy pojawi się temp ok 38 - 38,5, i widać że będzie rosła (a u nas dochodzi do 41) --podaję - Odpowiedz Link Zgłoś