Dodaj do ulubionych

Zgrzytanie zębami

IP: *.* 21.02.02, 15:14
Mój dziesięcznomiesięczny Mikolaj strasznie zgrzyta swoimi sześcioma zębami. Do tej pory nie martwiłam się tym uważając, że jest to kolejna rzecz, której się nauczył i z przyjemnością ją testuje. Zaczęłam się nad tym zastanawiać dopiero w momencie gdy mój bratanek (prawie 3 latka) robi to samo i lekarz w związku z tym dał mu skierowanie na badanie mające na celu sprawdzenie czy nie ma jakis robaków. Czy macie jakieś doświadczenia dotyczące tego, żeby zgrzytanie zębami mogło być objawem choroby?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zgrzytanie zębami IP: *.* 21.02.02, 16:26
      Cześć !Najczęściej nie ma się czego obawiać bo zgrzytanie samo przechodzi, ale zrób badania zalecone przez lekarza. Zgrzytanie zębami jest jednym z elementów owsicy tzn występowania owsików u dziecka. Dlaczego tak się dzieje, nie wiem, ale sama w dzieciństwie przez to przechodziłam.Jeżeli to owsiki, to musisz się liczyć z odrobaczaniem całej rodziny. To paskudztwo niesamowicie łatwo się przenosi.Pozdrawiam Iza
    • Gość: guest Re: Zgrzytanie zębami IP: *.* 22.02.02, 21:02
      O tych owsikach też słyszałam, to pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy przy zgrzytaniu zębami, ale może cię troszkę uspokoję. Moja córeczka gdy jej wychodziły ząbki, już nie pamiętam które, też miała taki okres że zgrzytała ząbkami, może swędziały ją dziąsła i to coś jej pomagało, a może taka dziwna zabawa... W każdym bądź razie przeszło jej, z robakami nie miała nigdy żadnych problemów. Poza tym to chyba mało prawdopodobne aby taki maluszek "nabył" już gdzieś robaczki, to się zdarza dzieciom np w przedszkolach itp. Oczywiście nie ma reguły i wszystko może się zdarzyć, zresztą specjalnie sie na tym nie znam, piszę tylko to co gdzieś tam kiedyś zasłyszałam, bądź przeczytałam. Może zupełnie nie mam racji. Najlepiej zawsze skorzystać z rady fachowca czyli lekarza i jeśli tak zaleci to dla własnego spokoju zrobić te badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka