Dodaj do ulubionych

lekarstwa- jak podać

IP: *.* 11.03.02, 09:41
Drogie emamy, powiedzcie jakie macie sposoby na podawanie lekarstw- przede wszytskim w płynie ( róznych syropów i witamin). Moja Zosia - 13 m - nie przyjmuje żadnych syropów. Wypluwa, nie pomagają żadne sztuczki - podanie z zaskoczenia, podanie na ulubionej łyżecce itp. Ostatnio- jak udało sie jej podać eurespal to i tak wszystko zwymiotowała. Co robić? Czekam na radyJoanna z Zosią
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 11.03.02, 10:38
      Na wypluwanie ciężko coś poradzić ale napewno ułatwi podawanie lekarstw strzykawką. Przynajmniej nie zalejesz wszystkiego ganiając za maluszkiem. Jeśli lekarstwo nie jest zbyt gęste bez trudu nabierzesz do strzykawki, potem pozostaje sprytnie umieścić końcówkę w buzi dziecka, najskuteczniejsze jest wprowadzenie jej w kąciku ust bo tam roczne dziecko nie ma ząbków.
      • Gość: guest Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 12.03.02, 15:03
        Do niektórych leków syropkowych dodawana jest taka miarka - strzykawka. Ja używam jej czasami i Milka łyka wszystko, co trzeba, bo podoba jej się metoda. Sama nawet próbuje wyciskac płyn z miarki.Życzę sukcesów - Basia
    • Gość: Elik Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 11.03.02, 12:38
      Hmm, u nas jest podobnie.Pamiętam jak Oli miała około roku , trzeba było podać antybiotyk przez kilka dni( zapalenie dróg moczowych dość późno rozpoznane) jedyna metoda, przyznam dość drastyczna. Ja trzymałam małą na kolanach przytrzymywałam jej rączki i główkę, mąż wkładał , czasem na siłę łyżeczkę i szybciutko na króciótko zatykał nosek. Wydawało mi się, że mała może się zachłysnąć, ale nie. Metoda dość drastyczna znam ją od teściowej, ale u nas jedyna. Zresztą do dzisiaj mała nie przyjmuje rzadnych syropków ani lekarstw doustnie. Na szczęście leczymy ją homeopatycznie i to akurat znosi jako tako bo rozpuszczone granulki są słodkawe. Chociaż ostatnio i to jej zbrzydło;.Czasami jak mam podać np. lakcid przemycam go w nieco ostudzonej zupie, wit c w sokach, a furagin ( jak miałą kłopoty z pęcherzem) w żółtku jajka - u nas przepiórczego akurat. Z tym, że z tym ostatnim był kłopot bo po kilku dniach już go wyczuwała i w jajku. Jeśli ma wysoką gorączkę u nas tylko czopek i to też w miarę z zaskoczenia. Pozdrowienia, powodzenia.
      • Gość: Anna72 Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 11.03.02, 17:20
        Ja niektóre niesmaczne syropy przemycam w bobofrutach, Vibowit też. Raz podawałam tak nawet antybiotyk, na wszelki wypadek dawałam mniej soku, a po wypiciu dolewałam jeszcze, żeby Kamil wypił ewentualne pozostałości z butelki.Zdaję sobie sprawę, że nie jest to może najlepszy sposób, ale u nas zadziałał.Antybiotyk poskutkował, więc dawka była przyjęta odpowiednia, a obyło się bez płaczu i wymiotów. Natomiast nie mam sposobu na podaniu kropli miętowych. Raz byłam zmuszona i nic z tego nie wyszło: w napoju wyczuł, a po podaniu na łyżeczce zwymiotował. Herbatki miętowej też nie przełknie, dobrze, że nie było to nic poważnego i samo przeszło. Pozdrawiam, Anka.
      • Gość: guest zapalenie dróg moczowych IP: *.* 17.07.02, 09:30
        CzescsmileMoja mała Emilka (2 latka) ma zapalenie dróg moczowych. Od roku jest pod kontrola nefrologa, miała robione szczegółowe badania i na szczęście budowa układu moczowego jest prawidłowa. Praktycznie cały czas podaję jej zioła moczopędne (skrzyp, pokrzywe...). Przez jakis czas dostawała Furagin oraz antybiotyki. Było dobrze - poziom leukocytów spadł i myślałam, że wszystko jest już ok. Jednak stan zapalny powrócił. Badanie moczu wykazało podwyższony poziom leukocytów.Czy może wiecie ile czasu trwa leczenie, a może mogłybyście polecić mi jakiś lek homeopatyczny, czy też domowe sposoby jak leczyć zapalenie dróg moczowych?
    • Gość: Agnieszka,mamaAniZosiJulki Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 11.03.02, 21:14
      Mam sprawdzony sposób na tabletki - obtoczenie w Nutelli czy innym podobnym mazidle. Większe tabletki nalezy pokruszyć. Nutelli musi być tyle, żeby dziecko połknęło, zanim zliże ją z tabletki. Na moje córki działa.:hello: Agnieszka
    • Gość: guest Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 12.03.02, 18:37
      Ja mam super patent. Moja córeczka do tej pory nie da sobie wlozyć nic do buzi jesli nie jest głodna. No ale co innego takie nieosiaglne narzędzie jak nóż. Podaję jej więc lekarstwa na czubku noża stołowogo. Mała sama otwiera buźkę na widok zbliżającego się noża.
    • Gość: zyrafo Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 12.03.02, 19:00
      Moja corka lyknie wszystko pod warunkiem dostarczenia jej odpowiedniej rozrywki. Do tej pory obowiazkowym wystepem bylo huralne "braaawoooo" (z klaskaniem oczywiscie) calej dostepnej rodziny - kiedys moj ojciec bedacy u nas z wizyta nie zalapal o co chodzi wiec moje dziecko kiedy juz juz mialo polknac lekarstwo - zamknelo buzie i oskarzycielskim tonem powiedzialo: dziadziaaaaa! tes!!!A teraz lekarstwo jest polykane dobrowolnie pod warunkiem, ze mama obieca bicie brawo nogami. Dobrze, ze nie musze podawac jej lekarstw zbyt czesto bo choc sport to zdrowie, to jednak co za duzo to nie zdrowo...Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 15.03.02, 18:51
      Cześć dziewczyny. Można się ubawić setnie czytając o Waszych patentach. Ja nie mam zbyt bogatego doświadczenia w tej sprawie. Moje dziecko połyka witaminy z łyżeczki, po uprzednim unieruchomieniu, tzn. przytrzymaniu rączki. Czasem wypluwa, ale rzadko. Pozdrawiam!
    • Gość: Aga_1972 Re: lekarstwa- jak podać IP: *.* 15.03.02, 21:04
      Jeżeli dziecko nie chce i wymiotuje jedynym sposobem jest chyba rozpuszczenie syropu w odrobinie wody ewentualnie wody z sokiem. Ja nie mialam i nie mam tego problemu bo Kuba je dosłownie każde lekarstwo jakie mu podam ale zdarzalo się, że niechciał Panadolu Baby (przeciwgorączkowego) i wtedy rozpuszczałam w wodzie. Madzia narazie nie wymaga podawania lekarstw i niech tak zostanie :)PozdrawiamAga :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka