Dodaj do ulubionych

Bakterie e coli !!!

22.11.06, 19:38
Witam. Właśnie odebrałam wyniki posiewu moczu mojej 17-miesięcznej córki.
Zrobiono badanie moczu ponieważ mała nie miała apetytu i słabo przybierała na
wadze. W ynilu pisze że wykryto bakterie e. coli w stosunku 10^6. Czy któraś
z mam wie co to oznacza i co dalej nas czeka. Pewnie jakiś antybiotyk ale jak
długo się leczy te bakterie? Będe wdzięczna za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 22.11.06, 20:12
      Czy masz moze badanie ogolne? jesli tak - napisz.
      Wtedy wszystko opisze Ci krok po kroku mniej wiecej jakie moga byc scenariusze.
    • renata28 Re: Bakterie e coli !!! 23.11.06, 00:55
      A dostałaś do posiewu antybiogram. U nas przy 10*5 wystarczyła Furagina.
      Najpierw w dużej dawce, a potem przez około miesiąc zapobiegawczo mniejsza
      dawka.
      • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 23.11.06, 07:12
        a badania co jest powodem zakazenia? a badanie ogolne czy jest to tylko bakteriuria czy jest tez ropomocz?
        A stwierdzenei stanu ogolnego dziecka???

Nie leczmy dzieci na odleglosc i nie podwajmy tak ot furaginy. Nie zawsze jest wlasciwa i nei we wszystkich sytuacjach.
    • marta773 Re: Bakterie e coli !!! 23.11.06, 17:24
      Hej. Właśnie wróciłyśmy od lekarza na początek dostaliśmu Furagin. Zobaczymy co
      po tem. Dzięki za rady.
      • marta773 Re: Bakterie e coli !!! 28.12.06, 12:42
        Witam. Jesteśmy z powrotem. U nas niestety Furagin nie pomógł dalej są bakterie
        i to w tej samej ilości. Teraz dostałyśmy Bactrim. Lekarka powiedziała ze jak
        nie zadziała to trzeba będzie wybrać się na usg jamy brzusznej bo widocznie będą
        jakieś inne przeszkody w usunięciu tych bakterii.Pozdrawiamy.
        • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 30.12.06, 22:30
          Przepraszam, nie musialm czytac dalej, bo spodziewalam sie czegos takiego.
          Nie wiem na jakie leki (antybiotyki) wykazuje wrazliwosc e.coli w waszym przypadku, ale mam nadzieje, ze lek podany jest zgodnei z antyniopgramem, a nie w ciemno.
          Dobrze byloby podawac zinat, bardzo dobrze zwalczajacy bakterie e.coli, a jednoczesnie dobrze raczej tolerowany przez dzieci
      • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 30.12.06, 22:28
        Przy tym mianie (czyli tej ilosci) bakterii to furagin raczej moze byc malo skuteczny.
        No ale... pozostaje wierzyc, ze jednak jest podane zgodnie z antybiogramem, gdzie jest "wrazliwy" przy nitrofurantoinie.
    • marta773 Re: Bakterie e coli !!! 30.12.06, 22:10
      Hej. Jeszcze raz czy któraś z was podając dziecku Bactrim pozbyła się tego
      dziadostwa? Proszę o odpowiedź bo zaczynam się martwić.
      • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 30.12.06, 22:31
        Hmmm.. U nas nei bylo skuteczne, ale.. tak jak Ci napisalam - nie wiem jak jest u was - nie wiem jaki masz antybiogram, czy byl robiony, czy nie.
        • marta773 Re: Bakterie e coli !!! 31.12.06, 11:12
          Hej. Był robiony antybiogram i na liście nie było Bactrimu. Lekarka sama go
          dała. Najpierw z listy miała dać Augmentin ale potem się rozmyśliła i dała ten
          Bactrim. Mamy go brać przez 2 tyg. a po 10 dniach zrobić posiew. Już mnie
          nastraszyła że jak to nie pomoże to bardzo prawdopodobne że czeka nas
          hospitalizacja.
          • mysz56 Re: Bakterie e coli !!! 31.12.06, 14:45
            moja córka dostała zapalenia ukladu moczowego w wieku 5 miesięcy w konsekwencji
            czego trafiła do szpitala ,z tego co pamiętam od lekarzy dziecko do 3lat z zum
            powinno być leczone w szpitalu dożylnie aby szybko i skuteczne pozbyć się
            bakterii ,a ntybiotykiem zgodnie z ntybiogramem,po infekcji podaje się dłuższy
            czas furagin profilaktycznie i robi kontrolne badania moczu co miesiąc,przy
            stwierdzeniu zum oprócz posiewu ogromnie ważne jest badanie ogólne moczu
            obecność białka ,leukocutow ,ob,ciężaru właściwego,mi też lekarka zaleciła
            cystografię mikcyjną,i usg po wszystkim
            • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 31.12.06, 19:47
              To nie jest prawda. Dozylnie podaje si eantybiotyk, gdy dziecko jest w zlym stanie ogolnym, jest wiec ryzyko ze zwymiotje, a takze, gdy jest zbyt male by podawac doustnie, a wiec nie przelyka z lyzeczki.
          • madziulec Re: Bakterie e coli !!! 31.12.06, 19:45
            Bactrim jako bactrim napewno nie wystepowal, podobnie i augmentin.
            Wystepowaly ich skladniki "dzialajace", czyli no, jakby to tak okreslic, subrstancje czynne.
            Zeby sprawdzic czy antybiotyk dziala wystarczy zrobic posiew juz po 3 dniach, liczkab bakterii powinna sie zmiejszyc.
          • sofia75 Re: Bakterie e coli !!! 03.01.07, 20:51
            Witaj! Jak tam walka z bakteriami? My walczyliśmu z E-coli w połączeniu z
            Klebsiellą pneumoniae u córeczki, jak miała zaledwie 1,5 m-ca. Po kolei
            stosowany był Zinnat, następnie Bactrim i na koniec, osłonowo, Furagin. Kuracja
            trwała łącznie miesiąc, ale pomogło. Wam też tego życzę.
            A propos Augmentinu - lubi uczulać... uncertain
            • marta773 Re: Bakterie e coli !!! 04.01.07, 11:47
              Hej. Walka jeszcze trwa Bactrim kończymy podawać za tydzień a w poniedziałek
              robimy badanie. Mam nadzieje że jak nie zwalczyliśmy wszystkich to chociaż
              część. Apropos apetyt małej się poprawił. Pozdrawiam. Dam znać jak wyniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka