Dodaj do ulubionych

Re: Problem z dwujęzycznością

IP: *.* 11.04.02, 09:57
No to ja jeszcze cos dodam: a mianowicie moj maz wyjechal w wieku 6 lat do Niemiac z rodzicami. Poczatki byly dla niego bardzo trudne. Nie znal jezyka, nie mogl sie z nikim porozumiec. Dla tak malego dziecka to wielki szok. Prowadzano go do przedszkola a tam tylko plakal i siedziel w oknie czekajac na rodzicow. Jednak po dobrym tygodniu odwazyl sie i poszedl bawic sie z innymi dziecmi. I tak sie zaczelo. W bardzo szybkim tepie nauczyl sie jezyka. A dzis po 26-ciu latach mowi pieknie i po polsku i po niemiecku. Nikt z tutejszych nawet by nie podejrzewal ze pochodzi wlasnie z Polski(wszyscy sie dziwia).Pozdrawiam serdecznie.Beatach mama Maximilianka :bic:
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Problem z dwujęzycznością IP: *.* 11.04.02, 13:01
      Witam wszystkich,na poczatku chcialabym powiedziec ze ja nie mama z dziecmi zadnych problemow co chodzi o jezyki.Syn ma prawie 4,5 roku i doskonale mowi w dwoch jezykach nawet potrafi mi przetlumaczyc.Za nim poszedl do przedszkola wiecej slyszal polskiego wiec tez sie martwilam ale nie dlugo po miesiacu bycia tam gadal jak najety po niemiecku.W ciagu tego miesiaca bylismy jeszcze w Polsce na tydzien i myslalam ,ze po wszystkim ale tam tylko polski ,a po powrocie tylko niemiecki.Wiec teraz nie martwie sie o corcie ,bo od sierpnia idzie do przedszkola i wiecej mowi po polsku, ale gdy sie bawi z Christianem zaczyna tylko po niemiecku wiec mysle ze tez nie bedzie problemu.Wydaje mi sie ze najwazniejsze jest mowic do dzieci w swoim jezyku, a bajki i tak ogladaja w drugim jezyku no i jeszcze tata mowil po niemiecku nie caly czas ale duzo dalo i teraz nie mam problemu. Nie przejmuj sie swoja corcia przejdzie jej znam takiego chlopca ktory tez nie chcial mowic po polsku choc do niego mowili po polsku,a teraz ma 19 lat i poznal Polke mieszkajaca w Niemczech i przy niej nauczyl sie bardzo ladnie mowic po polsku, bo do tej pory tylko dobrze rozumial. Starczy bo nakrecilam ,ale mam nadzieje ze zrozumiecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka