Dodaj do ulubionych

dziecko dwujezyczne

IP: *.* 06.05.02, 16:31
pozdrawiam,jestem mama 6 miesiecznej Mathilde i mieszkamy we Francji.problem jaki mnie intereresuje to dwujezycznosc dzieci z zwiazkach mieszanych. jak przebiega proces nauki 2 jezykow? na co trzeba zwracac uwage by nauka obu jezykow przebiegla bez szkody dla dziecka? i aby nasza pociecha byla dwujezyczna!czy wsrod czytelniczek e dziecka sa mamy mieszkajace za granica, ktore borykaja sie z poruszonym przeze mnie problemem? dziekuje za odpowiedziJoanna
Obserwuj wątek
    • Gość: Kleo Re: dziecko dwujezyczne IP: *.* 06.05.02, 16:45
      Hejco prawda mama bede za miesiac, w dodatku jendojezyczna ale zajmowalam sie naukowo ta sprawa (w rodzinach Serbołużyckich w NIemczech) wiec cos tam wiem jak mi sie wydaje.. Po pierwsze dzieci wychowywane w dwujezycznosci pozniej na ogol zaczynaja mowic, ale nie nalezy sie tego obawiac. Po drugie takie dzieci sa bardziej zdolne, odnajduje sie wsrod nich wiele bardzo utalentowanych osobowości. Widzialam to na wlasne oczy w przedszkolach ktore badalam. Poza tym "zaleta" tego jest korzysc taka, ze od razu bedzie znalo perfekt 2 jezyki!smileto sa podsatwy jak chcesz wiecej to napisz, znajde moje amterialy z tych badan.pozdrawiamcleo
    • Gość: ganga Re: dziecko dwujezyczne IP: *.* 06.05.02, 21:01
      Cześć Joanna
      • Gość: ganga Re: dziecko dwujezyczne IP: *.* 06.05.02, 21:21
        Oj, przepraszam za poprzedni post..Ja też mieszkam we Francji i problem mam podobny. Moja córka ma 23 miesiące i zaczyna mówić - po polsku i po francusku. Zdarza się, że miesza oba języki, w jedym zdaniu używa słów z obu języków. Rozmawiałam z innymi mamami na ten temat i wnioski wyszły z tych rozmów następujące:1. Nawet gdy rodzice, mowią dwoma róznymi językami, ważne jest by, dany rodzic zwracał się do dziecka tylko w jednym języku i dziecko do niego też tylko w jednym języku (np. mama jest od polskiego, a tata od francuskiego)2. Lepej gdy dziecko w domu jako pierwszy język pozna polski, bo później już się go nie nauczy (raczej nie będzie miało okazji i ochoty)3. Koleżnaka, która jest przedszkolanką, mówiła, że miała sporo dzieci, które przychodziły do przedszkola (ecole maternelle), nie znając francuskiego ni w ząb, a po pół roku nie miały żadnych problemów z mówieniem w tym języku.4. Dziecko mojej koleżnaki w wieku 5 lat posługuje się trzema językami, bo mama Polka, tata Francuz, ale obydwoje rozmawiają ze sobą po niemiecku, więc dziecko też łapie ten język.To tyle ode mnie. Sama jestem ciekawa jak to będzie z moimi dziewczynami...PozdrawiamEdytaPS: jak chcesz pogadać na jakieś "francuskie" tematy, to pisz na priva :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka