Gość: guest IP: *.* 03.06.02, 20:26 Mój 4 - letni siostrzeniec niemal bez przerwy trzyma w buzi kciuk (raz lewej ręki, raz prawej). Nie pomaga tłumaczenie, prośby, ... Może ktos ma pomysł, jak oduczyć go tego nawyku.Iwona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kocurek Re: kciuk w buzi IP: *.* 03.06.02, 22:19 Jest troszkę duży jak na kciuka.Rozwiązania problemu pewnie trzeba szukać w jego psychice, tak jak wtedy, gdy dziecko moczy się w nocy lub obgryza paznokcie. Problem pewnie niekoniecznie musi być poważny, ale nic nie dzieje się bez przyczyny, prawda? Z praktyki wiem, że "malowanie" palca świństwami nic nie daje, czterolatek znajdzie sposób na te rzeczy. Może warto byłoby mu obiecać coś, co bardzo chciałby mieć w zamian za niewkładanie palca do buzi? To może zadziałać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: kciuk w buzi IP: *.* 04.06.02, 19:24 Witam Ja muszę się przyznać trzymałem kciuk w buzi aż do 10 roku życia i nie pomagały żadne próby moich rodziców aby mnie tego oduczyć. Sam się oduczyłem. Natomiast z moich obserwacji wynika, że przyczyna leży w psychice człowieka, potrzebą wewnętrzną do odczuwania wrażliwości.To są oczywiście moje obserwacje, ale może coś Ci pomogą...Pozdrawiam Dragon Odpowiedz Link Zgłoś