Dodaj do ulubionych

ile kalorii

IP: *.* 17.06.02, 11:23
mam pytanko czy wiecie ile kalorii powinno dziennie dostawac 11 miesieczne dziecko? mam wrazenie, ze moj Misiek je za duzo ale nie chce go ani zaglodzic ani upasc i nie wiem na ile moge jemu pozwolic oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku!!!dziekiagata
Obserwuj wątek
    • Gość: agnes Re: ile kalorii IP: *.* 17.06.02, 19:21
      Cześć Agato!Ile kalorii - tego to ja nie wiem, ale mój synek w wieku 6 miesięcy ważył 9800g, więc pani pediatra dała mi pewne wytyczne w sprawie karmienia :-)Przede wszystkim dziecku daje się tyle jeść, ile samo chce. Jak otwiera buzię, woła czy daje jakieś znaki, że chce jeść - no to należy dawać. Ale w przypadku mojego pulpecika muszę zadbać o to, aby go nie utuczyć, czyli nie podawać kaszek, za to jak najczęściej warzywa i owoce. No i mięsko. I, rzecz jasna, żadnych sosów, kluch i innych "mączatych" dań. Jednym słowem kwintesencję natury :-).Mój synek ma roczek i karmię go tak: posiłki 5 razy dziennie, rano na śniadanie zupka ze słoiczka (warzywka z mięsem, ok 180g), drugie śniadanie - porcja Sinlacu (jest alergikiem, więc to ma mu wystarczyć zamiast mleczka), obiad - no, trudno określić, próbuję mu dawać nasz obiad, tzn. zupę (nie zabielaną) i drugie danie, ale on zjada wyłącznie mięsko, i to w dużych ilościach; podwieczorek - owoce (jabłka, morele, banany), kolacja - jak śniadanie. Dostaje tak od paru miesięcy i trzyma się na tych samych centylach (tzn górnych :-) ), ale zatuczony nie jest.Pozdrawiam serdecznie.jagaP.S. Nie martw się tymi fałdkami tłuszczyku, wszystko wybiega, gwarantuję. Tylko zero słodyczy i innych przekąsek typu chipsy, ciasteczka.j.
    • Gość: AneczkaG Re: ile kalorii IP: *.* 18.06.02, 20:00
      Lepiej późno niż wcale, może Ci się jeszcze Agato przyda:0-3 mies. - 120 kcal/dobę/kg masy ciała4-6 mies. - 115 kcal/d/kg m.c.7-9 mies. - 110 kcal/d/kg m.c.10-12 mies. - 105-110 kcal/d/kg m.c.1-3 lat - 1000-1300 kcal/dobę (już chyba bez kilogramów???)4-6 lat - 1700 kcal/d"Zarys pediatrii" red. Walczak, PZWL W-wa 1984

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka