Dodaj do ulubionych

*****Aymetria*******

IP: *.* 21.07.02, 19:32
W wielu postach przewija się problem asymetrii. Czy ktoś moze mi napisać coś wiecej na ten temat. Mój synek urodził sie bardzo duży. Ma troszkę nierówno ukrzstałtowaną główkę, z jednej strony na górze jest barzdiej wypókła. Pozatym lubi głowę trzymać lekko przekrzywioną. Wydaje mi się, że jest to spowodowane zbyt małą ilości amiejcsa u mni ew brzuchu ;-). Czy jest toproblem neurologiczny? Dodam, ze rozwija sie bardzo dobrze i jest bardzo silny (głókę podnosił leząc na brzuszku od samego urodzenia!)Acha ma w tej chwili 7 tygodni.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Renatis Re: *****Aymetria******* IP: *.* 21.07.02, 19:50
      Mój synek ma asymetrie, ale komór w mózgowiu, która wynosi 1 mm. Jest to nietrwała wada neurologiczna, która ma szansę się wyrównać, ale nie ma to nic wspólnego z krzywą główką. Synek rozwija się rewelacyjnie, asymetria nie zaburza jego motoryki. Asymetria ta wychodzi podczas USG ciemiączka. Pozdrawiam
      • Gość: Renatis Re: *****Aymetria******* IP: *.* 21.07.02, 20:10
        A może chodzi Ci o asymetrie ułożeniową. Mój synek dlugo trzymal głowkę w prawo. Teraz ma 5 miesięcy i nawet nie zaobserwowałam , kiedy to mineło. Ale od tego trzymania w prawo, bardziej wywineło mu sie uszko. Nie była to asymetria. Twój synek jest malutki myśle, że jeszcze cieżko określic, czy to asymetria czy nie.
    • Gość: fasola Re: *****Aymetria******* IP: *.* 21.07.02, 20:15
      gosia, uważaj z tym odchylaniem się główki w jedną stronę,faktycznie małemu może być wygodniej w ten sposób, bo tak był ułożony w brzuszku, ale staraj się go układać na tej drugiej stronie również i w miarę częściej; dlaczego??ponieważ mięśnie się przyzwyczajają do takiego ułożenia i te z drugiej, tej nie używanej, strony zaczynają leniuchować :-) , kurczą się;jest to tzw. kręcz szyjny; nie ma to związku z asymetrią i nie jest niczym groźnym, ale potem trzeba jeżdzić na masaże, żeby uaktywnić i rozciągnąć mięśnie tej drugiej strony,a po co?? skoro możesz temu przeciwdziałać;układaj małego tak, aby patrzył w tę stronę, której nie lubi, wieszaj mu zabawki z tej strony, etc. a zobaczysz,że zacznie główkę również układać w tę drugą stronę; (co nie znaczy, że którejś nie będzie preferował :lol: )pozdrawiam,magda
    • Gość: efa Re: *****Aymetria******* IP: *.* 21.07.02, 21:03
      z ta glowka to jest czasem tak, ze ciagna ja miesnie pleckow, tzn dziecko w zasadzie jej nie podnosi, tylko glowka jest jakby ciagnieta przez napiete miesnie. Oczywiscie nie twierdze, ze tak jest w przypadku Twojego malenstwa, ale tak bylo w przypadku mojego smoczurka. Natomiast asymetrie stwierdzono u niego gdy mial 3 miesiace (pozno), gdy lezac na brzuszku jakby spadal na jedna strone, tzn uginala mu sie raczka. widzialam to wczesniej, ale w nieswiadomosci cieszylam sie ze dziecko zaczyna sie przewracac na plecki. dopiero pediatra wyslal nas do neurologa. poza tym mocniej zaciskal jedna piastke.
      • Gość: Renatis Re: *****Aymetria******* IP: *.* 22.07.02, 11:11
        Myslę, ze najlepszym rozwiazaniem jest odwiedzić neurologa. Mój synek jest pod stałą opieką od ukończenia 2 miesiąca zycia, więc jestem spokojna o jego prawidłowy rozwój. Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: *****Aymetria******* IP: *.* 24.07.02, 23:06
      Planuję wizytę u neurologa. Mój mały też leżąc na brzuszku ma jakby jedną rączkę słabszą i się przewraca..... Jakie mogą być w przyszłości skutki takiej asymetrii?Dziękuję z wasze posty :-)
      • Gość: guest Re: *****Aymetria******* IP: *.* 25.07.02, 07:53
        Według naszej pani neurolog może to spowodować w przyszłości skoliozę. Ba, ona twierdziła, że nie może, a na pewno spowoduje. Rehabilitację zaczęłyśmy, jak mała miała 3 miesiące, a po dwóch była już znaczna poprawa i skończyłyśmy ćwiczenia. Chyba nie zaszkodzi Wam wybrać się do neurologa. Lepiej to sprawdzić,pozdrawiam,Sylwia
    • Gość: Bożena Re: *****Aymetria******* IP: *.* 25.07.02, 08:14
      Gosiu ja również proponuje Ci wizyte u neurologa. U mojej córci (która też miała mało miejsca w brzuszku) pediatra stwierdził asymetrie i dopiero Pani neurolog wytłumaczyła mi o co chodzi, po jednej stronie mięśnie są mniej napięte i słabsze dlatego dziecko mogłoby być motorycznie opóźnione w rozwoju około 2 m-cy, jeżeli nie byłoby rehabilitowane. Chodziłam regularnie do neurologa do końca 1 roku życia Marysi. I byłam zachwycona wiedziałam (nie mówie tu o ćwiczeniach :) ) wszystko o prawidłowym rozwoju dziecka, wprowadzałam nowe zabawy-ćwiczenia, stymulowałam do nauki nowych umiejętności. Polecam - moja Pani neurolog jest cudownym lekarzem, ale to już inny temat :)Skrzynia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka