IP: *.* 05.08.02, 13:57
Przed nami chrzest naszego maluszka i w związku z tym mam pytanie czy na tą okoliczność trzeba kupować kwiaty dla dzidziusia. Mati ma 4 miesiące tak więc nie będzie chrzczony w becie tylko na rękach. Aha i doradźcie ile dać forsy księdzu, wiem że co łaska ale nie wiem ile ta "co łaska może wynosić?Dzieki Ola
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Chrzest IP: *.* 05.08.02, 15:00
      Hej! My chrzciliśmy Julkę tydzień temu, więc jesteśmy na bieżąco :) Księdzu daliśmy 50 zł, a kwiatki mieliśmy w ręku, ale okazało się że na 5 chrztów tylko my o tym pomyśleliśmy, więc nie są konieczne.Powodzenia- Aga
      • Gość: akolodziej Re: Chrzest IP: *.* 05.08.02, 20:16
        Kwiatow nie mielismy. Oplata wynosila 100 zl = "oficjalnie w cenniku kosciola"
        • Gość: guest Re: Chrzest IP: *.* 06.08.02, 22:52
          Hej! My chrzciliśmy naszego 10-cio miesiecznego Radusia 3 tyg. temu. Daliśmy 50 zł, ale o ile wiem to daja od 50 do 150 zł.Nie spotkałam się z kwiatami. Pozdrawiam :-)
    • Gość: Patrynia Re: Chrzest IP: *.* 07.08.02, 09:29
      Ja miesiąc temu dałam 100zł ale chrzest mieliśmy sami po mszy- tylko rodzina i bardzo mi się to podobało. A jeśli chodzi o kwiaty to są zupełnie niepotrzebne. Wystarczy ładnie przystroić świecę. Patrycja
    • Gość: pianeczka Re: Chrzest IP: *.* 07.08.02, 13:01
      Ja chrzcilam moja Ole juz prawie rok temu, placilam tez 100 zl. Bylam w zeszlym tygodniu na chrzcie w rodzinie i Oni tez placili 100 zł. Co do kwiatow to mialam (kupila tesciowa), ale uwazam ze jest to zbyteczne. Niewiadomo co z tym bukietem robic?!Dziecko placze, obojga rodzicow rece zajete, chrzestna trzyma bila szate, ojciec chrzestny swiece, a bukiet przewaznie lezy na lawce. Ciekawa jestem tez co symbolizuje taki bukiet? Moze ktos z Was wie?
    • Gość: Agata Re: Chrzest IP: *.* 08.08.02, 13:04
      Szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zwyczajem, jak kwiaty do chrztu. My chrzcimy córcię we wrześniu, to nasze drugie dziecko, ale synek nie miał kwiatów i córcia też nie będzie miała. Cóż, ale jak byłam dzieckiem, to tylko panny młode do ślubu szły z wiązankami, a teraz także dziewczynki do pierwszej komunii dzierżą bukieciki. Może i do chrztu się kwiaty upowszechnią, chociaż to trochę coś innego, przecież chrzczony maluch nawet tych kwiatków nie potrzyma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka