Dodaj do ulubionych

Spodziewamy się dziecka

IP: *.* 09.08.02, 12:00
witam ja i kamila spodziewamy się dziecka. prawdopodobnie jest w trzecim miesiącu ciąży - początek. Pytanie... - kamila "piła alkohol", dopóki nie dowiedziałem się że jest to szkodliwe dla płodu. Jak każdy zresztą. Piła go do obiadu - wino białe, czasami piwo. Są to popularne napoje alkoholowe ale nie nadużywa ich. jednak, moja troska podpowiada mi abym spytał o to czy picie wina do obiadu - nie codziennie, - naprawdę okazjonalnie - może mieć wpływ na rozwój płodu dzieciaczka. dzięki artur
Obserwuj wątek
    • Gość: mimika Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 09.08.02, 12:19
      Gratulacje :), Jesli chodzi o picie alkoholu w takiej ilości to na pewno nie zaszkodzi, a czasami nawet zalecana jest lampka czerwonego wina.Pozdrawaim i gratuluję Monika
    • Gość: guest Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 09.08.02, 12:29
      Ja też gratuluję. Prawie wszystkie matki się zamartwiają czy nie robiły czegoś niestosownego zanim się dowiedziały, że zaszły w ciążę. I zupełnie niepotrzebnie wy się zamartwiacie. Lampka czerwonego wina czy parę łyków piwa nawet jest korzystne (na coś tam dobrze wpływa). Nie przejmuj się. Życzę dużo dużo radości i niech Dzidzia się dobrze czuje.Katasia
    • Gość: guest Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 09.08.02, 13:14
      Kochani!Podobno jak do konca drugiego miesiaca (czy trzeciego, nie pamietam) odstawi sie uzywki, to nic dziecku nie bedzie. Ja dowiedzialam sie o ciazy po koniec 2 miesiaca, a przez ten czas palilam jak smok i sie upijalam (ciagle imprezy). Moja Julka urodzila sie piekna i zdrowa. Ma teraz poltora roczku i nie ma zadnych problemow! Glowa do gory! Niech sie teraz mamusia dobrze odzywia a wyszstko bedzie ok. Poza tym nawet w ciazy lampka wina czy male piwo raz na jakis czas nie zaszkodza! Powodzenia!
    • Gość: szwedka Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 09.08.02, 16:15
      Wstyd się przyznać, ale ja też paliłam ok. 25 papierosów dziennie i dużo piłam (byłam na etapie ciągłego oblewania skończoncyh studiów) i tak aż do drugiego miesiąca, kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Później cały czas się zamartwiałam.Oczywiście, lepiej tego nie robić, ale jak już się stało, to trudno. Wiele kobiet pije i pali będąc we wczesnej ciązy, nie wiedząc o tym. Dzieci rodzą się zdrowe - moje też - jak ryba.Pozdro.
    • Gość: Aluc Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 09.08.02, 17:08
      Artur, po pierwsze gratulacje :Dpo drugie nie martw się, najważniejsze to teraz się ograniczyć, gdy już wiecie, a tak na marginesie to ja pijałam lampkę wina do kolacji od czasu do czasu przez cała ciążę ;) to z pewnością mniej zaszkodzi niż stres i inne świństwaa tak już na zupełnym marginesie :lol: na liście amerykańskiej dyskusyjnej widziałam posta jakoby europejscy lekarze wręcz zalecali ciężarnym picie dwóch kieliszków wina dziennie :lol: co oczywiście jest już bzdurą wyssaną z palca
      • Gość: Aluc tak na zupełnym i totalnym marginesie IP: *.* 09.08.02, 17:09
        niezłe z nas pijusy i inne nałogi, drogie Matki Polki :lol:
      • Gość: guest Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 10.08.02, 06:04
        A moja Amerykanska doktor calkowicie zabronila pic alkohol w czasie ciazy. Tak samo podaja wszystkie podreczniki i magazyny ciazowe - a przeczytalam ich dotad cale tony. Duzo wypowiedzi na ten temat znajdziesz na forum "Ciaza i porod". Szukaj w archiwum tematu "Czego nie wolno" (jesli dobrze pamietam).
        • Gość: guest Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 10.08.02, 12:33
          Tez sie spotkalam z takimi zaleceniami i opinia,ze nie ma czegos takiego jak bezpieczna dawka w ciazy.A to ze wzgledu na zagrozenie FAS (felat alkohol efect). Alkohol ma to do siebie,ze przenika do plodu w takim samym ilosci i stezeniu w jakim jest w organizmie matki.Oczywiscie im wiecej tym gorzej. A czym to grozi,mozna przeczytac na oficjalnej stronie FAS:http://www.nofas.org/main/what_is_FAS.htmJa bym jednak nie zachecala do wypicia tej lampeczki dla zdrowia. Oczywiscie mozna miec szczescie i bedzie ok ale po co ryzykowac,zwlaszcza,ze ryzyko nie male .:(A zwazywszy na liste potencjalnych problemow...mozna nawet nie przypuszczyc,ze dana nieprawidlowosc jest efektem tej lampki alkoholu. Bo kto pomysli,ze takie wady jak zbyt mala szczeka, placzliwosc czy niski poziom inteligencji maja akurat w tym swoje zrodlo?
          • Gość: Aluc Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 10.08.02, 15:00
            Bogusiu, ani mi w głowie zachęcanie :). Po prostu myślę, że lampka wina wypita dla rozluźnienia jest lepsza niż wypalony dla rozluźnienia papieros na przykład :) nie mówiąc o przebywaniu w palącym towarzystwie - choćby w całkowitej abstynencji. A skoro dziewczynie już się przytrafiło, to nie ma sensu straszyć ją FAS, bo to jak płakać nad rozlanym mlekiem. Stało się. Ważne żeby więcej nie grzeszyła ;)Zresztą tak samo mówi się i pisze o piciu alkoholu w czasie karmienia piersią - niby nie, bo przenika do pokarmu, ale dla odstresowania lampka wina albo małe piwo jest przez wielu dozwalana. I nie codziennie, nie za każdym razem, ale na prawdę od czasu do czasu. I naprawdę lampka, a nie pół butelki.a zacytowaną bzdurną - jak podkreślam - opinię o zaleceniach europejskich lekarzy widziałam nie raz na forach na epregnancy i tcoyf :) dementując za każdym razem zresztąPozdro :D
            • Gość: guest Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 10.08.02, 17:39
              Aluc,moje Ty alter ego.:lol, a mi ani w glowie polemizowac z Twoja wypowiedzia czy nawet czyjakolwiek. Podczepilam sie po prostu pod post E.T.,ktora mowi,ze jej lekarze wogole odradzaja picia alkoholu(bez wzgledu na ilosc)-to w odpowiedzi na Twoj post o tych lekarzach europejskich,ktorych zreszta sama obsmialas.Ot po prostu dorzucilam jeszcze jeden kamyk do ogrodka po drugiej stronie drogi.;)-tak dla rownowagi bo w kilku postach(nie w Twoim pierwszym) przewijala sie opinia,ze wrecz sie zaleca, a z kolei inni mowia,ze wrecz kazda ilosc...Jak zwykle opinii jest wiele i warto sie nimi wymienic...ot chocby po to zeby ktos nie wyciagnal pochopnych wnioskow.;). Fakt, wyszlo to jak straszenie.:( A ja chcialam tylko wskazac na jakiej podstawie prawdopodobnie ci inni lekarze mowia,ze zdecydowanie nie.Sorki i przepraszam.:jap:pozdro.:benetton:
              • Gość: Aluc Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 10.08.02, 20:31
                Bogusia :D czasem palce zbyt szybko klikają :D
    • Gość: Lia Re: Spodziewamy się dziecka IP: *.* 10.08.02, 11:25
      Okazjinalnie wypity kieliszek czy dwa wina chyba nie zaszkodzi - przecież żona nie upiła się?? :) Pozdrawiam L.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka