basik761 04.12.06, 14:55 Witam .Chciałam zapytać od kiedy Wasze pociechy zaczęły uczyć się jeżdzić konno?Moja córka ma 6 lat i bardzo chce się uczyć , ale w stadninie powiedziano nam że około ósmego roku życia.Czy to nie za póżno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamroziuk Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 15:21 Za późno na to nigdy nie jest Natomiast jak nie mają odpowiednio przygotowanych niewielkich koni (pony), to lepiej poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 15:41 Tak profesjonalnie tonie wiem, ale rekreacyjnie moja córka jeździła całe lato (w październiku skończyła 3 lata), na razie bez jako takiej nauki, tylko postawa, jak trzymać lejce, wykład o strzemionach i td. Na normalnym, dużym koniu, nie na kucyku. Było ok, czekamy na wiosnę i znowu Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 15:53 No oprowadzać owszem i można, ale to nie jest jazda konna. 3-latek nie jest w stanie nauczyć się powodować prawidłowo koniem - to jest jazda konna Mie polecam nauki jazdy na koniu dużym dla malucha - różnica jest zbyt duża, a i do ziemi dalej... Prawdę mówiąc widziałam już zbyt dużo wypadków i nie wiem, czy bym swojemu dziecku pozwoliła jeździć przed 8-10 rokiem życia. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 16:06 No wiem, że to nie jest jazda konna, przecież napisałam Nie wyobrażam sobie nauki jazdy konnej na kucyku, szczerze mówiąc. Koń to koń jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 17:50 > tylko postawa, jak trzymać lejce WODZE. Lejce masz w zaprzęgu Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 18:24 Moja córka jeździła w te wakacje i wczesną jesienią, w styczniu kończy 6 lat. Jeździła bo bardzo lubi ale nie nazwałabym to nauką "na poważnie". Owszem anglezowała, robiła młynki itp, itd. Jednak generalnie (w 4 stajniach) trenerzy uważali, że lepiej zacząć później niż wcześniej a ja po tych kilkunastu jazdach mojej córki też dochodzę do wniosku, że gdyby zaczęła później to naprawdę nic by się nie stało. Nie mniej jednak też czekamy na wiosnę tym bardziej, że Mikołaj przyniesie toczek Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 18:42 3, ale nie nazwe tego jazda, tlyko bardziej oswajaniem z konmi, jazda, stajnia... Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 20:01 Sporadycznie (rekraacyjnie) pojeździć może dziecko w każdym niemal wieku. Jednak z tego, co pamiętam (należałam do klubu jeżdzieckiego), systematyczne treningi można zacząć od ok 15 r.ż., kiedy to układ kostny jest odpowiednio już ukształtowany. Inaczej można po prostu dziecku zaszkodzić. Na pewno można znaleźć zajęcia, które sprawiają dziecku dużo radości, oswajają z tym pięknym sportem, są bardziej gimnastyką, niż wyczynem. Z resztą radzę zaczekać. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 20:41 Jakis czas temu ineteresowałam się tym i dowiedziałam się, że nie zaleca się aby dzieci do 8 roku zycia zaczeły treningi ze wzgledu na układ kostny. 8 latek może zacząć próbować ale koniem jest w stanie nauczyć sie kierować dopiero ok 12-13 roku zycia gdyz ma za mało siły. Możesz mała zabierac na przejażdzki, oprowadzanki ale na nauke jest chyba rzeczywiście za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 04.12.06, 20:57 > może zacząć próbować ale koniem jest w stanie nauczyć sie kierować dopiero ok > 12-13 roku zycia gdyz ma za mało siły. Do "kierowania" koniem NIE UŻYWA SIĘ SIŁY!!! To nie ciągnik marki "Wladimiriec". Jak ktoś uczy początkującego jeźdźca szarpania za wodze albo kopania konia po brzuchu (zamiast dawania łydki) to od razu trzeba szukać innego instruktora. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns www.voltahorse.pl 04.12.06, 21:02 Na www.voltahorse.pl jest forum. Tam dyskutują osoby naprawdę znające się na koniach i jeździectwie. Tam trzeba pytać. Oni doradzą fachowo. Od kiedy uczyć dziecko, gdzie, w jaki sposób, na jakich koniach. Bo jak czytam o trzymaniu lejcy i o kierowaniu koniem przy pomocy siły to aż współczuję temu biednemu koniu. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: www.voltahorse.pl 05.12.06, 13:32 Nie czepiaj się już tej lejcy, bo to zakrawa na złośliwość z twojej strony. Jeśli uważasz, że powinnaś współczuć zwierzętom tylko dlatego, że ktoś zupełnie ci obcy nie jest obeznany z jakimś nazewnictwem, to szczerze gratuluję szerokości twoich horyzontów... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: www.voltahorse.pl 05.12.06, 13:42 riadea napisała: > Nie czepiaj się już tej lejcy Tych lejcy. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: www.voltahorse.pl 05.12.06, 19:04 Ja nie czepiam się nazewnictwa, ani też nie jestem złośliwy wobec osoby piszącej o tym, ze dziecko ma za mało siły żeby kierować koniem. Nie każdy musi wiedzieć. Problem jest taki, że ktoś napisze coś takiego, a inny uzna to za prawdę i tak też będzie z koniem postępował. Polskie jeździectwo niestety pełne jest takich przypadków. Ile to już razy widziałem dziewczynę może 8-9 letnią jeżdżącą w ostrogach i z czarną wodzą, na której łapała równowagę jak koń bryknął, jednocześnie wbijając mu ostrogi w brzuch. Chętnie bym pożyczył od tej dziewczyny ostróg i wbił je w brzuch instruktorowi, który dopuszcza żeby tak młoda osoba jeździła na patentach i w ten sposób uczyła się jeździć. Nic dziwnego że polskie jeździectwo nie liczy się ani w Europie ani na świecie, a polscy mistrzowie pozostają nimi tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: www.voltahorse.pl 05.12.06, 19:08 A używanie siły podczas jazdy konnej można zasymulować na sobie w bardzo prosty sposób - wziąść kawałek metalu, np. dużą śrubę i walnąć się nią mocno w zęby. To jest mniej więcej takie uderzenie jakie dostaje koń przy szarpnięciu wodzy. Innym sposobem jest bardzo mocne szarpnięcie się za kącik ust palcem wskazującym - to jest mniej więcej to, co koń ma przy silnym użyciu wodzy. Jak działa zbyt mocno przyłożona łydka, można sprawdzić waląc się pod żebra pięścią. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: www.voltahorse.pl 05.12.06, 20:50 A może komuś piszącemu, że dziecko nie ma tyle siły, chodziło o to, że to wymaga nie tyle siły, co dużo WYSIŁKU, bo przy jeździe konnej pracują praktycznie wszystkie mięśnie - to tylko dla niezorientowanych wygląda jak siedzenie na ruchomym fotelu. Jeździłam wiele lat, więc wiem co piszę. Po przerwie w jeżdżeniu, jak wsiadałam na konia, to po jeździe byłam tak nieżywa, jak po przebiegnięciu maratonu (no, pół maratonu). Tak naprawdę to małe dziecko nie ma takiej koordynacji fizycznej oraz głowa - ciało, aby świadomie, prawidłowo używać pomocy jeździeckich. Oczywiście pewnie znajdą się wyjątki. Sama widziałam 5-latka na dużym koniu (bardzo spokojnym), sprawnie zagalopowującego, ze stabilną ręką - aż trudno uwierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
alex05012000 Re: od kiedy jazda konna 07.12.06, 11:39 moja córka była wożona na kucach od wieku lat 2,5 w formie tzw spacerów... , co roku w lecie, na wakacjach, w te lato po raz pierwszy jeździła na lonży... miała 6,5 lat, jest wysoka, silna, średniej budowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: www.voltahorse.pl 07.12.06, 13:32 > A może komuś piszącemu, że dziecko nie ma tyle siły, chodziło o to, że to > wymaga nie tyle siły, co dużo WYSIŁKU, bo przy jeździe konnej pracują > praktycznie wszystkie mięśnie To zmienia postać rzeczy Mi się skojarzylo od razu z szarpaniem za wodze. Ale tu niechodzi o siłę, tylko o wytrzymałość. Ja jeżdżę rzadko i głównie western. W klasycznym też męczę się strasznie. Pry anglezowaniu główną rolę odgrywają bowiem mięśnie, które normalnie nie są bardzo eksploatowane > Sama widziałam 5-latka na dużym koniu (bardzo spokojnym), > sprawnie zagalopowującego, ze stabilną ręką - aż trudno uwierzyć Ja jestem zwolennikiem dopasowania konia do wzrostu dziecka. Najmłodsze siostry mojej dziewczyny chcą jeździć i myślę o kupnie haflingera dla nich. Haflinger przy wyskokości ok 135 - 140 cm będzie w sam raz. Tylko trochę przerażają mnie ceny. Stabilną rękę najłatwiej wyrobić sobie anglezując na lonży i jednocześnie trzymająć w rękach pełne kubki wody. Jak ręka będzie niestabilna, to spodnie będą mokre Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: Od kiedy nauka jazdy konnej? 07.12.06, 13:08 4 i 1/2, patrz watek nizej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=51989765&a=52010792 A na nauke jazdy konnej nigdy nie jest za pozno... Odpowiedz Link Zgłoś