Dodaj do ulubionych

Pytania - butelka i soki

IP: *.* 06.12.02, 14:31
cześć, zwracam się do bardziej doświadczonych mam z dwoma pytaniami, które mnie ostatnio nurtują:1) Kiedy mniej więcej powinno się dziecko oduczać od butelki? Teraz córcia ma 9 mies., dostaje 3 razy dziennie butlę mleka. Przez czas jakiś 3 razy dziennie to mleko będzie dostawać. Kiedy przestawać dawać je jej w butelce? I jak podawać? Jako zupkę łyżeczką? W kubku do picia?...2) Kiedy można zacząć dawać dzieciom inne soczki niż Gerberki i Bobo Vity? Zastanawiam się, czy nie mogłabym np. kupować dużych butelek Kubusia - czy dla niemowląt nie bardzo? A co z sokami z kartoników - kiedy je można podać dzieciom?Pozdrawiam, będę b. wdzięczna za wszelkie poradyIwona z Oleczką
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia22 Re: Pytania - butelka i soki IP: *.* 07.12.02, 14:08
      Z tą butelką jest bardzo różnie. Właścwie koło dwóch lat powinno się ją ostatecznie odstawić, ale np. moi chłopcy w ogóle nie chcą o tym słyszeć i choć do skończenia dwóch latek brakuje im zaledwie miesiąca, za każdym razem jak idą spać muszą wypić swoją porcję mleka z butelki. Soki i herbatki też piją tylko przez słomkę, albo z butelki, no ewnetualnie od mamy z kubka (ale to musi być kubek mamy, bo inaczej nie da rady).A propos innych soków, niż te z napisem dla niemowląt i małych dzieci, wszystko zależy od ich składu. Jeśli zawierają cukier, czy konserwanty, to raczej sobie odpuść. Jeśli jakis składnik, np. mandarynki, czy truskawki które mogą twoje dziecko uczulić, to poczekaj aż córcia skończy rok. A poza tym nie widzę przeciwskazań, bo właściwie czym się różni sok jabłkowy Kubuś od soku jabłkowego Gerber?Madzia
    • Gość: emama Re: Pytania - butelka i soki IP: *.* 07.12.02, 15:18
      Witaj Iwonko.Co do pierwszego pytania to jestem zdania- jak najwcześniej. Moja córcia ma 6,5 miesiąca i pije z kubeczka, takiego z gumowym ustnikiem. Wczoraj w tym kubeczku dałam jej również rzadką kaszkę. Normalnie z kubka też lubi pić, ale na razie jest to w formie nowości. U mnie było o tyle łatwo, że mała w ogóle nie tolerowała smoczka, a jak chciałam dać kaszki z butli ze smokiem to była strasznie oburzona.Odnośnie drugiego to zgadzam się z Madzią, trzeba uważnie czytać skład takiego soku. Zdaniem ekspertów sok Gerber różni się tym od innych, że jest zrobiony z przebadanych i wyselekcjonowanych warzyw i owoców. Nie oglądasz reklam :) ?Pozdrawiam. Asik
    • Gość: agnes Re: Pytania - butelka i soki IP: *.* 07.12.02, 16:06
      Cześć.Co do pierwszego pytania - uważam, że im szybciej oduczysz picia z butelki, tym lepiej. Dziecko starsze wbrew pozorom trudniej odzwyczaić od butli niż młodsze, bo jest bardziej do tej butli przyzwyczajone, niekiedy butelka jest nawet czymś więcej niż tylko naczyniem, z którego się pije (jest takim "pocieszycielem").... ale to inny temat.Ja mojemu synkowi nie dawałam w ogóle butelki, od razu nauczył się pić z kubeczka. I to z takiego z twardym ustnikiem. Teraz (ma 18 m-cy) potrafi też pić normalnie ze szklanki. Myślę, że lepiej nauczyć dziecko pić od razu z twardego ustnika, mięki ustnik często służy też do "cyckania".Jeśli natomiast chodzi o soczki, to myślę, że warto dzieciom podawać te przebadane i opiniowane przez IMiDz do ukończenia 1-go roku życia. Aczkolwiek przyznaję się, że moim dzieciom (zwłaszcza młodszej latorośli) podawałam przed ukończeniem roczku "Kubusia" i nic mu nie było. A podawałam, bo jak widział, że siostra pije, to też chciał, a ja nie umiałam odmówić ;-)Pozdrawiam.jaga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka