moniam14 17.12.06, 17:00 od kilku dni córcia 3,5 letnia robi kupki z krwią lekarz pediatra wysyła mnie do chirurga z podejrzeniem szczeliny odbytu czy miałyście kiedykolwiek z czymś takim doczynienia i jak to się skończyło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katisza Re: krew w stolcu 17.12.06, 20:03 U nas tak było (synek ma 2 lata) .Krew się pojawiała od czasu do czasu.Konsultowałam to z lekarzem ale z biegiem czasu przyznam ,ze nic z tym mądrego niezrobił.Po jakimś czasie wyszedł hemoroid. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: krew w stolcu 17.12.06, 20:32 U mojej trzylatki problem pojawia się przy większych zaparciach, pediatra stwierdził że to się zdarza (uszkodzone naczynko, drobne pęknięcia śluzówki) - staram się dawać jej dużo płynów i błonnika, wtedy stolce są luźniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
moniam14 Re: krew w stolcu 18.12.06, 01:25 a czy byłyście z tym u chirurga czy skończyło się tylko wizytą u pediatry. Szczerze powiem kiedyś pojawiała się krew ale to w śladowych ilościach robiłam nawet badania na krew utajoną choć podobno to inaczej wygląda (ale tak dla pewności) ale ostatnio wystraszyłam się, tej krwi było sporo fakt że męczyła się nad tą kupą ale to nie zmienia faktu że jest to niepokojące trochę boję się badania na pewno jest nieprzyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: krew w stolcu 18.12.06, 01:35 U mojej córki to pojedyncze "niteczki" krwi. Bardzo malutkie ilości, i rzadko - tylko jak jest naprawdę spore zaparcie. Na pewno przy większej ilości i częstości trzeba odwiedzić pediatrę i ustalić co dalej - chirurg czy jakieś badania? Ja po prostu powiedziałam pediatrze przy okazji jakiejś wizyty z czym innym. Odpowiedz Link Zgłoś
katisza Re: krew w stolcu 18.12.06, 11:29 Nam pediatra nie chciał dac skierowania .Zresztą do tej pory nie mamy mimo hemoroida .Jednak uspokoje się dopiero jak zobaczy go specjalista. U nas problem ogromny to zaparcia i od tego się zaczęło. Mały dostał masc posterisan jest na szczeliny hemoroidy .Mozna stosowac u dzieci.Ma pić siemie ( z tym mamy problem). Pozdrawiam Przepraszam za błąd w poscie wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
moniam14 Re: krew w stolcu 19.12.06, 00:23 dzisiaj kupa i znowu krew na całej długości kupki nie ma co muszę skonsultować się z pediatrą nie daje mi to spokoju, a jeśli chodzi o siemię faktycznie muszę jej ugotować, ja swojej córci słodzę i dopiero pije Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: krew w stolcu 19.12.06, 09:33 Szczelina odbytu to choroba niegroźna (wiec nie trzeba sie denerwować), ale baaardzo nieprzyjemna. Wiem niestety z doswiadczenia. idź jak najszybciej do lekarza, zanim zacznie boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
moniam14 Re: krew w stolcu 20.12.06, 00:05 a jakie masz doświadczenia? na czym polega leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: krew w stolcu 20.12.06, 11:26 Moja córeczka dwa lata temu tez trafiła do chirurga z tego powodu-stwierdził podczas rektoskopii włąśnie szceline odbytu ale i niewielka przetoke, która zbagatelizował.Przez rok mielismy spokój...teraz od pł roku mamy juz pełna diagnozę i jestesmy pod stała opieka dobrego gastroenterologa. Generalnie tłumaczono mi to tak-jesli zdarzyło sie to raz i nie towarzysza temu żadne inne objawy-np bóle brzuszka, mały apetyt itp, itd to mozna spać spokojnie.Jeżeli nie-trzeba sie zdiagnozować, chocby po to żeby sie uspokoić. Olga ma nieswoiste zapalenie jelit,ze wskazaniem na choorbe Crohna. Ale spokojnie-to nie znaczy,że Twoja córeczka tez to maKonsultacji u fachowcóew radziłabym jednak nie zaniedbać.Pozdrawiam i zdrówka życzę. Acha-sama szczeline leczy się czopkami albo maściami. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: krew w stolcu 20.12.06, 18:09 Moj syn mial krew w kupce. Pierwsz rzecz, ktora nalezy sprawdzic to czy jest to krew z odbytu, bo np. kupka twrda. Jezeli to tylko jakies male pekniecie naczynka, czy szczelinka to nie ma problemu. Mozesz to latwo sprawdzic podajac dziecku cos na rozluznienie kupki. Nie wiem co jest dostepne w Polsce. U mnie lekarka polecila mi kropelki przeczyszczajace dla dzieci. Jak tylko kupka zrobila sie miekka krew zniknela. Takze malam dowod, ze to bylo tylko zadrapanie odbytu. Potem lekarka kazala mi zmienic troche diete dziecka. Bardzo ograniczyc mleko i duuuzo warzyw i owocoe. Z owocow polecila arbuza, brzoskwinie, sliwki, winogrona. Oczywiscie duzo wody do picia. No i tak to sie skonczylo. Nie musielismy nigdzie dalej chodzic, problem minal. Odpowiedz Link Zgłoś
moniam14 Re: krew w stolcu 20.12.06, 22:12 dzięki za wszystkie rady na razie zmniejszyła się ilość krwi jeszcze trochę poczekam, strasznie boję się badania u chirurga znowu swoje przeżyjemy. życzę wszystkim naszym pociechą zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś