Dodaj do ulubionych

Poniżej 3 centyla :)

22.12.06, 14:34
Witajcie !
Skoro zaistniał wątek o tych powyżej 90 musi być i o tych poniżej 3 smile.
Moja córeczka za 4 miesiące skończy 5 lat , wazy 12 kg i ma 97 cm wzrostu .
Wagowo i wzrostem duzo poniżej 3 centyla .

Z roku na rok coraz bardziej odstaje od rówieśników , i choc to prawda że
dzieci są różne , to mała zaczyna to zauważac . Zwłaszcza od chwili gdy poszła
do przedszkola ...
Często po powrocie skarży się i popłakuje że dziewczynki mówią na nią "malutka
", że jest najniższa , że na ćwiczeniach nie sięga do drążka itp.

Minął już okres ze histerycznie biegałam po lekarzach szukając przyczyn ale
staram się trzymać rękę na pulsie smile
Asia jest pod opieką endokrynologa i gastrologa .
Czekam na Wasze wpisy . Pozdrawiam . Lizbetka
Obserwuj wątek
    • grzalka Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 17:14
      ja mam synka wagowo poniżej 3 centyla (ale ciut poniżej) - na roczek wazył 8 300
      kg, teraz ma 2 latka i wazy 10 kg. Wzrost na 25 centylu. Nie diagnozowałam go do
      tej pory, bo przybiera i je, ale ostatnio byłam z nim w szpitalu i tam się
      dowiedziałam,że może warto byłoby sprawdzić, czy wszystko ok.
    • aluc Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 17:48
      młodszy jest na granicy 3 centyla (wzrost 80 z hakiem, waga 10 z hakiem), a z
      której strony, to się dowiemy za parę dni na bilansie dwulatka
      martwi mnie to średnio, bo rozwija się rewelacyjnie, je jak smoczysko, ale w
      razie czego już mam namierzonego endokrynologa
      młody - żeby było ciekawiej - przez pierwsze trzy miesiące życia plasował się w
      centylu 90, potem zaczął spadać, przez cały czas jedząc jak smok i rozwijając
      się nawet szybciej niż prawidłowo

niewykluczone zresztą, że to taka rodzinna tradycja, bo starszy miał prawie tak
      samo - duży noworodek, potem spadał do 10 centyla, odbił dopiero jako
      czterolatek, w tej chwili jest wzrostem w 75, a wagą w 50 centylu, zdrowy jak
      ryba i też z wilczym apetytem

a tak przy okazji - jak się mają do tego rozmiary rodziców? u nas: ja co prawda
      jako dziecko byłam raczej z tych dużych i tłustych, za to niemąż wręcz
      odwrotnie, teraz jest dość wysoki (180), ale wagowo w tyle o jakieś 30-40 kg od
      rówieśników wink
      • katklos Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 17:51
        Moj synek też bilsko 3.centyla - 3 lata, wzrost 90 cm, waga 12,5 kg.
        Rodzice i dziadkowie niscy lub bardzo niscysmile
        • lizbetka Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 18:40
          Ja i mąż byliśmy i jesteśmy szczupli , ja jak na kobietę wysoka , mąż jak na
          mężczyznę smile średniego wzrostu .
          Ale takich odchyłów od normy nie mamy i nie mieliśmy smile
          • magdamroziuk Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 20:28
            Nasz synek na 3 latka miał 92 cm i ok 12 kg.
            Rodzice niewysocy i szczupli, dziadkowie też, największy dziadek miał 174 cm.
            • lidia23 Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 21:48
              Mój syn w marcu 2007 skończy pięć lat. Wzros ma około 116 (takie kupuje ubrania)
              a waży około 18 kg. Jest owszem wysoki, ale chudy. Waga na 25 centylu, a
              wzrostprawie 90 centyli. Ale podaję mu Pikovit na apetyt by lepiej jadł, bo jest
              za chudy.
              www.aleksandraikonrad.blog.onet.pl
    • verdana Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 21:56
      Kłania się dorosla kobieta - półtora metra w kapeluszu. Zawsze byłam najnizsza,
      ale nigdy mi to specjalnie nie przeszkadzało. Może dziecko widząc, ze chodzi
      się z tą dolegliwoscią od lekarza do lekarza jest szczególnie uwrazliwione na
      swoj niski wzrost? Dzieci zawsze znajdą cos do nabijania się - ze niska,
      wysoka, ruda, gruba, chuda itd.
      Moja mama mowiła mi "Duza do roboty, mała do pieszczoty". A ja nawet jestem
      zadowolona ze swojego wzrostu.
    • tuwenda Re: Poniżej 3 centyla :) 22.12.06, 22:37
      Mój synek też jest tuż poniżej 3 centyla, ma 2 latka i 82cm oraz waży 10,5kg.
      Taka kruszynka, ale bardzo zwinna i wesoła smile
      W dzieciństwie też zawsze byłam namniejsza i w przedszkolu i w podstawówce.
      Teraz mam 160 cm, mąż 176 cm, dziadkowie też nie za wysocy
      • grzalka Re: Poniżej 3 centyla :) 23.12.06, 13:39
        ja jestem przeciętnego wzrostu, ale jako dziecko byłam mała i chuda, mąż zawsze
        chudy, ale wysoki

pozostałe dzieci są średnie, taki 25-50 centyl

mam za to kuzynkę, która w dzieciństwie była taka kruszynką jak Twoja córka,
        Lizbetko- teraz ma 24 lata, 150 cm wzrostu i wazy niecałe 40 kg- też była
        diagnozowana w każdą stronę i wszystko wychodziło ok

w dzieciństwie problemów specjalnie nie miała, za to teraz ma, bo wyglada na 14 lat
        • fiola1 Re: Poniżej 3 centyla :) 26.12.06, 22:48
          Moj syn ma 2 lata i wazy 10.300 czyli troche poniżej 3 centyla,wzrost ma
          normalny(10 centyl).Do 3 miesiaca zycia ladnie przybieral a potem masakrasadnie
          badalam go jedynie morfologia,zelazo,ma alergie pokarmowa moze to jest
          przyczyna?Moja 5 letnia corka tez drobna ale nigdy nie byla ponizej 3 centyla.
    • fiola1 Re: Poniżej 3 centyla :) 27.12.06, 14:20
      A wiecie co jest najlepsze?sprawdzala wage mojego synka na wloskich i
      niemieckich tabelach centylowych,na wloskiej jest na 5 centylu a na niemieckiej
      na 10smile
      • aniaimax do Fiola1 27.12.06, 22:29
        Ja sprawdzilam Twojego synka na angielskich centylach i wyszlo, ze jest
        dokladnie pomiedzy 2 a 9 centylem.
        Pozdrawiam

maks
        <a herf="http://maxiolino.blox.pl/html">maksowy blog</a>
        mój suwaczek
    • emwu55 do Lizbetki 27.12.06, 14:36
      Lizbetko bo ja też mam niejadka jeszcze jest wprawdzie ponad 25 centyle ale nie
      je za chiny ludowe. Czy próbowałaś podawać miksturę Pepsini albo może inne
      mamy?? Albo Citropepsini??
      • anisr Re: do Lizbetki 28.12.06, 22:32
        Pewnie masz dosc juz miliardów nowych pomysłów ale...czy Wasz gastrolog
        diagnozował małą pod kątem nzj?Choroby Crohna?U dzieci czasem zdarza się,że
        jedynym widocznym objawem jest brak przyrostu wagi i wzrostu
    • aga1000 SGA? 27.12.06, 14:44
      To jest problem od urodzenia? Nie lekceważcie tego, może to byc stan który
      nazywa się SGA (Small for Gestational Age). Dobrze się chyba skonsultować (tak
      jak autorka wątku) z endokrynologiem dziecięcym...
      • lizbetka Re: SGA? 27.12.06, 15:57
        Podawałam Asi wszystkie chyba dostępne na naszym rynku preparaty na apetyt ,
        łącznie z Peritolem ( na receptę ) , podawałam witaminy , zelazo , enzymy
        trzustkowe .... Niestety bez zadnych spektakularnych efektów .
        W tej chwili Asia pije od czasu do czasu vibovit i codziennie dostaje Lacidofil.

Aga będę wdzieczna jesli szerzej napiszesz o SGA . Asia jest od pół roku pod
        opieką poradni endokrynologicznej ale jest tam jako pacjentka raczej lekcewazona ...
        Pozdrawiam . Lizbetka
    • oyate Re: Poniżej 3 centyla :) 27.12.06, 23:00
      Moje córeczki mają 4,5 roku. Ważą 13,7 i 14,1. Przez cały czas prawie były na 3
      lub poniżej 3 centyla. Ostatnio na bilansie 4 latka, jedna była na 3 centylu a
      druga na 10. Obecnie obie między 3 a 10.
      Mój synek znacznie poniżej 3 centyla, ale on w sumie nie powinien być
      sprawdzany na zwykłych siatkach tylko na wcześniaczych. Ma 9 miesięcy i 7100.
      Jeśli chodzi o zespuł Turnera, to jestem spokojna ponieważ z nim się również
      łączą oprócz innych widocznych objawów niski wzrost, a moje skarby nie są
      niskie. Powiedziała bym, że w przepszkolu przodują ze wzrostem.
      Ja mam 180 cm i ważę 56 kg, mój mąż 178 i waży 54 kg. No to siłą rzeczy nasze
      dzieci do grubych nie będą należały.
      Ich najniższe wagi po urodzeniu to 1680, 1910. i 2020.
      • lizbetka Re: Poniżej 3 centyla :) 28.12.06, 14:19
        Oyate , moja córeczka urodziła się o czasie a raczej po smile , wazyła 3500 .
        Ze wzrostem tez było ok , ale do drugiego roku zycia .
        pozdrawiam . lizbetka
        • emilka74 Re: Nas pewnie nikt nie przebije 28.12.06, 18:06
          Moja córeczka ma 2,5l waży obecnie 7.100 mierzy 75 cm.(jej 5-m-czny brat ma
          podobne parametry)Ma za sobą dwukrotne badania genetyczne=jeszcze troche innych
          na koncie.Z jedzeniem róznie raz lepiej raz gorzej.Urodziła się jako wczesniak
          i juz wtedy była o połowę mniejsza niz być powinna.
          pozdrawiam wszystkie maluszki-mama Emilki i Gabrielkasmile
          • aluczak76 Re:Nas pewnie nikt nie przebije 05.01.07, 16:04
            Mój synek ma 2 lata i niedługo 2 miesiące a waży 8300 i mierzy 80 cm - Julek
            Paprocki. Badania genetyczne dobre, będzie miał hormon wzrostu, pozostałe
            parametry endo dobre, w poradni metabolicznej wyniki rok temu dobre, teraz ma
            podwyższony kwas mlekowy aż 43 (norma 20) ale CPR i karnitya są dobre. Prof.
            Tylki z CZD będzie nam mówić co to znaczy - już się martwię ale dziecko było
            bardzo niespokojne podczas pobierania krwi (jak zawsze zresztą).
            Julek dalej jest rehabilitowany bo jeszcze nie chodzi. Nie mówi też za dobrze,
            ale psychicznie jest OK, bardzo kontaktowy i kochany! Jesteśmy teraz też pod
            opieką gastrologa z IMID-u w Warszawie na Kasprzaka i będziemy mięli jakąś
            poradę dietetyczną po analizie dwutygodniowej jego jadłospisu. Także Mamo
            Emilki i Gabrielka, rozumiem Ciebie dobrze, zastanawiam się kiedy mój Julek
            dojdzie do 10 kg...Bardzo bym chciała! Wy pewnie też - tego Wam życzę w Nowym
            Roku.
            Ania
    • t.nina1 Re: Poniżej 3 centyla :) 29.12.06, 09:45
      Lizbetko, moja Lenka znów stanęła, mimo, że wyniki TSH są w normie sad Jestem
      załamana. Właściwie nie przejmuję się jej wagą (12,5 - 13 kg) a wzrostem. Póki
      co osiągnęła 92cm, może 92,5 (ale apetyt znośny). Ponoć dziecko minimalnie
      powinno rosnąć 5 cm na rok i lekarze twierdzą, że jeśli to 5 cm jest
      osiągnięte, nie ma się czym przejmować. Ja się przejmuję sad
      • edytka_73 Re: Poniżej 3 centyla :) 29.12.06, 23:32
        Nie wiem, jak z centylami, ale właśnie skończył 5 lat: 107cm i 15kg.
        Rośnie, więcej niż 5cm rocznie, z apetytem różnie. Generalnie zdrowy (czasem
        jakiś katar, ostatnio rotawirus - kilogram w plecy), ruchliwy, ciekawy świata.

Odkąd przestałam wchodzić na "zdrowie dziecka" przejmuję się mniej wink
        Pozdrawiam wszystkie maleństwa i chudzinki smile)
    • marta773 Re: Poniżej 3 centyla :) 30.12.06, 12:45
      Witajcie. Moja nała waży obecnie 9200g a będzie miała już 18 miesięcy za
      tydzień.Obecnie jest poniżej 3 centyla. Do tej pory trzymałyśmy się między 3-10
      centylem ale teraz dopadły nas bakterie e coli w moczu i prawie nie jedliśmy
      przez tydzień a teraz jemy odrobine więcej. Przez to chorubsko mała spadła na
      wadze 400g.
    • judytak Re: Poniżej 3 centyla :) 31.12.06, 14:22
      ja mam taką córkę, lat 12, oscyluje wokół 3-go centyla
      oczywiście w klasie niższa od wszystkich o głowę :o)
      zdarzało sie, że jej to przeszkazało, ale tylko wśród nieznajomych
      "one nie chcą uwierzć, że chodzę do drugiej klasy!"
      teraz już docenia zalety
      (może być "górna" w układach akrobatycznych, może swoje ubrania nosić długo,
      może, w zależności od nastroju, występować, jako "mała, słodka" i "duża, mądra"
      itp. itd.)

u endokrynologa byliśmy z nią raz (tzn. trzy wizyty, bo pobranie, wyniki,
      kontrola), jak miała ok. 10 lat, żeby na pewno nic nie przeoczyć, endokrynolog
      potwierził to, co też myślałam - dobrze rozwinięte, ładne, proporcjonalne
      dziecko, taka jej uroda

myślę, że pomogłoby jej, jakby więcej spała, ale nie ma na to sposobu, od
      zawsze z trudem usypia wieczorem

pozdrawiam
      Judyta
      • fiola1 Re: Poniżej 3 centyla :) 01.01.07, 13:13
        Powiedzcie prosze jakie badania warto zrobic?jakjuz pisalam oj 2 latek wazy
        10.300 a je bardzo duzo(co jest jeszcze bardziej dziwne,ze taki chudy).Robilam
        tylko morfologiei zelazo.Jest niewysoki ale mieszczascy sie w normach jesli
        chodzi o wzrost.Dodam,ze corka 5 letnia tez jest szczuplutka ale wyglada
        normalnie i jest na 10 centylu.
        • lizbetka Re: Poniżej 3 centyla :) 01.01.07, 17:35
          Warto zrobić badanie kału na stopień strawienia ( być może synek ma problemy z
          wchłanianiem),badania w kierunku muko, celiakii, USG brzucha, badanie moczu .
          A najlepiej zgłosić się do poradni gastrologicznej , oni już wiedzą co robić z
          takimi chodzinkami smile
          pozdrawiam . lizbetka
      • weronikarb Re: Poniżej 3 centyla :) 05.01.07, 12:29
        a co ma spanie do wzrostu? Pytam bo moj tez nie cierpi spac od urodzenia i
        miesci sie ze wzrostem w sumie w normie

Syna urodzony przez cc planowane w terminie (40 tydz.+2 dni) masa urodzeniowa
        3650/56 cm

Teraz ma ok. 98 cm i w porywach 13 - 13,5 kg (ostatnie 2 miesiace waga skoczyla
        prawie o kilogram)

Ja wysoka 174 cm maz 180 cm
        Ja pulchniutkie dziecko i teraz tez zawsze walcze z wag, maż niejadek kiedys i
        chudzinka do dzis (choc je teraz duzo) - 62 kg

Mysle ze maly w meza sie wdal.

Nie robilam innych pabadn oprocz krwi :0
    • mamaigora1 Re: Poniżej 3 centyla :) 04.01.07, 08:18
      Dołaczamy do Was smile
      U Igora to chyba nawarswteinie dwóch spraw - porod wczesniaczy (26 tc. i 850g)
      oraz to, że my z mężem jestesmy wysocy i chudzi.
      Igor dzis 2 latka 10 m-cy - waga 11,2kg, wzrost 93cm
      i o ile wzrost łapie sie na centyle to waga jest duzo poniżej skali...
      Nie diagnozowalismy go pod katem niskiej wagi nigdy, uzanjąc że jest to cecha
      osobnicza spowodowana perturbacjami okołoporodwymi i gabarytami rodziców smile
    • bara4122 Re: Poniżej 3 centyla :) 04.01.07, 20:36
      Ja mam bliźniaczki 2latka i 4 mies.,też raczej nie spotykam mniejszych dzieci
      wśród rówieśników. Jedna ma 85 cm i 12 kg, druga jest wyższa - 87cm, ale waży
      10,5 kg, więc z wagą już wypadła poza siatkę. Są malutkie, dzieci w ich wieku
      bywają nawet o głowę wyższe ale przy urodzeniu(36 tydzień) mialy tylko 50 cm i
      ok 2,5kg. Poza tym ja mam 1,58 mąż troche wyższy - 1,76 ale też do wielkoludów
      nie należy.Wdaje mi się,że mało rosną, bo przez 4 mies. urosly tylko po 2 cm.
    • 37g Re: Poniżej 3 centyla :) 06.01.07, 14:57
      Witaj Lizbetko !
      Juz kiedys rozmawiałyśmy o naszych małych. Moja nadal na granicy 3 c. ze
      wzrostem 100cm z waga lepiej 15 kg 10- 25 c. Mała ma teraz dokładnie 4,5 roku.
      Rozmiar bucików 27. Pozdrawiam wszystkie mamy " maluszków".
    • t.nina1 Re: Poniżej 3 centyla :) 13.01.07, 11:31
      Lizbetko, czy Twoja Asia była diagnozowana pod kątem somatotropinowej
      niedoczynności przysadki? Wpadłam na taki artykuł i jestem zaniepokojona, że u
      mojego dziecka już dawno należałoby zbadać hormon wzrostu. Może ktoś te badania
      przechodził?

www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/ogolnopolski_program_niedoborwzrostu.doc
    • asiajez Re: Poniżej 3 centyla :) 13.01.07, 12:53
      Mam 32 lata i 150 cm wzrostu. Nie martw się tak bardzo o córkę, bo da się z tym
      żyć. Oczywiście czasami dokuczali mi w szkole np. gdzie byłam jak w niebie
      wzrost rozdawali" ale to było bardzo rzadko. Bo było też tak, że podobałam się
      że jestem drobna i delikatna. Po prostu jednym podoba się to a drugim to.
      Oczywiście jak bym miała wybór to wybrałabym wzrost 172 cm. Ubrania kupuję w
      Reserved albo na przykład w Reporterze, muszę tylko spodnie skracać, ale nie
      jest źle. Kiedyś trudniej było mi coś znaleźć do ubrania. Musisz tylko nie
      robić przy córce z tego problemu a znaleźć dobre strony tej sytuacji. Drobne
      dziewczyny też podobają się facetom. Głowa do góry
      • t.nina1 Re: Poniżej 3 centyla :) 13.01.07, 13:43
        Owszem, żyć się da, ale jeśli dość wysocy rodzice mają bardzo niskie dziecko
        jest to naturalne, że poszukiwana jest przyczyna, gdyż czynniki genetyczne nie
        odgrywają tu znaczącej roli. Gdyby nie mój upór i poszukiwanie przyczyn
        niskiego wzrostu u dziecka nie wykrytoby niedoczynności tarczycy u córki.
        Zbyt niski wzrost nie jest problemem jedynie urody i nikt tu nie dyskutuje co
        się komu podoba. Niestety bardzo niski wzrost może być wynikiem
        nieprawidłowości funkcjonowania organizmu i to niepokoi mamy niskich dzieci.
        Pewnie wiele z nas spałoby spokojniej, gdyby miało pewność, że to jedynie uroda
        naszych dzieci, a nie wynik zaniedbania.
    • barbalib Re: Poniżej 3 centyla :) 21.01.07, 22:55
      Witam, jestem mamą 18-miesięcznego Franusia. Synek mój jest niesamowicie żwawy,
      wesoły, zdrowy, ale maluśki (prawie wcale nie ma łaknienia) waży 9,10 kg i ma
      79 cm wzrostu.
      Byłam z nim na kilka dni na obserwacji w szpitalu w Dziekanowie, przebadano go
      (dość dokładnie) i wszystkie wyniki badań były w porządku.
      Szukając dalszej pomocy trafiliśmy do lecznicy homeopatycznej i tam pani doktór
      zaleciła nam specjalne kompiele w ziołach, w celu pozbycia się
      niejakiej „włosogłówki”. Wydaje mi się, że po każdej kompieli jest troszeczke
      lepiej z apetytem (i z wagą), ale zapewne jeszcze pare(naście) kompieli przed
      nami aby ocenić tą terapię.
      • emilka74 Re: Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 08:00
        Co to takiego ta "włosogłówka"???
        pozdrawiam mama Emilki i Gabrielkasmile
        • barbalib Re: Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 15:45
          Z tego co wiem - „włosogłówka” - to pasożyt, którego nie wykrywa się w
          badaniach laboratoryjnych (chyba nie robi się badań w tym kierunku). Zdrowemu
          dorosłemu – pewnie nie szkodzi, ale u maluszka moze miec wpływ na apetyt, na
          wchłanianie pokarmow.
          I wierzyć czy nie wierzyć w te znachorskie metody – to wybór indywidualny, ale
          małemu w czsie tych kompieli „jakieś coś” (przypominające kłaczki, włoski),
          wychodzi przez skórę. Kompać należy się do skutku (aż wszystko wyjdzie) – czyli
          około 6-10 kompieli – co 2-3 tygodnie.
          My mamy za sobą już 3 kompiele. Mam *nadzieję*, że wytrwamy do końca, odzyskamy
          apetyt i pare dodatkowych centyli.
          Pozdrawiam, mamusia Franusia
          • biaemi Re: do barbalib! - Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 21:58
            A gdzie korzystasz z porad tego/tej homeopaty? Jesli w Warszawie moglabys podac
            namiary? Moze byc na maila gazetowego. Z gory dzieki.
    • makurokurosek Re: Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 09:11
      hej,jestem dorosłą kobieta która do 14 roku życia była poniżej 3 centyli.Ważne
      jest abyście były pod stała opieką lekarza aby stwierdził czy jest to po prostu
      taki typ urody czy może coś się dzieję niedobrego. Nie wpadaj w panikę bo to
      przechodzi na dziecko, raczej zacznij jej pokazywać plusy bycia niską osobą i
      naucz cieszyć się ze słów malutka. ważne jest aby wzrost i waga nie odbiegały
      centylowo, problem gdy waga jest w granicach 3 a wzrost w 50 lub 25 centylach
      lub odwrotnie. takim samym problemem jest gdy spadają bo to oznacza
      nierównomierny rozwój dziecka i wtedy należy się skontaktować z lekarzem. Jeżeli
      twoja córka zawsze była malutka to nie powinnaś wpadać w paranoję ale, trzymać
      oczywiście rękę na pulsie
    • kropka1907 Re: Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 13:31
      Mój synek też malutki: 21 miesięcy, waga 9.8 kg, wzrost 83 cm. Ruchliwy
      starsznie, zdrowy, wyniki bardzo dobre, jedzenie - koszmar.... Mega niejadek,
      staram się jak mogę wcisnąć mu wartościowe posiłki. Pediatra zaleciła podawanie
      preparatu citropepisn na apetyt, potem multisanostol - bez skutku (samo podanie
      tych specyfików graniczyło z cudem). Kiedyś będzie lepiej. A my oboje duzi: mąż
      188 cm, potężnej budowy, ja taka śrdnia: 170 cm i takiej sobie postury
    • thesaloniki Re: Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 19:46
      moja ma dopiero 1 rok i 2 mies ale także od urodzenia lekarze i pielegniarki
      mówią że malutka.
      Wiem po sobie że nie jest łatwo takim małym.
    • a.g.n.e.s1 Re: Poniżej 3 centyla :) 22.01.07, 23:18
      Wojtek, lat 2, waga 10 kg, wzrost 87 cm. Centylami przestałam sie interesować,
      bo wyniki ma dobre, a zarówno mąż, jak i ja jesteśmy niscy.

Ale wagowo pewnie wypada z siatki?
      • mama_03 Re: Poniżej 3 centyla :) 20.03.07, 16:24
        Julka w wieku 2 lat wzrost 85,5 cm i 50 centyl waga 12,600 obecnie jesteśmy po bilansie 4-latka wzrost 96 cm i 3 centyl waga 14,900. Zlecone badania: morfologia z rozmazem, OB, badanie moczu. Pozatym skierowanie do poradni endokrynologicznej a ja chyba trochę zaczynam łapać doła. Dziewczyny poradźcie gdzie endokrynolog w Warszawie. Juz dzwoniłam do Centrum Zdrowia Dziecka trzeba zawieźć lub wysłać skierowanie oni powiadomią listownie o terminie wizyty ale nie wiem czy to dobry wybór. Pomóżcie.
        Gabi i Julka
        • kaliaa Re: Poniżej 3 centyla :) 20.03.07, 21:35
          18 miesiecy 9 kg i 77 cm
          tez sie martwie, ale pediatra zlewa sparawe, mam pytanie jakie badania moge
          zrobic na wlasna reke zeby sparawdzic czy wszystko jest ok, gdzie sie zglosic w
          warszawie zeby ewentualnie posprawdzac co i jak?
    • zena24 Re: Poniżej 3 centyla :) 21.03.07, 10:33
      Witam!Skoro problem dotyczy dzieci poniżej 3 centyli,więc wpisuje tu mojego
      szkraba.Syn obecnie ma 2,4m-ce waży 10.100 i ma 88 cm wzrostu.
      Gdy skończył 5m-cy zaczął się problem z jego wagą.Słabo przybierał w ciągu
      miesiąca ,czasem prawie nic.Wtedy wyszła mu słaba anemia.Gdy wszystko wróciło
      do normy,nadal z jego przyrostem wagi było zle.Gdy skończył roczek w kale
      wyszły grzyby,które przez m-czną kuracje zostały wyleczone.Robiłam mu pózniej
      kontrolne badania było ok.Jednak waga nadal poniżej 3 centyli.Od lekarki
      słyszałm że taka jego uroda.Ale jak dla mnie,było to niepokojące,gdyż apetyt mu
      dopisywał.Zmieniłam lekarza, który skierował mnie na badania do szpitala w
      Prokocimiu(celiakia,tarczyca,uczulenie na mleko,Ige
      całkowite,lamblie,morfologia)wyszły dobrze,prócz kwasochłonów powyżej 11% a
      norma 3% Robiłam też na pasożyty,które nie wyszły.Więc co? Nie daje mi to
      spokoju więc zrobiłam teraz powtórkę badań
      pasożyty,grzyby,lamblie,morfologia - i czekam!
      • zena24 Re: Poniżej 3 centyla :) 21.03.07, 10:44
        Wspomniałyście coś o "włosogłówce" którego nie da się wykryć w badaniach. Więc
        jak? A jeśli w kale na pasożyty u mojego syna nic nie wyjdzie,a kwasochłony
        nadal będą wysokie ,to co mam robić dalej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka