paskowka1973 06.02.07, 15:56 Jw., bo rozumiem, ze obie są p-ko odrze, śwince, różyczce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_007 Re: Czym się różnią MMRII a Priorix? 07.02.07, 00:11 Priorix ma identyczne składniki (oprócz jednego) co MMRII zachwalany chyba tylko dlatego,że płatny ale to MMRII jest w tabeli szczepionek bezpiecznych,bo nie zawiera tego jednego składnika o który "bogatszy" jest Priorix nie wszystko złoto co się świeci u pierwszego mojego dziecka po MMRII nie działo się nic u drugiego podanie zachwalanego Priorixu spowodowało głębokie reakcje poszczepienne w postaci nagłego cofnięcia mowy (mogę przypuszczać,że właśnie przez to "coś" czego MMRII nie posiada) never Priorix tfu brrr Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: Czym się różnią MMRII a Priorix? 07.02.07, 00:31 Nie jest platny, od przychodni zalezy w jaka szczepionke sie zaopatrza. Jak pisalam w innym watku - w mojej w zeszlym roku szczepili MMR, w tym zmienili na Priorix. A co do roznic - odsylam do wyszukiwarki. Jest tylke samo zlych opinii o MMR co i Priorix-e, niestety. BTW, o wystapieniu takich problemow jakie opisujesz po Priorixe, slyszalam po zaszzepieniu dziecka MMR-em. Wiec nie wiem na czym to polega. Sama jestem rozdarta. I narazie nie szczepie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa77 Re: Czym się różnią MMRII a Priorix? 07.02.07, 10:46 Priorix zawiera podobno martwe szczepy bakterii i wirusów. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 11:01 www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=954 poczytajcie tu Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 11:08 tak! shady27 ma rację, to są żywe wirusy! Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 11:09 niestety, dlatego wlasnie nie szczepie dziecka zadna z tych szczepionek Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 11:23 A czym szczepisz? Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 11:59 niczym. Czekam na sprowadzenie osobnej szczepionki przeciw odrze. na pozostale nie szczepie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 12:16 No wlasnie, tez bym tak chciala. Ale nie mam szans na sprowadzenie. Nie wiesz, czy apteki sprowadzaja? Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 13:00 Jak lekarz wystawi ci receptę to nawet z Burkinafaso Ci sprowadzą. Jak tak zrobiłam z Imovaxem bo nie chciałem żywej szczepionki na polio (to ta doustna refundowana). Lekarz wystawił mi receptę ale nigdzie w aptekach i w hurtowniach jej nie było no to zamówiłam w aptece i za 3 tygodnie była (sprowadzona specjalnie dla mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 13:10 OOOOO,bosko , a nie wiecie jak sie nazywa szczepionka tylko na odre??? Czy Rouvax, dobrze pamietam? Choc obawiam sie, ze bede z tym miala przejscia u lekarza, poniewaz p dr w rejonie powiedziala, ze nie ma innych szczepionek poza MMR i Priorix-em. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 13:46 tak Rouvax. A pani doktor niech zostawi swoje madrosci dla siebie masz prawo zadac od niej recepty i juz. Lekarze specjalnie mowia, ze nie ma innych szczepionek, zeby szczepic tym syfem MMR Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 13:52 Hmmm, no tak, zastanawia mnie tylko dlaczego????? Ja rozumiem, ze ktos nie ma pieniazkow, to musi zaszczepic darmowa,ale jak sie czlowiek sam pyta..az wscieklosc bierze Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 13:54 dlatego, bo MMR to szczepionka, ktora na zachodzie nie chca szczepic ze wzgledu na mozliwe powiklania, wiec ten syf sprowadzili nasi madrzy i zrobili ja obowiazkowa. Jeszcze rok temu szczepiono tylko na odre. Szlag mnie trafia jak jakis pseudo naukowiec decyduje czym mam dziecko szczepic na szczescie nie moga mnie do tego zmusic. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 13:57 a czy w 10-tym roku życia też jest ta szczepionka do podania ? jeśli tak to znów problem, bo ja nie zamierzam wogóle szczepić Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 14:00 Tak w 10 roku życia przypada szczepienie przypominające na odrę, świnkę, różyczkę i podobno ich przyjście nie jest przeciwwskazaniem do podania tej szczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 07.02.07, 14:08 No tak, cholera, moglam sie domyslic . Na zachodzie nie chca, wiec jest tania w hurcie pewnie, to do nas sprowadzaja. Pewnie w ramach "taniego panstwa" . Tylko wkurza to, ze oszczedzaja na dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 08.02.07, 17:44 mama_basienki napisała: > No tak, cholera, moglam sie domyslic . Na zachodzie nie chca, wiec jest tania Na zachodzi tez szczepia ta szczepionka. Nie jest ona wycofana. Wycofano MMR I, a teraz jest MMR II. I w Polsce tez szczepia MMR II. Pozdr. > > w hurcie pewnie, to do nas sprowadzaja. Pewnie w ramach "taniego panstwa" . > Tylko wkurza to, ze oszczedzaja na dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 08.02.07, 17:55 Pewnie masz rację . W takim bądź razie może MMR V (piec) bedzie szczepionka bez zastrzezen. A moze dopiero MMR X... Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 08.02.07, 20:28 > Jeszcze rok temu szczepiono tylko na odre Bzdura, mój synek szczepiony państwowo Priorixem w 13 miesącu życia, a ma już 3 lata. Cieszyłam się, że wprowadzili, bo bym musiała dopłacać, a tak miałam za darmo. > dlatego, bo MMR to szczepionka, ktora na zachodzie nie chca szczepic ze wzgledu > na mozliwe powiklania, Bzdura, szczepią ją i na Zachodzie i w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 03.05.07, 11:40 > dlatego, bo MMR to szczepionka, ktora na zachodzie nie chca szczepic ze wzgledu > na mozliwe powiklania, wiec ten syf sprowadzili nasi madrzy i zrobili ja obowi > azkowa. Jeszcze rok temu szczepiono tylko na odre. Szlag mnie trafia jak jakis > pseudo naukowiec decyduje czym mam dziecko szczepic na szczescie nie moga mn > ie do tego zmusic. Sama nieprawda. Na zachodzią wciąż szczepią mmrII, jak i priorixem. Mój synek ma już 3,5 roku, a po skończeniu roczku już był państwowo szczepiony na odrę, świnkę różyczkę, czyli rok temu na pewno już ta szczepionka była. Czy wy w ogóle wiecie o czym mówicie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 03.05.07, 11:41 O kurczę, to jakiś stary wątek) już się wcześniej wpisałam) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: anyaa mylisz sie, ma zywe wiruisy 03.05.07, 14:09 shady27 napisała: > dlatego, bo MMR to szczepionka, ktora na zachodzie nie chca szczepic ze wzgledu > na mozliwe powiklania, wiec ten syf sprowadzili nasi madrzy i zrobili ja obowi > azkowa. Na zachodzie szczepi sie ta szczepionka od lat i wcale nie jest wycofana. Tak jest np. w Kanadzie, USA czy UK. Takze nie mac ludziom w glowie. Pozdr. ' Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 shady 03.05.07, 11:35 A powiedz mi na jakiej podstawie twierdzisz, że lekarz MUSI mi wystawić receptę jeśli tego zażądam? Pytam, bo też chcę szczepić tylko na odrę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki Re: shady 03.05.07, 11:58 Na to pytanie nie odpowiem - to rzeczywiscie do shady. Wiem jednak, ze nie ma juz dostepnej szczepionki tylko na odre, niestety. Jest ponoc tylko w obiegu dla aptek zamknietych. Czyli szpitalnych. W zadnej "normalnej" nie dostaniesz. Wiem, bo szukalam i farmaceutka dzwonila po hurtowniach - odpowiedz wszedzie taka sama. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_basienki aaaaaaaaaaaaa przepraszam 03.05.07, 12:09 doczytalam, Rouvax tgo inna bajka. Lekarze nie chca po prostu wypisywac. Tu Ci nie pomoge bo mala ma 18 miesiecy i jeszcze nie szczepilam, wiec nie wiem. Na zdrowy rozum- jesli jest wybor szczepionek - MMR, Priorix, Rouvax, to mozesz wybrac jaka uwazasz za najlepsza dla dziecka. I lekarz musi Ci recepte wypisac. Bo chcesz przeciez zaszczepic na to obowiazkowe szczepienie. Tyle tylko, ze nie szczepionka ktora jest proponowana w przychodni. Wiec jestes "w porzadku", ze tak powiem. Dlatego mozna - jakby jednak nie chcial wypisac - napisac oswiadczenie do np. dyrektora przychodni, ze chcesz zaszczepic dziecko OBOWIAZKOWA szczepionka,ale lekarz nie chce wypisac Ci na nia recepty. W koncu - spoko jest wybor, masz prawo wybierac. Ps. Przepraszam, ze tak nieskladnie pisze ale chora jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa77 Re: Czyli jeden syf... 07.02.07, 15:58 Nastepnym razem 5 razy się zastanowię zanim zaszczepię dziecko. A na pewno nigdy darmową szczepionką, którą zostawiła mojej małej pamiątke na całe życie w postaci MIZS. A wcześniej była zupełnie zdrowym dzieckiem. Teraz jest na długim leczeniu immunosupresyjnym i sterydowym, które na szczęście przynosi efekty. Nie mniej jednak dostała wyrok na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaa77 Re: Czyli jeden syf... 13.02.07, 16:00 Młodzieńcze Idiopatyczne Zapalenie Stawów. Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: Czyli jeden syf... 08.02.07, 20:21 Ja moją małą zaszczepiłam dwa 4 tygodnie temu priorix-em, na szczęście nic jej nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: Czyli jeden syf... 08.02.07, 20:21 a do jakiego czasu jakiś negatywny odczyn po szczepieniu może się pokazać? Odpowiedz Link Zgłoś
vidmo1 Re: Czyli jeden syf... 03.05.07, 02:04 Proszę o kontakt. Moja córka też ma MIZSi ja też podejrzewam szczepionkę, o jej wywołanie.GG2216518 lub vidmo1@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś