Dodaj do ulubionych

stawy biodrowe

01.04.07, 20:11
zauważyłam że moja 15.5 miesięczna córeczka ma prawe biodro bardziaj wypukłe
niż lewe.Poza tym prawą nóżkę stawia do środka szczególnie widoczne jest to
na spacerach.Gdy maszeruje tak jak żołnierz unosząc wyprostowane nóżki do
góry to potem mam wrażenie że blokuje się jej prawa noga bo ciągnie ją za
sobą po ziemi żeby zrobi krok do przodu.Czy wasze dzieci miały coś podobnego
Obserwuj wątek
    • exylia Re: stawy biodrowe 01.04.07, 21:29
      A jak odwodzi nóżki? Równo? Czy coś jej nie przeskakuje w bioderku np. przy
      przewijaniu? Była kiedykolwiek leczona u niej dysplazja? Kiedy zaczęła chodzić?

Pytam o to wszystko, bo moja córeczka (też 15,5 miesiąca) miała leczone w
      niemowlęctwie zwichnięcie i dysplazję stawów biodrowych. Niedawno wykryto i
      niej dysplazję wtórną lewego bioderka, spowodowaną zbytnią wiotkością stawów.
      Czasami też mam wrażenie, że lewą nóżkę inaczej stawia, właśnie tak jakby się
      blokowała. Obecnie chodzi w specjalnym aparacie utrzymującym nóżki w odwiedzniu
      i jest rehabilitowana. Na moje wątpliwości, co do sposobu chodzenia, nasza
      rehabiliantka odpowiada, że nie można jeszcze nic wyrokować, ponieważ Mała
      chodzi jeszcze zbyt krótko (2 miesiące). Reahbilitujemy ją, ponieważ przy
      dysplazji inaczej pracują mięśnia i dziecko może wypracować nieprawidłowy chód.
      Stąd poprzez rehabilitację wzmacniamy odpowiednie mięśnia i wiotkie stawy córki.
      • sylwkitrzy Re: stawy biodrowe 02.04.07, 03:09
        dzięki za odpowiedż.Nasza córeczka nigdy nie miała stwierdzonej dysplazji.USG
        stawów miała robione w wieku 6,10 tygodni i7.5miesiąca-zawsze obydwa stawy były
        prawidłowe.Zaczęła chodzic gdy miała 11miesięcy i właściwie to nie chodzi
        tylko mam wrażenie że biega.nóżki odwodzi szeroko ale nie wiem czy coś jej nie
        przeskakuje.Jak to sprawdzic?
        • exylia Re: stawy biodrowe 02.04.07, 11:31
          Jeżeli coś przeskakuje w stawie, to da się to wyczuć przy ruchu. Najlepiej
          spróbuj jej zrobić rowerek i nasłuchuj smile.
          A jeszcze lepiej wybierz się do ortopedy. Powinien się temu przyjrzeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka