Dodaj do ulubionych

Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dziecko?

11.04.07, 10:27
Ja właśnie pare dni temu maszynką-długość 6 mm, mój synek ma prawie 16 m-cy :-
) Oczywiście kosmyk włosków zostawiłam smile
Obserwuj wątek
    • madzik751 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 10:29
      jak skonczyl roczek bo mial juz taka czuprynke ze wloski wchodzily mu do oczu
      do tej pory bylismy u fryzjera 3 razy
    • tijgertje Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 10:43
      Mlody mial niecaly rok, regularnie podcianalam mu wloski siedzac z nim w
      wannie. Jak zaczal wstawac i za duzo brykac, to przeszlismy na maszynke. Za
      pierwszym razem mezowi sie cos pokrecilo i ogolilismy mlodego na zapalkesad
      Teraz ma 3 lata i podcinam wlosy raz w miesiacu. Fajnie wyglada z krociutkimi,
      na czubku tne na 18mm, z tylu coraz krocej. Mlody uwielbia, ocbinanie
      czuprynkismile Ma strasznie sztywne wlosy i jak maja wiecej niz 2,5-3 cm to
      stercza we wszystkie strony i zaden zel nie da im rady. W dodatku u tescia
      punktuje, bo syn naprawde fajnie wyglada, za to jego kuzyni nosza wlosy prawie
      do ramion(9 i4lata), mlodszy ma siostre blizniaczke i wygladaja jak 2
      dziewczynysmile
    • kasia2705 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 11:09
      Kiedy mial 7 miesiecy - wloski byly dlugie, laskotaly buzie i wchodzily w
      oczka. Ostatnio (ma 11 miesiecy) podcielam grzywke, reszte zapuszczamy bo
      podobaja mi sie mali chlopcy z dluzszymi wloskami, szczegolnie jesli sie kreca
      tak jak u mojego synka smile
    • olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 11:09
      Pierwszy raz poszliśmy do fryzjera, gdy synek miał 22 m-ce. Przedtem tydzień go
      przygotowywałam - mówiłam, że pójdziemy i co pani fryzjerka będzie robić.
      Dzięki temu nie płakał i pozwolił sobie zrobić wszystko co trzeba smile
      Trochę jestem w szoku, że ktoś maszynką ścina, gdy dziecko jest w kąpieli... A
      jakby tak maszynka wpadła do wody... O, matko.
      • truscaveczka Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 12:41
        Ola, sorry, ale nikt nie napisał, że maszynką w wannie strzyże tongue_out
        • olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 13:29
          Chyba masz rację smile Trochę sobie nadinterpretowałam z tego fragmentu: "Mlody
          mial niecaly rok, regularnie podcianalam mu wloski siedzac z nim w
          wannie. Jak zaczal wstawac i za duzo brykac, to przeszlismy na maszynke".
          • tijgertje Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 20:56
            smile)) Ano tak napisalamsmile)) W wannie bawilam sie z lobuzem, glaskalam po
            glowce i w miedzyczasie obcinalam wszystko co wystawalo spomiedzy dwoch palcow
            nozyczkami do paznokci dla niemowlat, z okraglymi czubkamismile Maszynka idzie w
            ruch tuz przed kapiela, na krzeselku. Mlody ja uwielbiasmile)) A tatus ma
            maszynke do golenia wodoszczelna, od kilku lat nawet 2 razy dziennie uzywa jej
            pod prysznicem albo w wannie, ale nia to sie tylko na zapalke dasad Zupelnie
            bezpieczna, z akumulatoem, tak samo jak szczoteczki elektryczne. Nic im sie w
            wodzie nie dzieje.
    • kluska7777 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 13:34
      Nasz Olinek ma 17 miesięcy i dopiero w ostatnią sobotę podcięłam mu pierwszy
      raz grzywkę (do tej pory chodził ze spinką), reszty mu na razie nie obcinamy bo
      planujemy postawić mu irokezika na lato.
    • wiolk77 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 14:49
      piewrszy raz jak skończył roczek (wedle jakis tam przesądów) a później co 1,5
      miesiąca, podcinam sama wink
      • baasia27 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 14:59
        moja córka ma 20 miesiecy i jeszcze jej włosów nie podcinałam, chociaż powoli
        się do tego przymierzam,bo chciałabym, aby jej się troche włoski
        wzmocniły.Grzywkę ma do nosa, więc cały czas musi mieć spięte włosy,ale jej to
        nie przeszkadza.Wręcz przeciwnie, jak jej tylko gumka spadnie to zaraz mi ją
        przynosi żebym jej włoski zwiazala. Nie chcę, aby miała grzywkę.
    • osmag Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 16:40
      jak skończył 6 tyg. Taki wLochacz się urodził.
      • dominika0808 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 05:38
        jak mial 4 miesiace ale tylko dlatego,ze juz urodzil sie z bujna czuprynka
        ktora zaczela mu do oczy wchodzic...zreszta do dzis bardzo szybko rosna mu
        wlasy i nie ma miesiaca,zebym nie musiala podcinac, a i tak czesto jest mylony
        z dziewczynka smile
    • alicez Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 07:59
      Pierwsze kosmyki jak miał 4 miesiące, rosły jakoś a propos niczego. Później
      długo długo nic aż do 16. m-ca. Teraz ma 21 m-cy i poważnie myślę o fryzjerze,
      bo moje talenty w tym zakresie są znikome....
      I mam pytanie, piszesz: > ) Oczywiście kosmyk włosków zostawiłam smile - dlaczego?
      • wiolk77 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 09:14
        ja odpowiem że tez zostawiłam pierwszy kosmyk włosów .. trochę na pamiątkę a
        trochę ze wzgledu na tradycję u męża on ma i włosy i zęby mleczne i cały czas
        sie śmieje że dzieki nim jak medycyna mocno ruszy to go odmłodzą ... hihi
        • leigif Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 09:29
          moj synek miał 3 miesiące, potem gdy miał 6 i jeszcze raz gdy skonczyl 9
          miesiecysmile
          Ten ostatni raz bylismy u fryzjera - bardzo mu się podobało
      • mata811 do alicez 12.04.07, 12:28
        A dlatego, że taka tradycja, z sentymentu, bo moja mama mój kosmyk ma i nie
        wybrażałam sobie inaczejsmile Mam małego paseczek z rączki ze szpitala gdy sie
        urodził, zamierzam trzymać takie pamiątkismile
        Pozdrawiam
        • alicez Re: do alicez 12.04.07, 17:53
          Aaaa rozumiem, ja sobie wyobraziłam taki kosmyk jako nieobcięte włosy i
          zastanawiałam sie w jakim celu i do kiedy sie go hoduje smile))) teraz wszystko
          jasne.
    • alexolo kłopoty z 3/4 latkiem 12.04.07, 18:39
      jestem po rozwodzie ...mały widuje ojca na weekendy.. i wiadomo...tato
      jest tym naj naj... a ja mama jestem od codzienności , porzadków,
      przedszkola spania jednym słowem nuda!!!!!

bbbb kocham synka ..i chyba mu zbyt pobłażam... mały nie czuje
      respektu... nie boi sie mnie nie słucha totalnie lekcjoważy...
      mówi wprost" nie lubie cie" mama dupa" mama brzydka", mama nie kocha" ja
      nie kocham mamy"

zwykle łzy mi do oczu napływają ciągle zaprzeczam...stale zapewniam o
      miłości...nic nie pomaga ...zauważyłam że mały mną manipuluje...jak coś
      chce a ja uważam z e nie powinien tego dostac ...od razu przecjhodzi
      do ataku.." mama gruba dupa" nie kocham mamy wcale" w domu daje mu "
      kary" ... tkonsekwetnie dąze aby mnie przeprosił ....i udaje sie ...ale
      za chwile to samo!!!!!
      a co w miejscach publicznych...?
      już nie mam siły.... mały twierdzi z e tato tak kazał mówić ...ale ja
      nie wierze...ex tez zaprzecza...
      mały sie na mnie wyładowywuje ...za rozwód za moją słabośc za łzy i
      rozpacz...za to ż e ex odszedł....cierpie znajac prawde....i słysząc synka..
      rozmawiam tłumacze jest ok...i nagle " mama wcale nie kocha"
    • asientos Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 20:02
      obcięłam córkę jak miała 5 miesięcy, bo już pożerała grzywkę...
    • renia1807 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 20:57
      moja córa ma 16 msc i jak narazie obcięliśmy grzywkę, na więcej się nie zanosi
      bo będziemy spinać kucyki
      • olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 08:45
        Doradzałabym częste ścinanie włosów dziewczynce, będzie potem miała gęste i
        mocne. Jak nie będziesz ścinać, to co prawda będzie miała kucyki, ale poprzez
        włoski będzie widać skórę na główce.
        Ja całe dzieciństwo miałam ścinane włosy jak chłopak i zazdrościłam np. mojej
        kuzynce, że ma kucyki, spineczki i inne takie. Za to teraz mam gęste, grube
        włosy, takie że żadną spinką nie mogę spiąć, bo się nie mieszczą, a kuzynka ma
        rzadkie piórka.
        • koza_w_rajtuzach Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 08:55
          Ola, sorry, ale to co piszesz to bzdury. Częstość ścinania nijak nie ma się do
          gęstości włosów.
          • olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 09:10
            A ja jestem dowodem na co innego smile Ale niech Ci będzie, każdy ufa innym
            teoriom...
          • martucha90 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 09:21
            A ja popieram Ole! No nie wiem co do gestości, ale grubość i sila włosów na
            pewno zaleza od ścinania. A jak nie wierzysz, to zacznij ścinac wlosy na
            nogach... zobaczysz jak sie wzmocnią, hi hi. Wtedy rajtuzy beda niezbędne :-
            )))))))
            • alicez Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 10:04
              Włosy to nie trawnik, każdy fryzjer to powie. Mi włosy rosły zawsze bardzo
              szybko, podcianane były bardzo często. I co? nadal szybko rosną ale za to ilość
              skąpa.
              • pasjanna Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 14.04.07, 01:48
                Częste ścinanie pomoże na rozdwojone końcówki i ogólnie na dobra kondycję
                włosów. Ale ilośc i jakość włosów na głowie jest uzaleźniona przedwe wszystkim
                od genów.
    • koza_w_rajtuzach Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 08:50
      Na roczek grzywkę obcięłam, bo już wchodziła prawie na oczy. Włosy córce
      zapuszczam, bo to dziewczyna smile
    • kamyk77 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 17.04.07, 12:46
      Moje dziecko miało chyba z 8 m-cy jak pierwszy raz odwiedziła fryzjera i wtedy
      obcięłam ją na jeża smile Miała wcześniej na główce takie dwa długie pejsy,
      których nijak nie szło uczesać, oczywiście zostawiłam je na pamiątkę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka