mata811 11.04.07, 10:27 Ja właśnie pare dni temu maszynką-długość 6 mm, mój synek ma prawie 16 m-cy :- ) Oczywiście kosmyk włosków zostawiłam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzik751 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 10:29 jak skonczyl roczek bo mial juz taka czuprynke ze wloski wchodzily mu do oczu do tej pory bylismy u fryzjera 3 razy Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 10:43 Mlody mial niecaly rok, regularnie podcianalam mu wloski siedzac z nim w wannie. Jak zaczal wstawac i za duzo brykac, to przeszlismy na maszynke. Za pierwszym razem mezowi sie cos pokrecilo i ogolilismy mlodego na zapalke Teraz ma 3 lata i podcinam wlosy raz w miesiacu. Fajnie wyglada z krociutkimi, na czubku tne na 18mm, z tylu coraz krocej. Mlody uwielbia, ocbinanie czuprynki Ma strasznie sztywne wlosy i jak maja wiecej niz 2,5-3 cm to stercza we wszystkie strony i zaden zel nie da im rady. W dodatku u tescia punktuje, bo syn naprawde fajnie wyglada, za to jego kuzyni nosza wlosy prawie do ramion(9 i4lata), mlodszy ma siostre blizniaczke i wygladaja jak 2 dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 11:09 Kiedy mial 7 miesiecy - wloski byly dlugie, laskotaly buzie i wchodzily w oczka. Ostatnio (ma 11 miesiecy) podcielam grzywke, reszte zapuszczamy bo podobaja mi sie mali chlopcy z dluzszymi wloskami, szczegolnie jesli sie kreca tak jak u mojego synka Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 11:09 Pierwszy raz poszliśmy do fryzjera, gdy synek miał 22 m-ce. Przedtem tydzień go przygotowywałam - mówiłam, że pójdziemy i co pani fryzjerka będzie robić. Dzięki temu nie płakał i pozwolił sobie zrobić wszystko co trzeba Trochę jestem w szoku, że ktoś maszynką ścina, gdy dziecko jest w kąpieli... A jakby tak maszynka wpadła do wody... O, matko. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 12:41 Ola, sorry, ale nikt nie napisał, że maszynką w wannie strzyże Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 13:29 Chyba masz rację Trochę sobie nadinterpretowałam z tego fragmentu: "Mlody mial niecaly rok, regularnie podcianalam mu wloski siedzac z nim w wannie. Jak zaczal wstawac i za duzo brykac, to przeszlismy na maszynke". Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 20:56 )) Ano tak napisalam)) W wannie bawilam sie z lobuzem, glaskalam po glowce i w miedzyczasie obcinalam wszystko co wystawalo spomiedzy dwoch palcow nozyczkami do paznokci dla niemowlat, z okraglymi czubkami Maszynka idzie w ruch tuz przed kapiela, na krzeselku. Mlody ja uwielbia)) A tatus ma maszynke do golenia wodoszczelna, od kilku lat nawet 2 razy dziennie uzywa jej pod prysznicem albo w wannie, ale nia to sie tylko na zapalke da Zupelnie bezpieczna, z akumulatoem, tak samo jak szczoteczki elektryczne. Nic im sie w wodzie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kluska7777 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 13:34 Nasz Olinek ma 17 miesięcy i dopiero w ostatnią sobotę podcięłam mu pierwszy raz grzywkę (do tej pory chodził ze spinką), reszty mu na razie nie obcinamy bo planujemy postawić mu irokezika na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 14:49 piewrszy raz jak skończył roczek (wedle jakis tam przesądów) a później co 1,5 miesiąca, podcinam sama Odpowiedz Link Zgłoś
baasia27 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 14:59 moja córka ma 20 miesiecy i jeszcze jej włosów nie podcinałam, chociaż powoli się do tego przymierzam,bo chciałabym, aby jej się troche włoski wzmocniły.Grzywkę ma do nosa, więc cały czas musi mieć spięte włosy,ale jej to nie przeszkadza.Wręcz przeciwnie, jak jej tylko gumka spadnie to zaraz mi ją przynosi żebym jej włoski zwiazala. Nie chcę, aby miała grzywkę. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 11.04.07, 16:40 jak skończył 6 tyg. Taki wLochacz się urodził. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika0808 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 05:38 jak mial 4 miesiace ale tylko dlatego,ze juz urodzil sie z bujna czuprynka ktora zaczela mu do oczy wchodzic...zreszta do dzis bardzo szybko rosna mu wlasy i nie ma miesiaca,zebym nie musiala podcinac, a i tak czesto jest mylony z dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 07:59 Pierwsze kosmyki jak miał 4 miesiące, rosły jakoś a propos niczego. Później długo długo nic aż do 16. m-ca. Teraz ma 21 m-cy i poważnie myślę o fryzjerze, bo moje talenty w tym zakresie są znikome.... I mam pytanie, piszesz: > ) Oczywiście kosmyk włosków zostawiłam - dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 09:14 ja odpowiem że tez zostawiłam pierwszy kosmyk włosów .. trochę na pamiątkę a trochę ze wzgledu na tradycję u męża on ma i włosy i zęby mleczne i cały czas sie śmieje że dzieki nim jak medycyna mocno ruszy to go odmłodzą ... hihi Odpowiedz Link Zgłoś
leigif Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 09:29 moj synek miał 3 miesiące, potem gdy miał 6 i jeszcze raz gdy skonczyl 9 miesiecy Ten ostatni raz bylismy u fryzjera - bardzo mu się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
mata811 do alicez 12.04.07, 12:28 A dlatego, że taka tradycja, z sentymentu, bo moja mama mój kosmyk ma i nie wybrażałam sobie inaczej Mam małego paseczek z rączki ze szpitala gdy sie urodził, zamierzam trzymać takie pamiątki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: do alicez 12.04.07, 17:53 Aaaa rozumiem, ja sobie wyobraziłam taki kosmyk jako nieobcięte włosy i zastanawiałam sie w jakim celu i do kiedy sie go hoduje ))) teraz wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
alexolo kłopoty z 3/4 latkiem 12.04.07, 18:39 jestem po rozwodzie ...mały widuje ojca na weekendy.. i wiadomo...tato jest tym naj naj... a ja mama jestem od codzienności , porzadków, przedszkola spania jednym słowem nuda!!!!! bbbb kocham synka ..i chyba mu zbyt pobłażam... mały nie czuje respektu... nie boi sie mnie nie słucha totalnie lekcjoważy... mówi wprost" nie lubie cie" mama dupa" mama brzydka", mama nie kocha" ja nie kocham mamy" zwykle łzy mi do oczu napływają ciągle zaprzeczam...stale zapewniam o miłości...nic nie pomaga ...zauważyłam że mały mną manipuluje...jak coś chce a ja uważam z e nie powinien tego dostac ...od razu przecjhodzi do ataku.." mama gruba dupa" nie kocham mamy wcale" w domu daje mu " kary" ... tkonsekwetnie dąze aby mnie przeprosił ....i udaje sie ...ale za chwile to samo!!!!! a co w miejscach publicznych...? już nie mam siły.... mały twierdzi z e tato tak kazał mówić ...ale ja nie wierze...ex tez zaprzecza... mały sie na mnie wyładowywuje ...za rozwód za moją słabośc za łzy i rozpacz...za to ż e ex odszedł....cierpie znajac prawde....i słysząc synka.. rozmawiam tłumacze jest ok...i nagle " mama wcale nie kocha" Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 20:02 obcięłam córkę jak miała 5 miesięcy, bo już pożerała grzywkę... Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 12.04.07, 20:57 moja córa ma 16 msc i jak narazie obcięliśmy grzywkę, na więcej się nie zanosi bo będziemy spinać kucyki Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 08:45 Doradzałabym częste ścinanie włosów dziewczynce, będzie potem miała gęste i mocne. Jak nie będziesz ścinać, to co prawda będzie miała kucyki, ale poprzez włoski będzie widać skórę na główce. Ja całe dzieciństwo miałam ścinane włosy jak chłopak i zazdrościłam np. mojej kuzynce, że ma kucyki, spineczki i inne takie. Za to teraz mam gęste, grube włosy, takie że żadną spinką nie mogę spiąć, bo się nie mieszczą, a kuzynka ma rzadkie piórka. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 08:55 Ola, sorry, ale to co piszesz to bzdury. Częstość ścinania nijak nie ma się do gęstości włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 09:10 A ja jestem dowodem na co innego Ale niech Ci będzie, każdy ufa innym teoriom... Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 09:21 A ja popieram Ole! No nie wiem co do gestości, ale grubość i sila włosów na pewno zaleza od ścinania. A jak nie wierzysz, to zacznij ścinac wlosy na nogach... zobaczysz jak sie wzmocnią, hi hi. Wtedy rajtuzy beda niezbędne :- ))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 10:04 Włosy to nie trawnik, każdy fryzjer to powie. Mi włosy rosły zawsze bardzo szybko, podcianane były bardzo często. I co? nadal szybko rosną ale za to ilość skąpa. Odpowiedz Link Zgłoś
pasjanna Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 14.04.07, 01:48 Częste ścinanie pomoże na rozdwojone końcówki i ogólnie na dobra kondycję włosów. Ale ilośc i jakość włosów na głowie jest uzaleźniona przedwe wszystkim od genów. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 13.04.07, 08:50 Na roczek grzywkę obcięłam, bo już wchodziła prawie na oczy. Włosy córce zapuszczam, bo to dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk77 Re: Kiedy pierwszy raz ostrzygłyście swoje dzieck 17.04.07, 12:46 Moje dziecko miało chyba z 8 m-cy jak pierwszy raz odwiedziła fryzjera i wtedy obcięłam ją na jeża Miała wcześniej na główce takie dwa długie pejsy, których nijak nie szło uczesać, oczywiście zostawiłam je na pamiątkę Odpowiedz Link Zgłoś