Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha??

01.05.07, 09:44
Mój synek wczorajszej i dzisiejszej nocy gorączkował w dzień zresztą też.
Wczoraj raz zwymiotował, pokazywał, ż eboli go brzuszek i swędzą uszka.
Dzisiaj rano obudził się z płaczem i pokazywał na jedno uszko więc to chyba
zapalenie ucha sad Proszę doradźcie czy są jakieś domowe sposoby by mu pomóc,
bo do lekarza się dzisiaj nie dostaniemy i musimy zaczekać do jutra. Nawet nie
wiem co można kupić w aptece na to.
Doradźcie coś proszę
Sylwia
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 10:08
      co za głupia wymówka. Jest pomoc ambulatoryjna albo w szpitalu, albo na
      pogotowiu, na pewno na drzwiach przychodni jest wywieszka, z kim mają umowy na
      pomoc w godzinach nocnych i święta. Z uchem nie ma co czekać.
      Ja mojej posmarowałam ucho w środku lekkim! roztworem spirytusu na pałeczce, ale
      to jest ryzykowne rozwiązanie, choć na pewno przynosi ulgę. Możesz spalić
      naskórek w uchu, a to też złe.
      • alpepe Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 10:10
        i jeszcze raz podkreślę: jedź z dzieckiem na pogotowie lub do szpitala, niech mu
        dadzą antybiotyk, bo ból ucha jest straszny a zapalenie ucha może mieć różne
        powikłania, nie masz co czekać w imię święta i niemożności dostania się do
        lekarza oraz próbowania leczenia domowymi sposobami, jak dziecko ma gorączkę.
        Pewnie jak wymiotował to i migdały ma wielkie jak spodki...
        • makonda Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 10:17
          No właśnie największy problem w tym, że do lekarza musiałabym jechać tylko nie
          mam czym , bo jak na złość wszyscy powyjeżdżali, ale od rana próbuję sprowadzić
          teściową bo wyjechała najbliżejsad
          Dlatego pytałam co mogłabym zrobić, żeby mu trochę pomóc. Podałam mu paracetamol
          i jak na razie go nie boli i bawi się ładnie.
          Dziękuje za odpowiedź
          Sylwia
          • alpepe Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 10:31
            słonko, są taksówki ostatecznie, paracetamol to tylko trucizna, a zapalenie ucha
            może doprowadzić do głuchoty, jest bardzo niebezpieczne u małych dzieci,
            rozumiem, że to dla ciebie trudność, ale jednak mawiam cię na dzisiejszą wizytę
            u lekarza, bo ból jest okropny, ale i możliwość powikłań duża. Lekarz przepisze
            pewnie atecortin i antybiotyk doustny do tego.
            Pozdrawiam.
            • makonda Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 10:41
              Serdecznie Ci dziękuje udało mi się złapać teściową i za godzinkę będzie. No
              właśnie wyczytałam o tej głuchocie i innych powikłaniach dlatego tak panikuje i
              pierwsze co pytam na forum.
              Pozdrawiam
              Sylwia
    • omamamia1 Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 12:55
      to wszystko zależy,wiekszość zapaleń ucha u dziecka ma podłoże wirusowe(nagły
      początek,bez wcześniejszych objawów typu katar)wtedy to wystarczy leczenie
      objawowe-ibufen plus ogrzewające okłady z podgrzanej soli lub piasku zawinięte
      w gazę),gdy ból jest spowodowany przedłużającym sie katarem to możemy myśleć
      już o podłożu bakteryjnym(lekarz przepisze bactrim-który dobrze się sprawdza w
      ostrym zapaleniu ucha srodkowego lub amoksycylinę)
      • tama27 Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 13:19
        Cieply suchy oklad powinien ulzyc. Najlepiej do lekarza moje dziecko bralo
        antybiotyk
        • mag00sia Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 14:01
          wlasnie, oklady. My mamy na uszko podusię. Robi sie taki kwadracik z flaneli, wypelnia sola i zaszywa. Podgrzewasz w piekarniku i jak boli ucho przykladasz. Podobno doroslym tez pomaga - moja przyjaciolka tak sie leczyla w ciazy kiedy antybiotyku nie chciala brac.
    • iwpal Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 15:08
      Na pogotowie lub na ostry dyzur laryngologiczny; przyczyna zapalenia ucha sa
      bakterie, więc koneicnzy jest antybiotyk; powikłaniem moze byc zapalenie zatok
      albo błednika, nie ma na co czekać; domowe sposoby sa na wspomaganie nie na
      leczenie.
      • tijgertje Re: Zapalenie ucha?? 01.05.07, 23:51
        Zapalenie ucha czesto pojawia sie u maluchow przy katarze. Ma to zwiazek z
        budowa uszu i nie zawsze spowodowane jest przez bakterie, dlatego nie zawsze
        antybiotyk jest potrzebny!!! Moj syn od stycznia przez 3 miesiace niemal caly
        czas mial zapalenie uszu, przechodzilo i zaraz wracalo, widzialo go kilku
        lekarzy i zaden nie przepisal antybiotyku. Tylko paracetamol w czopkach i
        krople do nosa. Przy zapaleniu ucha wazne jest utrzymanie droznosci nosa. W
        przypadku mojego syna ( ktory przez 3 lata wczesniej nigdy z uszami problemow
        nie mial) okazal sie winny znacznie powiekszony migdal nosowy. Zostal usuniety
        kilka tygodni temu, katar, ktory dziecko meczyl przez pol roku przeszedl, jak
        reka odjal. Przy nawracajacych zapaleniach uszu warto, aby laryngolog obejrzal
        trzeci migdal. Czasem prosty w sumie zabieg ( dziecko po kilku godzinach nie
        pamieta, ze cos bolalo) moze uchronic przed problemami ze sluchem,
        wielokrotnymi niepotrzebnymi kuracjami antybiotykowymi, ciaglym katarem (czesto
        branym za alergie) a czasem cudem leczy niejadkasmile Najwazniejszy jest czysty
        nos, my stosujemy Xylometazoline, udraznia blyskawicznie, tylko u maluchow
        trzeba uwazac, bo bardzo wysusza sluzowke i zwykle po 3 dniach trzeba przerwac
        kuracje, choc te 3 dni zwykle wystarczaja. W nocy pod nogi lozeczka od strony
        glowy warto podlozyc kilka ksiazek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka