malwisienia Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 09.05.07, 12:37 nigdy nie jechałam z tyłu, ostanio jak usiadłam to zostałam wyrzucona "tam mama" Odpowiedz Link Zgłoś
madziorek251 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 09.05.07, 13:12 Drogie mamusie jesli siadacie z dzieckiem z tylu to zapinajcie tez pasy.ja do tej pory jak siadalam z malą z tylu to raczje nie zapinalam pasów nawet sama nie wiem czemu ale niedawno moja kolezanka zginęla wlasnie w ten sposób.siedizala z tylu z malym( 17 miesięcy) i sie nie zapiela w pasy.mieli wypadek,wypadli z drogi.niestety nie przezyla osierocila dziecko.dziecko ma zlamaną nogę i niestety zostal juz bez mamusi.Ja osobiscie bardzo sie tym przejelam i zawsze zapinam teraz pasy siedząc z tylu.Zrobicie jak uwazacie ale lepiej dmuchac na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 10.05.07, 00:02 tak dokladnie! zapinac pasy z tylu na palcach jednej reki moge policzyc znane mi osoby, ktore to robia! inni wrecz smieja sie ze ktos zapina pasy siedzac z tylu ... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia412 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 09.05.07, 14:02 Z tyłu. Specjalnie dla małej przyciemniliśmy tylne szyby i teraz nic mnie nie zmusi do siedzenia z przodu, zwłaszcza jak słońce ostro świeci (a my nie mamy klimy). Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: nie 09.05.07, 16:47 jedynie na długich trasach czasem się przesiadam na tył. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 09.05.07, 19:58 nie siadam nauczyłam dzieci,że zawsze same mają siedzieć z tyłu dzięki temu nie było histerii jak jechaliśmy sami -mama prowadziła,dziecię ogladało widoki za oknem i nauczyło się zajmować same sobą -długie trasy były wręcz anielsko spokojne Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 10.05.07, 01:47 Jak miałam jedno dziecko i przeniosło się z przedniego siedzenia na tylne, to siadałam z tyłu, gdy prowadził mąż, bo głównie nie chciałam patrzeć, jak prowadzi - szlag mnie trafiał ))) Teraz z przodu siedzi Maciek w foteliku, a z tyłu Kasia, więc dla mnie jako pasażera jest już tylko miejsce z tyłu ) Ale jak ja prowadzę, a często jezdzimy, to Kasi nie przeszkadza, że siedzi z tylu. Mam takie dodatkowe lusterko z przodu, skierowane na Kasię i choć ono nic w sumie konkretnego nie daje, to przynajmniej mamy czasem z Kasią zabawę robiąc do siebie głupie miny przez to lusterko ) Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 10.05.07, 06:21 cierpię na chorobę lokomocyjną... z przodu siedzi mi się wygodniej, wiew prosto w twarz, małe z tyłu samo i dobrze się ma. ROzmawiamy, poza tym ma swój ukochany kocyk, który jest cudownym "uspokajaczem"... Odpowiedz Link Zgłoś
greenwitch Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 10.05.07, 11:49 a powiedzcie, jak to jest z sadzaniem maluszka na przednim siedzeniu? Chodzi mi o dziecko roczne siedzace juz w foteliku przodem do kierunku jazdy. W instrukcji w samochodzie napisane jest, by na przednim siedzeniu nie sadzac dziecka w foteliku przenosnym tylem do kierunku jazdy (chyba, ze wylaczy sie poduszki powietrzne). A jesli dziecko siedzi juz przodem w foteliku dla starszych? Moze siedziec obok kierowcy???? Odpowiedz Link Zgłoś
greenwitch Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 10.05.07, 11:54 Cofam pytanie . Juz doczytalam w przepisach, ze mozna tak wozic dziecko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozmarynka5 Do Geenwitch 12.05.07, 22:35 Proszę podaj mi gdzie znalazłaś przepisy mówiące że dziecko może jeździć na przednim siedzeniu w fotelku ??? Miałam już parę razy ten problem że pilnie musiałam przewieźć 3 letniego synka samochodem typu VAN i bałam się że tak nie wolno wozić dzieci. Jeżeli jeszcze w przyszłości zdarzy mi się taka sytuacja to chcę być pewna że tak wolno Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
karo610 Re: Do Geenwitch 15.05.07, 00:01 Hej ja nigdy nie jezdzilam z dzieckiem z tylu! Przeciez nie zawsze jezdzi sie z mężem.. ja często jeżdże z synkiem sama i gdybym go przezwyczaiła do wspólnej jazdy z tyłu, to miałabym problem będąc kierowcą... A jak miałam auto bez poduszki powietrznej pasażera z z przodu to czasem woziłam maluszka z przodu - jak był jeszcze malutki i jeździł w tym pierwszym foteliku tyłem do kierunku jazdy Ale jak jeździmy w dłuższe trasy np. na wakacje to prędzej czy później ląduję z tyłu bo synek zaczyna sie nudzić i wtedy muszę mu jakoś uatrakcyjnić jazde Odpowiedz Link Zgłoś
lolka33 Do greenwitch 2 12.05.07, 23:53 Błagam podaj mi ten przepis ! Kuzynka jechała tak z moim dzieckiem, dostała mandat i teraż żąda zwrotu kasy. A swoją drogą Policja powinna chyba znać przepisy ! Odpowiedz Link Zgłoś
rozmarynka5 Re: Do greenwitch 2 13.05.07, 10:45 Niestety wydaje mi się że dzieci na przednim siedzeniu można przewozić tylko w fotelikach typu "kołyska" czyli maluszki do pierwszego roku, ale jeżeli się mylę to proszę o wyprowadzeni z błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
greenwitch Re: Do greenwitch 2 14.05.07, 14:32 Poza tym przed chwila potwierdzilam to w Wydziale Ruchu Drogowego krakowskiej policji - jak najbardziej moge przewozic siedzace dziecko w foteliku od 9 kg w samochodzie z poduszkami powietrzymi. Oczywiscie tylko i wylacznie przodem do kierunku jazdy. Jak znam to forum zaraz zaatakuja mnie niektore mamy twierdzac, ze miejsce obok kierowcy jest najmniej bezpieczne - owszem, ale sama zauwazylam, ze latwiej stworzyc zagrozenie ruchu odwracajac sie podczas jazdy do siedzacego z tylu dziecka niz jadac ostroznie i powoli i majac je na "oku" na siedzonku obok. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
rozmarynka5 Re: Do greenwitch 2 15.05.07, 15:15 greenwitch diękuję- z tego wynika jasno że na przednim siedzeniu można przewozić dzieci tylko do roku i tylko w tak zwanej kołysce, starsze dzieci tylko z tyłu ! Odpowiedz Link Zgłoś
karo610 Re: Do greenwitch 2 15.05.07, 00:03 Zgadzam się: z przodu mogą jeździć dzieci tylko malutkie - w foteliku-kubełku (tym pierwszym) tyłem do kierunku jazdy i tylko jak nie ma z przodu poduszki powietrznej!! Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 15.05.07, 21:19 od samego początku siedzę przy córce z tyłu, bo chcę ją mieć na oku Odpowiedz Link Zgłoś
k.solska Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 15.05.07, 22:00 Odkąd mała siedzi w foteliku przodem do kierunku jazdy jeżdżę z przodu. Niestety w długich trasach dopada nas choroba lokomocyjna i muszę siedzieć wtedy z tyłu, bo inaczej wszystko... domyślacie się pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_n1 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 15.05.07, 23:19 Oczywiście z przodu (Mama 2-latka)już bardzo dawno przesiadłam sie do przodu bo zauważyłam że Mały jest nieznośny jak ktos z nim siedzi z tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 16.05.07, 07:26 na krótkich trasach i podczas jazdy po mieście siedzę z przodu na długich siedzę razem z Małym na tylnym siedzeniu - ma chorobę lokomocyjną i nie wyobrażam sobie reagowania na ewentualne rzyganko siedząc z przodu Odpowiedz Link Zgłoś
kasia410 Re: Jazda samochodem..siedzicie z tyłu z dzieckie 16.05.07, 09:08 Od samego początku z przodu. Mam bliźniaki i z tyłu trochę mi ciasno. Czasami na krótkich trasach siadam, jak kogos jeszcze zabieramy ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
greenwitch Re: Jdo rozmarynki i karo.... 16.05.07, 13:09 Ale na podstawie czego wyciagacie takie wnioski?? Przeciez pisze, ze rozmawialam z policjantami z Wydzialu Ruchu Drogowego i jak najbardziej mozna przewozic dziecko np. 1-2 -letnie na przednim siedzeniu, ale przodem do kierunku jazdy, czyli nie w nosidelku, a juz wiekszym foteliku (od 9 kg). Podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś