15.05.07, 13:02
Drogie mamy mam pytanie odnosnie specyfików przeciw komarom.Mój synek ma
17miesiecy i nie bardzo daje sobie rade z odpedzeniem ich od siebie a na
naszej działce jest ich mnóstwo.Czy mogły byscie polecic jakis płyn na te
okropne owady!
Obserwuj wątek
    • sweet.joan Re: komary 15.05.07, 15:50
      My używamy Ziai AntyBzz. W mieście, lesie, parku sprawdza się, ale pamiętam, że
      na wsi, gdzie komarów było o wiele więcej niż zwykle jesteśmy przyzwyczajeni, to
      cholery i tak latały koło twarzy, ale przynajmniej nie gryzły po całym ciele.
    • motyl.22 Re: komary 16.05.07, 11:33
      moją córeczkę też bardzo pocieły komary ,12 ukąszeń szyjka i buzia , pomimo stosowania off dla dzieci ,w dwa dni , jesteśmy załamani strach wjechać na działkę , mam nadzieję że ta ziaja będzie lepsza od off
      • sadaga Re: komary 16.05.07, 12:31
        hej! Ja zakupiłam trzy rzeczy: antybzzz firmy Ziaja, żel przeciw komarom Chicco
        (podobno ma naturalne odstraszacze typu trawa indyjska i tym podobne. Chicco ma
        z tej serii jeszcze aerozol i kulkę) i olejek geraniowy tez odstraszajacy
        komary. Mam nadzieję że taki arsenał wystarczy bo mój roczny synek jest
        uczulony na ukąszenia insektów (to znaczy tak mi się wydaje że jest uczulony bo
        komar ukąsił go na razie jeden raz i zrobiła mu się czerwona krostka która
        podeszła płynem). Nie wiem jeszcze jak sie te specyfiki sprawdzą bo na razie
        pada i komarów nie ma. Pozdrawiam
        • lisabette Re: komary 16.05.07, 13:44
          Gdzie kupujecie Anty Bzzz ? Szukam w aptekach i drogeriach i nie ma.
          • sweet.joan Re: komary 16.05.07, 14:19
            Szukaj tez w supermarketach przy Offach lub na pielęgnacji niemowląt/dzieci.
        • alpepe Re: komary 16.05.07, 13:50
          ja byłam zawsze uczulona na jad komarów, dopiero jak dorosłam, to jest nieco
          lepiej, ślady po ukąszeniu najlepiej smarowac przekrojoną cebulą, schodzą b.
          szybko.
          • asinek68 Re: komary 16.05.07, 14:14
            a ja wyczytałam, że dobry jest DAPIS żel (polecany przez IMiDz) - czy jest
            mama, która go przetestowała ???
            A domowe sposoby są różne:
            1. Kawałek świecy włożyć w mały fajansowy lichtarzyk lub kubeczek i ustawić na
            środku głębokiego talerza. Nalać 10 łyżek wody, dodać jedną łyżkę formaliny i
            zapalić świecę. Zwabione jej światełkiem komary topią się w wodzie. W
            pomieszczeniu zamknąć okna. Nalać na spodeczek trochę terpentyny i wyjść
            zamykając drzwi. W ciągu 15-20 minut opary z terpentyny uśpią fruwające w
            pokoju komary, które spadną na podłogę. Zmieść je na śmietniczkę i spalić.

2. Posmarować skórę sokiem z cytryny.

3. Komary odstrasza zapach: cytryny, olejku eukaliptusowego, goździków, czosnku
            i cebuli, wyciągu z geranium, mięty, liści laurowych, pietruszki, pelargonii i
            octu.
            • jakubek.03 Re: komary 20.05.07, 11:23
              My od dłuższego czasu uzywamy Dapis żel. Są dwa rodzaje: przed ukąszeniem i po.
              Oba są świetne. Polecam bo jest naprawdę dobry i dziecko sie nie drapie po
              ukąszeniu. Ja mam go cały czas w torebce i zaraz po ukąszeniu smaruję. Warto
              spróbować bo jest bezpieczny dla skóry dziecka. Pozdrawiam
              • gosiasos do jakubek.03 21.05.07, 15:51
                a jakiej firmy jest ten dapis zel ? widzialam w aptece dwa jeden Boiron a drugi
                Dalisos czy Dolisos jakos tak, oba mialy taka samą nazwę Dapis żel.
                • pauzalka Re: do jakubek.03 21.05.07, 21:31
                  My stosujemy żel Dapis firmy Dolisos i jesteśmy zadowoleni.
          • sadaga do lisabette 16.05.07, 14:17
            Ja antybzz kupiłam w drogerii Rossmann
    • 76kitka Re: komary 16.05.07, 19:54
      SVR z apteki, u nas działał
    • kopalnia.diamentow Re: komary 16.05.07, 20:19
      Koleżanka, która mieszka we Francji pokazywała mi zdjęcia, na których grilują z
      dziećmi. Każdy z nich miał na ręku bransoletkę (taką gumową jak te
      charytatywne, tylko trochę szerszą). Spytałam jej co to za szczytny cel, że
      każdy członek imprezy (z niemowlęciem włącznie) nosi taką bransoletkę. Okazało
      się, że to na komary. Podobno działa przez ok. 3 tygodnie, jest naturalne i jej
      dzieci nie uczula. Może ktoś widział takie w Polsce?
      k.d.
      • dididexter Re: komary 16.05.07, 21:03
        branzoletki były w tamtym roku chyba w mothercare. a anty bzzz jest beznadziejne
        • gusia210 Re: komary 16.05.07, 21:38
          tu jest o tej branzoletce.Nie polecają tego dla dzieci
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=61877912
          Ja kupiłam spray Chicco i jak na razie działa.
          • mrocznamaga Re: komary 22.05.07, 17:07
            Polecam krem Chicco dla maluchów od pierwszych dni życia (spray też chyba
            jest). W zeszłym roku na Mazurach całą rodziną się nim smarowaliśmy bo tylko
            ten jeden specyfik działał, żaden off czy tam autan, wszystko inne można było
            wyrzucić. W tym roku zamierzam też stosować Chicco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka