Dodaj do ulubionych

Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły?

16.06.07, 13:24
Moja corka ma lekko koslawe nózki, iksy jej się porobiły. Staram się by
siadala po turecku i chodziła na paluszkach ale jednak wkładki są konieczne.
Wybieramy sie do ortopedy. Czy takie wkładki długo sie nosi i czy naprawdę
prostują nóżki? Której mamy pociecha nosi lub nosiła wkładki?dziekuję za
odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • agular Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 16.06.07, 15:17
      mojemy synkowi jeden lekarz też KAZAŁ nosić buty ortopedyczne z wkładkami ale
      nie poprzestałam na tym jednym lekarzu ortopedzie poszłam jeszcze do dwóch
      innych niezależnych lekarzy, jeden prywatnie drugi z Niekłańskiej z Warszawy i
      obywdaj powiedzieli że wszystko jest ok, że nóżki mogą być koślawe u dzieci 2
      letnich, wszystko powinno unormować się miedzy 4-7 r.ż. Powidzieli że nie możńa
      nogi unieruchamiać w sztywnym bucie, stopa musi sama pracować. Kolezanki córka
      ma jeszcze bardziej iksowane nóżki od mojego synka i to samo powiedził jej
      ortopeda że też żadne buty i wkladki ..to fizjologia w tym wieku
      • jola427 agular ma rację 16.06.07, 18:55
        Ja to samo usłyszałam u naszego ortopedy. W tym wieku mnóstwo dzieci tak ma i
        stopniowo się to powinno samo poprawiać.
    • paulaula Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 16.06.07, 15:18
      Zacznijmy od tego, że wkładki nóżek nie prostują. Zapewniają tylko jak
      najlepsze ułożenie stki, aby dalej nie wykrzywiała się. Tak naprawdę w tym
      wieku dziecko musi jak najwięcej pracować nóżkami, dużo boso, zleconych
      ćwiczeń, stopa musi pracować, a nie być unieruchomioną w buciku. U dwulatka
      takie postępowanie dość szybko daje widoczne efekty, myślę że przy następnych
      urodzinach z nóżkami będzie o niebo lepiej. Wiem to z własnego podwórka.
    • zena24 Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 16.06.07, 15:30
      Moja córka,gdy miała nie całe 2 latka,nosiła wkładkę ortopedyczną w buciku,gdyż
      jedną nóżkę chodząć stawiała bardzo do środka.Nie pamiętam ile czasu,ale ok 6 m-
      cy na pewno.W tej chwili ma 10 lat i wszystko jest ok.Wydaje mi się,że takie
      sprawy są bardzo indywidualne tzn. na pewno zależą od wieku dziecka,od rodzaju
      wady i jego stopnia zaawansowania.
    • tijgertje Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 16.06.07, 18:37
      Moj syn nosi wkladki od ponad pol roku. Teraz ma niecale 3,5 roku. Pozno zaczal
      chodzic, okazalo sie, ze odziedziczyl po mnie wiotkosc stawow, tylko w znacznie
      gorszej postaci i chodzil niemal na wewnetrznych kostkach. Cwiczenia w jego
      wypadku niewiele daly, ciagle sie przewracal, wiec wyladowalismy u ortopedy,
      ktory kazal mu zrobic wkldaki. Sa okropne, sztywne, potliwe, maluch musi
      chodzic w nich na okraglo, ale nie pozwalaja na nieprawidlowe ulozenie stopy,
      za czym ida i kolana. Kilka tygodni temu robilismy nowe wkladki, wedlug odcisku
      wyglada na to, ze jest spora poprawa. Na pewno edzie je musial nosic jeszcze
      jakies 1,5-2 lat. Zobaczymy. Malym dzieciom racze nie zalecaja wkladek, bo
      lepiej, jezeli stopa pracuje i wzmacniaja sie jej miesnie, w niektorych
      wypadkach, jak umojego syna sa oneniestety niezbedne. No, ale skoro jest
      poprawa, a mlody nie narzeka i nie potyka sie na wlasnych nogach i nie obija o
      wszystki meble, to uwazam, ze warto bylo.
      Liweczka, czy to ty zdecydowalas, ze wkladki sa konieczne? Wiele dzieci ma
      fizjologiczne plaskostopie. Poradz sie ortopedy, ale wkladki to naprawde
      ostatecznosc. Jezeli u twojej corki daloby to efekty, to znacznie lepiej
      sporobowac najpierw przez kilka miesiecy dobrego terapeuty. Wkladki tylko
      wtedy, jezeli dziecku ewidentnie pogarsza sie wada nawet mimo terapii.
      • liweczka1 Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 19.06.07, 14:15
        To, że nózki ma córcia od kolan iksiki-zauważono juz dawno w rodzinie- i
        martwię sie że ta koślawość się pogłębi. A co do wkładek-to lekarz na bilansie
        dał skierowanie do ortopedy gdyż jedną stópkę jakby do wewnątrz córka kieruje.
        No i te kolanka koślawe...
        • mama-marty1 Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 19.06.07, 14:45
          Moja córka prawą stope stwia trochę do środka no i x też sa,ale my chodzimy do
          poradni rehabilitacyjnej,nawet u ortopedy nie byłam.Mamy swój zestaw
          ćwiczeń,obowiązkowo bosa stopa w domu.I nawet juz mała zaczyna kontrolowac
          nóżkę.Dużo chodzimy po krawężnikach i siadamy po turecku.Na ćwiczeniach mamy
          grzenie nóg pod lampą,masaże.Myślę,że warto uderzyć w tym kierunku.
          Pozdrawiam Justyna
    • sylwiater4 Re: Wkładki ortopedyczne u dwulatki-pomogły? 21.06.07, 16:05
      Moja córcia ma 2,5 roku i chodzę z nią regularnie do ortopedy. Też ma koślawość
      kolan i nosi "obcas Tomasa" tzn. ma buciki podbite na pół centymetra. Nie
      wygląda to źle, zazwyczaj to podbicie jest w kolorze podeszwy. W takich bucikach
      ma ładne proste nóżki. Ortopeda powiedział, że większość dzieci małych ma
      koślawość kolan i o ile się o to dba to z tego wyrosną. Tylko nie można tego
      zaniedbać. Kazał na boso chodzić na plaży, po piasku, albo na trawie ale nie w
      domu. Siedzieć po turecku, chodzić po schodach, rowerek. Ale żadnych pchaczy czy
      chodzików (to dot. maluchów). Buciki muszą być najlepiej sznurowane (chociaż
      sandałki ma na 3 rzepy) i za kostkę. Przyznam, że trochę zaniedbałam córcię zimą
      bo nie podbiłam jej kozaków. Ale teraz wszystkie buciki ma podbite i jest już
      bardzo ładnie, nóżki widać że w ciągu 3 miesięcy się wyraźnie wyprostowały.
      Koszt podbicia butków to około 20-35 zł. Jeśli się policzy, że tak jak moja ma
      podbite kapcie, buty na chłodniejsze dni, sandałki, i buty na podwórko to
      wychodzi dość dużo zwłaszcza, że co 3 m-ce kupuję nowe buty ale trudno. O
      wkładkach coś czytałam i nawet się zastanawiałam nad nimi ale czy dziecko nie ma
      wtedy ciasno w buciku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka