Dodaj do ulubionych

zez u dziecka

02.08.07, 15:52
Mój synek ma prawie 14 miesięcy i wciąż utrzymuje się u niego lekki zez w
jednym oku.
Zatanawiam się, czy pójść z tym do okulisty. Jakie są wasze doświadczenia w
tym temacie?

------------------------
ww.CzystaPrzyjemnosc.pl
naturalne składniki do kosmetyków domowych
Obserwuj wątek
    • dlania Re: zez u dziecka 02.08.07, 16:01
      Moja córka (starsza kilka miesięcy) też ma takie zezujące oczko. Byłysmy u
      okulistki, potwierdziła, że mała zezuje, ale że to czasem znika samo do 3 roku
      zycia. jestesmy pod kontrola, mamy sie pojawić za 6 miesiecy.
    • o-cool-istka Re: zez u dziecka 02.08.07, 17:40
      Witaj!
      Zez w wieku 14 m-cy nie jest stanem prawidłowym. należy bezwzględnie sprawdzić
      przyczynę takiego stanu rzeczy i podjąć leczenie. Zaniedbanie zeza, nawet
      niewielkiego stopnia, prowadzi w wielu przypadkach do stanu określanego
      niedowidzeniem. A to już duży problem. Leczenie zeza i zapobieganie
      niedowidzeniu podejmuje się obecnie bardzo wcześnie, nawet u kilkumiesięcznych
      niemowląt. Głoszenie pogladów mówiących, że dziecko do 3 roku życia ma prawo
      zezować nie powinno mieć miejsca. Są to poglądy przestarzałe, nieprawdziwe i
      szkodliwe.
      • dlania Re: zez u dziecka 02.08.07, 17:50
        Okulistko , prosze cie w takim razie o opinię.
        W wieku ,5 roku byłam z córka o dobrej ponoc okulistki. Potwierdziła, że oczko
        ucieka, badania wzroku nie udało jej sie zrobić - dziecko uciekało, nie dało sie
        utrzymac ani przez chwilę. Kazała przyjśc za pół roku? Czy to z jej strony w
        takim razie zaniedbanie?
        • o-cool-istka Re: zez u dziecka 02.08.07, 20:05
          dlaniu,
          Nie bardzo mogę sobie wyobrazić taką sytuację, by 5 letnie dziecko nie dało
          się "ujarzmić". Jeśli jest taka konieczność, to poddaje się badaniu
          okulistycznemu i 3-miesięczne niemowlę. I nie ma dyskusji. Dziecko ma wyjśc z
          całej sytuacji zdiagnozowane i poddane leczeniu (jeśli jest taka konieczność).
          Każdy miesiąc jest ważny, a każde pół roku jest na wagę złota. Dlaniu, 5-letnia
          dziewczynka to już duża panna, a 6 miesięcy, to bardzo długo. Zbyt długo. Z
          jakiego jesteś miasta? Masz gdzieś w okolicy okulistę dziecięcego?
          • mamaigiiemilki Re: zez u dziecka 02.08.07, 22:02
            o-cool-istka napisała:
            Jeśli jest taka konieczność, to poddaje się badaniu
            > okulistycznemu i 3-miesięczne niemowlę. I nie ma dyskusji

zgadzam sie- 3M dziecku bardzo latwo sie bada wzrok- wiem bo moje mialy badane
            oczka 5razy ze wzgledu na wczesniactwo- dziecko lezy zakrapla sie mu kropelki i
            juz, bezbolesnie!
            teraz maja 2latka i sama chcialabym im skontrolowac wzrok...hmmm...to bedzie o
            niebo trudniejsze, probke mialam na bilansie- jedna panna spoko ale druga- sila
            musialam ja odrywac- i jak tu mowic o badaniu wzroku?
    • dlania Re: zez u dziecka 02.08.07, 17:51
      Jakie badania mozna zrobić?
      Dodam, że dziecko jest po retinopatii wczesniaczej (cofnęła sie bez zabiegu).
      • ewela_n Re: zez u dziecka 02.08.07, 18:05
        Witaj,
        mój syn ma 19 m-cy i też zezuje mu jedno oczko. W tym wieku nie ma co marzyć o
        konkretnym badaniu, a bez badania można zrobić więcej szkody niż pożytku.
        Mamy się zgłosić na kontrol we wrześniu, a najbliższe badanie będzie miało
        miejsce przed ukończeniem 2 lat. Może się okazać wtedy, że wada sama się
        wyrówna, może dostanie leki, a jak nie to okulary ?
        Myślę, że powinnaś chodzić na kontrole i ewentualnie nie zaszkodzi zasięgnąć
        porady u innego lekarza. Wtedy można skonfrontować opinie i wyciągnąć wnioski.
        Pozdrawiam
      • o-cool-istka Re: zez u dziecka 02.08.07, 20:13
        dlaniu,
        skoro pytasz o konkrety, odpowiadam:
        U każdego dziecka bez względu na wiek (nawet u niemowlęcia) można zrobić
        badanie skiaskopii (po kroplach), ocenę ewentualnego niedowidzenia,
        nieprawidłowego ustawienia oczu, ewentualnie nierównowagi mięśniowej - tzw.
        zeza ukrytego. 5 letnie dziewczynka rozpozna i nazwie obrazki, a to już luksus
        dla okulisty. Wykonanie powyższych badań jest wystarczające do podjęcia decyzji
        o konieczności leczenia. Jeśli jest konieczność leczenia obowiązuje zasada - im
        wcześniej, tym lepsze efekty.
        • phantomka Re: zez u dziecka 02.08.07, 21:43
          Moja ma 19 m-cy i tez zezuje, we wrzesniu mamy wizyte w poradni leczenia zeza,
          zobaczymy. Bylismy juz z nia u okulisty jak miala z 8 m-cy chyba, wtedy nic
          niepokojacego nie widzieli, co prawda kazali przyjsc jeszcze po atropinie, ale
          darowalam sobie ta wizyte z roznych wzgledow.
    • margaret_76 Re: zez u dziecka 03.08.07, 09:47
      Bardzo dziękuję za komentarze w sprawie zeza. Umówię się do okulisty na kortolę.

Pozdrawiam.

--------------------
      www.CzystaPrzyjemnosc.pl
      naturalne surowce do domowych kosmetyków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka