Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja zębów dzieci

• gemelas Re: Pielęgnacja zębów dzieci 09.01.08, 18:24
      Mam pytanie.Moja corka pol roku temu podczas upadku wybila sobie dwie gorne
      jedynki,bylam u stomatologa i mi powiedzial ze zeby z czasem sie zatrza i nie
      beda ostre dlatego mnie przekonal zebym nic nie robila,bo stwierdzil ze to nic
      powaznego,jedynie mogliby jej troche zaszlifowac.
      • kasiol81 Re: Pielęgnacja zębów dzieci 19.01.08, 18:54
        Witam,
        moj synek w grudniu skonczył roczek i jest posiadaczem 7 ząbków..myjemy je od
        chwili ukazania się pierwszego ząbka...
        Jak ząbki się wyżynały miały dookoła jak gdyby taką cieńsza lekko przeźroczysta
        otoczkę (nie wiem jak to nazwac, do końca to przeźroczyste nie jest) jakiś czas
        temu zauważyłam ze ta otoczka jak gdyby się ścierała, czy to normalne?? kolejne
        pytanko-to czasem mam wrażenie ze ząbek jest jak gdyby w jednym miejscu bardziej
        biały ( ale nie mozna nazwac tego plamą i nie zawsze tez to widac),pediatra na
        wizycie powiedziala ze nic nie widzi, co to takiego? i odnośnie tej pasty 6+
        jaka by Pani mogła polecic?
        • pokonewka Re: Pielęgnacja zębów dzieci 02.02.08, 19:12
          Hmm, zewnętrzna warstwa zębów, czyli szkliwo, jest bardziej przezroczysta, ale nie powinna się ścierać... Jeśli synek ma już roczek i nie był jeszcze u dentysty, to proponuję wybrac się na wizytę i powiedzieć o tych wątpliwościach - czasami zdarza się niedorozwój szkliwa, które jest kruche i odpada z ząbków.

Takie plamy które pojawiają się i znikają mogą być wspominanymi już lekkimi odwapnieniami (zwykle najlepiej widocznymi po osuszeniu, czyli na przykład kiedy dziecko oddycha przez usta albo dużo mówi), ale w połączeniu ze ścierającym się szkliwem mogą świadczyć o jakichś zaburzeniach budowy zębów.

Z żalem stwierdzam, że pediatrzy nie znają się zbytnio na zębach (tak jak stomatolodzy - na chorobach wieku dziecięcego, więc to nie krytyka, tylko stwierdzenie faktu), więc jedyne co można zrobić, to wybrac się do dentysty.

Wspomniana pasta 6+ to Colgate Smiles 6+, ale to tylko luźna propozycja, ważna jest zawartość fluoru, a nie konkretna firma.
      • pokonewka Re: Pielęgnacja zębów dzieci 02.02.08, 19:05
        Nie bardzo rozumiem, czy zęby zostały wybite (wypadłu lub się rozchwiały), wbite w głąb kości czy tylko się nadłamały? Ile lat ma dziecko?
    • bjps Re: Pielęgnacja zębów dzieci 20.01.08, 23:11
      No wlaśnie.Byłam u dentystki z moim 4 letnim synem ktoremu psuja sie
      jedynki.posmarowala ja bezbarwnym plynem i powiedziala ze nic wiecej
      nie mozna zrobic
      • loretta_pl pyt do pokonewki- wada zgryzu u 3,5l 21.01.08, 12:20
        witam
        na kontrolnej wizycie w przedszkolu u mojej 3,5letniej córki pani stomatolog
        stwierdziła wadę zgryzu. Przeraziłam się, bo wydawał mi się, że dzieci które sa
        długo na piersi, nie znają smoczków ani butelek nie maja problemów ze zgryzem.
        Zapisałam córcię do dentysty, ale czekając na umówioną wizytę chętnie
        posłuchałabym jakichś rad czy sugestii, czego się mogę spodziewać, czy jaka to
        może byc wada zgryzu, od czego itd
        z góry dziękuję za odp
        pozdrawiam
        • pokonewka Re: pyt do pokonewki- wada zgryzu u 3,5l 02.02.08, 19:16
          Smoczki i picie z butelki to nie jedyne przyczyny wad zgryzu. Trudno mi powiedzieć, co akurat dolega Twojej córeczce, ponieważ nic nie piszesz o objawach, ale najważniejsze, że wada została wcześnie wykryta!
      • pokonewka Re: Pielęgnacja zębów dzieci 02.02.08, 19:14
        Hmm, brzmi to dosyć lakonicznie wink) Jak wyglądają te ząbki? Czy dentystka powiedziała, co to za płyn? Czy rozpoznała próchnicę? Może warto poszukać w okolicy lekarza zajmującego się leczeniem dzieci? To specyficzna dziedzina i nie wszyscy chętnie się nią zajmują sad(
    • sayyes powazna prochnica- czy mozna lapisowac? 29.01.08, 18:17
      Witam,
      przestudiowalam caly wątek, dziekuje za mnostwo informacji i pozwole sobie zadac pytanie, bo mamy naprawde powazne problemy z zabkami (za sobą juz dwa zabiegi w narkozie- dzien po pierwszym corka zlamala jedynke i trzeba bylo leczyc kanałowo).
      Coreczka ma dwa latka i 3 miesiace i zaawansowaną prochnice (niedomycie? geny? nocne karmienia? nie wiadomo, moze wszystko). Lekarka powiedziala, ze tych zabkow, ktore są zniszczone najbardziej (gorne jedynki i dwojka, druga dwojka juz usunieta), nie moze lapisowac, bo to podobno juz nic nie da, tlumaczyla cos, ze ten material musi miec sie na czym trzymac. Jak to z tym jest? Czy lapisuje sie tylko zeby z mniej zaawansowana prochnicą?
      I czy w takim razie mozemy cos innego zrobic, zeby zabki zabezpieczyc (poza szczotkowaniem)? Polakierowane są tylko.

Co do szczotkowania, to ja chyba jednak nie umiem tego robic, a wydawalo mi sie, ze juz dobrze jej mylam- dzis lekarka pokazala mi, ile na zebach zostalo osadu, zeskrobala go. Myje dwa razy dziennie, tez na sile niestety- ale wtedy wcale nie jest lepiej i nie do konca jestem w stanie domyc zeby wyrywajacemu sie i machającemu glową, rekami dziecku (pomijam inne atrakcje).
      • kamisa7 A co z 9 miesięczniakiem? 01.02.08, 14:26
        Witam mam pytanie a propos pasty do zębow nenedent czy można jej używac u 9
        mies. dziecka? Moja corcia ma juz 7 zębów a większośc herbatek (przykładowo) jest
        słodzonych. Boję się że sama szczoteczka nie poprawi ph w buzi.
    • niki129 Re: Pielęgnacja zębów dzieci 02.02.08, 22:53
      Witam,
      ja odnosnie ssania palca Moj synek ssie kciuka w ciagu dnia i w nocy
      Ma wkladke z kuleczka ale nie chce jej zakladac , czasem w trakcie
      bajki Powiedz prosze od kiedy Twoja corka nosi wkladke , jak szybko
      zauwazylas efekty, czy naprawde mala ssie kciuk mniej wlasnie od tej
      wkladki ? Tosiek ssie palucha nameitnie praktycznie caly dzien sad
      nie da sie niczym zabawic, nic nie skutkuje Czy stosujesz
      jakies "odczulanie" my masaze szczoteczka elektryczna na chwile
      pomaga
    • asiek1975 GC tooth mousse 04.02.08, 23:53
      Pokonewko, mam pytanie- czy moge stosowac GC tooth mousse u 20-to
      miesiecznego dziecka? Ja stosuje te paste po wieczornym myciu
      zebow, gdyz mam poczatki paradentozy. Jesli mozna to jak czesto i w
      jakiej ilosci? Dziekuje za odpowiedz smile
      • pokonewka Re: GC tooth mousse 10.02.08, 22:41
        Tak, można stosować tooth mousse od pierwszego wyrżniętego ząbka, o ile tylko dziecko nie jest uczulone na mleko. Wystarczy raz dziennie wsmarować po szczotkowaniu niewielką ilość preparatu w zęby.

Ale jeśli chodzi o Ciebie, to tooth mousse nie hamuje rozwoju "paradontozy" (czyli zapalenia przyzębia)! To koktajl wzbogacający szkliwo, a nie lek na dziąsła. Dla zahamowania choroby dziąseł najważniejsze jest mechaniczne dokładne usuwanie osadu z zębów + koniecznie stosowanie raz dziennie nitki dentystycznej i regularne usuwanie kamienia nazębnego (chociaż powinnaś nauczyć się tak doczyszczać zęby, aby nie dochodziło do jego odkładania). Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, proponuję wizytę u specjalisty periodontologa. Możesz też napisać do mnie maila na adres gazetowy, bo tutaj to trochę OT, prawda?
        • naatap Re: GC tooth mousse 15.02.08, 12:55
          Pokonweko martwię się bo córeczce wyszła na dole tylko prawa dwójka.
          Ma komplet jedynek, czwórek a dwójki tylko trzy.Ten stan utrzymuje
          się już około 3 tygodni. Czy powinnam sie martwić?
        • malinka380 Re: GC tooth mousse 12.11.08, 14:53
          Witam serdecznie,
          czy Tooth Mousse można używać wraz z Zymafluorem (3 kropelki co drugi dzień) u
          dziecka 17-miesięcznego? Dziękuję bardzo za odpowiedź
    • ebielo jeszcze o fluorze 20.02.08, 09:46
      Pokonewko, bardzo prosze o dopowiedz.
      1. Piszesz, ze fluor jest szkodliwy od 3 g. Tabletki maja 0,25 g a
      pasta 0,1g. Odradzasz jednak zazywanie tabletek ze wzgledu na ryzyko
      fluorozy. Skoro stezenie w tabletkach jest tak male, to dlaczego
      moze wystepowac ryzyko?
      Nam pediatra zalecil tabletki i je bierzemy juz 10-ty miesiac.
      Bylismy u stomatolog, potwierdzila, ze w sprawie zazywania tabletek
      jest spor w doktrynie ale powiedziala, ze mozemy dalej zazywac do
      wybicia sie zabkow trzonowych.
      Juz sama nie wiem. Nie chce zaszkodzic synkowi, obecnie 10,5
      miesiecznemu o 8 zabkach.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Pielęgnacja zębów dzieci 20.02.08, 10:28
      My mamy nietypowy problem, moja 2 letnia corka ma nadmiarowy zab.
      Pomiedzy dolnymi trojkami ma 5 zabkow, konkretnie 2 prawe dwojki.
      Czy z tym trzeba bedzie cos robic, czy poczekac az same wypadna przy
      wyrastaniu stalych? Moze miec to jakies znaczenie lub sprawiac
      problem za jakis czas?
    • lcu Coto jest? Dziwne przebarwienia.... 06.03.08, 07:44
      Witam!
      Mam pytanko w sprawie ząbków. Córcia ma 2 latka, ok. 4 miesiące temu
      byłyśmy u stomatologa obejrzeć ząbki, ponieważ nagle jakiśczas temu
      pojawił się na nich ciemny, prawie czarny nalot. Stomatolog
      twierdzi, że to nie jest próchnica, tylko brak jakiegoś enzymu w
      ślinie do trawienia niektórch produktów. Faktycznie, sprawdziłam,że
      przy mocnym przejechaniu np.paznokciem po ząbkach osad schodzi. Co
      to jest??? Od czego??? Dodam, ze zabki myjemy regularnie i zreszta
      bardzo chetnie, corcia nie protestuje. Czekam na odpowiedz.
      Pozdr.Ula
    • olekbambolek Re: Pielęgnacja zębów dzieci 06.03.08, 09:27
      Syn ma 19m- cy. Od pewengo czasu na górnych jedynkach i dwójkach ma
      przebarwienia- jasnobeżowe (tak do połowy ząbków). nie jest to zbyt
      zauważalne- ale bardzo mnie denerwuje i zarazem martwi. Nie wiem czy ma to
      znaczenie- ale zauważyłam to w czasie stosowania antybiotyku Augumentin.
      Czy to Fluoroza?
      Pozdrawiam
      • olekbambolek Re: Pielęgnacja zębów dzieci 06.03.08, 10:11
        Dodam, że przebarwienia te wyglądają jak takie beżowe kreseczki (od dziąsła do
        połowy ząbka mniej więcej, a na dwójkach całe)
        Bardzo Proszę o POMOC!!!
      • olekbambolek Re: Pielęgnacja zębów dzieci 06.03.08, 10:13
        Czy syn bawiąc się naszą szczoteczką ( dotykał- nie jadł-naszej pasty do zębów)
        mógł nabawic się fluorozy. Bo tylko czytam i czytam- i już "głupieje" powoli!
        ania
    • magda762 Re: Pielęgnacja zębów dzieci 31.03.08, 13:55
      Witam. Mam 2,5 rocznego synka. W sobotę byliśmy u stomatologa i
      stwierdziła, że na dolnych 4 ma ubytki. Dla mnie szok! Ale nie o tym
      chciałam mówić.
      Pani stomatolog zaleciła zaleczenie tych zębów. Powiedziała, że nie
      damy rady założyć normalnych plomb, ale taki rodzaj opatrunku, który
      z czasem się wypłukuje i później, albo się dokłada albo robi plombę
      (zależne od wieku dziecka).
      Chciałam zapytać, czy to dobre rozwiązanie? Pytam, bo nie wyobrażam
      sobie, aby Michał pozwolił borować. Może są inne rozwiązania. Mniej
      inwazyjne - chociaż na jakiś czas, kiedy będzie starszy.
      Mam nadzieję, że coś mi doradzisz. Z góry dziękuję. Magda
      • malgogo Re: Pielęgnacja zębów dzieci 29.08.08, 14:57
        Moja córeczka dała sobie borować pierwszy ząb w wieku 2,5 roku i drugi- w wieku
        3 lat. Więc nie ma co zakładać, że się nie da. Zęby trzonowe, żujące niestety
        trzeba zaleczyć. W górnej 4 ma tlenek cynku bo ubytek był spory a w dolnej 4
        założoną zwykłą plombę. Nie ma co czekać bo małe ubytki nie bolą przy leczeniu a
        w mleczakach mała dziurka powiększa się nawet kilkakrotnie w ciągu miesiąca.
        W większych miastach są też gabinety z gazem rozweselającym otumaniającym
        dziecko a nie szkodzącym mu jeśli nie pozwala sobie leczyć zębów. Przednie zęby
        się lapisuje natomiast jeśli pojawiają się ubytki. nie leczone popsują się i
        dopiero będzie ból i problem ze stałym i zębami. Dużo zależy od dentystki,
        atmosfery. My bierzemy myszkę z otwartą buzią i p. doktor pokazuje małej, co jej
        będzie robić właśnie na myszce i tłumaczy, że wiertła to takie małe szczoteczki
        a plomba to plastelina tyle, że do zęba. Lapisowanie nazywa malowaniem ząbków.
        Mała dostaje też prezenty jako dzielny pacjent.
    • nowakk3 Problemy z ząbkami 01.04.08, 10:14
      Pokonewka, bardzo Cie proszę o informację. Czy zostawianie
      rozwierconego zęba maluszkowi (ząb omumarł) jest właściwą praktyką.
      Sa problemy z jego doczyszczeniem, co wtedy gdy zbiera sie ropa i
      dziecko skarży sie na ból. A może takiego zeba od razu usunąć?(
      czwórka u 4 latka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka