Dodaj do ulubionych

Żółte plamki na zębach-wada szkliwa?

04.03.09, 20:03
Bardzo zmartwiłam się sprawdzając ząbki mojej 9 miesięcznej córeczki. Dopiero
co wyszło jej 6 ząbków a problem polega na tym że na jedynce i dwójce na górze
ma białą kreskę z żółtą plamą. Ktoś podrzucił mi pomysł że to wada szkliwa
dużo się o tym naczytałam i pisze że należy bezzwłocznie zgłosić się do
dentysty. Moja córcia nie należy do najgrzeczniejszych i nie wyobrażam sobie
że dała by coś sobie zrobić. Proszę o jakąś poradę!!! PS. porównywałam zdjęcia
wad szkliwa i właśnie tak to wygląda sad
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 04.03.09, 21:01
      a nie brała przypadkiem w ostatnim czasie antybiotyku?
      • aihnoa do jagababa92 09.03.09, 14:32
        moja brała i właśnie po antybiotyku zauważyłam, że wyszły jej żółte plamy. Znasz może jakieś środki "zaradcze"? Czy to tymczasowe? Pozdrawiam
    • mruwa9 Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 04.03.09, 21:35
      a dziecko karmione piersia czy butelka? Karmienie nocne? Zeby myjecie? Jak
      czesto? Regularnie? Czy plamki sa obecne od poczatku, od pojawienia sie zebow,
      czy pokazaly sie ostatnio?
      • velvetglove Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 05.03.09, 13:00
        u mojego brzdąca takie kreseczki u nasady zęba jak i plamki na szkliwie okazały
        się być początkiem próchnicy - niestetysad U nas zmiany te pojawiły się w okolicy
        3 roku życia.
        • matylda07_2007 Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 05.03.09, 13:23
          Żółte plamy, to nie wiem... białe niekoniecznie oznaczają początki próchnicy. Może to być nadmiar fluoru. Może Mała ma pastę z fluorem? Dostaje preparat z fluorem. W wodzie też jest go sporo.
          • aguniaf88 Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 05.03.09, 15:12
            Więc tak: mała od początku karmiona jest piersią i tak jest do tej pory, ząbki
            jeszcze nie wyszły do końca więc dopiero co to zauważyłam, ząbki myłyśmy narazie
            tylko gazikiem z przegotowaną wodą. Dodam że je deserki ze słoiczka, zupy,
            kaszki i czasami okruszek z kajzerki, żadnych słodkich soczków ani biszkopcików
            czy innych słodkich rzeczy.
    • bomba001 Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 05.03.09, 22:43
      wg mnie prochnica, biegiem do dentysty
      • szmaragdowa_noc Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 06.03.09, 21:38
        Jak masz watpliwosci to przejdz sie do dentysty niech obejrzy zabki i powie co
        to jest. Moja corka tez ma przebarwienia na zebach a prochnica to nie jest.
    • patrycja25.live Re: Żółte plamki na zębach-wada szkliwa? 07.03.09, 13:39
      Moj synek w tym wieku mial to samo. Ledwo sie zabki wybiły, a juz bylo widac, ze ma jakies zolte plamki (na jedynkach dolnych i gornych). Jak tylko sie zabki wybily do knca polecialam z nim do dentysty, swtierdzono prochnice, no i pani powiedziala, ze nie da sie z tym nic zrobic, bo dziecko za male. Jedynie zalapisowac, no ale efekt tego ponoc nie zaciekawy. Synek ma teraz niecale dwa lata. Zabki myjemy codzinnie, czasmi 2 razy (duzo sie musze nagimnastykowac, zeby te zeby mu dobrze umyc), ale niestety plamki sa widoczne, szczegolnie te na gornych jedynkach maja kolor lekko brazowy, tych na dolnych nie widac.
    • mamaalana1 Próchnica:( 07.03.09, 18:00

• matylda07_2007 Re: Próchnica:( 10.03.09, 14:59
        To próchnica może być na ząbkach jeszcze nie do końca wyrżniętych?? To skąd ona się bierze? Mimo niejedzenia słodkości, mycia... Widocznie aż tak duży wpływ mają geny!
        • matylda07_2007 Re: Próchnica:( 11.03.09, 12:24
          PS. To może być tylko osad, z którego dopiero tworzy się próchnica. Idź do dentysty, bo na początku często daje się go jeszcze usunąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka