rufcio 09.03.09, 14:22 Witam serdecznie, czy to prawda, że dzieciaczki z roku 2006 niezaleznie od miesiąca narodzin idą we wrześniu 2009 do przedszkola, czy nie mogą zostać w żłobku ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alika77 Re: Dzieci z roku 2006 09.03.09, 14:25 haha, w poim mieście już zapowiedzieli, że są miejsca tylko dla 50% dzieci z rocznika 2006, więc ciekawa jestem, gdzie by je upchnęli, gdyby to było obowiązkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
rufcio Re: Dzieci z roku 2006 09.03.09, 14:29 Czy to zależy od miasta ? Jestem przerażona, bo Pani kierownik w żłobku powiedziała, że rzeczywiście tak jest choć wytycznych jeszcze nie dostali, w przedszkolach, do których dzwoniłam niestety potwierdzili wersję , że 2006 idzie do przedszkola . Mój synek chodzi do wspaniałego żłobka i jest w nim przeszczęśliwy, a w marcu jest rekrutacja do przedszkoli - jak ja znajdę przedszkole w 2 tygodnie, nie mówiąc już o tym że miejsc brak Czy można negocjować ze żłobkiem ??? Czy są to jakies odgórne wytyczne ??? Odpowiedz Link Zgłoś
alika77 Re: Dzieci z roku 2006 09.03.09, 14:42 nie jestem pewna, bo moje dziecię do żłobka nie chodzi, ale wydaje mi się, że chodzi o to, że dzieci które kończą w danym roku 3 lata idą już do przedszkola, że nie mogą chodzić do żłobka, bo są już za duże. nie to, że przedszkole jest obowiązkowe, tylko, że po prostu dziecko "wyrasta" ze żłobka i albo idzie do przedszkola, albo do opiekunki, albo zostaje z mamą w domu, ale tak to chyba zawsze było, żadna nowość - do 3 lat żłobek, potem przedszkole. na pewno nie jest tak, że przedszkole będzie obowiązkowe, bo zapisy są już teraz, a miejsc brak w każdym mieście. na Twoim miejscu złożyłabym teraz podanie o miejsce w przedszkolu i tyle, dla dziecka chyba lepiej by było jakby był w przedszkolu z rówieśnikami niż w żłobku z maluchami. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Dzieci z roku 2006 09.03.09, 14:33 Ja bym się ucieszyła z takiego obowiązku, bo na razie tylko kombinuję, co by tu zrobić, żeby załatwić młodemu miejsce w przedszkolu... Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Dzieci z roku 2006 09.03.09, 14:45 Do tej pory było tak, że dzieci, które do 1 września nie skończyły 3 lat mogły zostać w żłobku. Mój syn był takim okazem. Mieliśmy już miejsce na kolejny rok zarezerwowane, ale dostał się do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś