mbw78 21.04.09, 22:44 Proszę napiszcie kto był z tak małym albo już nie tak małym dzieckiem w Egipcie??? jakieś rady poproszę, jakie kremy, ubranka, co ze szczepieniami, jakie leki zabrać itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia191273 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 21.04.09, 23:27 nie w Egipcie, ale niedaleko, z 7-miesieczna na Sycylii, na przelomie lipca i sierpnia wszystko bylo OK Odpowiedz Link Zgłoś
an52 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 21.04.09, 23:29 No cóż ja bym się nie wybrała z tak małym dzieckiem do ęgiptu. Dziecko się umęczy a Ty jeszcze bardziej. Musisz zabrać zapas mleka. woda tylko z zalakowanej butelki, nie dawaj dziecku żadnego tamtejszego pożywienia, chroń od słońca. Byłam z mężem i sama rezydentka biura proponowała (dorosłym) "odkażanie" się przed i po jedzeniu. Sugerowała nie jedzenie produktów mytych w ich wodzie np. pomidory, sałatę itp. Tylko produkty gotowane. Było super ale ...... stosowaliśmy się do zaleceń rezydentki Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 21.04.09, 23:50 Pamiętaj przede wszystkim o zapasie probiotyków (zacznij dawać już teraz najlepiej) i nifuroksazyd weź (to na receptę, ale lekarz ci pewnie przepisze jak pójdziesz i powiesz o co chodzi). Apteczkę sobie skompletuj konkretną, zapyta lekarza o szczepienia. Kremy z wysokimi filtrami, i od razu dziś weź sobie coś na uspokojenie, przyda ci się jak jutro otworzysz wątek i poczytasz jak po tobie jadą inne mamy dla których Egipt jest piątym kręgiem piekieł a ty Szatanem, który wiezie swe dziecko na pewną śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 00:21 spoko, my byliśmy w zesłym roku, Mała miała 1,5 roku. Jak miała 8 mcy byliśmy w turcji. Jadła jedzenie ze stołówki hotelowej, starałam się tylko wybierać rzeczy po jakieś tam obróbce termicznej, co w opcji all nie jest problemem. Nic się nie stresuj i poprostu ze spokojem jedź na urlop. Ważne rzeczy to apteczka, czapka najlepiej z takim dł¨ższym rondem opadającym na kark, przewiewne ciuchy, fajne są takie stroje kąpielowe które wyglądają jak pianka na surfing, butki do chodzenia po wodzie (dno w morzu i piasek na plaży nieprzyjemny, a kafle przy basenie gorące. Filtr maksymalny, ja miałam 50+ i taki polecam, spokój i luz. Jak będziesz miała jakieś pytania to śmiało, chętnie odpowiem. i nie przejmuj się tymi wszystkimi co tu cię zaraz będą wyzywać że nieodpowiedzialna jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitaw001 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 08:01 My byliśmy jak mały miał 1,5 roku i było super. Co prawda wzięłam ze sobą słoiczki z jedzeniem i mleko i kaszę w proszku ale mały i tak podjadał na posiłkach. Nic mu nie było. Wzięłam ze sobą nifuroksazyt ale wrócił nietknięty do Polski. Tak jak pisała przedmówczyni trzeba zabrać krem z wysokim filtrem i buty do chodzenia po plaży bo piasek bardzo się nagrzewa Życzę udanego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 09:23 a co z leków zabrać? na pewno przeciw biegunce i na ewentualne wymioty , coś przeciw odwodnieniu, jakiś fenistil na ewentualne ugryzienia czegoś tam (bleee), czopki na gorączkę, jakieś wapno na alergie albo kaszelek, coś jeszcze na kaszel może mucosolvan co jeszcze??? Lena będzie miała skończone 14 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 17:08 ja to zawsze i wszędzie zabieram ze sobą 1/2 apteki więc nie będę wymieniać. Ale koniecznie coś na zatrucia i odwodnienie. Słyszałam, że do wody min (na 1,5 litra) wrzuca się jedną tabletkę elektrolitów, które można kupić w aptece. Dobre dla wszystkich nie tylko dla dzieci, ale czy na 14 mcy to musisz się dowiedzieć. Ja nie używałam, bo dowiedziałam się za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: do magdalas 27.04.09, 12:26 hej! czy możesz przesłać na priv info ( viki0@gazeta.pl ) w jakim hotelu byliście w Turcji, z jakiego biura i czy polecacie? my planujemy jechać w lipcu z 14 miesięcznym synkiem tylko nie wiemy jeszcze gdzie i ciągle szukamy czegoś fajnego ale nie mega drogiego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: do magdalas 27.04.09, 14:02 pocieszę cię, że jest bardzo mało ofert w dobrych cenach dostępnych,my szukaliśmy czegoś Tunezja, Turcja a ten Egipt to taka ostateczność... nie było już nic w kwocie do 2500tys/os a i oferty do 3 tys były poprzebierane w tym roku strasznie droga jest Europa i chyba d;latego tak mało ofert zostało na wymienione kraje na 2 osoby jeszce da się coś fajnego znaleźć ale przy większej liczbie nie ma mocnych... Odpowiedz Link Zgłoś
viki0 Re: do magdalas 28.04.09, 19:23 Właśnie zauważyłam jak strasznie droga jest Europa w tym roku;-( a mieliśmy ochotę polecieć np na Kretę.... niestety za drogo więc rozglądamy się za krajami arabskimi bo ciut taniej no i w Egipcie moim zdaniem najfajniejsze hotele. Możesz zdradzić jaki hotel wybraliście? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: do magdalas 28.04.09, 21:54 ja wybrałam panorama bungalows w Hurghadzie, albo raczej hotel wybrał mnie- w zasadzie tylko tam znalazłam miejsca dla 6 osób (ze znajomymi) www.alfastar.com.pl/Egipt,kraj/kurort,Hurghada/hotel,Panorama+Bungalows/start,60#cennik ale fajna oferta jest z triady i jeśłi termin czerwcowy ci pasuje to jest dobra cena na 2 tyg tylko nie wiem skąd chcesz lecieć ale tam się od razu wyświetla ilość miejsc wolnych, posyłam linka, hotel ma bdb opinie i miejsce cudne www2.triada.pl/prezentacja.php?SID=&AKCJA=HOTEL&IdTurnusu=2833795 Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 09:18 no szczerze mówiąc to już zakładając ten wątek spodziewałam się "najazdu" a te probiotyki np lakcid córka brała to można dawać tak normalnie??? myślałam że tylko po antybiotykoterapi Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 17:09 probiotyki trzeba zacząć dawać ok 2 tygodnie przed wyjazdem, jak dziecko je jogurty to może być jogurt (Także dla dorosłych) Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 22.04.09, 09:34 My bylismy z synkiem w Tunezji jak miał pół roku. Krem z wysokim filtrem, lekkie nakrycie głowy chroniace też kark i szyję, środek odstraszający komary, smecta i coś na gorączkę - to obowiązkowo. Nam żadne leki nie były potrzebne, mały czuł sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitaw001 Re: a wózek ktoś brał??? 22.04.09, 10:57 Wózek braliśmy a leki takie normalne jak zwykle, przeciwgorączkowe, wapno i dodatkowo ten nifuroksazyt. Pieluchy wzięliśmy ale ponieważ kąpaliśmy się tylko w morzu to się nie przydały Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: a wózek ktoś brał??? 22.04.09, 17:13 wózek raczej obowiązkowo. Przydaje się na dłuższe wypady i wieczorami jak dziecko śpi sobie na dworze w wózeczku a rodzice siedzą sobie po zmroku w knajpce pod gwiazdami i piją piwko, czy soczek. u nas to się sprawdziło w 100%. Pieluchy do pływania też lepiej zabrać, tam niby można kupić, ale po co biegać po sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: a wózek ktoś brał??? 22.04.09, 23:30 Wozek to, oprocz lekow, najwazniejszy bagaz. Nasz 2,5 letnia corka tylko dzieki niemu dala nam wszystko zwiedzic, bo inaczej w 50 stopniowym skwarze nie wychodzilibysmy z plazy (a tak mokre pieluchy i dziecko bylo pelne szczescia) Ja polecam mocno ograniczyc pakowanie ubran, wybierz tylko bardzo przewiewne rzeczy (szczegolnie dla dziecka) bo nanosicie sie niepotrzebnie A pranie schnie w kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 23.04.09, 12:53 a wózek do luku bagażowego w samolocie czy jako normalny bagaż z walizkami? podobno można zabrać jako podręczny... i czy ktoś brał jakieś leki przeciw udarowi słonecznemu??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 23.04.09, 13:25 wozek oddaje sie w rekawie, przy wejsciu do samolotu Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 23.04.09, 15:23 Ja bym pojechała na wczasy z tak małym dzieckiem ale nie do Egiptu.Ja sama nawet wolałabym pojechać gdzie indziej.Raz że obawiam się "zemsty Faraona"(biegunka i wymioty) a dwa że podobno wszędzie syf jest (poza hotelem).Kuzynka była w zeszłym roku z 20-miesięczną córką.Małą dopadła zemsta Faraona i musieli jechać z nią na pogotowie po jakiś zastrzyk.Oczywiście dla Egipcjan była to normalna sytuacja ale kuzynka nieźle najadła się strachu.Ale wiadomo,wcale nie jest powiedziane że u was będzie podobnie.Jeśli już zdecydowałaś się na Egipt to nie rezygnuj.Osobiście wolałabym jechać do Tunezji np. Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 23.04.09, 16:24 Ale między Egiptem a Tunezją praktycznie różnicy nie ma... I tu i tu Araby... wydaje mi się, że dużo zależy od hotelu, od jego czystości i odpowiedzialnośći personelu, ważne, żeby miał dobre opinie co do ogólu, no ale nie ukrywam, że trochę czuję niepewność... z drugiej strony ludzie latają z mniejszymi dziećmi i nic się nie dzieje więc po co zawczasu się nastawiać na problemy... no cóż wezmę za radą leki, odp kremy i czapki, zapamiętam zalecenia naszego pediatry i mam nadzieję, że będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 24.04.09, 07:39 mbw78 napisała: > Ale między Egiptem a Tunezją praktycznie różnicy nie ma... I tu i tu Araby... Tak,ale "zemsta Faraona" jest tylko w Egipcie.Pewnie zdarzają się podobne przypadki w Tunezji ale z pewnoscią rzadziej niż w Egipcie. > no cóż wezmę za radą leki, odp kremy i czapki, zapamiętam zalecenia naszego > pediatry i mam nadzieję, że będzie ok Ja też mam taką nadzieję.Pozdrawiam i życzę udanyego wczasowania:- ). Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaa Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 23.04.09, 21:15 Witam to i ja dodam swoije 5 groszy. Byłam w Egipcie w zeszłym roku we wrzesniu z 4 latkiem i 9 mies. dzieckiem. Powiem szczeze ze nastawiłam sie bardzo pozytywnie n anasze pierwsze wspolne wakacje. Były probiotyki przed wyjazdem, ze sobą zabrałam potrzebne leki, wózek(parasolka), kremy z filtrem 50+, wszystko było ok .. przez pierwszy tydz. Najpierw chorowało moje starsze dziecko, biegunka tgrwała dwa dni i ok. Potem mała dostała rozwolnienie, dosłownie przelewało sie przez pieluche, smecta i nifuroksazyd działały ale nie tak jak powinny , bardzo krotko. Po powrocie do kraju odrazu wizyta u lekarzy, posiewy kału, badania krwi, wszystko co sie dało . Wysżło ze mała ma eshernichie coli patogenną (bakteria ktora w polsce rowniez wystepuje), od tamtej pory robi brzydkie cuchnące kupy z niestrawionym pokarmem o konsystencji papki. powiem szczeze ze masakra, ciesze sie tylko ze trafiłam do klinki w gdansku do super lekarza ktory sie nami zajoł. Tego sie nie leczy, mała musi tą bakterie z siebie sama wydalic, podaje sie tylko probiotyki. Powiem szczeze ze Egipt jest cudownym krajem,a le naprawde trzeba uwazac, zeby nie narobic sobie bałaganu. Nie muwie ze nie pojade tam wiecej,a le napewno tym razem jeszcze lepiej sie przygotuje, najgorsze oczywiscie jest wpychanie takich małych dzieci rączek do buzi aha egipcjanie uwielbiają małe dzieci i bardzo często je dotykają! pozdrawiam serdecznie i zycze udanego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 24.04.09, 09:33 no to faktycznie wiesz, co mówisz, napisz mi proszę jakieś swoje rady, co zabierałaś, na co szczególnie uważać z dziećmi itp Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 24.04.09, 12:42 My też mieliśmy już zaplanowane wczasy w Egipcie z 17 miesięcznym synkiem i było mnóstwo wątpliwości, bo wcześniej zaliczyliśmy już kilka pobytów ze starszą córką, która tą zemstę załapała po 3 krotnym pobycie w Egipcie(odchorowała poważnie) ale mimo to myśleliśmy o powrocie tam,jednak los zdecydował inaczej,bo synek w kraju załapał biegunkę i wymioty i wylądował w szpitalu pod kroplówką,wtedy stwierdziliśmy, że Egipt odpada,bo tu swoje przeżył,a dopiero tam w ich klimacie, w klinice ,wśród obcych ludzi,podziękowaliśmy więc i szukamy Turcji w tym roku, a dodam,że chyba faktycznie jest duże prawdopodobieństwo zarażenia,bo córka była w wieku 11 lat,więc nie musiała być pilnowana, tak jak to malutkie i załapała bakterię,a takie dziecko,które wszędzie wejdzie i wszystkiego dotknie i każdy jego.... Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 24.04.09, 21:09 no ale Turcja też ma inną florę bakteryjną i ogólnie jest tam bardziej brudno niż w Egipcie... Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 26.04.09, 21:24 My byliśmy już w Turcji wtedy z 9 miesięcznym synkiem i stan czystości w hotelach jest taki sam,mamy porównanie z Egiptem, jadąc z dzieckiem wybierasz przecież pobyt bardzo starannie i dobry hotel, więc brud znajduje się poza hotelem, a z takim maluchem nie wychodziliśmy poza teren hotelu, więc to nas nie dotyczy, chociaż przy wcześniejszych pobytach w tych krajach Egipt przy Turcji jest bardzo bardzo brudny. Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 27.04.09, 13:56 mam nadzieję, że będzie ok hotel co prawda 4* ale większość opinii pozytywna i co do jedzenia i czystości na szczęście doszukałam się inf, że w Hurghadzie działa polska klinika w razie potzreby... tfu, tfu odpukać Odpowiedz Link Zgłoś
docham Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 28.04.09, 15:17 we wrześniu 2008 byłam w Egipcie ze swoim (wtedy roczniakiem). 3 dni przed wylotem wyszliśmy ze szpitala po ostrej biegunce u małego. Wszyscy odradzali nam wyjazd z synkiem, szczególnie lekarze. Dzień przed wylotem oboje z mężem podjeliśmy decyzje, że jedziemy z dzieckiem. Baliśmy się bardzo, ale zupełnie niepotrzebnie. Maluszek czuł się w Egipcie jak rybka w wodzie... mieliśmy słoiczki i napoje z Polski, ale i tak jadł wiele rzeczy, przygotowanych przez arabów. Dobre okazały się herbatki granulowane ziołowe, pudeło wystarczyło na 2 tygodnie. Zabraliśmy ze sobą wszelkie możliwe leki, probiotyki (enterol), smectę, przeciwgorączkowe, atybiotyk... i praktycznie nic się nie przydało. Może mieliśmy szczęście... najważniejsze to przewiewne koszulki, spodenki, czapeczki krem z filtrem 50 i balsam do ciałka (oillan polecam). Życzę udanego pobytu! Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 28.04.09, 17:54 pocieszyłaś mnie bo nie ukrywam, że się boję a ludzie naokoło też dziwią się, że jadę z dzieckiem (skończy wtedy 15 mies.) Odpowiedz Link Zgłoś
lauresia Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 28.04.09, 23:05 Moja sąsiadka w ubiegłym roku była w Egipcie z 4 miesięczną córką,ja nigdy w życiu nie poleciałabym z tak małym dzieciątkiem, no ale jej wybór ,dziecku na szczęście nic się nie stało.14 miesięcy to już duża pannica,powinno być dobrze,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 28.04.09, 22:53 Nie jechałąbym z takim maluchem do egiptu. Ze względu na inną flore bakteryjną, za duże ryzyko zatrucia Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo2002 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 28.04.09, 22:54 aha, wykup dobre ubezpieczenie zdrowotne dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
brazbol Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 28.04.09, 23:17 też lecimy z synkiem 14 miesięcznym do sharm el sheikh, koniec lipca (inny termin nie był możliwy). jestem nastawiona pozytywnie, będę miała wszystko co trzeba ze sobą, wychodzę z założenia, że zachorować i złapać jakiś szajs można wszędzie - i po nałykaniu się brudnej wody z jeziora niedaleko domu i po zjedzeniu ziemniaka w restauracji egipskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 29.04.09, 10:07 no to życzę udanego urlopu, i sklikamy się po powrocie opowiedzieć o przeżyciach...hahha Odpowiedz Link Zgłoś
taba18 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 29.04.09, 09:15 O swoim doświadczeniu z dzieckiem w Egipcie pisałam tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=84915022&a=86513614 Odpowiedz Link Zgłoś
mazelka Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 29.04.09, 12:40 Witam, Byłam w Egipcie z dziećmi kilka razy (raz jak młodsza miała 5 miesięcy, kolejny raz jak miała rok). Weż na pewno: 1. bardzo przewiewne ubranka 2. wózek 3. herbatki w granukach - super koją pragnienie 4. kremy z dużymi filtrami 5. jedzenie dla dziecka - za pierwszym razem mała była na piersi, za drugim razem mieliśmy słoiki - ale i tak ich nie chciała - dużo bardziej smakowało jej jedzenie hotelowe. 6. tabletki albo chusteczki dezynfekujące (przydają się żeby zabawkę przetrzeć - szczególnie taką braną do buzi). Ja nie brałam leków - moja Pani doktór uważa że lokalne choroby trzeba leczyć lokalnymi lekami - nitrofuroksazyd kupiliśmy na miejscu w aptece po przylocie. Mała zaliczyła przy drugim pobycie zapalenie oskrzeli - lekarz zazwyczaj jest w hotelu na miejscu, ma tez leki - w razie konieczności zabiera do szpitala (w naszym przypadku na rtg). Leki lokalne na tyle dobre że niektórych kupiliśmy z zapasem (na przykład lek na alergię i lek na kaszel). W sumie to im dziecko mniejsze - tym mniejszy z nim problem - szczególnie na wakacjach. Egipt chyba niczym się nie różni od innych miejsc - choroby w tym "zemsta" może dopaść ale nie musi - nie ma reguły - ale na prawdę lokalny nitrofuroksazyd to jest to cą leczy. Choroba może dopaść wszędzie - z perspektywy doświadczenia - wolę egipską służbę zdrowia niż naszą (córka zachowrowała również na wakacjach w Polsce - już sama recepcja w szpitalu w Olszytnie może przyprawić o traumę). MIłych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 29.04.09, 15:40 też myślę, że w razie czego to przecież nie tzreci świat a lekarze to nie jacyś znachorzy znad NIlu... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: a moze zapytaj pediatrow 30.04.09, 22:32 ze trzech i wyciagnij srednia. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 01.05.09, 20:57 Wez duzo wlasnej wody pitnej bo jak nie to biegunka murowana. Ja przechorowalam caly swoj pobyt tam i jak dla mnie Egipt to trzeci swiat, miejsce niezdatne na wczasy dla dziecka. Ale to twoj wybor, uwazajcie bardzo na jedzenie i picie Odpowiedz Link Zgłoś
lamciad Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 01.05.09, 22:35 My byliśmy z naszym niespełna 8 miesięcznym dzieckiem.Z Polski zabraliśmy słoiczki,soczki,mleko i kaszki-nie ukrywam,że to była najcięższa częśc wyprawy i całe szczęście,że jechały jeszcze 4 pary znajomych,bo inaczej mielibyśmy spory nadbagaż(śmialiśmy się,że Allinclusive naszego synka ważył 9kg).Obowiązkowo lekki wózek,niestety nasz zaginął na lotnisku i musieliśmy kupi nowy na miejscu,ale tragedii nie było,bo kosztował całe 100zł,a nasz po powrocie się znalazł. Ani my ani dziecko niczego nie złapaliśmy,za to w Polsce szaruga,zimno i deszcz,a my na piasku tyłki wygrzewaliśmy.Dziecko było w "7 niebie".Na dodatek wszyscy go tam zaczepiali,pokój mieliśmy starannie dobrany przez personel,żeby dziecku było wygodnie.Przytaszczyli nam ręcznie robione drewniane łóżeczko!!! Z leków miałam: -wapno -nifuroksazyd -czopki z paracetamolem -nurofen w syropie -czopki na wymioty -krem z filtrem 50 Nie bierz dużo ubrań,lepiej przepierz wieczorkiem,bo inaczej walizki nie domkniesz.Do samolotu duuuużo picia-nasz synek wypił 3 butelki!!! Na miejscu pijcie tylko wodę butelkowaną,nie wiem jak jest w Waszym hotelu,ale u nas dawali za darmo do pokoju. Zwiedzajcie do woli,cho nie jest to zbyt bezpieczny kraj(samochody jeżdzą jak chcą i gdzie chcą).Oczywiście nasz mały był zachwycony jazdą taxi,ale ja miałam duszę na ramieniu. Pilnowaliśmy,żeby mały miał opłukiwaną buzię wodą z butelki,ale któregoś wieczoru podczas kąpieli podpiął się pod kran z buziakiem i wypił sobie troszkęNic mu nie było. Pieluchy do kąpieli mieliśmy,ale woda w basenie była strasznie zimna i mały pływał tylko w morzu,a tam to z gołym tyłkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 02.05.09, 09:19 tak czytam i czytam i chyba to poprostu kwestia szczęścia, albo się faraon zemści albo nie... oby nie... Odpowiedz Link Zgłoś
brazbol Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 02.05.09, 22:08 jasne, że taksłuchaj, z mężem zjechaliśmy sami z plecakami pół świata, dość lekko podchodziliśmy do własnego zdrowia i bezpieczeństwa, jedliśmy jedzenie "z ulicy" bez żadnych ograniczeń, łącznie z pieczonymi świerszczami, byliśmy w rejonach malarycznych bez brania leków itd. - mieliśmy szczęście, nic nam się nie stało. nigdy. znamy za to osoby, które pojechały do kambodży i od razu złapały denge. nie ma reguły. nie trzeba się bać Odpowiedz Link Zgłoś
lamciad Re: Egipt czerwiec dziecko 14 mies 03.05.09, 13:09 No właśnie,reguły nie ma.Trzeba się poprostu dobrze przygotować,jadąc z małym dzieckiem ewentualnie wiedzieć,gdzie jest najblizszy szpital(w Hurgadzie akurat jest).Gdyby czlowiek trząsł portkami na każdy wyjazd to by całe zycie w domu musiał siedzieć. A dzieci to radość,a nie ograniczenia,więc niech i one maja prawo do spędzania wakacji gdzieś dalej niż na pobliskim placu zabaw albo nad polskim morzem,gdzie przez miesiąc pobytu może ani razu nie zaznać dobrej pogody. Ja mojego malucha pierwszy raz zabrałam 1200km na narty na lodowiec.Zyskał świeże powietrze i całodniowe wiosenne spacery,a w wielkim mieście czekała go w tym czasie chlapa i zimnica. Odpowiedz Link Zgłoś