patsy79 28.04.09, 13:40 fatalnie je już nie mam pomysłu co mu dawać i jak kombinować ,żeby zjadł,na mleko ma odruch wymiotny, zupy je ale musi być zajęty, jajek nie chce w żadnej postaci, ehhh ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 13:46 Z tego, co napisałaś, to dziecko nie je mleka (odruch wymiotny może być oznaką nietolerancji mleka) oraz jajek. Przydałoby się trochę więcej danych Bo może się okazać, jak to się bardzo często okazuje, że dziecko je sporo, a "niejadkostwo" i "brak apetytu" polega wyłącznie na tym, że dziecko nie je tego, co by matka chciała, aby jadło. Odpowiedz Link Zgłoś
patsy79 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 14:49 nie je żadnych kanapek, jajek w żadnej postaci,zupki trzeba wpychać zajmując go czymś, i też nie zawsze je, żadnych innych potraw nie chce, czasem sie złapie za suchy chleb, w miarę chętnie zje tylko jabłko , banana i danonki Odpowiedz Link Zgłoś
astra27 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 13:57 Moja Zuzia ma rok i 10 miesięcy i obraziła sie na zupki, obiady itp. jedyne co jje to serki homogenizowane, kaszki bobovity, czasem kanapke z serkiem twoj smak i szynką i b.rzadko parówke i to wszystko, żadnych obiadów, warzyw, owoce raz na tydzień 2 winogronka czy trochę jabłka. Fakt idą jej teraz 4 zęby na raz ale moim zdaniem to rodzaj buntu nic co nie ma posmaku słodkiego nie jje. Dodam że ona słodycze sporadycznie dostawała czekoladę poznała dopiero z miesiąc temu i też w nagrodę raz na jakiś czas, jedyny cukier to właśnie w serkach i kaszkach ale z apetytem ogolnie u niej kiepsko jak rano o 8 zjada kaszkę bobovity z 210 wody to potem serek homogenizowany rolmleczu ok. 12 i do 19 potrafi nic nie jeść, czasem jakieś ciastko czy paluszka ale w minimalnych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 14:14 Dodam że > ona słodycze sporadycznie dostawała czekoladę poznała dopiero z > miesiąc temu i też w nagrodę raz na jakiś czas, jedyny cukier to > właśnie w serkach 10-miesięcznemu dziecku ani czekolada, ani słodkie serki nie powinny być podawane, nawet w nagrodę. z apetytem ogolnie u niej kiepsko > jak rano o 8 zjada kaszkę bobovity z 210 wody Zmniejsz ilośc napychającej żołądek kaszy, a serka daj połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
alis82 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 14:31 Ale ona ma rok i 10 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
perwenia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 15:11 To faktu nie zmienia, moje dziecko w tym wieku nie jadło czekolady. A kasza? Gdybym zjadła ćwierć litra kaszy, a potem serek homogenizowany też długo nie byłabym głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 16:39 Mam 26-miesięcznego niejadka, zawsze niewiele jadł, ale teraz obraził się już zupełnie na obiady. Wersja optymistyczna: Rano dostaje mleko z kaszką (na 150ml wody), potem zjada jajecznicę z 1 lub 2 jajek albo zupę mleczną (płatki, manna), albo twarożek, na drugie śniadanie jakiś owoc lub pół suchej bułki, potem znów 150ml wody +mleko +kaszka i potem długo długo nic, na kolację zjada kanapkę z wędliną lub serek homo i przed spaniem 180ml wody +mleko +kaszka. Wersja pesymistyczna: Rano dostaje mleko z kaszką (na 150ml wody), na śniadanie jajecznica z 1 jajka, w południe 150ml wody +mleko +kaszka i przed spaniem 180ml wody +mleko +kaszka. Aha, w ogóle to sporadycznie dostaje czekoladę. Taka wyrodna jestem A czasem to wręcz czekoladowa kaszkę mannę. Odpowiedz Link Zgłoś
problemkind Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 17:21 mniemanologia napisała: > Mam 26-miesięcznego niejadka, zawsze niewiele jadł, ale teraz > obraził się już zupełnie na obiady. > Wersja optymistyczna: > Rano dostaje mleko z kaszką (na 150ml wody), potem zjada jajecznicę > z 1 lub 2 jajek albo zupę mleczną (płatki, manna), albo twarożek, na > drugie śniadanie jakiś owoc lub pół suchej bułki, potem znów 150ml > wody +mleko +kaszka i potem długo długo nic, na kolację zjada > kanapkę z wędliną lub serek homo i przed spaniem 180ml wody +mleko > +kaszka. > Wersja pesymistyczna: > Rano dostaje mleko z kaszką (na 150ml wody), na śniadanie jajecznica > z 1 jajka, w południe 150ml wody +mleko +kaszka i przed spaniem > 180ml wody +mleko +kaszka. > Aha, w ogóle to sporadycznie dostaje czekoladę. Taka wyrodna > jestem A czasem to wręcz czekoladowa kaszkę mannę. > A dlaczego tyle tej kaszy w jadlospisie? Odstaw ta poranna i poludniowa. Wtedy dziecko nabierze ochoty na cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 10:27 Tyle kaszy? Tam jest 1 miarka kaszki, taka miarka jak do mleka, wieczorem dwie miarki. Nie sądzę, żeby miarka kaszki az tak wpływała. Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:02 ale jak na dwulatka to mało urozmaicona dieta. Nie wiem skąd ten pomysł, zeby dwulatki jadły ciągle jak niemowlęta. dziwię się rodzicom, którzy dają maluchom w tym wieku butlę z mlekiem albo kaszą do picia przez smoczek (smoczek jest dla niemowląt, a nie dla dwulatka, który najczęściej ma już pełne uzębienie mleczne i powinien potrafić pić samodzielnie ze zwykłego kubka, w ostateczności z niekapka). Podaję przykładowe posiłki (zaznaczam, ze jest to jadłospis ułożony przez specjalistę ds. żywienia dzieci, a nie mój własny): - Śniadanie: Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, indykiem wędzonym, rzodkiewką. - drugie śniadanie: Napój z soku z czarnej porzeczki, jabłko - obiad piersze danie: Zupa pomidorowa z ryżem i natką pietruszki - obiad drugie danie: Ziemniaki, krokiety mięsno-jajeczne w sosie musztardowym, jarzynka z groszku, surówka z buraczków z olejem, napój. - podwieczorek: Bułka z masłem, twarożek truskawkowy, mleko itd. Jak widać nie jest tu przewidziane pojenie dziecka mlekiem albo pchanie kaszek i serków przez pół dnia. Tymczasem widzę jak moje koleżanki serwują swoim dwulatkom butlę 250ml mleka modyfikowanego dwa-trzy razy dziennie, oprócz tego dwa razy dziennie kaszka. mleko oczywiście w butelce ze smokiem w pozycji półleżącej. Jak moja córka (2,5 roku) zobaczyła, jak jej kolega równolatek wypija tak mleko na dobranoc, to miała oczy wielkie jak spodki ze zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:09 acha, i chciałam dodać, ze moja mała jest bardzo szczupła, raczej zjada skromne porcje, oprócz tego zdarzają jej się okresy gorszego apetytu. Podsuwam pod nos posiłek i daję swobodę zjedzenia z talerza tego, na co ma ochotę. Jednego dnia zje z obiadu samo mięso, innym razem przez tydzień nie tknie mięsa i wcina same surówki . Nie ingeruję w to, nie naciskam, jeśli nie chce jeść kolacji, to pozwalam jej na głodniaka pójść spać, jeśli dziobnie dwa razy i mówi, że już się najadła, to uznaję, ze się najadła i zabieram talerz. Dziecko mi się nie zagłodziło do tej pory i jest całkowicie zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:20 efidorek napisała: > acha, i chciałam dodać, ze moja mała jest bardzo szczupła, raczej > zjada skromne porcje, oprócz tego zdarzają jej się okresy gorszego > apetytu. Podsuwam pod nos posiłek i daję swobodę zjedzenia z talerza > tego, na co ma ochotę. Jednego dnia zje z obiadu samo mięso, innym > razem przez tydzień nie tknie mięsa i wcina same surówki . Nie > ingeruję w to, nie naciskam, jeśli nie chce jeść kolacji, to > pozwalam jej na głodniaka pójść spać, jeśli dziobnie dwa razy i > mówi, że już się najadła, to uznaję, ze się najadła i zabieram > talerz. Dziecko mi się nie zagłodziło do tej pory i jest całkowicie > zdrowe. To tylko się cieszyć. Ja niestety mam trochę gorzej poniewarz moja mała prawie nic nie lubi. Gdy dam jej kolację to zaczyna płakać że nie chce a za chwilę ciągnie mnie do kuchni i pokazuje że chce mleko a jeśli jej nie dam to nie zaśnie lub będzie się 10 razy w nocy budzić z płaczem że chce jeść. Miałam luz kiedy chciała jeszcze jeść kaszki bo wtedy się najadała i nie wołała już butli z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:30 efidorek napisała: > Dziecko mi się nie zagłodziło do tej pory i jest całkowicie > zdrowe. No więc nie wiem, dlaczego masz problem z moim dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
darooshka Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 26.05.09, 12:28 Zgadzam się. Ja byłam niejadkiem, niejadkiem jest moja córka. Kanapka - owszem ale: osobno chleb z masłem, osobno pomidor, ogórek i osobno wędlina. Obiad tak samo: czasem marchewka czasem ziemniak, czasem mięso a czasem kluski lub sama zupa. Też nie zmuszam, nie mówię, że jak zje to dostanie coś słodkiego (choć oczywiście daję od czasu do czasu). Z kolei syn jada 3 razy dziennie kaszki na mleku, dwie porcje obiadu, kanapki, owoce (za to za słodyczami i ciastkami nie przepada i... mimo badań mieści się w dolnej granicy (waży 10 kg a ma rok i 4 miesiące). A wg lekarzy wszystko w porządku i ja też nic niepokojącego nie zauważyłam. Dodam tylko, że moja druga połowa też ma szybką przemianę materii i mały widać odziedziczył to po swoim tatusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:16 efidorek napisała: > ale jak na dwulatka to mało urozmaicona dieta. Nie wiem skąd ten > pomysł, zeby dwulatki jadły ciągle jak niemowlęta. dziwię się > rodzicom, którzy dają maluchom w tym wieku butlę z mlekiem albo > kaszą do picia przez smoczek (smoczek jest dla niemowląt, a nie dla > dwulatka, który najczęściej ma już pełne uzębienie mleczne i > powinien potrafić pić samodzielnie ze zwykłego kubka, w > ostateczności z niekapka). Tylko że nie wszystkie dzieci chcą wszystko jeść, ja mam w domu taki wybredny przypadek. Mała piłaby najchętniej tylko mleko i przegryzała jogurtami ewentualnie biszkoptami lub gdybym na to pozwoliła czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:29 Nigdzie nic nie pisałam o smoczku, prawda, Efidorku, prawda? Co do "małego urozmaicenia", jadłospis (Ty podałaś przykładowy i ja podałam przykładowy) jest bardzo podobny oprócz tego, że mój syn nie je obiadu, a je dużo nabiału. I to nie wynika z tego, że w lodówce nie mamy żadnych warzyw czy mięsa, za to pełno jogurtów i serków. Nie karmimy go tym na siłę ("pojenie dziecka" "pchanie kaszek i serków", ach, te erystyczne środki wyrazu). Nie schizuję się marnym jedzeniem Młodego, ale przyznam, że szlag mnie trafia, jak wszyscy na forum "radzą" mi się zchizować, bo ich dzieci mają oczy jak spodki, gdy widzą, że 2,5-latek pije mleko z butli <lol> A potem piszą "niech je co chce, nie umrze z głodu", na co ja piszę "też tak sądzę", za co jestem nazywana wyrodną i niedbająca o dietę i nawyki dziecka, po czym ja piszę, że nie mam zamiaru straszyć czy terroryzować go jedzeniem, odpisują mi, że dwulatki często tak mają, że przez tydzień jedzą np. tylko jajecznicę, a przez kolejny - tylko jabłka itd itd. Ojciec Młodego też był niejadkiem (w ogóle w pierwszym roku życia potrafił nie przybrac na wadze nic przez 2 miesiące), był straszony jedzeniem, zmuszany różnymi sposobami, wożony po jakichś obozach żywieniowych, dzięki czemu zraził się do jedzenia i miał wieczną niedowagę, nie mam zamiaru fundować synowi takiego urazu. I Wy, kochani doradcy, też wyluzujcie, taką mam dobrą radę Odpowiedz Link Zgłoś
elan-o100 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 22.05.09, 14:52 dziwię się > rodzicom, którzy dają maluchom w tym wieku butlę z mlekiem albo > kaszą do picia przez smoczek (smoczek jest dla niemowląt, a nie dla > dwulatka, który najczęściej ma już pełne uzębienie mleczne i > powinien potrafić pić samodzielnie ze zwykłego kubka, w > ostateczności z niekapka). no wiesz moj 1,5 roczniak pije ladnie z kubka, nawet SAM go sobie trzyma ale jak ma wypic mleko to tylko z butli. Pije tylko pepti bo jeszcze skazowy, wiec wole zeby wypil z butli niz wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
problemkind Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 14:15 mniemanologia napisała: > Tyle kaszy? Tam jest 1 miarka kaszki, taka miarka jak do mleka, > wieczorem dwie miarki. Nie sądzę, żeby miarka kaszki az tak wpływała. > W pierwszym poscie nie zaznaczylas, ze chodzi o jedna miarke) Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 15:11 Nie zaznaczyłam, to prawda Od razu zasugerowałam, że, jak to szło? napychamy go kaszką, dzikimi ilościami ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ila79 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 21:07 On zjada praktycznie pół litra kaszy dziennie...To tak jak Ty byś zjadła ok 2 litrów!!! Czy po zjedzeniu 2 litrów kaszy miałabyś na coś jeszcze ochotę?? Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 05.05.09, 13:05 Dlaczego, jak piszę "woda + mleko + kaszka", to od razu wymyślasz sobie, że to jest tyle a tyle wody, tyle a tyle mleka i tyle a tyle kaszy ile TY myślisz? Dlaczego od razu zakładasz, że jest jej nie wiadomo ile? Dlaczego nie czytasz wszystkich wypowiedzi? Ustrzegłoby Cię to przed zadawaniem pytań, wyciąganiem pochopnych wniosków, niesłusznymi oskarżeniemi... On zjada dosłownie 4 miarki suchej kaszki dziennie. To tak dla wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszemagda Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 22.05.09, 14:45 moja mała ma 23 miesiące i właśnie od kilku tygodni sukcesywnie coraz mniej je, w tym momencie przestała jeść obiady (zupy z mięsem, o 2 daniach można zapomnieć), nie je ani jednej łyżeczki, choćby nie wiem jak kombinować. żadnego mięsa i warzyw, jedyne co, to nabiał, w zasadzie to teraz je:kaszkę, pije mleko, jajecznicę co parę dni, twarożek z owocami i tyle. martwię się tym mięsem czy w anemię mi nie wpadnie Odpowiedz Link Zgłoś
mama.czarka Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 22.05.09, 18:06 zawszemagda napisała: > moja mała ma 23 miesiące i właśnie od kilku tygodni sukcesywnie coraz mniej je, > w tym momencie przestała jeść obiady (zupy z mięsem, o 2 daniach można > zapomnieć), nie je ani jednej łyżeczki, choćby nie wiem jak kombinować. żadnego > mięsa i warzyw, jedyne co, to nabiał, w zasadzie to teraz je:kaszkę, pije mleko > , > jajecznicę co parę dni, twarożek z owocami i tyle. martwię się tym mięsem czy w > anemię mi nie wpadnie Skoro lubi jajecznicę, to podawaj co drugi dzień, żółtko to dobre źródło żelaza. A szparagów też nie lubi? A ryby? Odpowiedz Link Zgłoś
ligiacris Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 16:12 Gdzies czytalam w jakims poradniku dla mam, zeby sie nie martwic za bardzo gdy dwuatek nie chce jesc. Pisali, ze podobno to taki specyficzny okres dla nich, ze staja sie bardzo wybredne i nie jedza ladnie. Pisali rowniez, ze wielu rodzicow zaczyna zauwazac, ze po pierwsze maluch nie je ladnie to do tego sprawia wrazenie, ze chudnie. Pisali, ze wynika to z tego, ze okolo 2 roku zycia dzieci nagle zaczynaja rosnac w gore w bardzo szybkim tempie przez co gubia okragly brzuszek i ogragla buzke. Pisali, ze jak dziecko chce jesc caly czas jogurty to podawac jogurty - bo to przejsciowe, a najwazniejsze zeby jadlo. A i pisali, ze instynkt dziecka (chociaz wydaje sie ze malo je) nie pozwoli mu sie zaglodzic. Te wszystkie 'rady' to podaje Ci z tego poradnika. U mnie jak na razie (mala ma prawie 2 latka) przez ostatnie dwa tygodnie niesamowicie urosla i 'wychudla'. Musielismy wymienic wyszstkie buty Teraz tylko czekam na czy przestanie mi jesc pozdrawiam! <aigil> Odpowiedz Link Zgłoś
korram Apetizer 28.04.09, 16:55 U mojego starszaka sprawdzil sie idealnie. Poczytaj: www.apetizer.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 19:44 ja bym na pewno nie dawala żadnych syropków na apetyt, za to postawiła na dużo ruchu na świeżym powietrzu; słodycze ew. po obiedzie; między posiłkami woda; i naprawdę dziecko nie musi jeść 5 posiłków i pamiętaj o tym, że żołądek dziecka ma taką pojemność jak jego piąstka; często jest tak, że dziecko jej tyle ile potrzebuje, a to rodzicom się wydaje, że za mało Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 22:06 taaaa.... fajne te rady gorzej, jesli taki stan przedłuza się - jak u nas - do 3. urodzin i dalej. Synek ma baaaaardzo duzo ruchu na świeżym powietrzu, słodycze dostaje tylko w niedzielę, między posiłkami dostaje wodę i jakoś nie ma aptetytu na NIC poza kaszką na mleku (dostaje na śniadanie i kolację, niestety), jogurtem hipp i rosołem Kanapek nie tknie, warzyw tez, mięso - jesli jest smazony kotlet drobiowy... Z owocow - zje czasem pol jablka. Zadnych nowosci nie tyka, bo "nie lubi", choc nigdy nie probowal. O zjedzeniu przez niego jajecznicy moge sobie pomrzyc Aha - kasze probowalam odstawic - wtedy nie jadl NIC i wpadal w chorobę Moze wynika to z tego, ze kiedy karmilam go piersią (prawie 1,5 roku) musialam byc na baaaaaaardzo rygorystycznej diecie i w kołko jadłam to samo... Nie wiem. Jakies mądre rady co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 28.04.09, 22:28 czy rada będzie mądra, to nie wiemale dawaj mu to, co chce jeść Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 12:19 janka39 jakbym czytała o swoim dziecku z tym że ona kaszki od jakiegoś czasu nie tknie za to pije mleko z butli i uwielbia jogurty, kanapki i obiady są be warzywa równiez z owoców tylko jabłko czasami zje i od wielkiego dzwonu kawałek banana. Twoja dieta podczas karmienia raczej nie jest winna ponieważ ja nie karmiłam więc jadłam co popadło a mała i tak grymasi. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 00:01 Po pierwsze, przestac sie koncentrowac na jedzeniu i robic problem z karmienia. Po drugie- przestac ganiac za dzieckiem z lyzeczka i karmic po kryjomu, przed telewizorem. Po trzecie- posprzatac przekaski, "przegryzki" (ciasteczka, orzeszki, paluszki, chrupki, soczki i slodkie herbatki). Wprowadzic regularne pory posilkow, bez podjadania pomiedzy nimi. Po czwarte- celebrowac wspolne posilki: nakrywanie do stolu, wspolne jedzenie, a nie : dziecko je samo, tata je osobno, mama polyka cos w miedzyczasie. Po piate- nie chce jesc- to nie. Zamknac kuchnie do nastepnego posilku. Z czasem siadzie i zje. Wbrew pozorom dzieci nie daja sie zaglodzic na smierc, raczejproblemem jest brak regularnych posilkow, a czestym wpychaniem pokarmow po kryjomu mozna na tyle okarmic dziecko, ze ma prawo byc syte, choc rodzicowi wydaje sie, ze nic nie zjadlo ( a w rzeczywistosci przyswoilo calkiem spora ilosc kalorii). Pomaga tez redukcja slodyczy, o ile juz sa w diecie dziecka, do jednego dnia w tygodniu, po zjedzonym obiedzie. I pomaga czasem fantazyjne serwowanie potraw: buzka z keczupu na kanapce, kanapka wycieta w jakis ksztalt foremka do pierniczkow (np. kanapka w ksztalcie serduszka czy zwierzaka), kolorowy talerz z warzywami, etc. Czesto dzieci-niejadki pija duzo sodkich napojow , soczkow, herbatek, pomoedzy posilkami, co rowniez skutecznie odbiera apetyt. Mozna zamiast slodkiego picia serwowac wode. Aha, i pozwolic dziecku jesc samemu: moja corkqa w wieku dwoch lat, gdy byla glodna, sama z lodwki wyciagala tosta, maslo, mleko, brala talerzyk, plastikowy nozyk i robila sobie kanapke. Nie sadze, zeby pozwolila sie karmic komukolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 11:07 Zgadzam się. Dodałabym jeszcze jedno. Pokazywać dziecku warzywa i owoce w takie formie w jakiej się je zbiera. Jabłka w całości, marchewki, rzodkiewkę, kalarepkę itd. Moja córka nie zje raczej surówki z selera, ale samego selera, na jej oczach pokrojonego w kawałki wcina z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 29.04.09, 22:33 łomatko, w kółko te same mądre" rady staramy się celebrować posiłki, jadamy razem, kiedy cos gotuję - pokazuję po kolei, proszę, by synek mi pomagał - i robi to chętnie. I w życiu nie biegałam za dzieckiem z łyzeczką, nie karmiłam ukradkiem, nie faszerowałam słodyczami, jesli pił soki - to tylko mocno rozcienczone wodą i co? i NIC Nie da się przekonać do NICZEGO poza swoją kaszką na mleku i rosołkiem na filecie z indyka A w życiu sie nie zdarzyło, by sam wziął sobie cos z lodówki. Co najwyżej poprosi o suchy chleb, ktory zjada bez skorki Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.skupa Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 30.04.09, 14:40 No i tu niestety mam to samo. Mały ma 2,5 roku. Codziennie mógłby jeść tylko jajo na twardo.Obiad jest fe - dostaję prawie histerii na jego widok. Dodam jeszcze że moja córka też taka była - i taka już została (a ma teraz 13 lat) wielu rzeczy nawet nie próbowała ! Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 05.05.09, 13:13 dorota.skupa napisała: Dodam > jeszcze że moja córka też taka była - i taka już została (a ma teraz 13 lat) > wielu rzeczy nawet nie próbowała ! Jejku nie strasz, Ja cały czas łudzę sie nadzieją że dzieci z tego wyrastają i za rok lub dwa moja mała zacznie jeść wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.oliwier Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 05.05.09, 13:14 Mój Oliwier ma 20miesięcy. O jajku nie ma mowy, jak mu dam do zupy szczawiowej to wyczuje i już zupy nie chce. Żadnych kanapek, czasem suchy chleb podziobie. Na drugie pulpety, schabowy, placki ziemniaczane, spagetti, makarony z sosami z różnymi dodatkami, kasza gryczana z sosem, ryz. Żadnych warzyw, mięsa praktycznie też. O mleku czy kaszy mowy nie ma nawet. Od razu mi oddaje jak widzi ze białe. Nie mam już pomysłów. Na kolacje czasem wcisne mu serek jak dobrze go czymś zajmę. Odpowiedz Link Zgłoś
patsy79 byliśmy u lekarza 05.05.09, 13:41 póki co skierowanie na badania ( morfologia z obrazem), kał przez 3 dni i mocz, no i na tą chwilę Apetizer ( mimo tego,że na opakowaniu jest napisane ,że powyżej 3 lat, ale pani doktor powiedziała ,że to ziołowy specyfik więc nie zaszkodzi) Sama stwierdziła,że jak na wzrost 90cm to waga 12,5 kg (mimo,że w normie ) to za mało i że ma bardzo zapadnięty brzuszek. I zauważyła też ,że oddycha przez usta. Zobaczymy co powie po badaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
natasha23 Re: tez mam niejadka 06.05.09, 15:39 i nie dlatego ze mi sie wydaje ze malo je jak dla mnie tylko wogole malo je bylismy na badaniach w kale nic nie ma krew nie najlepiej ale w granicy sie miesci mocz ok syn byl przez prawie 18 m-cy na rygorystycznej diecie ze wzgledu na azs alergie pokarmowa takze mial male pole manewru ale jeszcze nie bylo tak zle potem zaczelo byc z miesiaca na miesiac coraz gorzej teraz ma dokladnie 24 m-ce produkty ktore toleruje to : parowki, chleb bez wedliny, serek bieluch waniliowy badz danio, sinlac badz kaszka na mleku, budyn z owocami, platki z mlekiem, a na obiad to ogorkowa, zurek, kluski slaskie, kielbase z grilla, arbuz i jablko i praktycznie to wszystko sokow bardzo zadko pije jesli pije to rozcienczone z woda, slodyczy nie je chyba ze od czasu do czasu zje jakiegos wafelka badz pare chipsow ale naprawde zadko i podaje mu teraz apetizer moze troche pomoze dodam ze na dworze jest dlugo podobno jego tatus tez taki byl ale mam wielka nadzieje ze to przejdzie trzymam kciuki dodam jeszcze ze ma 87 cm wzrostu wazy 10,8 kg Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: byliśmy u lekarza 22.05.09, 17:19 patsy79 napisała: I zauważyła też ,że > oddycha przez usta. Skoro juz robisz badaia, to wybierz sie przy oikazji do laryngologa. Jak dziecko oddycha przez usta, to moze miec powiekszony trzeci migdal= uczucie wiecznie zatkanego nosa, a sprobuj cokolwiek zjesc z zatkanym nosem. Moj mlody mial do 4. urodzin problemy z jedzeniem, ale czesciej to byl probkem, jak ja z mezem robilam z tego problem, z lekarzami wojny prowadzilam, ale odpuscilam, jak okazalo sie, ze mlody jest alergikiem. Byl na diecie, proponowalam to co moglam, jak widzialam ze zdziwial, to musial iles tam czegos zjesc, zeby dostac to co sam chcial, kompromisami i przekupstwem sporo udawalo sie osiagnac. Mial problemy z migdalami i po usuwaniu trzeciego w ciagu kilku dni stawal sie zarlokiem Sprawdzic nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwaksa Re: jak poprawić apetyt u dwulatka? 13.06.09, 00:16 może pomoże komuś taki artykuł "Dla niejadków", podsyłam linka do części pierwszej: Tekst linka pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś