Dodaj do ulubionych

Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc

28.04.09, 21:47
Drogie mamy, czy znacie jakiś dobry środek ułatwiający po umyciu
rozczesywanie włosów dziecka? Moja córka ma włosy cieńkie i
stosunkowo niedługie (jak na 4-letnią księżniczkę smile - tak do
bródki (na pazia). Po każdym myciu włosów stosujemy odżywkę do
włosów Doliva, ale nic niepomaga (jak jest nałożona to i tak włosów
nieda się rozczesać, robią się dosłownie supełki). Gdzieś czytałam,
że jest taka odżywka specjalnie dla dzieci, ale artykułu nie
wyciełam, no i niema. Może ktoś coś poradzi? Ten problem ma chyba
wiele mam.
P.S. Chyba za wszystko mówi fakt, że ostatnio moja córka ostatnio
zażądała wizyty u fryzjera. Natomiast na obcięcie włosów na krótko
nieda się namówić.
Obserwuj wątek
    • agik82 Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 28.04.09, 21:52
      jedwab do włosów,(kupisz to w drogeriach) rozcierasz kropelkę w palcach i nakładasz na włosy
    • mamagroszka Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 28.04.09, 23:00
      Witam,
      moja corka ma dosc dlugie wlosy i do tego loki wiec znam dobrze problem rozczesywania. Stosujemy specjalny spray ułatwiający rozczesywanie wlosow z Oriflame. Psikam wloski po kapieli i rozczesuje. Dziala nawet nastepnego dnia rano a musze przyznac ze moj lokusek rano wyglada dosc dziko ;o)
    • tendencia Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 29.04.09, 00:03
      Kupiłam córce ostatnio -w salonie fryzjerskim- szampon specjalny dla
      dzieci, na bazie imbiru. Córka ma włosy do pasa, lekko kręcone, więc
      też miałam ten problem. Szampon (nietani, ale wydajny bo duże
      opakowanie) u nas się bardzo sprawdza, włosy błyszczą i ładnie się
      rozczesują. Wyżej padła propozycja jedwabiu - ja bym tego nie
      używała, bo natłuszcza skórę głowy i włosy, może zaburzyć naturalny
      stan. To raczej dla dorosłych.
      • wiola_wd Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 29.04.09, 03:59
        mojej córce smaruję włosy po umyciu kropelką jedwabiu, wtedy rozczesuję i
        później do następnego mycia włosy się nie plączą.
        Ma cienkie, lekko falujące włoski do ramion, czyli nie za długie, ogólnie nie
        plączą się bardzo mocno ale jednak dużo łatwiej je rozczesać z jedwabiem.
        A co do samego jedwabiu to ja używam poleconego mi przez fryzjerkę dość dawno
        temu (dla mnie), opartego na czystym jedwabiu, naturalnych składnikach,
        wyciągach roślinnych, na bazie wody - nie jest tłusty jak te, które można kupić
        w drogeriach. Jest płynny (nie taki oleisty jak np. Biosilk, którego ja nie
        lubię bo właśnie jest tłusty i ciężki).
        Dostępny jest tylko w dużych butelkach (150ml) ale warto bo super działa na
        każde włosy i moje i córki i nie raz już moja mama używała, szczególnie po
        trwałej. Aha, nazywa się Silker, firma Rolland, cena ok. 45zł, można kupić nawet
        na Allegro smile Wystarcza na długo, na pewno na dłużej niż termin przydatności smile
        i pięknie pachnie (ja czasem używam go nawet jako balsamu do ciała bo skóra jest
        po nim pachnąca i miękka smile )
    • mrs.solis Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 29.04.09, 00:10
      Ja stosuje na dziecku swoja odzywke i wlosy sie dobrze rozczesuja.
      Jak porownac sklad chemiczny prodoktow dla dzieci i tych dla
      doroslych to raczej sie znaczaco nie roznia. Oczywiscie nalezaloby
      dziecku podciac rowniez wlosy ,bo im ciensze na koncowkach tym
      bardziej sie plataja no i nie zaszkodzi zeby kropelke jedwabiu
      rozetrzec na palcach i wetrzec przynajmniej w koncowki wlosow,zeby
      nie byly takie suche co tez czasem stosuje i nie zauwazylam,zeby
      mala miala tluste wlosy.
      • luna333 Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 29.04.09, 05:38
        w Auchan bodajże widziałam w dziale dziecięcym odżywkę do włosów dla
        dzieci ale nie wiem czy skuteczna/ mojemu jak miał dłuższe włosy też
        się splątywały ale pomógł szampon schauma ten ze smerfami 2w1
        • faq Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 02.05.09, 16:52
          > szampon schauma ten ze smerfami 2w1
          do kompletu jest plyn ulatwiajacy rozczesywanie w atomizerze, dzialalo tylke, ze
          moja odmowila wspolpracy - nie lubi jak sie psika na nia, woli juz szczotke.. wink
    • gdzie-idziesz Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 29.04.09, 12:20
      Na Allegro i w niektórych aptekach można kupić odżywkę do włosów, która nazywa
      się Placenta. Rewelacja, a kosztuje niewiele. Używam do swoich,
      nierozczesywalnych włosów i od roku córeczce (dwa lata). Problem rozczesywania
      zniknął. Włosy zupełnie się nie plączą.
      • shelley Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 01.05.09, 20:13
        ja uzywam dla mojej 4,5 letniej corci plynu do rozczesywania wlosow dla dzieci
        z Oriflame, ladne pachnie i wlosy sie swietnie rozczesują
        • mala242 Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 01.05.09, 21:05
          Ja u mojej prawie 4-ro latki uzywam również płynu z ORIFLAME.
          Rewelacja,ślicznie pachnie,włosy rozczesują sie super.
          • popiiin Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 11:17
            więcej info na ten temat modafon.pl/783-odzywka-do-rozczesywania-wlosow.html
            • wro-tka Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 12:57
              lol... pytanie i zero odpowiedzi.
    • reseda Johnson 04.05.09, 11:06
      u nas się sprawdza pomarańczowy (kolor, nie zapach)szampon Johnsona
      z adnotacją "ułatwiający rozczesywanie". Nie obciąża cienkich
      włosków. Wydajny i przystępny cenowo: 500 ml butla około 14 złotych.
      • mamusinka2 dzięki wszystkim za odpowiedzi 06.05.09, 20:45
        Drogie mamy, dziękuję wszystkim za opowiedzi, napewno wypróbujemy
        większość z kropelką lącznie smile
    • monikaa13 Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 11:40
      Moja ma dość długie włosy i strasznie się jej kołtunią więc rozczesywanie to była zawsze walka. Raz kupiłam szampon Johnson ułatwiający rozczesywanie - zielony i problem zniknął. Oczywiście zdarzy się, że zakrzyczy z bólu ale ogólnie jest duża poprawa. Włosy dają się łatwo rozczesać szczególnie po kąpieli, na drugi dzień. Jak dla mnie super. Przynajmniej nie mam codziennych krzyków przy czesaniu.
      • bbuziaczekk Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 12:32
        Ktos w innym watku polecal ten zielony szampon z Johnsona wiec kupilam i faktycznie jest super! Duzo, duzo latwiej i szybciej sie wlosy rozczesuja i bez bolu.
        A moja to ma koltuny strasznie bo niedosc ze geste, grube, puszace sie wlosy to jeszcze same loki.
        • carrie.bradshaw-preston Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 12:49
          przestałam kupowac szampon Johnson Baby odkąd wyszło ze ich szampony zawieraja rakotwórcze formaldehydy , parabeny i inne świnstwa. Ja mojej córce po umyciu włosów nakładam jej na włosy jedwab Biosilk i włosy sie rozczesuja sie super do nastepnego mycia i nie sa przetłuszczone.
    • wro-tka Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 13:00
      kupuję w rossmanie sprey do włosów na rozczesywanie.
      ale kupiłam i szczotkę do rozczesywania afro włosów -> szczotka Tangle
      www.tangle-teezer.pl/
      rewelacja i polecam. jedno pociągniecie i po problemie.
      • gekontoke Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 26.08.13, 23:49
        potwierdzam - tangle tweezer kupiłam sobie ale lepiej sprawdza się na gęstych, cieniutkich włosach dziecka polecam
        • kanna szczotka Tangle - rewelacja :D n/t 27.08.13, 11:50

• maja.london888 Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 14:16
      Ja miałam ten sam problem - włosy skróciliśmy trochę i zakupiłam zwykły szampon Bambino. Włosy rozczesują się super, nie trzeba nakładać odżywki i dwa razy spłukiwać (co u nas nie wchodzi w grę).
    • agaward Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 23.08.13, 14:30
      Mojej 3 latce psikam płynem dla księżniczek z Rossmana, on jest z jedwabiem. Natomist 8 latce, lekką odżywką dwufazową z Pantene.
    • saszanasza Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 27.08.13, 00:12
      loreal ma dobrą odżywkę tendresse.
      ostatnio nawet jej nie używam bo kupiłam córce szczotkę z włosiem dzika. pomijając fakt że suche włosy się po niej elektryzują (a niby miały się nie elektryzować) to rozczesuje właściwie bezinwazyjnie (nic nie ciągnie, nic się "nie rwie) choć nieco dłużej.
      • saszanasza Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 27.08.13, 00:15
        tangle teezer też mam, ale jak dla mnie nieporęczna, córka woli jednak jak ją czeszę "dzikiem"smile
    • kamire12 Re: Rozczesywanie włosów 4latki - proszę o pomoc 27.08.13, 11:00
      ja kupiłam szczotkę Tangle Teezer i rewelacja. zero problemów. mokre, suche itp.
      próbowałam na swoich a mam długie kręcone i rozczesuje aż na prostosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka