aneczka.20.0 08.06.09, 15:48 to pytanie kieruje do mam dzieciaczkow ze tak powiem puckowatych-malych "grubaskow" kiedy zaczely chodzic? bo tu u mnie mowia ze jak dziecko jest duze i ciezkie to pozno zacznie chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paraply1 Re: waga a chodzenie 08.06.09, 16:01 Nie wiem czy to ma wplyw ale moj 15 miesieczniak urodzil sie bardzo duzy, pozniej pieknie urosl na cycusiu i nadal samodzielnie nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andida Re: waga a chodzenie 08.06.09, 16:02 niekoniecznie. moja coreczka do szczuplaczkow nie nalezy. przemieszczac sie " od do" zaczela majac dziewiec miesiecy, pierwsze kroki "bez podporki" w dwunastym, a usprawnienie "smigania" zajelo jej kolejne dwa miesiace. I powiem ci, ze z drugiej strony, chodzenie jest baaardzo indywidualna sprawa - co dziecko, to inny przypadek. Przy okazji tez sie podziele obserwacja, ze duzy wplyw moze miec dostepna przestrzen i cwiczenia typu: chcesz to zobaczyc to sobie podejdz. Odpowiedz Link Zgłoś
zoja654 Re: waga a chodzenie 08.06.09, 16:17 Moja córcia była grubaskiem i zaczeła chodzić gdy miała 10 miesięcy i 4 dni dokładnie. Myśle że to zależy od dziecka. Moja mimo że pulchna ,była bardzo żywiołowym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: waga a chodzenie 08.06.09, 18:01 Moja zaczela, baaaaaaaaaaaaaaaardzo ostroznie, w wieku 14 miesiecy. Wczesniej wstawala i chodzila z podporka. Byla wtedy w ponad 97 centylu... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: waga a chodzenie 08.06.09, 18:38 Syn z 97. centyla zaczął chodzić wczesniej niż córka z 50. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: waga a chodzenie 08.06.09, 19:11 ponad 97 centyl - 13,5 m-ca pierwsze kroki - nigdy nie prowadzany za rączki itp - stał samodzielnie bez trzymanki w wieku 9 -m-cy ale wolał czworaczkować Odpowiedz Link Zgłoś
mamam_net Re: waga a chodzenie 08.06.09, 21:21 Mój synek jest powyżej 97 centyla, wszyscy mówili, że nie będzie miał siły stanąć na nogi a on w wieku 8 miesięcy zasuwał na czworaka a w wieku 12 miesięcy samodzielnie chodził- więc w sumie w przeciętnym tempie się rozwijał. Teraz ma niespełna półtora roku i jest sprawniejszy niż nie jeden dwulatek. Więc waga nie ma tu nic do rzeczy (może jakieś znaczenie ma fakt, że dziecko łapało nadprogramowe kilogramy karmione piersią, choć nie jestem pewna czy to ma jakieś znaczenie). p.s. znam kilkoro drobniejszych dzieci (poniżej 50 centyla wagowo) które zaczęły się samodzielnie przemieszczać znacznie później, więc nie sądzę, aby waga miała jakieś znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
drzoana Re: waga a chodzenie 08.06.09, 21:31 Moj syn mial wage urodzeniowa 4.76 kg. Zawsze byl duzy (dlugie rece i nogi) ale nigdy nie gruby. Wazyl zawsze w (bardzo) gornych granicach. Zaczal chodzic jak mial 14.5 misiecy. Ja tez bylam duzym (dlugim) dzieckiem i zaczelam chodzic jak mialam 18 miesiecy. Moj maz bardzo podobnie. Tak chyba maja ciezkie, dlugie dzieci (nie koniecznie grube). Waga powoduje, ze nie sa takie sprawne i ruch je wiecej kosztuje wysilku. Male, niskie dzieci sa bardziej ruchliwe i sprawniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
angela252 Re: waga a chodzenie 08.06.09, 21:32 Ja też tak słyszałam, że dzieci "krąglejsze" zaczynają póżniej chodzić. Mój synek z tego co wszyscy mówią jest pulpecik i zaczął chodzić mając 15 miesięcy. Wiadomo, że nie wszytskie dzieci pulchne, tak jak to pisały mamy wcześniej, zaczynaja pózniej chodzic. Ale tez o tym slyszalam i u mnie najwidoczniej tak bylo) Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: waga a chodzenie 09.06.09, 11:58 Mój szczuplaczek chodził, gdy miał 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: waga a chodzenie 09.06.09, 16:37 brawo za odpowiedz ale bylo pytanie o male grubaski , a nie szczupaczki...wiec ja w temacie, synek zaczal sam chodzic dwa tygodnie przed skonczeniem roczku.Duzy byl i jest bo teraz na bilansie dwulatka wyskoczyl poza centyle gorne i waga i wzrostem na szczesciei tak generalnie poza tymi centylami badz na 97 byl od skonczenia 4 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: waga a chodzenie 10.06.09, 09:55 Luz Tylko co tu mówić o korelacji bez poznania drugiej strony skali? Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: waga a chodzenie 09.06.09, 21:49 Nie prawda! Zależy od dziecka. Też mi tak lekarka mówiła o córci. Mała na rok ważyła 13 kg a chodziła w wieku 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: waga a chodzenie 10.06.09, 07:27 ktos tu poruszyl kwestie wzrostu: moje dziecie bylo wysokie (moze wiekszy strach?) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: waga a chodzenie 10.06.09, 21:18 Moje oboje bardo wysokie i bez strachu zupełnie Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: waga a chodzenie 10.06.09, 08:48 Moja córeczka zaczęła chodzić w wieku 14 miesięcy, ale waga tu nie ma nic do rzeczy. Ona była sprytna i silna, ale od zawsze jest bardzo ostrożnym, uważającym na siebie typem i po prostu bała się tego, że może upaść. Pierwsze samodzielne kroki postawiła w wieku 12 miesięcy, ale potem się tego przestraszyła. Jej szczuplejsza kuzynka też zaczęła chodzić w wieku 14 miesięcy, także w żadnym wypadku nie wiążę tego z wagą. Teraz córka ma 3 latka i chodzi lekko i zwinnie jak wiewióreczka , a z czasów pucowatych już niewiele jej zostało (nadal ma dość pulchne rączki, ale reszta jest szczupła). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: waga a chodzenie 10.06.09, 13:13 ja mialam dwojke sporych i ciezkich chlopcow i jeden zaczal chodzi majac 18 miesiecy, a drugi - 13 Odpowiedz Link Zgłoś