Dodaj do ulubionych

5 latek zacina się

20.06.09, 10:27
Mój 5 letni synek -przedszkolak od kilku miesięcy zacina się. Byłam z nim u 2 logopedów, którzy dali mi wskazówki jak postępować, przede wszystkim wyciszyć dziecko, nie poprawiać jego mówienia, aby nie zorientował się że coś jest nie tak z jego mową. Ostatnio gdy mniej chodzi do przedszkola jest zdecydowanie lepiej, zacina się tylko wtedy gdy jest podekcytowany lub przy nowej osobie chce coś szybko powiedzieć, albo w grupie gdy chce być pierwszy i chce wszystkich przekrzyczeć. Może Drogie Mamy też miałyście takie doświadczenie. Teraz przez ponad 2 miesiące mój synek nie będzie chodził do przedszkola, ale aż boję się pomyśleć że to zacinanie może się nasilić gdy znowu w grupie 30 osobowej będzie musiał odnależć się od września. Pozdrawiam gorąco.
Obserwuj wątek
    • mondovi Re: 5 latek zacina się 20.06.09, 17:31
      mój syn ma 3 lata i też się zacina w sytuacjach "stresowych". wpisz w
      wyszukiwarkę "jąkanie rozwojowe", jest wiele przydatnych porad. (przez wakacje
      może mu to minąć wink pozdrawiam
      • jagabaga92 Re: 5 latek zacina się 20.06.09, 22:39
        5-latek juz raczej nie kwalifikuje się do "jąkania rozwojowego" sad

Z własnego doświadczenia (jako dziecko i nastolatka też się jakałam - również
        najbardziej w sytuacjach stresowych). Wyciszenie i odstresowanie raczej nie
        wchodzi w rachubę w sytuacjach stresowych w przedszkolu, a później w szkole (dla
        mnie to mrzonka logopedów)
        Najbardziej, co mi pomagało, to:
        - ćwiczenia oddechowe (aby oduczyć się mówienia na wdechu, co jest
        charakterystyczne w chwilach podekscytowania);
        - ćwiczenia sylabizowania (sylabizowanie słów od początku i od końca, np.
        kom-pu-ter; ter-pu-kom itp.)
        - GESTYKULACJA!!! - akcentowana sylaba ma byc podparta ruchem gestykulacyjnym
        (głową, ręką) - warto popatrzeć na speakerów telewizyjnych i np. Tomasza Lisa, a
        zaraz zrozumiesz, o co chodzi wink Osoby jąkające się w chwili zacięcia
        nieruchomieją, a nawet sztucznie wywołany gest rozładowuje napięcie w krtani.
        Początkowo warto wykonywać ćwiczenia: mówić sylabami i każda sylaba to ruch ręką
        od ciała, a następnie do ciała i tak ręce naprzemiennie. Ta metoda gestykulacji
        po kilkunastu latach jąkania się praktycznie wyeliminowała u mnie wadę w 100% smile
        • jagabaga92 Re: 5 latek zacina się 20.06.09, 23:08
          oczywiście przez okres wakacji możecie spróbować nie reagować na tą "innośc"
          syna i być może zacinanie się minie, ale gdy na podwórku, czy później w
          przedszkolu jąkanie będzie się pojawiało, rówieśnicy szybko to zauważą, niestety
          sad, a wtedy Wasze "niezauważanie" na nic się nie zda. Za to prawidłowe
          ćwiczenia prowadzone w formie zabawy dadzą naprawdę dużo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka