09.08.09, 17:01
Witam. Jeszcze miesiąc i synek nie bedzie niemowlakiem a małym
dzieckiem dlatego już pozwole sobie zadać pytanie na tym forum.
Do jakiego wieku mniej wiecej dziecko jeździ w foteliku 9-18kg. Tzn.
orientacyjnie w jakim wieku diecko osiąga taką wagę?
Chce kupić mojemu maluchowi fotel o takim przedziale wagowym i tak
sie zastanawiam ile ( mniej wiecej)może nam posłużyć?????
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Fotelik 09.08.09, 18:05
      3-5 lat.
      Moja córka miała 4 lata, jak doszła do okolic 18 kg.
    • aniakoles Re: Fotelik 09.08.09, 20:15
      to zależy od fotelika i od tego, jak szybko dziecko rośnie.ja mam duże dzieci,
      starsza córka jeździła w foteliku coneco zenith 9-25 kg od 10 m
      (ważyła 10 kg, ale głowa jej już wystawała z tego fotelika 0-13 kg) do 34 m
      (niecałe 3 lata, 15 kg, 98 cm). w tym foteliku teoretycznie sie mieściła, ale
      nie podobało mi się to, że głowa była słabo chroniona. chwile jeździła w nim
      młodsza córa, ale przesadziłam ja do maxi cosi priori, ona waży 12 kg, ale jest
      wysoka, mam nadzieje, że pojeździ w nim co najmniej rok jeszcze...czyli starszej
      fotelik 9-25 kg wystarczył na 2 lata, młodszej pewnie też...ale znam pare 3
      letnich dzieci, które jeszcze spokojnie z rok pojeżdżą w foteliku 9 - 18 kg bo
      są niskie. zależy od dziecka...
      • slonko1335 Re: Fotelik 09.08.09, 20:29
        Mój trzyipółletni drobiazg spokojnie pojeździ jeszcze z rok przynajmniej jak nie
        dłużej.
        • grave_digger Re: Fotelik 09.08.09, 20:40
          moja cztero-i-pół-latka waży ok 16 kg, ale od 1,5 roku jeździ w foteliku tym do
          36 kg. chociaż w tym do 18 kg jeszcze by się zmieściła, ale tym jeździ jej
          młodsza o 2 lata siorka.
          • anutka8383 Re: Fotelik 09.08.09, 20:58
            Dziekuje Wam dziewczyny za odpowiedzismile
    • deela Re: Fotelik 09.08.09, 22:02
      a skad MY mamy wiedziec kiedy twoje dziecko osiagnie akas wage
      wez sobie ksiazeczke zdrowie otworz na siatkach centylowych, sprawdz na ktorym
      twoje dziecko jest centulu i paluszkiem poprowadz kreseczke do wybranej wagi a
      potem tylko patrzysz KIEDY to bedzie i włala~!
      • elzbieta.mp [...] 10.08.09, 16:38
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mamaly Re: Fotelik 11.08.09, 09:45
          Droga Elu, redaktorko Mamopedii,

To bardzo miło, że odsyłasz czytelniczki do informacji na interesujący temat.
          Jednak w artkule do którego odsyłasz są błędy !!!!
          fotelik 0-13 kg
          "W miarę jak dziecko rośnie, wkładkę wyjmujemy. Fotelik ma pięciopunktowe pasy,
          a do siedzenia przypina się go pasami samochodowymi."

Foteliki 0-13 kg mają trzypunktowe a nie pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa.
          Fotelik można również przypiąć w samochodzie za pomocą uchwytów Isofix
          (potrzebna jest specjalna baza).

Za pomocą Isofix można również przypiąć foteliki w pozostałych kategoriach wagowych.

Warto dodać, że Isofix zapewnia większe bezpieczeństwo niż pasy, ale samochód
          musi być również w Isofix wyposażony.

Pozdrawiam,

A.
          • donkaczka Re: Fotelik 11.08.09, 12:06
            nie przesadzaj, o isofixie to niedoinformowanie nie blad, a w kwestii pasow ty
            sie mylisz
            chyba bylejakie foteliki tak maja, roemer ma 5 punktowe, maxi cosi tez juz na
            takie przeszlo

a o isofixie mowi sie niewiele, bo to droga zabawa, samochod tez musi byc
            odpowiedni, dla wiekszosci kupienie drozszego fotelika to juz problem i szukaja
            oszczednosci
            • mamaly Re: Fotelik 12.08.09, 19:27
              a w kwestii pasow ty
              > sie mylisz
              > chyba bylejakie foteliki tak maja, roemer ma 5 punktowe, maxi cosi tez juz na
              > takie przeszlo

Foteliki z przedziału wagowego 0-13 kg mają trzypunktowe pasy bezpieczeństwa !!!!!!
              Również Maxi Cosi Cabriofix jeden z najbezpieczniejszych i najpopularniejszych
              fotelików. Roemera nie miałam więc się nie wypowiadam.
              www.allegro.pl/item703260615_fotelik_samochodowy_cabrio_fix_maxi_cosi_gratisy.html

> a o isofixie mowi sie niewiele, bo to droga zabawa, samochod tez musi byc
              > odpowiedni, dla wiekszosci kupienie drozszego fotelika to juz problem i szukaja
              > oszczednosci

A powinno się o tym mówić, bo zapewnia większe bezpieczeństwo niż klasyczny
              montaż. Każdy ma prawo wyboru i może wybrać opcję odpowiednią dla siebie. Są
              również osoby które zainwestują w Isofix, tym bardziej, że niedługo będzie to
              najbardziej popularny sposób montowania fotelika.

A.
              • mamaly Re: Fotelik 12.08.09, 19:39
                I jeszcze jedna uwaga a propos Isofix. Od 2006 roku wszystkie nowo wyprodukowane
                modele samochodów muszą być wyposażone w Isofix.

A.
              • donkaczka Re: Fotelik 12.08.09, 20:23
                > Foteliki z przedziału wagowego 0-13 kg mają trzypunktowe pasy bezpieczeństwa !!
                > !!!!

niektore maja!!!!!!!
                te lepsze maja pieciopuntkowe!!!!!!!!!!
                romer ma, recaro ma, jakies maxi cosi tez ma, bo ktos sie nawet na forum o to
                wyklocal!!!!

> fotelików. Roemera nie miałam więc się nie wypowiadam.

no to nie pisz ogolnikow, skoro nie masz racji

> A powinno się o tym mówić, bo zapewnia większe bezpieczeństwo niż klasyczny
                > montaż. Każdy ma prawo wyboru i może wybrać opcję odpowiednią dla siebie. Są
                > również osoby które zainwestują w Isofix, tym bardziej, że niedługo będzie to
                > najbardziej popularny sposób montowania fotelika.

zartujesz chyba
                masz pojecie jakimi sie samochodami w polsce jezdzi? akurat te nowsze lepsze nie
                naleza do rodzin z dziecmi, malo tego, temat fotelikow ciagle jest jeszcze
                olewany, ile tu bylo dyskusji na forum, w ktorych sie okazywalo, ze kwestia
                istotna wyboru jest cena, a testy to mozna sobie w buty wsadzic, bo pewnie oszukane
                nie ludz sie, isofixy jeszcze nardzo dlugo beda w polsce rzadkoscia

ale pisac o nich niewatpliwie trzeba
        • mamaly Re: Fotelik 11.08.09, 09:53
          I jeszcze jedna uwaga

Fotelik 15-36 kg

"Dlatego fotel może służyć siedem-osiem lat."

Tu bym się też nie rozpędzała. Często producenci fotelików zalecają krótsze
          okresy używania (najczęściej 5 lat) ze względu na zużycie materiałów z których
          fotelik jest wykonany (i nie chodzi tu o tapicerkę, ale o steropian/plastiki
          które tracą swoje właściwości pod wpływem światła/tlenu itp). Po tym okresie
          fotelik może nie spełnić swojej funkcji.
          Dodatkowo mogą zmieniać się normy dopuszczające foteliki do użytkowania. Fotelik
          8-letni może (choć nie musi) już takich norm nie spełniać !!!! Wydaje mi się, że
          warto to zaznaczyć.

A.
          • donkaczka Re: Fotelik 11.08.09, 12:17
            tu tez bywa roznie
            ja sie spotkalam z 6-10 letnim okresem gwarancji fotelika, to zalezy od
            producenta i lepiej sprawdzic przy kupowaniu
            • mamaly Re: Fotelik 12.08.09, 19:28
              Owszem , dlatego napisałam, że najczęściej 5 lat.
              • donkaczka Re: Fotelik 12.08.09, 20:24
                6-10 to najczesciej 5? yhm
                • mamaly Re: Fotelik 12.08.09, 22:07
                  donkaczka napisała:

> 6-10 to najczesciej 5? yhm

Hm cóż, to Ty napisałaś, że spotkałaś się z dopuszczalnością 6-10 lat, ja
                  napisałam, że najczęściej dopuszczalność dobrych jakościowo fotelików to 5 lat.

fotelik.info/pl/faq/index.html#faq14 poczytaj tekst "Dziecko w używanym
                  foteliku ?" Jest w nim mowa o tych 5 latach.

Dodam również jeszcze raz, że błędem jest pisanie (można też nazwać to
                  niedoinformowaniem) , że foteliki 0-13 mają pięciopunktowe pasy bezpieczeństwa,
                  bo nie mają. Maxi Cosi Cabrio fix oraz Maxi Cosi City mają trzypunktowe pasy. W
                  tym roku wchodzi na rynek nowy fotelik Maxi Cosi w tej kategori wagowej, być
                  może on ma 5-cio punktowe pasy, ale nie ma go jeszcze na rynku !!!!

A o Isofixie należy pisać, podobnie jak o tym, że wiele fotelików nie spełnia
                  obecnych norm ECE-R 44/04 oraz ECE-R 44/03 a mimo to są używane. Ja bardzo
                  dobrze rozumiem czynnik finansowy, ale to jeszcze nie powód, żeby nie uswiadamiać.

Nie pamiętam już na którym forum, ale był kiedyś wątek dziewczyny, która chciała
                  kupić nowy fotelik dla swojego dziecka (miała możliwości finansowe) a jej mąż
                  nie zgadzał się bo mają fotelik po znajomych, który woził dzieci 11 lat ,
                  przeszedł 2 wypadki i dzieciom nic się nie stało, więc to bardzo dobry fotelik
                  !!!!!!
                  To się właśnie nazywa kompletny brak wiedzy, więc uważam, że im więcej wiedzy
                  tym lepiej, nawet jeśli dotyczy Isofixa, jeszcze dość mało popularnego.

A.
                  • mamaly Re: Fotelik 13.08.09, 11:32
                    Hej donkaczka,

Poczytałam sobie wątek "Jaki fotelik. Tani" i widzę, że Ty walcząca z wiatrakami
                    jesteś. POdziwiam i popieram, choć widzę że zrozumienia nie znalazłaś.
                    Wydaje mi się, że ludzie nie mają wogóle świadomości JAKA OGROMNA różnica jest
                    między fotelikiem dobrym a kiepskim i jakie może dać wsparcie porządny fotelik.
                    Że ważne jest również zabezpieczenie boczne głowy (którego nie ma np.
                    powszechnie polecany na forum Coneco Zenith). Ludzie kompletnie nie mają
                    świadomości, że marny fotelik może się wypiąć z pasów, że często nie jest dobrze
                    zbudowany, więc nie można go stabilnbie przymocować w samochodzie itd, itp.
                    Zdecydowanie się za mało o tym mówi i pisze. Uważam też , że masa fotelików
                    wogóle powinna zniknąć z rynku (wiele z fotelików dostępnych na polskim rynku z
                    atestami ,a jakże, nie są dopuszczone do sprzedaży w Europie zachodniej).
                    Ceny fotelików to zupełnie inna bajka. W Polsce są BARDZO DROGIE. Czasami warto
                    poszukać w Niemczech (w tej chwili dość niekorzystny kurs euro).

fotelik.info/pl/news/crashtesty_fotelikow,51.html
                    A.
    • lea-77 Pasy krzyżowe! 17.08.09, 19:59
      To ja napiszę o jeszcze jednej nowości, która podobno bardzo
      zwiększa bezpieczeństwo dzieci. To jezt tzw. system pasów
      krzyżowych, co w praktyce oznacza, że pasy idą na krzyż na piersi
      dziecka. Dzięki temu w trakcie wypadku siły działające rozkładają
      się tak by maksymalnie chronic dla malucha. Klamra jest ukryta w
      siedzisku (a nie przy kroczu dziecka jak to jest zazwyczaj) co z
      kolei zwiększa bezpieczeństwo tych części ciała. To tyle teorii smile
      Mój synek jeżdzi w foteliku Ramatti Formula (9-18 kg), który ma te
      pasy i z własnej praktyki mogę powiedzieć, że te pasy są bardzo