hpas 25.08.09, 12:38 czy sa tu mamusie które posiadąją dzieci czytające i liczące w takim wieku, moja dwu latka od 22m potrafi liczyć i czyta wyrazy. zastanawiam się czy Wasze skarby też tak mają? prosze napiszczie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anusia29 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 12:44 Mój też tak miał i to wcale nie jest fajne - bój o indywidualny tok nauczania w przedszkolu. Poza tym zycie z inteligentnym dzieckiem jest trudniejsze - musisz być logiczna i przekonująca w tłumaczeniu i wyjaśnianiu rzeczywistości. Czasem lęk czy to nie zespół aspergera (u nas na szczęscie nie). No i rzecz najważniejsza chyba - przyroda nie znosi prózni - jesli gdzieś jest ponad przeciętną to gdzieś musi być poniżej. U nas jest to rzowój społeczny - nieco do tyłu - późno nocnik, kontakty z dziećmi. Teraz ma prawei 4 lata i powoli wychodzimy na prostą (społeczną )) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 12:51 Super. Masz, za przeproszeniem, przes.ane, jak to już zostało ujęte w poście wyżej. Z ciekawości - czyta tzw. Domanem, czy metodą analizy i syntezy liter (sylab)? Odpowiedz Link Zgłoś
mardyla Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 12:59 Mój synuś odkąd skończył roczek bardzo się interesował cyferkami. Zauważał je wszędzie i bardzo szybko nauczył się je pisać i czytać. Niestety tak jak napisała moja poprzedniczka znalazło się jedno ale nad tymi wszystkimi achami nad jego zdolnościami. Problemy adaptacyjne w przedszkolu, brak zainteresowania zabawą z rówieśnikami. Po roku chodzenia do przedszkola musieliśmy zacząć terapię pod kątem "dysfunkcji sensorycznej". Na razie na zajęcia uczęszczamy od lipca więc jest za krótko żeby coś stwierdzić czy pomaga czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: dwulatek czyta i liczy 27.08.09, 17:41 tja, moj ma 10 miesiecy i jak widzi cyferki to mu sie oczy swieca.. Odpowiedz Link Zgłoś
kangoashja Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 13:13 Moje dziecko ( 21 mies) nie umie ani czytać ani pisać, ba on nie umie mówić jeszcze ale i tak go kocham i jest moim Skarbem a na naukę pisania i czytania jeszcze przyjdzie pora. Odpowiedz Link Zgłoś
hpas Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 13:30 chyba nie powinnam się tym zbytnio przejmować, bo mowa tu o liczeniu do 10 a nie do 1mln-a, to chyba bardziej wyuczone przy wchodzeniu na schody zawsze liczymy. Sama ją ucze, ze to dwa lub pięć,a czyta określone wyrazy z pamięci mam taki podręcznik edukacyjnydla takich maluchów i tam właśnie jest nauka czytania, ale bardziej dla zabawy, Bylyśmy własnie na bilansie dwulatka, moja mała oczywiście, dziędobry, dziękuję, dowidzenianie, ale tak jest nauczona co do liczenia i czytania nie ma powodów do niepokoju to wynik "pracy" zabawy z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 13:35 a myślałam, że liczy to znaczy dodaje i odejmuje, więc mała poprawka, tak jako dwulatka do dziesięciu policzyć umiała, cyferek do dziś nie zna. Proszę, dziękuję, przepraszam, itp. tez w tym wieku mówiła też w tym wieku mówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
hpas Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 13:37 dodam jeszcze że dawno robi na nocnik i nie ma absolutnie żadnych problemów z nawiązywaniem kontaktów z rówieśnikami jak wspomniała jedna z mam o swoim dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:40 > chyba nie powinnam się tym zbytnio przejmować, bo mowa tu o liczeniu > do 10 a nie do 1mln-a, to chyba bardziej wyuczone przy wchodzeniu > na schody zawsze liczymy. Sama ją ucze, ze to dwa lub pięć,a czyta > określone wyrazy z pamięci czyli NIE UMIE liczyć i NIE UMIE czytać. Tak, mój tez tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
alika77 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:41 > chyba nie powinnam się tym zbytnio przejmować, bo mowa tu o liczeniu > do 10 a nie do 1mln-a, to chyba bardziej wyuczone przy wchodzeniu > na schody zawsze liczymy. czyli de facto liczyć nie umie, bo liczenie to by było gdyby położyła jeden klocek obok drugiego i powiedziała "jeden i jeden to dwa" a tak to jest to po prostu recytowanie z pamięci jakichś wyrazów, równie dobrze możesz ją nauczyć mówić "wlazł kotek na płotek i mruga" i to będzie dokładnie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
malami-gotka Re: dwulatek czyta i liczy 31.08.09, 17:57 czyli de facto liczyć nie umie, bo liczenie to by było gdyby > położyła jeden klocek obok drugiego i powiedziała "jeden i jeden to > dwa" de facto byloby to DODAWANIE Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 13:16 Mój,skarb ma 3,5 roku i tak nie ma, drugi jedenastomiesięczny tym bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 13:43 nie wiem może i umie trudno mi zauważyć bo nie umie mówić nie wiem czy ci zazdrościć czy współczuć na prawde nieweiem Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:23 Mój dwuipółlatek ledwie mówić z sensem zaczyna, nie przyznał mi się jeszcze do liczenia ani czytania Ale tak to już jest z inteligentnymi dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:27 No to trochę chyba jednak naciągnełaś to "czyta i liczy". Sama napisałaś, że liczy do 10-ciu (czyli nie rozumie systemu dziesiętnego i potrafi wyrecytować 1-10 jak wierszyk). A czytanie - rozpoznawanie kilku słów w "specjalnej" książce. Naucz jeszcze młode liczyć po angielsku, będziesz mogła dopisać że języki zna Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:31 Nie, moje takie nie są. Niesamowite, bo mój synek ma 22 mies. i dopiero ledwie mówi parę słów! Ja jestem pod wrażeniem jak moja 5 latka zaczyna czytać i pisać trochę słówek ostatnio, ale w wieku poniżej 2 lat to coś bardzo chyba rzadkiego. Czy Twoja córka mówi już wszystko i zainteresowała ją zabawa w literki oraz powtarzanie liczb? Dodam, że moja teraz 5 latka nauczyła się alfabetu jak miała nieco ponad 2,5 roku, czyli też wcześnie, bo lubiła magnesowe literki, ale do czytania to było jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:38 czyli - nie czyta, tylko rozpoznaje kształt wyuczonych wyrazw, po specjalnym treningu. Z czytaniem nie ma to nic wspolnego. Moje dzieci w tym wieku nie czytaly, ale doskonale potrafily na tej zasadzie odczytac "coca-cola" czy "Duplo" - - bo ponawaly logo. Jesli w tym wieku dziecko naprawde czyta, to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 15:00 CytatMoje dzieci w tym wieku nie czytaly, ale doskonale potrafily na tej zasadzie odczytac "coca-cola" czy "Duplo" - - bo ponawaly logo. Dokładnie tak, jak moja córka, która z bratem oglądała stronę starfall.com - nie znała jeszcze liter, tym bardziej nie znała angielskiego - a jak matka kupiła Reddsa to dziecię przytuptalo i powiedziało do matki, że matka ma piwko jabłkowe, bo tu napisane apol (apple) - na wymienionej przeze mnie stronie słowo "apple" razem z rysunkiem jabłka było ilustracją do litery "a", powtórzone było wielokrotnie - dziecko zakodowało w pamięci ciąg liter "apple" jako inną reprezentację jabłka (jako obraz). Dlatego w moim poście wyżej zapytałam, jaką metodą dziecko czyta i przyznaję się wrednie, właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałam. Z czytaniem faktycznie nie ma to nic wspólnego. Cytat Jesli w tym wieku dziecko naprawde czyta, to jest problem. Zgadzam się, mój czytał w wieku 2,5. I faktycznie, mamy problem. Duży, a nawet bardzo duży. Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 14:58 moja prawidlowo rozpoznaje logo marketow, ale czytaniem raczej tego bym nie nazwala. Pierwszy raz rozpoznala market jak miala 22 miesiace. Ucze ja tez liczyc, ale nie recytowac od 1 do 10, np. prosze zeby mi podala wlasciwa liczbe klamerek przy wieszaniu prania. Radzi sobie w zakresie 1 - 4, ale myli jeszcze czasami. Ma teraz 2 i pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 15:50 Rozpoznaje wyrazy mama, tata i większość literek, ale to nie jest czytanie. Wie, że np. takie coś "7" nazywa sie siedem, ale to nie jest liczenie. Gada, woła, śpiewa "Panie Janie" i recytuje urywki z "Lokomotywy", powtarza wszystko jak papuga i rozpoznaje na ulicy większość popularnych marek samochodów i ich modeli. Dla równowagi, żeby nie było że się chwalę czego to moje dziecię nie potrafi, Młody jest ruchowo kilka miechów do tyłu w porównaniu z innymi dwulatkami, miał rok temu rehabilitacje ruchowe. Tak więc, jak już ktoś napisał, jak gdzieś wystaje to najczęściej gdzie indziej zbywa. Dziecek znajomego do 3 roku życia milczał jak zaklęty, jak w dowcipie z kompocikiem, a potem się odetkał i rodzice zatęsknili za błoga ciszą Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 16:04 moje dziekco jest cudowne i wspaniałe. umie wszytko! ... wasze dzieci też tak mają? Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 21:05 I chyba o to wlasnie chodzilo mamie zakladajacej watek. Dla nas nasze dzieci sa nalepsze, najcudowniejsze no i oczywiscie rozwijaja sie szybciej niz inne. Ale idac tym tropem moge sie pochwalic ze moja 13mczna corka na pytanie "ile masz lat", pokazuje 1 paluszek (tesciowa nauczyla). Tez mam w takim razie genialne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 18:41 Mam nadzieję że nie środkowy Odpowiedz Link Zgłoś
erin7 Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 18:58 No nie choc podejrzewam ze jakby wiedziala do czego sluzy srodkowy to nie raz by pokazala w odpowiedzi na setkami zadawane pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: dwulatek czyta i liczy 27.08.09, 11:16 To tak jak mój. Na pytanie - gdzie masz oczko? Pokazywał na oczko. Ale jak się za którymś razem zapytałam, gdzie masz uszko, to też pokazał oczko. Gdzie jest mama - paluszek na oku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 19:03 A my z naszej małej (3 lata za miesiąc) robiliśmy ostatnio małpkę na urodzinach babci, zachęcając do liczenia w czterech językach. Angielski do trzydziestu kilku, polski do 20, hiszpański i francuski do 10 (ang i pol zna z domu, hiszpański - z Dora the Explorer, francuski - bo miała koleżankę Francuzkę i postanowiliśmy ją dla zabawy nauczyć). Goście oczywiście zachwyceni. Ostatnio Z. zaskoczyła nas całkiem niezłym dodawaniem i odejmowaniem (na poziomie "jak mamy sześć ciastek i zjemy dwa, to ile zostanie; oczywiście na palcach). Oprócz tego od dawna rozpoznaje niektore litery (M like mama, D like Daddy, T jak Tata, A jak Ania itd), a ostatnio zaczęła je "pisać", przy czym jakiś nikły ślad podobieństwa faktycznie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
hpas Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 20:12 widze że tu kilka "OS" się znalazło. Nie wiem czy moje pytanie kogos atakuje,albo zabolało, bo kilka odpowiedzi jest mało przyjemnych, ale to przywilej internetu kazdy pisze to co chce bez względu czy kogoś może uraźić czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 20:21 Ale czemu od razu "os"? To, co robi twoje dziecko, choć niewątpliwie jest osiągnięciem - NIE JEST ani czytaniem, ani liczeniem. Błędne użycie tych terminów w temacie wątku sugeruje coś innego, niż faktyczne umiejętności twojej córki. W każdym razie ja i tak życzę dużo dalszej fajnej zabawy, bez żadnych złych intencji. Jeśli tobie i dziecku sprawia to przyjemność - to super, tak trzymać. A niedługo zacznie faktycznie czytać, liczyć i będzie jeszcze przyjemniej . Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 14:17 Nie ma to jak ponarzekac i pozazdroscic. LOL Prawda - Kotula i Verdana? Od razu sampoczucie sie poprawia i utwierdza Was moje mile w przekonaniu jakie to Wy jestescie nieomylne. LOL Do pozostalych mam - nie sluchajcie malkontentow i zazdrosnikow a to mysl tego przyslowia - jeszcze sie taki nie narodzi co by wszystkim dogodzil. A druga rzecz, wiekszosc obecnych tutaj nawet nie wie o czym ty mowisz. Baa, jakby zapytac o szybkosc walenia paluchami w klawiature to i owszem - moglby dac sensowne wypowiedzi. Ale o czytanie i genialnosc jakiegos dziecka innego niz ich wlasne - no coz nawet nie probujecie Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 22:32 Podejrzewam, aniucha, a właściwie jestem głęboko przekonana, że to ty nie wiesz o czym piszą Verdana i Kotula. Czym innym jest milusie pochwalenie się, że "moja dzidzia czyta napis na reklamie Mc Donald" (a moje to mając niespełna miesiąc wymawiały swoje nazwisko, wiesz?), a czym innym naprawdę czytający dwulatek, który mając wyżej w jednej dziedzinie, niżej ma w drugiej. I nie ma to nic wspólnego z chwaleniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 22:49 Zona, nie karm, błagaam ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: dwulatek czyta i liczy 27.08.09, 09:40 PardĄ - po wysłaniu postu zorientowałam się komu odpowiadam Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Re: dwulatek czyta i liczy 27.08.09, 23:20 > Podejrzewam, aniucha, a właściwie jestem głęboko przekonana, że to > ty nie wiesz o czym piszą Verdana i Kotula. nie no pewnie ze nie wiem. LOL Przeciez to jest az taaak skomplikowane zauwazyc to zolc wylewana na inne matki i ta zazdrosc. LOL. przeciez wg ich niezliczonych postow - genialnosc jest tylko i wylacznie poparta dysleksja, ADHD, gleboka depresja, odizolowaniem, i tysiacem innych schorzen. Przeciez to jest nie-do-pomyslenia, ze ktos moze miec szczesliwe i super zdolne dziecko > I nie ma to nic wspólnego z chwaleniem się. och, kochana - rozbawiasz mnie. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 20:24 Piszesz strasznie nieskładnie,bez kropek czy przecinków,z błędami...mam wrażenie że twoje dziecko lepiej by te posty napisało Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 22:24 Właśnie czytałam wątek, bo byłam pewna, że się na ciebie rzucą, tak jak kiedyś na mnie. Masz małego inteligencika i fajnie. Mó synuś q grudniu konczy 3 latka i jest na poziomie 5 latka. Bawi się tylko ze starszymi dziećmi i ma problem z rówieśnikami, bo nie są porosu na jego poziomie intelektualnym. Wszystko robił za wcześnie i za szybko i zawsze wszystko przychodziło mu z łatwością. Ogólnie super bezroblemowe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Faktycznie bezproblemowy :-D 26.08.09, 13:27 > grudniu konczy 3 latka i jest na poziomie 5 latka. Bawi się tylko ze > starszymi dziećmi i ma problem z rówieśnikami > bezroblemowe dziecko. No, dla mnie, jak dla kilku mam powyżej, problemy w kontaktach z rówieśnikami nie są synonimem "bezproblemowości", ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Faktycznie bezproblemowy :-D 26.08.09, 21:06 Dla mnie bezroblemowy, maluchami ładnie się opiekuje ostatnio. Jak ktoś chce się doszukać problemu, to zawsze znajdzie. W/g mnie to nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 22:39 Rozumiem, że radosc rozsadza ci serce i chcesz pokazać calemu Swiatu, jakie masz mądre, UDANE dziecko.Niestety może to być odebrane jako przechwałka, bo pytasz, "czy wasze też tak mają?". Przecież wiesz, że nie. Również na tym forum mogą być mamy z większymi, lub mniejszymi problemami i może się komuś zrobić przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 21:07 To nie trzeba czytać takich wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 20:31 Mój syn miał... 19 m-cy, jak czytał pisane drukowanymi mama, tata, Ata, baba i dom. I pojedyncze literki, gdzieś tak z połowę alfabetu. Ale mu przeszło Była to dla niego zabawa jak każda inna - może czytać A czy B napisane przez mamę na kartce, może lepić z ciastoliny. Byle się nim zajmować i zabawiać Liczyć, tj. dodawać i odejmować w zakresie 10, nauczył się koło 3 urodzin. Potrafił też policzyć w pamięci, ile to jest 6 podzielić na 3, a konkretnie po ile Monte z sześciopaka przypadnie na każdego członka rodziny Ta umiejętność (liczenie) mu nie przeszła. Ma więcej życiowych zastosowań niż rozpoznawanie literek Odpowiedz Link Zgłoś
umberto_14 Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 21:08 dzień dobry, A czy można zapytać mamę_kotulę jakie problemy ma z wcześnie czytającym dzieckiem? Pytam dlatego, że moja mała - 4i pół roku- czyta płynnie od jakiegoś pół roku. Nie jest to tak wcześnie jak u Ciebie, ale inne dzieci w tym wieku raczej nie czytają. Czy chodzi o tzw. umiejętności społeczne? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 21:45 Można zapytać Ja - czytałam w wieku lat 3 - mam ZA (i ADD gratisowo). Syn ma Aspergera. Problemy wszystkie z tym związane plus problemy w przedszkolu, jako, że nauczycielce NIC nie pasowało - darł japę, to źle (no to akurat logiczne), siedział i czytał/rysował przez 2 godziny to też źle (bo ma się bawić z dziećmi), do tego ona "nie wie, co ma z nim robić, bo on już wszystko umie i potem przeszkadza" i tak dalej. Idzie do zerówki szkolnej, gdzie będzie chodzić do eksperymentalnej klasy dla dzieci zdolnych (wyselekcjonowanych na podstawie egzaminu). Zobaczymy co z tego będzie, ja mam obawy, że wyleci z wielkim hukiem i adnotacją "Pani niech go zabiera, a my jeszcze dopłacimy" i wtedy pozostanie nam szkoła specjalna albo homeschooling, bo w rejonówce tym bardziej go nie zechcą. Młodsza córka, czytająca w wieku lat bodaj 3 (nie mam bladego pojęcia kiedy się nauczyła i jak), jeszcze nie ma nic (tfu, tfuu, odpukać), jedyny problem w jej przypadku to skargi od nauczycieli z przedszkola, że przeszkadza, bo się nudzi. Problem w tym, że do zerówki nie pójdzie (ma 5 lat i teoretycznie by mogła), bo emocjonalnie jest nadal 4-5-latką i zgodnie z zaleceniem psychologa ma się socjalizować i dojrzewać emocjonalnie jeszcze przez rok w przedszkolu. To jest tak jak napisałam w wątku obok: forum.gazeta.pl/forum/w,566,99415555,99416865,Re_Dlaczego_czytajacy_dwulatek_to_problem_.html Odpowiedz Link Zgłoś
anusia29 Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 09:37 Mamo kotulo - jak ja to znam )) Maly czytał i liczył (działania do 20, liczenie do 100) w wieku 2,5 -3. ponieważ społecznie jest do tyłu o jakieś 10 m-cy, baliśmy się aspergera (dlatego, że to dodatkowa trudność w i tak napiętej logistyce dnia codziennego). Ale teraz powoli podciąga się spolecznie i raczej to asperger nie jest a inteligencja + niesmiałośc (po rodzicach . Ale wiem, co było w przedszkolu. Najpierw żądanie żebym... nie pozawlała mu czytać (!!!) i zabierała kredki jak będzie chciał rysować (!!!). Po mojej interwencji (przedszkole prywatne z aspouacjami do 'radzenia' sobie z dziećmi zdolnymi, pani medotyk opracowała dla nauczycielek plan, żeby syn mógł uczestniczyć w zajęciach z dziećmi, a jednoczesnie się nie nudził - po porstu dostaje zadania indywidulane -np. dzieci rysuja misia/kotka/domek, etc. on tez, ale ma to jeszcze potem podpisać. Dzieci mają połączyć w pary literkę dużą z małą, a on ma ułozyć wyraz, itp. Byłam na takich jednych zajeciach i wygląda to ok. Pozdrawiam!!! Anka Odpowiedz Link Zgłoś
umberto_14 Re: dwulatek czyta i liczy 30.08.09, 19:51 Dziękuję za odpowiedź. Moja mała, gdybym na to pozwoliła, pewnie czytałaby jeszcze wcześniej, ale wyczułam na co się zanosi...i wymyślałam jej inne zajęcia, niż ślęczenie w książkach, co najchętniej by robiła. Mam nadzieję, że nie spotkają ją podobne rewelacje w przedszkolu - zaczęła chodzić miesiąc temu - ale jeszcze nie wiadomo. Swoją drogą nie mam pojęcia co to są karty Domana. Nigdy małej nie uczyliśmy czytać. Jednak zawsze była "napalona" na książki. Ale nie umie np. literować wyrazów, więc mam nadzieję,że będzie coś czego się nauczy w przedszkolu. Nie lubi pisać i rysować. Z drugiej strony szukam jakiejś metody na naukę angielskiego, bo to ją jakoś nie ciągnie... Odpowiedz Link Zgłoś
azille Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 21:10 Mój syn nie czyta, zna litery alfabetu ale nie czyta. A zna je z prostego powodu, często piszę mu cały alfabet (dla niego to dobra zabawa) "a jak ala be jak babcia itd." Liczy do 10ciu. Liczyliśmy schody, klocki i inne przedmioty. Moim zdaniem w jego przypadku to kwestia dobrej pamięci u niego a nie zdolności wybitnych. Bawił się tak ze mną i bardzo to mu się spodobało. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: dwulatek czyta i liczy 25.08.09, 22:11 Bardzo, bardzo wczesne plynne czytanie - czyli nie w wieku 4,5 lat, bo to juz nienjest wczesnie - moze być objawem ZA. Może tez być obajwem bardzo wysokiej inteligencji, ktora rownie utrudnia życie i nauke, co bardzo niska. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 08:33 Gdy czytam lub słyszę coś takiego to zaczynam się zastanawiać czy moje dziecko nie jest opóźnione (wiem że nie jest) Ma 27 m-cy jest wesoła (chociaż ostatnio lubi sobie pojęczeć i pomarudzić) lubi się bawić lalkami, przebywać na placu zabaw z innymi dziećmi (jest raczej lubiana przez dzieci które systematycznie przychodzą na ten sam plac co my) jest bardzo wrażliwa na krzywdę innych, jest spostrzegawcza. Niestety kontakt z nią jest dosyć ograniczony ponieważ dopiero teraz zaczyna mówić. Jest mało sprawna fizycznie, biega dużo wolniej niż dzieci w jej wieku (a nawet młodsze), gdy wchodzi na zjeżdżalnie to 1,5 roczniaki niejednokrotnie ją wyprzedzają na schodkach, gdy wchodzi do piaskownicy to musi się podtrzymać itd. Nie czyta, nie liczy (bo nie umie mówić) nie maluje, nie jest nawet zainteresowana takimi zajęciami. Uwielbia bawić się ciastoliną ale nic konkretnego nie robi tylko sobie ugniata, rozrywa i wyciska. Ostatnio kupiłam zeszyt z zadaniami dla dwulatka (kolorowanki, trzeba dokończyć rysować np. kwiatek wg wzoru itd.) nie jest wcale tym zainteresowana. Wychodziłoby na to że rozwija się poniżej przeciętnej skoro nie potrafi/nie chce robić takich rzeczy ale ja wiem że rozwija się jak najbardziej prawidłowo (no może fizycznie jest trochę poniżej przeciętnej) Ciekawe czy pisząc takie wątki autorzy chcą się pochwalić swoimi mądrymi dziećmi czy zdołować rodziców tych mniej „inteligentnych” Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: dwulatek czyta i liczy 26.08.09, 10:16 Mój dwuipółlatek też nie jest zainteresowany kolorowaniem ani powtarzaniem wyrazów (ma ograniczone słownictwo, choć po swojemu nawija, ile wlezie). Ale to o niczym nie świadczy. Ja umiałam czytac w wieku bodaj 5 czy 6 lat (Chatka Puchatka to pierwsza przeczytana samodzielnie książka), a IQ mam ponad normę i jakoś nie narzekam. Nigdy nikt sensacji nie robił. To nie jest tak, że dzieci wczesnie czytające i liczące to te inteligentne, a reszta - opóźnione i przeciętne. A takie czasami można odnieść wrażenie po lekturze tego typu wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
aniucha333 Re: dwulatek czyta i liczy 27.08.09, 23:29 Ciekawe czy pisząc takie > wątki autorzy chcą się pochwalić swoimi mądrymi dziećmi czy zdołować > rodziców tych mniej „inteligentnych” nie tacy autorzy chca zadac pytanie. Niestety w wiekoszosci wypadkow uslysza, ze: a. drecza swoje dzieci b. ich dziecko jest chore - adhd, add, etc c. ich dziecko ma duzy problem d. oni sami sa do niczego i tysiace innych powodow jakie tylko moze banda zakompleksionych, znudzonych pan domu, dennych doktorantow, niespelnionych zyciowo moze wymyslec. Czyli jak z tym innych chlamem co nad codziennie zalewa - czytac takowe wypowiedzi jako swoiste kuriozum albo jako zrodlo poznania prawdziwych ludzkich kompleksow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Moja nie czyta 26.08.09, 13:15 Cóż, moje dziecię niestety nie wykazuje takich zdolności. Ma teraz 2,8 roku i jakoś nie czyta. Liczy przedmioty, ale jeszcze się myli. Puzzle też układa po swojemu. Za to ładnie opowiada, mówi, rozumuje. Średnia córka czytała w wieku lat 4. Ale to ponoć nic szczególnego, norma. Odpowiedz Link Zgłoś
lankal84 Re: Moja nie czyta 27.08.09, 09:21 moje drogie mamy to ze dziecko rozwija sie szybciej od pozostalych dzieci ( a wiec takich ktore ida normalnym trybem zgodnym z naturalnym cyklem rozwojowym dziecka) wcale nie jest powodem do az tak duzej radosci sama mam 3 latka ktory jest rozwiniety intelektualnie jak 5 latek aczkolwiek mnie to martwi z nastepujacych powodow 1) nie nawiazuje kontaktu z rowiesnikami tylko bawi sie ze starszymi dziecmi 2) probllemy pojawic sie moga juz w przedszkolu gdzie dziecko moze sie z tego powodu niezaakimatyzowac 3) bedzie nudził sie na zajeciach przedszkolnych 4) w szkole podstawowej rowniez moga pojawic sie problemy zwiazane z tym ze dziecko juz bedzie umialo to wszytsko co dzieci dopiero beda poznawaly i jezeli nie zalatwicie inwidualnego toku nauczania to poprostu dziecko moze przegapic moment w ktorrym pani bedzie uczyla czegos nowego nie chce tutaj sie zbytnio rozpisywac, kilka kwesti uswiadomila mi moja babcia dypolomowana nauzycielka takze mysle ze jak dziecko wykazuje pewne predyspozycje to ok ale nie dażmy za wszelka cene do ich poglebiania ( mowie tu np o czytaniu w wieku 2-3 lat) o takich rzeczach ktore sa nienaturalne dla dzieci w ich wieku nie mowie tutaj o nauce wierszykow piosenek ale pozwolmy dzieciom na dziecinstwo sczesliwe w ktorym beda mialy dobry kontakt z rowiesnikami tak bardzo wazny dla prawidlowego rozwoju psychicznego ja zastanowilam sie nad tym i przestalam synka uczyc do przodu tzn kiedys pokazalam mu 3 rozne literki w wieku 1,5 roku i po 5 minutach wiedzial jak kazda z nich sie nazywa w tym wieku bardzo dobrze mowil umial kilka roznych wierszykow piosenkek wogole od pocztaku byl doprzodu z rozwojem tzn w wieku 8 miesiecy sam chodzil nie trzymal sie niczego ani nikogo zaczal mowic pierwsze zdania w wieku roku mowe rozwijalismy ale czytac i pisac przestalismy uczyc skupilismy sie na rysowaniu sopiewaniu zabawach rucjhowych zagadkach ale tak zeby zabardzo nei wybiegac z kacprem do przodu zeby jego dziecinstwo bylo normalne i sczesliwe zeby nei czul sie wyobcowany Odpowiedz Link Zgłoś
silyya Do mama-kotula 27.08.09, 23:08 Napisałaś,że masz ZA i ADD.Moge spytac,co to jest to ADD? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Do mama-kotula 27.08.09, 23:47 silyya napisała: > Napisałaś,że masz ZA i ADD.Moge spytac,co to jest to ADD? Attention Deficit Disorder. Czyli - upraszczając - ADHD bez nadpobudliwości ruchowej. en.wikipedia.org/wiki/Adult_attention-deficit_disorder (strrasznie mnie korciło, aby napisać, że to Advanced Dungeons & Dragons D bo to też mam). Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: dwulatek czyta i liczy 28.08.09, 15:01 jak moja młodsza miała niecałe dwa lata potrafiła policzyć do 4 - miała opanowane pojęcie liczby cztery. Nadal bardzo dobrze liczy, ale nie ma nadmiernego zamiłowania do matematyki... Odpowiedz Link Zgłoś
anaana_1 Re: dwulatek czyta i liczy 29.08.09, 18:43 moja mala ma ponad 2 latka i umie liczyc tylko do jednego.natomiast mojej znajomej corka na 2 latka liczyla po polsku i po angielsku do dziesieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziusiek Re: dwulatek czyta i liczy 30.08.09, 12:48 Mój synek ma 2 lata i 3 mce. Od długiego już czasu cytuje ulubione bajki jota w jote. Uwielbia książki. Liczy do 12 tzn.: jeden,dwa tsy,piec,siedem,osiem,dziesiec,wanascie. Zna literki A,B,C,D. To chyba sporo jak na ten wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziusiek Re: dwulatek czyta i liczy 30.08.09, 12:58 Musze się jeszcze pochwalić, że w wieku 19 mcy gadał jak najęty. Teraz zna juz chyba wszystkie wyrazy bo zdanie zbudować to dla niego nie problem. Na początku nie używał w zdaniu:" że, dlatego" itp. Teraz już powie: "Mama, ty idz tam ja tymczasem tu się schowam", "szłem sobie, aż tu nagle..."itp. )) Najpiękniejsze zdanie z jego ustek: MAMA JESTES TOCHANA"-te tochana jest najfajniejsze. Dodam, że mówi dużo ale nie wszystko bardzo wyraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: dwulatek czyta i liczy 30.08.09, 13:24 "szłem sobie, aż tu nagle szłem? poprawiajcie błędy od najmłodszych lat Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: dwulatek czyta i liczy 31.08.09, 21:50 Bzdura. Bez sensu jest poprawiać 'szłem' u niespełna dwulatka. Odpowiedz Link Zgłoś
danois Re: dwulatek czyta i liczy 30.08.09, 14:01 Moja córeczka ma 4,5 roku i czyta już bardzo ładnie. Dla osób z zewnątrz to dziwne. Jednak wśród moich znajomych, tak jakoś się złożyło, że wszyscy pokazywaliśmy dzieciom karty Domana. Wymienialiśmy się kartami i dopingowaliśmy się wzajemnie w piaskownicy. Dlatego większość naszych znajomych dzieci już czyta. Ja oddałam swoje karty bratu i teraz w jego mieście, wśród jego znajomych, zapanowała moda na czytające maluchy Ja myślę, że to żaden wpływ zdolności dziecka, bo prawie wszystkie znajome dzieci czytają ale fakt, że rodzice coś robili w tym kierunku sprawił, że dziecko posiadło tę umiejętność na długo przed szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: dwulatek czyta i liczy 30.08.09, 14:32 Moja mala ma 18 miesiecy i powtarza od 1 do 10 (ona duzo powtarza) jak jej starsza siostra ma do niej cierpliwosc i sie z nia bawi...........no ale na Boga nie popadajmy w paranoje przeciez to nie jest w pelni swiadome i to co Twoje dziecko robi tez nie mozna nazwac liczeniem i czytaniem. Naprawde ciekawi mnie w jakim celu napisalas tego posta, nie nie to czy sie chwalisz czy nie tylko to czego oczekiwalas i na jaki odzew liczylas? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_motocyklistka Re: dwulatek czyta i liczy 31.08.09, 17:06 Moja 3 LAtka jak otworzę szafkę to potrafi policzyć opakowania szklanki, kubusie (do 13-tu). Bierze swoje lalki i potrafi powiedzieć ile lalek wzięła. Nie uznaję tego za wyraz jakiejś wysokiej inteligencji, lecz jako wyraz ćwiczeń i powtarzania po mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ebenark Re: dwulatek czyta i liczy 01.09.09, 22:18 Moja 2 ltnia córkę maż uczy już macierzy, by nie została w tyle za rówisnikami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiowa83 Re: dwulatek czyta i liczy 06.09.09, 15:19 ataaa...a dizecko mojej sąsiadki jeszcze mówi dodatkowo po angielsku,tłumaczy z hiszpańskiego i trenuje karate.Zastanów się,co za bzdury wypisujesz Odpowiedz Link Zgłoś