Dodaj do ulubionych

wzrost roczniaka

02.01.04, 21:04

Kochane E-Mamy!przede wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Mam rocznego synka,którego wzrost nie mieści się w siatkach centylowych czyli
normach,dziś byłam co prawda u lekarza z nim i potwierdziły się moje obawy,że
wzrost Kuby nie jest w normie,ale mamy poczekać 2 m-ce i zobaczymy czy i ile
urośnie ,na razie nic więcej.Ja jednak martwię się i liczę na Waszą pomoc w
tej kwestii.Kuba skończył 25.12 rok, waży 10 kg i mierzy 71 cm,przy
urodzeniu:51cm i 3090g.Czy macie też takie małe dzieci?pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • dosiamamafilipa Re: wzrost roczniaka 02.01.04, 22:24
      witam
      moj Filip 12,12,02 urodzil sie 57 i 3290 a z miesiac poltora temu go
      mierzylismy i mial 74 cm i tez ok 10 kg.jednak dziwi mnie to bo 3 cm roznicy
      to nie wiele a nasz synek jest dokladnie w polowie tych wszystkich siatek.
      Zauwaz ze urodzil sie dluzszy mysle ze nie masz sie czym niepokoic dzieci
      rosna paprawde roznie, czytalam niedawno taki artykol ze wlasnie kolo roku
      zaczyna sie b. intensywny wzrost intelektualny a zahamowanie wzrostu w cm tak
      wiec moze was wlasnie tak jest.
      pzdr.
      dorota
      • moni36 Re: wzrost roczniaka 02.01.04, 22:44
        Dziękuję!mam nadzieję,że masz rację,a 71 cm w wieku 12m-cy niestety jest pon.3
        centyla,niestety...
    • adria1977 Re: wzrost roczniaka 03.01.04, 01:45
      Moja coreczka 23.11 skonczyla roczek, wazy 9200 i ma 73 cm wzrostu. Niestety
      jest kompletnym niejadkiem, toleruje tylko moje mleko, nie chce nawet sprobowac
      zadnego "doroslego" jedzenia. My jestesmy przerazeni ta sytuacja, ale w
      przychodni twierdza, ze z Mala jest wszystko ok i ze przesadzamy. Nawet jak
      okazalo sie, ze zaczela tracic na wadze, dalej slysze, ze to pewnie wynik
      niedokladnego zwazenia, i ze Jej waga jest jak najbardziej w normie. Zrobilismy
      wszystkie badania (z wlasnej inicjatywy, bo lekarz twierdzil, ze wszystko jest
      ok), rzeczywiscie wszystko wyszlo w normie. Mysle wiec, ze nie masz sie czym
      przejmowac, moja Mala jest starsza, a Jej wzrost nie wzbudza w lekarzu zadnych
      obaw. Dodam, ze Pysia przy urodzeniu miala 53 cm. Pozdrawiam cieplutko smile.
    • kata4 Re: wzrost roczniaka 03.01.04, 12:24
      Nic sie nie martw .Mieszkam w Szwecji i wedlug szwedzkich norm twoj maly majac
      roczek moze miec nawet 68cm i jest Ok.Sprawdzalam na wykresie i ostatnia linia
      wykresu dla rocznego dziecka konczy sie na 68cm a twoj maly ma przeciez
      71cm.Nie ma powodu do zmartwien.Wszystko jest w normie.Kasia.

.
      • aka10 Re: wzrost roczniaka 03.01.04, 12:44
        Od 68 do 83 cm moze miec roczniak.Co do wagi 7 200-13 800g. 99% dzieci miesci
        sie w tych normach.Pozdrawiam.
    • ekra5 Re: wzrost roczniaka 13.02.04, 11:12
      w rozmyślaniu czy moje dziecko jest za małe czy za duże,za grube czy za chude
      pomagają siatki centylowe.porównaj sobie kanały na siatkach centylowych w
      których był twój syn po urodzeniu i w których jest teraz. powinien iść tym
      samym kanałem!!!pozdrawiam
    • steffa Re: wzrost roczniaka 15.02.04, 00:37
      Mój syn miał 77-80 cm (dokładnie rok: 77, a miesiąc później nagle 80, więc na
      pewno jakieś błędy się wkradyły), a ważył 9,550 (a miesiąc później 10,200). To
      wszystko jest dowodem m.in. na to jak niedokładne są pomiary, szczególnie jeśli
      chodzi o wzrost (lub inaczej 'długość'). Czyli twoje 71, nie musi być 71, może
      być 73. Druga rzecz, to wzrost skokowy. Dzieci potrafią nie rosnąć kilka
      miesięcy, a potem nagle 6 cm, sama to miałam (mój syn w 2 miesiące urósł 6
      cm). A po trzecie dzieci mają różne wzory wzrostu - jedne rosną szybko na
      początku, a potem zwalniają, inne na odwrót. A poza tym wszystkim są jeszcze
      czynniki genetyczne, czyli to, co odziedziczył po was... Dla uspokojenia
      zawsze można poradzić się lekarza.
      • galia29 Re: wzrost roczniaka 15.02.04, 19:58
        Ojoj to co za smoka ja wychowuje??Mój brzdąc ma 92 cm wzrostu i ponad 12 kilo
        żywej wagi...I jest nawet całkiem szczupły.No ale jego tata ma przeszło 190
        wzrostu.A jak ze stópkami-bo Kuba 21.Czy mi w domu rośnie dwumetrowiec???
        Pozdrawiam ewa
        • zula2003 Re: wzrost roczniaka-...podobnie 15.02.04, 23:19
          witam
          moja córeczka 7 lutego skończyła rok (wzrost 71, waga 8,6 kg)przy urodzeniu: wzrost 50, waga 2,65;
          podobnie jak i Tobie nie daje mi to spokoju, ale mała ma tyle energii w sobie, radości , pomysłów, że nie ma sensu sie zamartwiać..z Twoim synkiem jest pewnie podobnie....
          zdrowe i radosne-więc wszystko .. W NORMIEsmile))))
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka