ala_1982 31.08.09, 15:50 Której firmy polecacie? Dziękuję za wszystkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 15:53 zadne. kup lepiej zwykly, elektroniczny. Te do ucha maja tak duzy blad pomiaru, ze ich wyniki sa zupelnie niemiarodajne (jesli w ciagu 3 pomiarow pod rzad pokaze ci temperature 37.8 35.8, 36.7, to w ktory pomiar uwierzysz?). Mialam dwa, profesjonalne, medyczne, oba mialy ten sam feler. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 21:34 Potwierdzam to co pisze mruwa 9. Wyniki pomarów rożnią się od siebie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 06:10 Ja mam dwa zwykłe elektroniczne, jeden w smoczku, rtęciowy i taki do ucha i skroni. Wychodzę z założenia że najdokładniejszy to ten rtęciowy (ale niestety długo się mierzy) Wszystkie porównywałam do niego i jedynie ten do ucha i czoła pokazywał zbliżoną temperaturę do rtęciowego. Dodatkowo na tych elektronicznych miewam taką sytuację jak mruwa9 opisuje przy dousznym. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 08:11 rtteciowe, niestety, moga sie potluc, a na forum regularnie wracaja posty w stylu: Ratunku! Stlukl mi sie termometr rteciowy! Opary rteci i sama rtec jako taka sa niebezpieczne dla zdrowia i z tego powodu w innych krajach takich termometrow juz sie nie sprzedaje. sa dokladne, ale elektroniczne sa bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 08:40 Tak wiem o tym że rtęć jest niebezpieczna ale nigdy termometru nie zostawiam w zasięgu dziecka a mnie się na szczęście jeszcze nie zdarzyło potrzaskać. Z tego co wiem to u nas rtęciowych też już w sprzedaży nie ma (tak słyszałam) Od czasu gdy mamy ten termometr douszny to tylko nim mierzę temperaturę a rtęciowym co jakiś czas sprawdzam czy wskazuje tak samo jak ten douszny (stan baterii chyba ma wpływ na dokładność) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 16:17 Zgadzam się z Mruwą. Douszne - a tez miałam 2 i to takie teoretycznie dobre - maja tendencję do zaniżania temperatury, pomiary sa jakies "od czapy". Lepiej sprawdza się zwykły elektroniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
black-mama Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 16:31 Mam TopCom Kidzzzz- czy cos takiego, mierzy dobrze, jak mierze to potem powtarzam i zawsze wychodzi zgodnie z tym co było wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 17:06 Mam doczolny, nie wiem jakiej marki, ale jedyny, któremu ufam. Kupiłam, kiedy doszłam do 12 zwykłych elektronicznych i mierzyłam na raz temperaturę czterema (po dwa na bok, tzn raz po razie) i każdy pokazywał inną.... A że zaniżoną temperaturę - to jasne. Naturalnie inna jest temperatura w odbycie, inna pod pachą, inna w ustach. Inna pewnie w uchu i na skroni. Mój generalnie sprawdza się przy podwyższonej temperaturze - wtedy jest faktycznie powyżej 37 i jakoś się to kupy trzyma. Ale przy zwykłej temperaturze zdrowego człowieka pokazuje od 35,5 do 37 - ale też to jest normalna temperatura zwykłej zdrowej głowy, wiec może nie wariuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 18:10 ja NIE polecam elektronicznego na czolo Tommee Tippee, przy podwyzszonej temp ok 38.8 (termometrem rteciowym), TT pokazywal mniej niz 37 Odpowiedz Link Zgłoś
circa.about Re: Termometr do czoła i ucha 31.08.09, 18:50 Mam Brauna do ucha i wydaje mi się, ze strasznie zawyża - conajmniej o pół stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 13:24 mam brauna i jestem bardzo zadowolona (chyba ten najwyzszy model) zawsze mierzac temperature trzeba pamietac gdzie i jakim termometrem sie mierzy !!!!!!!!!!!!!! poniewaz 38 w uchu a 38 np w pupie to sa rozne wartosci !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 09:53 Braun, model z podgrzewaną końcówką (najdroższy niestety). Wreszcie pokazuje temperaturę a nie siłę wiatru albo co inszego. Wcześniej testowałem inne elektroniczne, w tym douszny Citizen - wszystko źle mierzy. Przed pomiarem biorę końcówkę na chwilę między palce żeby się jeszcze odrobinę podgrzała i wtedy pomiar jest zgodny ze wskazaniem zwykłego rtęciowego. Włożenie do ucha czegoś co ma temperaturę 20C nie pozostaje bez wpływu na temperature w uchu - stąd wynikają problemy z pomiarem. Każdy termometr elektroniczny należy od czasu do czasu sprawdzić z rtęciowym żeby wiedzieć co właściwie pokazuje. To tylko kawałek elektroniki, nie można tak bezkrytycznie wierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
calmee Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 11:10 Mamy Gerathermu i jestem zadowolona. Mierzymy na skroni. www.vena-vita.pl/bzdjecia/termometr%20geratherm%20duotemp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_michal Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 22:01 Miałam podobny dylemat, przepytałam wiele znajomych osób, i każdy ...odradzał coś innego. W efekcie używam zupełnie zwyczajnego termometru elektronicznego tylko z miękką końcówką. Sprawdza się bardzo. Mojej mamie dostarczyłam taki sam i była bardzo niezadowolona. Tajemnice odkryłam dopiero jak kiedys widziałam jak go używa. Pomiar w pupie ale wkładała termometr zdecydowanie za płytko, na ok 1 cm. A trzeba niestety zgodnie z instrukcją - na moim jest 2,5 cm. Na poczatku smarowałam wazeliną, teraz już nie trzeba, mała w ogóle nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
myszullas Re: Termometr do czoła i ucha 01.09.09, 22:01 Mamy do mierzenia na skroni Microlife w zasadzie byłam zadowolona bo zawsze wskazywał ok 36,6 nawet kiedy Mała ząbkowała , dopiero w czasie trzydniówki kiedy wskazywał wielokrotnie 38,5 a córka lała się przez ręce i była tak apatyczna ,że nawet dała zmierzyć sobie rtęciowym okazało się, że temperatura jest 39,5 !!! Więc może wygodny i szybki w uzyciu , ale strasznie zawodny kiedy jest naprawdę potrzebny !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: Termometr do czoła i ucha 02.09.09, 09:29 Wskazania termometru elektronicznego należy weryfikować, np. na sobie albo na szklance z wodą. W przeciwnym razie NIGDY nie wiadomo, czy pomiar jest dobry, czy nie. Zawsze sprawdzam na sobie i mierzę dziecku 2-3 razy. Zanim zacząłem używać zakupionego termometru, pobawiłem się nim trochę aby sprawdzić co i jak mierzy w rożnych warunkach i teraz wiem jak interpretować to co pokazuje i jak poprawnie mierzyć. Termometr douszny ma jedną kapitalną zaletę - mogę kontrolować na bieżąco jak mi dziecko reaguje na lek, również podczas snu. Nie wyobrażam sobie tego z termometrem rtęciowym - ten służy mi do skalowania elektronicznego. Polecam takie podejście. Odpowiedz Link Zgłoś