Dodaj do ulubionych

Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????????

05.09.09, 23:22
Witam
Mój synek w styczniu bedzie miał 2 latka.Ma juz na zimę 2 ciepłe
kurtki, ale zastanawiam sie czy nie zakupic na sanki kombinezonu
jednoczęsciowego. Powiem szczerze ze wizualnie mi sie to wcale nie
podoba u dziecka powyzej roku, ale zdaje sobie zprawe ze moje
energiczne dziecko bedzie miało wygodnie wlasnie w takim na
sankowych salenstwach.
Co o tym myslicie.Czy to głupi pomysł?
Czy Wy kupujecie swoim dzieciom takie, jakie macie doświadczenia?
( w tamtym roku miałam 2-czesciowy z Cooccodrillo, sprawczil sie
super , jednak mały jeszcze nie chodził wiec był pod
naszą "ochroną", spodnie tego kombinezonu choc nazywają sie
ogrodniczki wcale takowe nie były, miały tylko dopoinane szelki, nie
miały "klapy" chroniącej przed wiatrem w momencie podwinięcia
kurtki.)
Proszę o Wasze opinie, sugestie.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 05.09.09, 23:32
      moje dzieci mialy takie kombinezony do chyba 7 lat, na sanki
      niezastapione. Oczywiscie, mialy tez zwykle kurtki i spodnie
      narciarskie, ale na planowane tarzanie sie po sniegu kombinezony
      byly niezastapione.
      • anna-mama Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 05.09.09, 23:50
        Według mnie jak najbardziej tak wink do tarzania się w śniegu moje dzieciaki mają
        tylko jednoczęściowe wink Może nie są praktyczne ze względu na toaletę ale
        chronią najlepiej smile
    • kasiak37 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 00:03
      polecam:
      www.bangla.pl/reima-b40.htm
      W zeszlym sezonie mialam coccodrillo jednoczesciowy i byl super.W tym roku
      rowniez jednoczesciowy,dziecko bedzie mialo 3 lata.
    • figrut Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 00:16
      Mam dla młodych kurtki na zimę, ale kombinezony jednoczęściowe być muszą
      dodatkowo tongue_out Młodzi mają 7 i 5 lat i mówiąc szczerze mam w nosie ich wygląd, jak
      w kombinezonie najwygodniej - nic się nie ściąga, nie podwija. Na mrozy (który
      to rok był, kiedy 20 stopniowe mrozy były ? ) były niezastąpione. Na sanki mieli
      rajstopy, kombinezony, na kombinezony kurtki i mogliśmy wyjść na sanki wtedy,
      kiedy wszyscy w domu siedzieli, a śnieg trzymał tylko dlatego, że mróz był 15-20
      stopni.
    • bobimax Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 09:14
      Ja bym dokupiła spodnie narciary. Dla dwulatka kombinezon według
      mnie się nie sprawdzi.
      • mruwa9 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 09:36
        oj, sprawdzi sie, sprawdzi, skoro u mnie i u 5-6-7-latkow sie
        sprawdzal.. W kombinezonie snieg nie wciska sie na plecy , pod
        kurtka. Warto szukac kombinezonow w sklepach typu Cubus, H&M,
        KappAhl, takich z nylonem, nieprzemakalnych.
        • bobimax Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 10:37
          No ja jestem innego zdania a też mam doświadczenie. Każdy robi jak
          uważa. Dla mnie niepraktyczne.
      • mamasi Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 10:27
        Jednoczęściowy kombinezon nie jest zawygodny dla dwulatka. Moja mała
        nie lubiła go bo krępował jej ruchy. Za to spodnie narciarskie i
        kurta są super
        • figrut Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 23:31
          > Jednoczęściowy kombinezon nie jest zawygodny dla dwulatka. Moja mała
          > nie lubiła go bo krępował jej ruchy. Za to spodnie narciarskie i
          > kurta są super
          U mnie się sprawdziły i na ten rok znów chłopaków wyposażę. Pewnie jak co roku w
          lumpeksie, bo tylko tam mam szansę dostać kombinezon z szeroką i luźną górą, w
          której czują się swobodnie. Góra powinna być na tyle luźna, żeby ściągnięcie jej
          na "siusiu" nie sprawiało żadnego problemu. Wisi mi, czy będzie to najnowszy
          krzyk mody, czy model sprzed pięciu lat. Kombinezon jest na szaleństwa podczas
          mrozu, kurtka na grzeczny spacer, a spodnie narciarskie na szelkach które trzeba
          pod kurtką odpinać, to dla mnie nie potrzebne gmatwanie sobie obsługi dzieci.
    • ola33333 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 10:20
      moja skonczyla 2 latka 3 lutego i jeszcze wtedy nosila kombinezon
      jednoczesciowy. W sumie to kwestia przypadku ze byl jednoczesciowy
      bo po prostu okazja mi sie trafila. Bylysmy z niego zadowolone.
      Cora chetnie w nim chodzila.
      Teraz juz na pewno bedzie miala dwuczesciowy, bo jest odpieluchowana
      i gdyby trzeba bylo ja wysadzic to jednoczesciowy jest zbyt
      klopotliwy.
    • naomi19 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 10:39
      Mam 1,5 córkę i zastanawiam się nad tym, jaki kombinezon kupić na
      zimę. Na spacery, zakupy itd będzie chodzić w spodniach zwykłych i
      kurtce zimowej, ale na zabawy w śniegu musi miec kombinezon. Z tymze
      nie wyobrażam sobie na dzień dzisiejszy robierania jej z
      jednoczęściowego kombinezonu jak niemowlaczka, bo nie korzysta z
      pieluch i to może być problem, Niech się wypowiedza mamy, które mają
      małe dzieci, rok, półtorej, które korzustają z nocnika/ubikacji-
      jakie Wy kupujecie kombinezony?
      • magdulichaa Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 12:53
        zdecydowanie 2 częściowy, wysokie spodnie na szelkach (takie narciarskie) i kurtka!
        jednoczęściowego bym nie kupiła, bo po prostu mi się nie podoba i jest
        niefunkcjonalny dla moich dzieci, a poza tym przetestowałam na starszych
        dzieciach, ponad to w jednoczęściowym kombinezonie trudno np się wysikać (tak -
        moje dzieci w wieku 2 lat sikały i pozwalałam sikać na śnieg!!!, jakoś przeżyły!!!)

tak więc w mojej opinii zdecydowanie dwu częściowy!!!
      • magdulichaa naomi!!! 06.09.09, 12:55
        właśnie moje dziecię w styczniu będzie miało 2 latka i też korzysta z nocnika, a
        na spacerach ....... wiadomo......
        jeszcze raz powiem zdecydowanie 2 częsciowy!
        • madziulec Re: naomi!!! 06.09.09, 12:57
          A ile Ty na tym spacerze bedziesz? 4 godziny?
          Nie powiesz mi chyba, ze dziecko 2 letnie nei wytrzyma 2 godzin bez zrobionia
          siusiu.
          • magdulichaa madziulec 06.09.09, 20:26
            nie ma znaczenia czy będę 4 h, czy 2, czy 1 h na spacerze, nie będę stresowała
            dziecka,że na trzymać siku, bo za 20 min dojdziemy do domu!!! wolę bezstresowo
            do "odsikania"
            i wyobraź sobie, że mój obecnie 2,5 latek potrafi czasami ze 3 razy w ciągu
            godziny się wysikać!!! i dodam, że ma zdrowy układ moczowy!!!
            jak widać dzieci są różne!!!
            • madziulec Re: madziulec 06.09.09, 21:50
              To zastanawiam sie jak rozwiazujesz problem tego "sikania" jak jestes na
              spacerze w parku.

Moje dziecko mialo kombinezon (widze, ze jestem totalnie wyrodna, beznadziejna
              matka, ale tez podobny mialam jak bylam mala, wiec pewnie mam to we krwiwink ). Na
              spacerze potrafilo byc po 4 godziny i wiem, ze niestety w temperaturze ponizej
              -5 bylo jednym z nielicznych dzieci wychodzacych.
              W parku toaleta zima zamknieta.

Moje dziecko jest chlopcem, wiec w razie czego, gdybym nie byla ta wredna matka,
              a kupila wylacznie ocieplane spodnie dziecku to wystawialabym siusiaka i juz.
              Przy -5 .. malo sympatyczne powiem szczerze. W okolicy same sklepy spozywcze, a
              tych tez na lekarstwo (ze 2 sa) i domy tylko. Nic wiecej.
              W przypadku dziewczynki.. musisz zdjac wszystko i tylek na mroz wystawic.

No coz...
              Jak to sie mawia "jak sobie stryjenka zyczy". Dla mnie sa to opowiesci z palca
              wyssane.
              I Twoj post jest tylko atakiem wink ale widac masz zly dzien, jesien idzie wink
              • magdulichaa Re: madziulec 06.09.09, 23:11
                mój post jest atakiem???? WYLUZUJ!!!
                • madziulec Re: madziulec 06.09.09, 23:22
                  No zobacz wink
                  Sama wrzeszczysz (duze litery).

Rozumiem, dwa chlodniejsze dni i juz gorzej, ale od jutra bedzie cieplej i
                  narazi enie musisz sie tym kombinezonem czy ocieplanymi spodniami przejmowac tak
                  bardzo i gryzc przez to pazury.

PS
                  Nie zmienia to faktu, ze oczywiscie nie wytlumaczylas mi jak wysadzasz dziecko
                  na spacerze przy temparaturze okolo -10 stopni, ale widac masz na to swoje super
                  pomysly i metody
                  • magdulichaa Re: madziulec 07.09.09, 09:00
                    "narazi enie musisz sie tym kombinezonem czy ocieplanymi spodniami przejmowac tak
                    bardzo i gryzc przez to pazury. "

ależ ja nie mam z tym absolutnie żadnego problemu, chyba nie dokładnie czytałaś to, co napisałam, jak widać zajęta byłaś nieudolnymi próbami ironii (bezskutecznie zresztą) - poczytaj może jeszcze raz to, co pisałam to może zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi.

i jeszcze jedno:
                    "Nie zmienia to faktu, ze oczywiscie nie wytlumaczylas mi jak wysadzasz dziecko
                    > na spacerze przy temparaturze okolo -10 stopni, ale widac masz na to swoje supe
                    > r
                    > pomysly i metody"

oczywiście, że mam tylko nie widzę sensu by akurat tobie je tłumaczyć i wyjaśniać, bo przecież i tak wiesz lepiej

a co mi tam jeszcze raz sobie krzyknę by dotarło do twojej główki - WYLUZUJ!!!
                    • madziulec Magdulichaa ;))) 07.09.09, 11:37
                      Dziamgoczesz, by dziamgotac wink

Czyli piszesz posty, by je pisac, a jest tyle ciekawych rzeczy, swiat taki
                      interesujacy wokol i tyle spraw, gdzie mozesz byc potrzebna.

Nikomu nie umiesz wyjasnic, jak bys zalatwila sprawe wysadzania dziecka na
                      dziesieciostopniowym mrozie, bo po prostu okazalabys sie durna matka, ktora
                      dzien w dzien co 15 minut dziecko by w ten sposob wysadzala.
                      Wiec napisalas cos, po czym sama sie zastanowilas i stwierdzilas, ze to durne. A
                      teraz nei wiesz jak sie z tego wysofac, wiec wrzesczysz i tylko starasz sie
                      zmieniac temat.

Ale rozumiem. Slonca coraz mniej, wiec nie swieci juz, to i nastroj ludzki,
                      szczegolnie zestresowanych kobiet siedzacych z dziemci w domu sie zmienia,
                      szczegolnei, gdy musza co 15 minut latac z tymi dziecmi do toalety wink Nie dziwie
                      sie, ze sie denerwujesz, toz to najbardziej spokojnego czlowieka do szalu by
                      doprowadzilo.

Milego dnia i slonca wink To cie wprawi w lepszy nastroj.
                      • magdulichaa Re: Magdulichaa ;))) 07.09.09, 12:56
                        hehehehehe, nie ma to jak kompleksy!!!

oj biedaku tak to jest, że niektórym ludziom słoma z butów zawsze będzie
                        wychodziła!
                  • moj_malutki Czy kombinezon TCM Tchibo jest super? 07.09.09, 21:14
                    Warto inwestować w kombinezon tej firmy? A jak się sprawdzają na śniegu
                    kombinezony C & A,ktoś miał może?
      • naomi19 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 18:39
        Dzięki za odpowiedzi, przemyślałam sprawę i zgadzam się z mamami
        dzieci niesikającymi w gacie smile że dwuczęściowy to najlepsze
        rozwiązanie. spodnie wysokie na szelkach plus kurtka. Poza tym
        wydaje mi się, że jednoczęściowy jest mniej wygodny, pamiętam
        jeszcze z okresu niemowlęctwa, a miałam kilka więc to nie kwestia
        złego wyboru, tak myślę.
    • woman-in-the-city Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 13:13
      Mój nie dał sobie założyc jednoczęsciowego, po prostu nie i juz. Kupiłm i
      przelezął w szafie. W dwuczęsciowym zaś uwielbiał się tarzac po sniegu i nigdy
      nic mu się pod spodnie, czy kurtke nie dostało,ani razu nie chorował w ziemie,
      szalał w kazdy dzień, nawet w mrozy. Fakt kurtka miała pas przeciwśnieżny.
      Wszystko zależy od dziecka, mój miał 18 miesięcy zeszłej zimy i umiał wyrazac
      swą dezaprobatę, w tym konkretnym przypadku swój zdecydowany sprzeciw w
      stosunku do krepującego mu ruchy ubrania.
    • mozyna Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 13:35
      Ja wolę dwuczęściowe. Sprawdzają się zwłaszcza na dłuszych zimowych
      wypadach np. w górach, gdy idziemy do schroniska coś zjeść,
      wystarczy ściągnąć tylko kurtkę. Przy korzystaniu z toalety też jest
      wygodniej. I tak naprawdę śnieg nie dostaje się wcale do środka, te
      wszystkie gumki i ochraniacze spisują się dobrze wink
      • zuzanna47 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 14:16
        moja prawie dwuletnia pociecha ma kombinezon dwuczęściowy ale
        zamierzam jeszcze kupić taki na sanki czyli jednoczęściowy. Nie
        jest już na pieluszce w ciągu dnia (jedynie na noc jej zakładam)
        ale uważam, że nie ma to znaczenia z tym siusianiem, bo jak zimą
        zechce sisuiu a nie będzie toalety to się zsisuia i tyle, będę
        wtedy musiała pędęm biec do domu. W końcu i tak jak maluch będzie
        chciał siusiu w dwuczęsciowym to i tak trzeba zdjąć kurtkę aby móc
        dojść do spodni, wiec tym bym się akurat nie sugerowała, z praktyki
        wydaje mi się nawet wygodniejszy jednoczęściowy.
        zuzka
    • mondovi Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 15:13
      mój syn, gdy miał dwa lata miał kombinezon jednoczęściowy. było mu wygodnie,
      wydaje mi się, ze jednoczęścowy mniej krępuje ruchy dziecka.
      • 3-mamuska Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 06.09.09, 20:08
        Moj synek w grudniu skonczy 2 latka,jednoczesciowy mial tylko jak sie
        urodzil,czyli od 0-3 miesiace.Ostatniej zimy jak mial rok to chodzil w kurtce i
        spodniach do wozka mial ocieplane spodnie i ocieplacz na nogi od wozka,teraz tez
        tak przechodzi,jedynie na zabawy do parku mial pod spodniami getry czy
        rajstopy.Ale tu nie ma sniegu,a jedynie zimne deszcze i przenikliwa wilgoc,!
        synek jak mial rok to mial taki jednoczesciowy bo na snieg w polsce ale chodzil
        w nim jak misiek i wcale mu sie nie podobalo.
        • edzia_79 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 08:58
          jednoczesciowy moje dzieci mialy jako niemowlaki.
          pozniej tylko dwu czesciowe lub kupowalam osobno kurtke a osobno ocieplane spodnie.
          starszak jak poszedl do przedszkola nosil sztruksy na polarze.
    • beja11 Kombinezon, a sikanie i inne 06.09.09, 20:43
      Ja również zastanawiam się nad zakupem kombinezonu na zimę dla córki
      i mam duzy dylemat. Starszy syn miał tylko dwuczęściowe.
      Jeżeli chodzi o sikanie, czy na dworze czy w toalecie, to wydaje mi
      się, że tyle samo zamieszania jest z rozbieraniem dziecka z
      kombinezonu jedno- co dwuczęściowego. Tu trzeba ściągnąć całość, a
      tu najpierw kurtkę, potem spodnie (takie z szelkami). I tak dziecko
      jest rozebrane ze wszystkiego,więc pod tym względem z
      jednoczęściowym jest chyba prościej? Ale może się mylę.
      Natomiast jeśli chodzi o zimowe wyjazdy w góry i obiad w knajpie, to
      lepszy jest dwuczęściowy - ściągamy tylko kurtkę i nic się za
      plecami nie plącze na krześle.

• ola33333 Re: Kombinezon, a sikanie i inne 07.09.09, 00:46
        a po co sciagac kurtke w dwuczesciowym? Ja bym tylko rozpiela, zeby
        szelki zapiac po sikaniu.
        • anna-mama Re: Kombinezon, a sikanie i inne 07.09.09, 08:49
          Mi się wydaje że troszeczkę bagatelizujecie problem! Jedna z mam napisała już że
          jej dziecko potrafiło już wyrazić w tym wieku dezaprobatę do ciuszka i jeżeli
          takie coś miało miejsce to dla świętego spokój lepiej wybrać to co dziecku się
          lepiej podoba wink
          Co do siusiania to z jednym i drugim modelem kombinezonu nie jest to łatwa a na
          pewno "szybka" sprawa i niestety w przypadku dziewczynek o wiele trudniejsza bo
          jednak czy w tym czy w tym pupcia na mrozie musi wylądować xD U mnie córka
          aktualnie 11 lat zawsze miała dwu częściowy bo jednak było w awaryjnych
          sytuacjach prościej ale dla synów 7 i 9 lat kupuje jednoczęściowe (od zawsze) i
          nigdy nie mieliśmy problemów by zrobić coś na dworze a poza tym chłopcy to
          chłopcy i jak widzę co wyczyniają na śniegu to w dwuczęściowym po 10 minutach
          mieli by pełno śniegu w spodniach xD w konkretny mróz w jedoczęściówkach na
          spacerze czy zakupach też było ok wink także wydaje mi się, że wszystko zależy od
          dziecka i gustu .
          • mamciulka-nikulka Re: Kombinezon 3w1 07.09.09, 13:27
            Jeśli jesteś niezdecydowana to ja szczerze polecam kombinezon Tchibo:
            allegro.pl/item735087666_kombinezon_2_czesciowy_tcm_tchibo_86_92_nowy_3w1.html

Nie jest ciężki, typowo sportowy, ciepły, nieprzemakalny, a co
            najważniejsze, można nosić samą kurtkę, lub razem z ciepłymi
            spodniami, a żeby śnieg nie wpadał pod kurtkę, spodnie z kurtką
            zapina się suwakiem i masz jednoczęściowy kombinezon. Jak dziecku
            chce się siusiu to nie trzeba rozpinać kurtki żeby porozpinać, tylko
            odpinasz suwak i ściągasz spodnie. Dla mnie numer 1.
    • agnieszka369 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 17:45
      Witam,mój synek w zimę skończy 2,5 roku i napewno zakupimy
      kombinezon dwuczęściowy.Jest praktyczniejszy ,można w samochodzie
      zdjąć samą górę .W zeszłym roku tez mieliśmy dwuczęściowy i super
      się sprawdził.
      Co do wysadzania na dworzu-no cóż nie wyobrażam sobie wysadzania
      swojego syna jak temperatura na dworzu spadnie poniżej 0...
    • dorotamakota1 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 19:27
      Ja wolę dwuczęściowy moi synowie wolą jednoczęściowy także co roku mamy po dwa
      kombinezony gdzie te jednoczęściowe są przeznaczone do szaleństw na śniegu i
      sankach a dwuczęściowe do chodzenia na co dzień.
      • matylda07_2007 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 19:54
        Wydaje mi się, że 2-częściowy jest bardziej funkcjonalny. Prawdziwe ogrodniczki+kurtka i nic nie powinno się wciskać. Ni mróz, ni śnieg.
        Ale ja wypowiadam się ze swojej i swojej córki perspektywy: kiedu Młoda miała niewiele ponad rok, dostawała szału, kiedy zakładałam jej kombinezon... Z ocieplanymi portkami i kurtką problemu nie było.
        I wpędzacie mnie w kompleksy z tym nocnikiem. Mała w październiku kończy 2 lata. Nie chce słyszeć, a nawet patrzeć na nocnik, czy nakładkę na kibelku... Zachowuje się, jakby ją parzyły. Mimo, że pytam ją co chwilę, potrafi zesikać się 3 razy w ciągu godziny. Sekundę po moim pytaniu, czy chce siku... Porażka.
        • anna-mama Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 20:12
          matylda07_2007 napisała:

> I wpędzacie mnie w kompleksy z tym nocnikiem. Mała w październiku kończy 2 lata
          > . Nie chce słyszeć, a nawet patrzeć na nocnik, czy nakładkę na kibelku... Zacho
          > wuje się, jakby ją parzyły. Mimo, że pytam ją co chwilę, potrafi zesikać się 3
          > razy w ciągu godziny. Sekundę po moim pytaniu, czy chce siku... Porażka.

..jakie kompleksy xD twoja córa jeszcze młoda macie czas wink jak nie zdąży zaczaić z wołaniem to założysz pampka na spacery i tyle wink Moje chłopaki też były oporne wolałam nie ryzykować wink

• matylda07_2007 Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 07.09.09, 20:19
            Dziękuję Ci smile)
    • deodyma Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 08.09.09, 09:25
      moj skonczy 2 lata w listopadzie.
      mam w domu kombinezon jednoczesciowy, ale watpie, czy kiedykolwiek
      mu go zaloze.
      • angelsik Re: Kombinezon dla 2 latka - jednoczęściowy?????? 10.09.09, 02:29
        Dziękuje kochanesmile
        Ostatnio również debatowałam z mężem na ten temat i doszliśmy do
        takiego wniosku.Do zakupionych juz kurteczek zakupimy spodenki
        narciarki(ogrodniczki ocieplane) oraz na wszelką ewentualność kupimy
        używany jednoczęściowy kombinezon( szkoda by faktycznie było jakbym
        się wykosztowała a mały nie chciał go ubrać, na allegro są fajne
        używki niedrogiesmile
        Dziekuje jeszcze razsmileMama Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka