Dodaj do ulubionych

CZY TO ZAPALENIE PIERSI????????????

24.01.04, 19:09
CZESC WAM WSZYSTKIM!
Tydzien temu urodzilam córeczke i karmie piersia,i niestety zaczela mnie
bolec pierś, mam na piersi zaczerwienienie i wysoką gorączke. Czy mialyście
podobną sytuacje- i czy zażywałyscie antybiotyk przy karmieniu
piersią?????????- proszę o odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • katarzyna.br Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 24.01.04, 19:30
      Ja miałam takie same objawy: czerwona i strasznie boląca pierś i gorączka
      prawie 40 stopni. Lekarz przepisał mi antybiotyk - brałam tydzień, karmiąc
      jednocześnie piersią. Musisz jak najszybciej skonsultować się z lekarzem bo
      takie niewyleczone zapalenie może dprowadzić do powstania ropnia którego trzeba
      usuwać chirurgicznie!

Dzwoń do lekarza!

Pozdrawiam
    • donatta Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 24.01.04, 19:32
      Przy pierwszym i drugim dziecku miałam po kilka razy. Wyślij męża po kapustę,
      rozbij lekko liść i zrób sobie okład. Jeśli nie poczujesz ulgi i nie spadnie
      gorączka, jutro wybierz się do lekarza. Antybiotyk pomoże.

Pozdrawiam
      Donata
    • pokusa6 Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 24.01.04, 19:33
      czesc.ja niemialam zaczerwienienia tylko wlasnie bolące piersi, przy dotyku i
      nie tylko i wyczuwalne grudki tzw kamienie czyli zastane mleko kture zbierając
      sie na sciankach zbijalo sie i gestnielo najlepiej idz do lekarza i
      przystawiaj dzidzie jak najczesciej do piersi.to najlepsza odciągaczka.i masuj
      czesto piersi zeby rozmasowac te kamienie.to troche bolesne ale nic na to nie
      poradzisz.morzesz robic sobie oklady z kapusty bialej tylko nakluj ją
      porządnie widelcem zeby puscila soki.niewiem w koncu cy mialam zapalenie czy
      poprostu zastoje bo niemialam goączki.
    • ga-mama Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 26.01.04, 09:18
      Nie pomogły mi okłady z kapusty, moje dziecko było niejadkiem a ja -
      wielką "mleczarnią". Gorączka 40 st., piersi jak 2 kamienie, chodziłam
      nieprzytomna, brałam tylko paracetamol, bo antybiotyków chciałam uniknąć. I
      walkę przegrałam sad Po czterech miesiącach przeszłam na butelkę. Lekarz
      twierdził, że jestem wyjątkowo trudnym przypadkiem. Jak widać- zdarzają się i
      takie smile) Pozdrawiam.
      • mamazy Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 03.02.04, 00:32
        Witaj! 21.06.03 urodzilam Zuzie i niestety kilkanascie razy mialam problem z
        piersiami - ale wytrwalam i karmie do dziś!smile)
        teraz szypko biegnij do lekarza - konieczny antybiotyk - ale on nie zlikwiduje
        twardosci piersi. koniecznie kup kapuste - wiem, ze to dziwne kapusta? -
        naprawde jest rewelacyjna!! kapuste do lodowki - i jak bedzie zmina trzeba ja
        rozgniesc - najlepiej walkiem do ciasta lub tluczkiem - tak by puscila jak
        najwiecej soku - taki rozgnieciony lisc na piers - na lisc woreczek foliowy i
        stanik zapiac - i tak jaknajczesciej. jak najczesciej tez przystawiaj dziecko
        do piersi - kapusta smierdzi - w calym domu smierdzi ale pomaga - przed kazdym
        karmieniem myj piers. wiem, ze to nie jest latwe moja Zuza przez caly czas
        wisiala na cycku - bylo ciezko - biegalam po kapuste do lazeinki i do Zuzy i
        tak na okraglo. poczatki sa trudne ale uwierz bedzie lepiej! delikatnie tez
        masuj piers - ja trawfilam na bardzo niedelikatna pielegniarke, ktora
        twierdzila, ze mi pomoze - i masowala, masowala a ja wylam z bolu - zrobily mi
        sie siniaki - ale nie tedy droga!! kapusta + ssacy bobas + delikatny masaz +
        reczne odciaganie pokarmu. robilam sobie rowniez oklady z altacetu - naprawde
        te czynnosci pomoga. ALE by probklemy z piersiami nie wracaly WAZNE bys
        zmieniala pozycje karmienia!!! uwazala na przeciagi!! nie chodzila w
        podkoszulkach na ramiaczkach. urodzilam w czerwcu i po przejsciach z piersiami -
        w upaly na piersi nakladalam dwie pieluchy tetrowe i koszulki z rekawem i w
        spodnie. nie poddawaj sie. wiem, ze to bardzo boli ale naprawde warto walczyc!!
        mleko mamy jest najepsze dla dzidziusia... czas szybko biegnie. karmie juz 8
        miesiac - mimo problemow z iloscia mleka (stresy) potem z twardoscia piersi - i
        robi mi sie smutno na mysl, ze juz niedlugo moja coreczka nie bedzie
        potrzebowala cycusia. to najpiekniejsze chwile... zycze Ci wytrwalosci i
        powodzenia!! zdrowka dla malenstwa
        • mamazy Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 03.02.04, 00:37
          zapomnialam!
          slyszalam, ze w Stanach sa specjalne wkladki, ktore dzialaja jak kapusta a tak
          nie smierdza. niestety nie udalo mi sie ich zdobyc. jesli masz jakis znajomych
          to moze warto je sprowadzic.

pozdr.
    • ewurek Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 03.02.04, 12:33
      Witaj,
      u mnie dwa lata temu takie same objawy, temp. 39,6 (ale nie spaliła mi
      pokarmu). Pojechałam do lekarza, który niestety zbagatelizował sprawe- nie
      przepisał mi antybiotyku. Pozostały mi jedynie domowe sposoby, które niestety
      nie pomogły. Po kilku dniach zmiana lekarza antybiotyk, masaze pod ciepłym
      prysznicem (wczesniej paracetamol p. bólowo).Kolejny antybiotyk, zastrzyki i w
      końcu interwencja chirurga-niestety.
      Napisz, czy juz jest po wszystkim?
    • monika.zdz Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 03.02.04, 12:44
      Ja miałam takie przypadłości ze trzy razy w okresie karmienia piersią.Pierś
      była twarda jak kamień,bolesna,wysoka gorączka. Za radą radą lekarza brałam
      antybiotyk Augmentin. Oczywiście trzeba przystawiać dziecko do tej piersi bo
      przedewszystkim trzeba ten zastały pokarm ściągnąć. Antybiotyk nie zaszkodził
      mojemu dziecku,zresztą to jest antybiotyk ,który w odpowiednich mogą zażywać
      niemowlęta.
    • olina2 Re: CZY TO ZAPALENIE PIERSI???????????? 03.02.04, 14:34
      Musisz ściągnąć pokarm. Ja stosowałam metodę gorący ręcznik na pierś i pomoc
      męża jako niemowlaka. Uratowałam pokarm.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka