otojatu 22.01.10, 21:54 Powinni tego zabronić! Dziś mnie taka paniusia z jamnikiem na prawym siedzeniu blokowała przez 5km. Najchętniej spuściłabym jej powietrze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e.mama.s Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:00 A jakie było ograniczenie prędkości i z jaką prędkością jechała? Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:34 Lewy pas sluzy do wyprzedzania a nie do ciaglej jazdy, gdy prawa strona jest wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:35 jasne, na papierze Odpowiedz Link Zgłoś
otojatu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:44 40km/h lewym pasem To już blokowanie pasa.Zjechałam na lewy przed nią i chwilkę jechałam lewym.Kto wie może ją przymuliło? A ona znowu wyprzedziła mnie prawym i wróciła na lewy. Po 50metrach zjechała w boczną uliczkę po prawej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:02 to Ty tez nieźle "ciełaś" po tym lewym pasie, że tikusiem wyprzedziła Cie na prawym..ciekawe kto jechał z tyłu, za Wami i klął w czambuł takie dwie "blondynki" Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 babcia47 23.01.10, 08:46 > to Ty tez nieźle "ciełaś" po tym lewym pasie, że tikusiem > wyprzedziła Cie na prawym..ciekawe kto jechał z tyłu, za Wami i klął > w czambuł takie dwie "blondynki" ale mi poprawiłaś humor Odpowiedz Link Zgłoś
e.logan Re: babcia47 23.01.10, 09:37 babcia no ..dawno sie tak nie rozesmialam. A to jaki ruch był na tym prawym pasie ze musialas sie tak za nia sunac?? Chyba logiczne jest ze jesli ruch na prawym jest szybszy a lewy ktos blokuje to przenosze sie na prawym nie sune sie za jakims tico dla zasady.. ja chce lewym!! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: babcia47 23.01.10, 17:36 nie sune sie za jakims > tico dla zasady.. protestuję! jeżdżę tikusiem (spokojnie jechałam na autostradzie 140km/h..w Niemczech gdzie nie ma ograniczenia) ale moje maleństwo nie lubi niskich prędkosci (gdy nie ma ograniczenia ), obawiam się, ze gdybym jechała za otojatu, to pewnie bym napisała podobny wacik.."jedzie samochodem, którym mozna depnąć i ma czym jechać, lewym pasem i "ciagnie się jak flaki z olejem"..a ja sie musze wlec za nia i jakąś inna panią, która jedzie tez Toco, ale ma "lżejszą" nogę i jamnika na przednim siedzeniu..buuu..jak długo mam się wlec za tymi "blondynkami"? Odpowiedz Link Zgłoś
e.mama.s Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:10 to cię pocieszę, że zdarzyło mi się czołgać za elką jadącą 20/h przy ogr. 50/h przez centrum i nie moglam jej wyprzedzić, ze 2 km. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:20 otojatu napisała: > A ona znowu wyprzedziła mnie prawym i wróciła na lewy. i ty się dałaś wyprzedzić jadącej 40 km/h?? Odpowiedz Link Zgłoś
zdziwik Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 16:05 malymi autkami tez mozna szybko jezdzic mnie najbardziej wnerwia jak ktos jedzie samochodem np o pojemnosci 2 litrow i sie wlecze 40km/h lewym pasem i sam zarzyna silnik jadac 150 konnym silnikiem 40km/h ale widzac w lusterku male auto nie zjedzie na prawy pas bo uwaza sie za krola drogi nie sztuka miec szybkie auto sztuka jest umiec jezdzic kulturalnie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:38 Na szosie, Nutko, na szosie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 00:37 Skoro autorka napisala o blokowaniu lewego pasa to rozumiem, ze byl zakaz wyprzedzania z prawej strony. No chyba, ze Cie nie zrozumialam. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:54 A duży samochód zrobiłby ci różnicę? Bo też jeżdżą po lewym... Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:58 otojatu napisała: > Powinni tego zabronić! > Dziś mnie taka paniusia z jamnikiem na prawym siedzeniu blokowała przez 5km. > Najchętniej spuściłabym jej powietrze! To nie wiesz co się w takim wypadku robi? Wyprzedzasz ją prawym pasem, zjeżdżasz na na lewy i po hamulcach parę razy. Jak niunia nie skuma to bawisz się aż będzie musiała prawie stanąć. Warunkiem jest dobra fura i zły dzień, tudzież chamstwo wrodzone Oczywiście że trochę żartuję, ale coś w tym jest. Widywałam takie akcje na drodze i były skuteczne, kierowca z czystego strachu zmieniał pas. Pewnie potem dużo o tym opowiadał i może w końcu ktoś mu/jej (płeć nie ma znaczenia) wytłumaczył durne zachowanie na drodze. To jest zwyczajne blokowanie ruchu, i mandat od policji której i tak nigdy nie ma tam gdzie być powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:21 > Warunkiem jest dobra fura i zły dzień, tudzież chamstwo wrodzone Zwłaszcza to ostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 08:41 no to uwazaj bo w niektorych krajach to ty dostaniesz mandat niezaleznie od fury i chamstwa Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 13:04 Świetny żart. Szczególnie jak taki ktoś spanikuje i skontruje prosto pod koła samochodu z przeciwka. Albo wpadnie w poślizg. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka1313 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:14 Oj! Jakiś problem??? Gdyby pisał to facet to pomyślałabym, że na 100 % ma małego. I nie chodzi mi o wielkość auta)) Mam seicento, jeżdzę czasami lewym pasem i jakoś nie blokuję ruchu. Wielkość mózgowiny kierowcy nie jest proporcjonalna do wielkości auta Odpowiedz Link Zgłoś
otojatu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:48 Nie będę zajeżdżała i hamowała ponieważ: -po pierwsze to jest chamskie -po drugie zima kogoś kto tak zrobił i skończył z w szpitalu;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 13:35 otojatu napisała: > Nie będę zajeżdżała i hamowała ponieważ: > -po pierwsze to jest chamskie Zgadza się, to chamskie, podobnie, jak mruganie komuś światłami. Odpowiedz Link Zgłoś
ladylu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:30 Ale jakie mruganie światłami jest chamskie? pytam ja, młody kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:31 Mnie uczyli ze awaryjnymi mruga sie aby podziekowac jak ktoś cie przepuści, zadnego chamstaw tu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:37 Chamstwo jest wówczas,gdy kierowca za nami światłami ponagla nas.Zwłaszcza jak jedziemy zgodnie z wszelkimi zasadami. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:46 Aaaaa... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 19:28 A czy jazda lewym pasem jest zgodna z zasadami? bo chyba w przepisach jest, że się jedzie prawym, lewym wyprzedza. I wtedy mignięcie światłami czasami jest jedynym wyjściem. Wyprzedzać prawym przecież nie można na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:25 No wiesz, w mieście tez są amatorzy długich świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:39 Tyle, że nadal się czepiasz skutku, nie przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 17:51 nie tylko chamskie ale i niebezpieczne..w ten sposób miałam wypadek..mijałam kolumnę tir-ów (kilkanaście samochodów) i musiałam zwolnić jadąc na lewym pasie, bo akurat wyprzedzał jeden drugiego..zanim rozpedziłam sie znów do predkosci "podróznej" (jechałam ok 95km/h pojawił sie z tyłu samochód, który jechał z zawrotna predkoscia i dawał mi długimi sygnał bym dała mu przejazd..efet?: gwałtownie skreciłam miedzy tir-y by dac mu drogę (wyglądało, ze wjedzie mi w bagaznik, tak szybko jechał, conajmniej 160km/h)pekła mi opona i cudem udało mi sie wymanewrowac i udezyc w przegrodę energochłonna a nie wjechac tirowi pod koła..niestety fotografa przy tym nie było, woec nie mogłam od niego wydebic odszkodowania.. na plus nalezy uznać, ze facet błyskajacy swiatłami zartrzymał się by ew. mi pomóc, zatrzymały sie równiez TIR- y..okazało się, ze to Niemiec pod siedemdziesiatkę (tzw. pan w lapeluszu) i z na tyle słabym refleksem i pomyslunkiem, by w takim przypadku (mijam kolumnę stosunkowo wolnych pojazdów i na lewym pasie jest zator) zacząć wystarczająco wczesnie hamowac zamiast domagac się ode mnie zjechania z drogi, gdy nie bardzo miałam gdzie uciekać Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 23:00 babcia, ja cię proszę... to, że ci ktoś światłami mignął , to jedno. ale to ty sama powinnaś ocenić ewentualne skutki podjęcia reakcj na te migania - to już podchodziło ewidentnie pod twoją odpowiedzialność za świadomie wykonany manewr. jakie wydębnienie odszkodowania??!! to ty byłaś kierowcą samochodu, który podjął ryzykowny manewr, migający światłami do niczego cię nie zmuszał, prowokował tylko, to ty osobiście podjęłaś decyzję o zmianie pasa więc i skutki manewru powinnaś wziać na siebie, a nie zrzucać na starszego pana migającego światłami Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 11:07 No i jakby ten migający wparkował w bagaznik to jego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 16:25 wyprzedzając kilkanaście jadących w konwoju tirów (one same były rozciągniete na ok 2 km) trudno przewidzieć, ze w połowie manewru trzeba bedzie przyhamować, bo któremuś zachciało się wyprzedzac, (jadąc z predkościa 80km/h) i nie bedzie mozliwosci wjechac miedzy nie bez wykonywania gwałtownego skrętu, bo zachowały minimalny odstep miedzy sobą (mniej więcej długości tira, im wyzsza prędkośc tym ten odstep jest bardziej "za mały" by bezpiecznie miedzy nie wjechać))..facet musiał jechac nawet szybciej, bo wjeżdżając na lewy pas sprawdziłam we wstecznym co mam za sobą (pusto jak okiem siegnąć), zrobiłam to tez w momenie hamowania, gdy wyrósł przede mną tir na lewym (pusto)..za chwilę rzut oka we wsteczne i facet sygnalizuje długimi, ze chce mi sie dosiąść na tylne siedzenie samochodem i nie zanosi sie by miał zamiar hamować..po wypadku zahamował przwie 200 metrów od jego miejsca, choc sama zdążyłam w miedzyczasie przejechać z 200m, próbujac wybrac najbezpieczniejsze miejsce na wypadek..na ile dało się manewrowac w tej sytuacji (peknięta opona i cięzki tir z kazdej strony)..czyli musiał redukowac predkośc na przestrzeni ok pół kilometra, na suchej nawierzchni w pełni lata..facet był w wieku mojego teścia, z którym jazda to sport ekstremaalny..refleks i przewidywanie tego, co moze sie przed nim dziać na drodze, w totalnym zaniku..ale jazda szybka, jakby miał 40 lat mniej (srodkiem drogi, zakręty brane bez redukcji predkosci, czesto ląduje skrecając w prawo, na wąskich jezdniach, na lewym pasie! strach sie bać) i przekonanie o tym, ze nikomu nie zagraża Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 16:28 ps. wyprzedzając tiry jechałam ok 125km/h, 95 miałam na liczniku w momencie wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 14:31 Ja czasem na lewy pas musze zjechac dobre 2-3 km wczesniej bo im bliżej zjazdu w lewo to szanse na zmiane pasa zerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
otojatu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:12 Pamiętajcie o O.O.W.S.D.I.K. na drodze! A dłużej po żyjecie! Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 18:11 A co ma do tego wielkość samochodu? Odpowiedz Link Zgłoś