Dodaj do ulubionych

Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie

22.01.10, 21:54
Powinni tego zabronić!

Dziś mnie taka paniusia z jamnikiem na prawym siedzeniu blokowała przez 5km.

Najchętniej spuściłabym jej powietrze!
Obserwuj wątek
    • e.mama.s Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:00
      A jakie było ograniczenie prędkości i z jaką prędkością jechała?
      • nutka07 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:34
        Lewy pas sluzy do wyprzedzania a nie do ciaglej jazdy, gdy prawa strona jest wolna.
        • e.mama.s Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:35
          jasne, na papierze smile
          • otojatu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:44
            40km/h lewym pasem

To już blokowanie pasa.Zjechałam na lewy przed nią i chwilkę jechałam lewym.Kto
            wie może ją przymuliło?
            A ona znowu wyprzedziła mnie prawym i wróciła na lewy.
            Po 50metrach zjechała w boczną uliczkę po prawej stronie!
            • babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:02
              to Ty tez nieźle "ciełaś" po tym lewym pasie, że tikusiem
              wyprzedziła Cie na prawym..ciekawe kto jechał z tyłu, za Wami i klął
              w czambuł takie dwie "blondynki"
              • mariolka55 babcia47 23.01.10, 08:46
                > to Ty tez nieźle "ciełaś" po tym lewym pasie, że tikusiem
                > wyprzedziła Cie na prawym..ciekawe kto jechał z tyłu, za Wami i klął
                > w czambuł takie dwie "blondynki"

ale mi poprawiłaś humorbig_grinbig_grinbig_grin
                • e.logan Re: babcia47 23.01.10, 09:37
                  babcia no ..dawno sie tak nie rozesmialam.
                  A to jaki ruch był na tym prawym pasie ze musialas sie tak za nia
                  sunac?? Chyba logiczne jest ze jesli ruch na prawym jest szybszy a
                  lewy ktos blokuje to przenosze sie na prawym nie sune sie za jakims
                  tico dla zasady.. ja chce lewym!!
                  • babcia47 Re: babcia47 23.01.10, 17:36
                    nie sune sie za jakims
                    > tico dla zasady..
                    protestuję! jeżdżę tikusiem (spokojnie jechałam na autostradzie
                    140km/h..w Niemczech gdzie nie ma ograniczenia) ale moje maleństwo
                    nie lubi niskich prędkosci (gdy nie ma ograniczenia wink), obawiam
                    się, ze gdybym jechała za otojatu, to pewnie bym napisała podobny
                    wacik.."jedzie samochodem, którym mozna depnąć i ma czym jechać,
                    lewym pasem i "ciagnie się jak flaki z olejem"..a ja sie musze wlec
                    za nia i jakąś inna panią, która jedzie tez Toco, ale ma "lżejszą"
                    nogę i jamnika na przednim siedzeniu..buuu..jak długo mam się wlec
                    za tymi "blondynkami"?
            • e.mama.s Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:10
              to cię pocieszę, że zdarzyło mi się czołgać za elką jadącą 20/h przy
              ogr. 50/h przez centrum i nie moglam jej wyprzedzić, ze 2 km.
            • ardzuna Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:20
              otojatu napisała:

> A ona znowu wyprzedziła mnie prawym i wróciła na lewy.

i ty się dałaś wyprzedzić jadącej 40 km/h??
            • zdziwik Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 16:05
              malymi autkami tez mozna szybko jezdzic
              mnie najbardziej wnerwia jak ktos jedzie samochodem np o pojemnosci 2 litrow i
              sie wlecze 40km/h lewym pasem i sam zarzyna silnik jadac 150 konnym silnikiem
              40km/h ale widzac w lusterku male auto nie zjedzie na prawy pas bo uwaza sie za
              krola drogi
              nie sztuka miec szybkie auto sztuka jest umiec jezdzic kulturalnie
        • nangaparbat3 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:38
          Na szosie, Nutko, na szosie.
          • nutka07 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 00:37
            Skoro autorka napisala o blokowaniu lewego pasa to rozumiem, ze byl zakaz
            wyprzedzania z prawej strony.

No chyba, ze Cie nie zrozumialam.
    • morekac Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:54
      A duży samochód zrobiłby ci różnicę? Bo też jeżdżą po lewym...
    • minerallna Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 22:58
      otojatu napisała:
      > Powinni tego zabronić!
      > Dziś mnie taka paniusia z jamnikiem na prawym siedzeniu blokowała przez 5km.
      > Najchętniej spuściłabym jej powietrze!

To nie wiesz co się w takim wypadku robi?
      Wyprzedzasz ją prawym pasem, zjeżdżasz na na lewy i po hamulcach parę razy. Jak niunia nie skuma to bawisz się aż będzie musiała prawie stanąć.
      Warunkiem jest dobra fura i zły dzień, tudzież chamstwo wrodzone wink wink wink

Oczywiście że trochę żartuję, ale coś w tym jest. Widywałam takie akcje na drodze i były skuteczne, kierowca z czystego strachu zmieniał pas. Pewnie potem dużo o tym opowiadał i może w końcu ktoś mu/jej (płeć nie ma znaczenia) wytłumaczył durne zachowanie na drodze.
      To jest zwyczajne blokowanie ruchu, i mandat od policji której i tak nigdy nie ma tam gdzie być powinna.
      • ardzuna Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:21
        > Warunkiem jest dobra fura i zły dzień, tudzież chamstwo
        wrodzone wink wink wink

Zwłaszcza to ostatnie.
      • aurita Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 08:41
        no to uwazaj bo w niektorych krajach to ty dostaniesz mandat niezaleznie od fury
        i chamstwa sad
      • owianka Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 13:04
        Świetny żart. Szczególnie jak taki ktoś spanikuje i skontruje prosto
        pod koła samochodu z przeciwka. Albo wpadnie w poślizg.
    • wiolka1313 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:14
      Oj! Jakiś problem??? Gdyby pisał to facet to pomyślałabym, że na 100
      % ma małego. I nie chodzi mi o wielkość autasmile))
      Mam seicento, jeżdzę czasami lewym pasem i jakoś nie blokuję ruchu.
      Wielkość mózgowiny kierowcy nie jest proporcjonalna do wielkości
      auta smile
      • otojatu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 22.01.10, 23:48
        Nie będę zajeżdżała i hamowała ponieważ:
        -po pierwsze to jest chamskie
        -po drugie zima kogoś kto tak zrobił i skończył z w szpitalu;-/
        • madzioreck Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 13:35
          otojatu napisała:

> Nie będę zajeżdżała i hamowała ponieważ:
          > -po pierwsze to jest chamskie

Zgadza się, to chamskie, podobnie, jak mruganie komuś światłami.
          • ladylu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:30
            Ale jakie mruganie światłami jest chamskie?
            pytam ja, młody kierowca.
            • przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:31
              Mnie uczyli ze awaryjnymi mruga sie aby podziekowac jak ktoś cie
              przepuści, zadnego chamstaw tu nie widzę.
              • gryzelda71 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:37
                Chamstwo jest wówczas,gdy kierowca za nami światłami ponagla nas.Zwłaszcza jak
                jedziemy zgodnie z wszelkimi zasadami.
                • przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 15:46
                  Aaaaa...
                • e_r_i_n Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 19:28
                  A czy jazda lewym pasem jest zgodna z zasadami? bo chyba w przepisach jest, że
                  się jedzie prawym, lewym wyprzedza. I wtedy mignięcie światłami czasami jest
                  jedynym wyjściem. Wyprzedzać prawym przecież nie można na trasie.
                  • gryzelda71 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:25
                    No wiesz, w mieście tez są amatorzy długich świateł.
                    • e_r_i_n Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:39
                      Tyle, że nadal się czepiasz skutku, nie przyczyny.
                      • gryzelda71 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:52
                        ?
            • babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 17:51
              nie tylko chamskie ale i niebezpieczne..w ten sposób miałam
              wypadek..mijałam kolumnę tir-ów (kilkanaście samochodów) i musiałam
              zwolnić jadąc na lewym pasie, bo akurat wyprzedzał jeden
              drugiego..zanim rozpedziłam sie znów do predkosci "podróznej"
              (jechałam ok 95km/h pojawił sie z tyłu samochód, który jechał z
              zawrotna predkoscia i dawał mi długimi sygnał bym dała mu
              przejazd..efet?: gwałtownie skreciłam miedzy tir-y by dac mu drogę
              (wyglądało, ze wjedzie mi w bagaznik, tak szybko jechał, conajmniej
              160km/h)pekła mi opona i cudem udało mi sie wymanewrowac i udezyc w
              przegrodę energochłonna a nie wjechac tirowi pod koła..niestety
              fotografa przy tym nie było, woec nie mogłam od niego wydebic
              odszkodowania.. na plus nalezy uznać, ze facet błyskajacy swiatłami
              zartrzymał się by ew. mi pomóc, zatrzymały sie równiez TIR-
              y..okazało się, ze to Niemiec pod siedemdziesiatkę (tzw. pan w
              lapeluszu) i z na tyle słabym refleksem i pomyslunkiem, by w takim
              przypadku (mijam kolumnę stosunkowo wolnych pojazdów i na lewym
              pasie jest zator) zacząć wystarczająco wczesnie hamowac zamiast
              domagac się ode mnie zjechania z drogi, gdy nie bardzo miałam gdzie
              uciekać
              • demarta Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 23:00
                babcia, ja cię proszę... to, że ci ktoś światłami mignął , to jedno.
                ale to ty sama powinnaś ocenić ewentualne skutki podjęcia reakcj na
                te migania - to już podchodziło ewidentnie pod twoją
                odpowiedzialność za świadomie wykonany manewr. jakie wydębnienie
                odszkodowania??!! to ty byłaś kierowcą samochodu, który podjął
                ryzykowny manewr, migający światłami do niczego cię nie zmuszał,
                prowokował tylko, to ty osobiście podjęłaś decyzję o zmianie pasa
                więc i skutki manewru powinnaś wziać na siebie, a nie zrzucać na
                starszego pana migającego światłami tongue_out
                • przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 11:07
                  No i jakby ten migający wparkował w bagaznik to jego wina.
                • babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 16:25
                  wyprzedzając kilkanaście jadących w konwoju tirów (one same były
                  rozciągniete na ok 2 km) trudno przewidzieć, ze w połowie manewru
                  trzeba bedzie przyhamować, bo któremuś zachciało się wyprzedzac,
                  (jadąc z predkościa 80km/h) i nie bedzie mozliwosci wjechac miedzy
                  nie bez wykonywania gwałtownego skrętu, bo zachowały minimalny
                  odstep miedzy sobą (mniej więcej długości tira, im wyzsza prędkośc
                  tym ten odstep jest bardziej "za mały" by bezpiecznie miedzy nie
                  wjechać))..facet musiał jechac nawet szybciej, bo wjeżdżając na lewy
                  pas sprawdziłam we wstecznym co mam za sobą (pusto jak okiem
                  siegnąć), zrobiłam to tez w momenie hamowania, gdy wyrósł przede mną
                  tir na lewym (pusto)..za chwilę rzut oka we wsteczne i facet
                  sygnalizuje długimi, ze chce mi sie dosiąść na tylne siedzenie
                  samochodem i nie zanosi sie by miał zamiar hamować..po wypadku
                  zahamował przwie 200 metrów od jego miejsca, choc sama zdążyłam w
                  miedzyczasie przejechać z 200m, próbujac wybrac najbezpieczniejsze
                  miejsce na wypadek..na ile dało się manewrowac w tej sytuacji
                  (peknięta opona i cięzki tir z kazdej strony)..czyli musiał
                  redukowac predkośc na przestrzeni ok pół kilometra, na suchej
                  nawierzchni w pełni lata..facet był w wieku mojego teścia, z którym
                  jazda to sport ekstremaalny..refleks i przewidywanie tego, co moze
                  sie przed nim dziać na drodze, w totalnym zaniku..ale jazda szybka,
                  jakby miał 40 lat mniej (srodkiem drogi, zakręty brane bez redukcji
                  predkosci, czesto ląduje skrecając w prawo, na wąskich jezdniach, na
                  lewym pasie! strach sie bać) i przekonanie o tym, ze nikomu nie
                  zagraża
                  • babcia47 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 16:28
                    ps. wyprzedzając tiry jechałam ok 125km/h, 95 miałam na liczniku w
                    momencie wypadku
    • przeciwcialo Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 14:31
      Ja czasem na lewy pas musze zjechac dobre 2-3 km wczesniej bo im
      bliżej zjazdu w lewo to szanse na zmiane pasa zerowe.
      • otojatu Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 23.01.10, 20:12
        Pamiętajcie o O.O.W.S.D.I.K. na drodze!
        A dłużej po żyjecie!
    • edit38 Re: Małe auta :tico,seicento,matiz na lewym pasie 24.01.10, 18:11
      A co ma do tego wielkość samochodu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka