Dodaj do ulubionych

RE: Złe wyniki badań

11.05.10, 18:19
Proszę o radę co byście zrobiły na moim miejscu bo od kilku dni nie mogę
przestać myśleć jak można tak było postąpić;

Córka(prawie 2 latka) jest pod opieka neurologa- kontrole mamy co 3-m-ce. W
lutym dostałyśmy skierowanie na badania , morfologia, żelazo itp.
Wyniki do dr odsyłają, kontrolę w maju, doktor do zagląda do wyników i pyta
czemu tak późno przychodzimy, bo wyniki są złe.
Pisze mi skierowanie na powtórkę do tego samego laboratorium na co jej
odparłam że owszem badania zrobię natychmiast ale w przychodni w której mamy
pediatrę.
wyniki w normie.
1,5 dnia w nerwach. Wyniki w linku poniżej.
Czy mam to tak zostawić, lekarza nikt nie powiadomił , mnie również?
Złożyć skargę na diagnostów laboratoryjnych czy puścić w nie pamięć?
Obserwuj wątek
    • mama-sloneczka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 18:20
      Wyniki morfologii z lutego i z maja

leukocyty 5,2( 4,5-13,0) 6,9(6,0-17,5)
      neutrofile 2,6 tys 49,5% ------
      limfocyty 1,7 tys 32,9% 53%(38-60)
      monocyty 0,5 tys. 9,8% 9,0%(0,0-14,0)
      eozynocyty 0,4 tys 7,6% --------
      Bazocyty 0,0 tys 0,2 % -------
      erytrocyty 3,99(3,50-4,60) 4,1(3,80-5,40)
      hemoglobina 10,7(10,9-14,2) 11,1 ()9,0-14,8)
      hematokryt 31,3(34,0-41,0) 33,8 (28-44)
      Płytki krwi 459 (130-350) 580 (130-400)

MCV 78,4(72-88,0) 82,2 (77-115)
      MCH 26,8( 23,0-31,0) 27(24-36)
      MCHC 34,2( 26-37) 32,8 (26,4-40,9)

ALT 19(5-34) --------
      AST 42(5-31) --------
      CPK 170 (50-120) --------
      Żelazo 14,0 (50- 120) 110,10(45-145)
      RDW-SD ---------
      • ajko Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:58
        Czy mam to tak zostawić, lekarza nikt nie powiadomił , mnie również?
        Złożyć skargę na diagnostów laboratoryjnych czy puścić w nie pamięć?
        A o co chcesz skarżyć diagnostów?
        Wyniki nie kwalifikują się do zgłoszenia przez placówkę wykonującą.
        Wyniki z lutego i maja są zasadniczo podobne.Widoczna poprawa,a nie pogorszenie
        morfologii.Interpretacją wyniku zajmuje się lekarz znający pacjenta .
        Puścić w niepamięć?Chyba swój brak zainteresowania wynikami dziecka.
    • kawka74 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 18:42
      Nie rozumiem - jaka właściwie jest procedura?
      Zwykle interpretacja wyników nie należy do laboratorium, tylko do lekarza.
      • mama-sloneczka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 18:57
        tak ale to nie pediatra tylko specjalista zlecał badania i o tym wiedzieli. Na
        wizytę u neurologa czekam 3 m-ce- przy tych wynikach leki powinny być podane w
        miarę szybko po powtórzonych badaniach.
        Zresztą w naszej przychodni jest tak że jak są złe wyniki laboranci przekazują
        listę podejrzanych wyników lekarzom i oni wiedzą czy wzywać pacjenta czy nie
        jest to aż pilne. a tutaj nic. odesłali bez adnotacji tylko podpisik i nic ani
        tel. do lekarza, zero zainteresowania.
    • reszka2 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 18:50
      Ja bardzo przepraszam - ale po co się wykonuje wyniki?
      Chyba po to, żeby je przedstawić lekarzowi zlecającemu.Nie rozumiem sensu
      zlecania wykonania badań sztuka dla sztuki.
      U mnie w pracy segregatory pękają od nieodebranych wyników - jakby troska
      pacjenta o swoje zdrowie kończyła się chwilą wyciągnięcia igły z żyły.
      Owszem, u mnie jest procedura, że lekarz ogląda wyniki i powiadamia o
      nieprawidłowych, łącznie z wysyłaniem listów za potwierdzeniem odbioru, jeśli
      jest taka potrzeba, ale głos rozsądku każe samemu zainterosować się, co w tych
      wynikach wyszło.
      A te wyniki nie są wcale takie złe, u mnie w pracy nie kwalifikowałyby się do
      powiadamiania. Sprawdź do normy wiekowej morfologię, żelazo - oznaczenie z
      osocza można sobie do doopy wsadzić, jednym słowem - nic do histerii.
      • mama-sloneczka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:04
        Owszem ale jeśli jest procedura że wyniki przesyłają lekarzowi to w wypadku
        złych powinni powiadomić.
        TE wyniki co do wieku są b. złe potwierdziłam u 2 lekarzy więc gdyby były teraz
        takie same to dziecko mogło by już nie chodzić. Jedna dr zasugerowała złe
        odwirowanie krwi i stad te wyniki. Ale chyba to po oceniają normy - mają
        strzałeczki w górę i w dól na wynikach że szybki rzut oka widać czy ok czy nie.
        W mojej przychodni wyniki odbierają pacjenci i jest ich obowiązkiem by były na
        wizycie u lekarza, Gdybym miała możliwość odebrania tych trefnych wyników w
        lutym to wierz mi ze teraz spała bym spokojniej.
        • reszka2 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:42
          Co do wyników mylisz się - nie są b. złe. ale skoro lepiej się czujesz podniecając się, że są złe - to twoja wola. Twoi lekarze też mogliby się zapoznać z normami dla wieku dziecka oraz wiedzieć, co to jest błąd laboratoryjny na przykład.
          U mnie procedura tych akurat wyników nie kwalifikowałaby do powiadomienia.
          Ja rozumiem, że czujesz się winna, że to zaniedbałaś, ale nie szukaj winy w otoczeniu. To twoje dziecko i ty masz dbać o jego zdrowie. Jeśli te wyniki były zlecane z powodu jakiś dolegliwości, czy prowadzonego leczenia - twoim obowiązkiem, przynajmniej moralnym, jest skonsultowanie wyników z lekarzem, choćby telefonicznie. Jeśli były zlecane jako tzw. profilaktykaamo, choćby z ciekawości.

A jeśli te wyniki byłyby rzeczywiście bardzo złe, a lekarz oceniający normalnie wyniki nie zrobiłby tego - np. szlag by go trafił w pracy i pogotowie odwiozłoby go do szpitala, a kartka z laboratorium w zamęcie spadłaby pod szafę? To co, czekałabys dalej jak ta niunia?
          • mama-sloneczka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:59
            zejdź ze mnie kobieto-
            Dr powiedziała na wizycie że wyniki będą u niej a w razie złych zostanę
            powiadomiona.
            Po 2. 2 lekarzy powiedziało mi ze badania należy pilnie powtórzyć a Ty mówisz
            że są ok? jaką specjalizację skończyłaś/
            sama jesteś niunia
      • kawka74 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:12
        żelazo - oznaczenie z
        osocza można sobie do doopy wsadzić

Czemu?
        Jakie badania należałoby wykonać, żeby stwierdzić faktyczny poziom żelaza?
    • alicja_ala Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 18:59
      a ty sie nie zainteresowalas tymi wynikami?? czy sa, czy zostaly
      przeslane? ja bym nie mogla spac spokojnie gdbym sama ich nie
      obejrzala i oczywiscie skonsultowala z lekarzem
    • kol.3 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:04
      Nie jestem specjalistką, ale jak sobie przypominam wyniki swojego
      dziecka, to raczej hemoglobiny jest za mało, a płytek za dużo. Ja bym
      zapytała dobrego lekarza o te przekroczone płytki bo nadpłytkowość to
      nic dobrego.
    • kozica111 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:25
      Nie sa tragiczne- ale mniejsza...pytanie czemu matka czyli Ty przez 3 msc nie
      sprawdziła wyników - to ze sa odesłane nie znaczy ze nie można zweryfikować.Gdy
      leczyłam się specjalistycznie wyniki były odsyłane do prowadzącego co nie
      zmienia faktu ze ja wydębiłam ksero zawsze przed wizyta- wystarczyło chcieć.Po 2
      lekarz zlecający nie ogląda wyników badan które zleca?Ogląda je dopiero na
      wizycie?Skoro jego to tak interesuje to tym bardziej pan z laba może to mieć
      kole wentla.
      • mama-sloneczka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:32
        dr zleciła badanie swojej specjalizacji + profilaktycznie morfologie, a w
        laboratorium nikt nie powiedział że wgląd mieć mogę do badań- nie muszę się na
        wszystkim znać- jeśli dziecku coś dolega idę do lekarza a nie leczę sama.
        Aha przy pobraniu powiedzieli że wysyłają do lekarza i ja odebrać nie mogę więc
        mam iść i błagać by pokazali mi moją" własność"- cytat lekarza.
        • angazetka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 19:50
          Przeprszam, ale pierwszy raz slyszę, że pacjent (w tym wypadku
          rodzice pacjenta) nie ma prawa zajrzeć do własnych wyników. Nigdy
          coś takiego mi się nie zdarzyło. No i nie wytrzymałabym trzech
          miesięcy w niepewności, co kryją wyniki.
          • verdana Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:05
            W przypadku dziecka wyniki sprzed trzech miesiecy są kompletnie
            nieaktualne. Przychodnia nie tylko nie ma prawa nie udostepniać Ci
            wynikow, ale w dodatku wyrzuca pieniądze w bloto. badania nalezało
            zrobic tuż przed wizyta u specjalisty.
          • mama-sloneczka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:11
            1. w laboratorium spytałam kiedy wyniki- odp- prześlemy do dr.
            2 mam dzwonić czy jechać z dzieckiem i pytać cz=y sa wyniki i jakie
            3 tylko było profilaktyczne badanie
            4 podsumuje- moja wina bo powinnam lekarza czy recepcjonistki codziennie dręczyć
            czy już są wyniki dziecka, ok, jestem przewrażliwiona ale moje zdanie jest inne
            niż wasze. Uważam że w przypadku badań o podejrzanych wynikach powinni
            powiadomić lekarza, zwłaszcza od specjalistów- gdzie na wizyty czeka się kilka m-cy.
            Cóż od jutra zacznę sama pracować nie zwracając uwagi na mało istotne szczegóły
            ciekawe jak długo pozostanie to bez echa.
            Dzięki za krytykę z pokorą przyjmuje i wiem jedno że służba zdrowia sobie a
            pacjencji sobie.
            • karra-mia Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:21
              > czy już są wyniki dziecka, ok, jestem przewrażliwiona ale moje zdanie jest inne
              > niż wasze. Uważam że w przypadku badań o podejrzanych wynikach powinni
              > powiadomić lekarza, zwłaszcza od specjalistów- gdzie na wizyty czeka się kilka
              > m-cy.

Właśnie wg mnie wszystko by można powiedzieć, ale nie to, ze jesteś przewrażliwiona. Przewrażliwiona mama poruszy niebo i ziemię, żey się dowiedziec, co z wynikami jej dziecka, czy aby nie jest gorzej, a moze już wkońcu lepiej.

No moze powinni, ale jednak dziecko twoje, więc przede wszystkim w twoim interesie jest zasięgnięcie informacji na temat wyników. Nie jesteś jedynym pacjentem, więc może najpierw wypadałoby zadbać samemu o siebie/wlasne dziecko, a nie przerzucac odpowiedzialności na wszystkich wokół.
        • karra-mia Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:17
          Jezu czytam ten wątek i czytam i mam wrażenie, ze to co dziewczyny tu piszą, to jak grochem o ścianę. W ogóle nie przyjmujesz do wiadmości to, co ci radzą, co piszą.
          Dla mnie niepojęte jest nieodebranie wyników dziecka przez 3 miesiące. Nikt by mnie nie zmusił do błagania. jeżeli chodzi o moje dziecko, po prostu idę i chcę obejrzeć wyniki i tyle. Nikt nie ma prawa odmówić - to po pierwsze.
          Po drugie - zmarnowałaś kasę, bo wyniki już są nieaktualne i trzeba będzie zrobić nowe badania.

> Aha przy pobraniu powiedzieli że wysyłają do lekarza i ja odebrać nie mogę więc
          > mam iść i błagać by pokazali mi moją" własność"- cytat lekarza.

przy pobraniu nie ma lekarza, więc kto ci go zacytował hmmm?

Wydaje mi się, ze jedna z dziewczyn u góry ma rację. Ekscytujesz się samą myślą, ze wyniki są złe. Jeżeli ja bym miała takie podejrzenia, to nie czekałabym na nic, a już na pewno nie pytała na forum, tylko lekarza.
          • mewa000 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:36
            Dajcie spokój dziewczynie-u nas też jest tak, że jak specjalista zleci badanie
            to w laboratorium nie wydadzą wyników, tylko dają lekarzowi i pacjent dopiero na
            wizycie dowiaduje się, jak wyszły. A dlaczego tak? Żeby czasem pacjent nie
            wykorzystał służby zdrowia do robienia badań jeśli chodzi do lekarza prywatnego
            • lykaena Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 20:56
              Hahaha , wykorzystywanie służby zdrowia a to dobre!
              A myślisz ,że laboratoria są jakąś służbą społeczną? że pracują za darmo?
              Otóż jest im totalnie wszystko jedno, kto im płąci czy NFZ ,bo mają z nim
              kontrakt, czy pracodawca poprzez abonament, czy też pacjent wyciągając 50 z
              portfela....
              • mewa000 Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 22:06
                A żebyś wiedziała, że u nas tak do tego podchodzą-ale nie laboratoria tylko
                lekarze. Dlatego jeśli przykładowo mam skierowanie od endo na jakieś badania
                hormonów to laboratorium przekazuje wynik to tejże poradni a o wyniku dowiaduję
                się na wizycie. Bo wg lekarzy, jest "ryzyko", że gdybym dostała wynik do ręki to
                poszłabym z nim do lekarza prywatnego i w ten sposób mi w kieszeni zostaje kasa
                a płaci za mnie NFZ, czyli przeze mnie jest stratny
                • angazetka Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 22:11
                  > Dlatego jeśli przykładowo mam skierowanie od endo na jakieś badania
                  > hormonów to laboratorium przekazuje wynik to tejże poradni a o
                  wyniku dowiaduję się na wizycie.

Serio? Gdzie tak jest, na Merlina?
    • lykaena Re: RE: Złe wyniki badań 11.05.10, 21:01
      Dziecko jest pod opieką lekarza specjalisty, ale przede wszystkim Twoją!
      Jeśli cokolwiek Cię niepokoi to jasne, że idziesz do lekarza wcześniej.
      I to jest oczywiste,że nie godzisz się na traktowanie Cię jak pomiotła, potulnie
      godząc się,że wyniki przesłane zosatną do dr.
      Jeśli dziecko jest pod opieką specjalisty oznacza ,że jest chore, a wtedy jego
      stanem na bieżąco powinni interesować się przede wszystkim rodzice- widać nie
      wszyscy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka