clio_yaga 10.07.10, 23:23 Ktoś się może orientuje? Czy liczy się 20 kg na osobę, czy jeśli lecą 3 osoby mogą mieć w sumie 60 kg, ale np. w dwóch bagażach po 30 kg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phantomka Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 10.07.10, 23:45 W zadnych liniach nam na to nie pozwolono dotychczas. Ostatnio chlopaki musieli miedzy soba przekladac, bo jeden mial za duzo, drugi za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 10.07.10, 23:59 phantomka napisała: > W zadnych liniach nam na to nie pozwolono dotychczas. A w jakich? Bo mnie konkretnie Lufthansa interesuje. Sprawa dość pilna, bo nie wiem czy nie muszę się jutro przepakować z powodu 3 kg, a perspektywa 3 bagaży raczej mi nie jest na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 bez przesady! 11.07.10, 09:35 mozna doplacic za nadbagaz. chyba lepsze to niz goraczkowe przepakowywanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: bez przesady! 11.07.10, 12:28 aha, doplacic... w easy jecie to 10 funtow za kilogram. Bardzo drogie te 3 kg beda. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 10:43 Lufthansa akurat nie latalam. Odpowiedz Link Zgłoś
agniech30 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 10.07.10, 23:48 Jasne, że się sumuje, jak zbieże się razem odpowiednio duża grupa, to mogą tym samolotem przewieźć słonia bez dopłaty za nadbagaż... Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 10.07.10, 23:53 Nie chodzi o "zebranie się większej grupy", czy wszystkich pasażerów w całym samolocie, tylko o rodziców + dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:01 Zalezy od linni lotniczych, najczesciej jest waga od sztuki bagazu 20kg/jedna sztuke, za druga sztuke czasami trzeba placic, czasami nie. Zalezy jaki lot. Jeszcze nie lecialam, zeby sie sumowalo wszystkich. Najlepiej wejdz na strone linii lotniczych i sie upewnij. Teraz wszyscy sa bardzo przepisowi jezeli chodzi o nadbagaz i sporo sie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:11 www.lotnicze-bilety.pl/info/lufthansa/lufthansa-dozwolona-ilo-bagau/ Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 21:54 myelegans napisała: Jeszcze nie lecialam, zeby sie sumowalo wszystkich. Indyjskie linie lotnicze Zsumowano nam wagę wszystkich bagaży całej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:07 Bagaż się sumuje ale to ile może ważyć walizka zależy od przewoźnika. Jedna nie może przekroczyć określonej wagi ale nie pamiętam ile to jest wiem że na 100% nie przekracza 30 kg ale może być np. 28 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:12 Każde linie mają swoje wytyczne, np. 20 kg na osobę. Wtedy jedna osoba moze wziać jeden bagaż 20 kg, ale np. jak lecą 3 osoby nie mogą już dwóch bagaży po 30 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:14 A i jesli Ci wyszła nadwyżka np. 3 kg mozesz sobie spokojnie do podręcznego zapakować, by nie placić za dodatkowe kg. Tylko takie rzeczy, które można do podrecznego Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 12:40 Dzięki za rady, do podreczengo to nie bardzo, bo mam przesiadkę we Frankfurcie i czym mniej do noszenia tym lepiej. Udało mi się zrobić roszadę między walizkami i wyszło po prawie 20 kg w każdej. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:49 najlepiej dowiedz sie u przewożnika. Ja leciałam ostatnio Lot Charters i pozwolono nam zsumować, jednak w sumie bagaz nie mógł wazyc więcej niż chyba 35 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_seller Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 00:54 Malo tego, LOT dolicza za druga walizke. Na jeden bilet przypada tylko jedna walizka. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 02:03 Za ocean nie dolicza. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_seller Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 02:15 myelegans napisała: > Za ocean nie dolicza. Moze nie dolicza z Warszawy za ocean, ale zaa oceanu do Warszawy, dolicza. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 13:19 Nie rozumiem ,korzystanie z google boli? Waga bagazu,jaki dana osoba może wnieśc na pokład dosyć często się zmienia w zależności od linii.Dlatego należy wejść na stronę linii lotniczych i przeczytać,ile obecnie możesz wnieść na pokład.Nie rozumiem,o co chodzi ci z tym sumowaniem.Każdemu dorosłemu pasażerowi przysługuje określony limit np. w sumie 20 kg z czego np. max 5 na bagaż podręczny.Więc zamiast zagłebiać się w lekturę postów z niepewnego zródła ,lepiej ten czas poświęcić na krótki telefon na lotnisko do przedstawicielstwa danego przewoznika. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 P.S. 11.07.10, 13:20 I oczywiście SUMOWANIA nie ma.Każdy jest indywidualnie rozliczany z danego bagażu,żadnych rodzinnych dystrybucji ciuchów i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: P.S. 11.07.10, 14:46 teoretycznie na kazda osobe placaca za bilet czyli powyzej wieku infant (do 2 r.z.) przpada limit bagazu, a nie na dorosłą. Jak leci rodzina z dzieckiem kilkulatkiem zazwyczaj nie ma problemu z sumowaniem. I to zarowno w lotach rejsowych jak i czarterach. Choc jest to dobra wola obslugi lotniska. Lufthansa latamy bo nie ma ograniczen w przewozie kotkow w bagazu podrecznym, jedynie oplata za nie jak za nadbagaz. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: P.S. 11.07.10, 20:11 Oczwyiście, że JEST sumowanie. Tydzien temu wrócilismy z zagranicznych wakacji, lot LOTem (Lot Charters) i jedna z naszych walizek wazyła bodajże 32 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: P.S. 11.07.10, 22:50 sonic84 napisała: > Czasami jest czasami nie ma.ZALEŻY OD LINII. Zdecyduj sie wreszcie. Wyzej piszesz, ze sumowania nie ma, teraz - że bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: P.S. 11.07.10, 22:54 > Zdecyduj sie wreszcie. Wyzej piszesz, ze sumowania nie ma, teraz - > że bywa. Ale ja nie jestem pracownikiem żadnego przewoznika tak więc nie muszę i nie mam zamiaru na nic się decydować.NIGDY jeszcze nie spotkałam się z możliwością sumowania.LOT-u unikam jak ognia tak więc nie wiedziałam o odmiennym sposobie klasyfikowania bagaży preferowanych przez tą linię..ale jak już radziłam -najlepiej użyć swojej mózgownicy i korzystać z kompetentnych zrodeł.. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 20:09 Więc zamiast zagłebiać się w lekturę postów z niepewnego zródła > ,lepiej ten czas poświęcić na krótki telefon na lotnisko do przedstawicielstwa > danego przewoznika. Zadzwon sobie do LOT-u, tylko zarezerwuj na to kilka dni. Nam udalo sie dodzwonić w trzecim dniu dzwonienia. Na stronie internetowej jest info o limicie bagazu na osobę, ale nie ma info o mozliwości łączenia tego limitu. A taka mozliwośc jest - dowiedzielismy sie, jak juz udalo sie wreszcie dodzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
sonic84 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 22:10 > Zadzwon sobie do LOT-u, tylko zarezerwuj na to kilka dni. Nam udalo > sie dodzwonić w trzecim dniu dzwonienia. Na stronie internetowej > jest info o limicie bagazu na osobę, ale nie ma info o mozliwości > łączenia tego limitu. A taka mozliwośc jest - dowiedzielismy sie, > jak juz udalo sie wreszcie dodzwonić. No ja jakoś z dodzwonieniem się na lotnisko (do przedstawicieli poszczególnych przewozników) NIGDY nie miałam problemu.Nie demonizuj. Co do łączenia bagazy-zależy od linii... Odpowiedz Link Zgłoś
aga_rn Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 15:57 Malo tego, LOT dolicza za druga walizke. Na jeden bilet przypada tylko jedna walizka. myelegans napisała: > Za ocean nie dolicza. Dolicza,dolicza finanse.wp.pl/kat,1342,title,LOT-bagaz-ceny,wid,11943576,wiadomosc.html?ticaid=1a80f Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 14:00 Wg moich doswiadczen sie nie sumuje, ktos mnie kiedys poinformowal, ze bagaz wyladowywany jest na tasme recznie, i jesli ciezar walizki znacznie przekracza 20 kg, to pan bagazowy po prostu nie wyrabia... Odpowiedz Link Zgłoś
moustilou Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 16:39 moim zdaniem sumuje sie, przynajmniej mi sie sumowalo, latalam z dziecmi i mialam tylko 2 walizki. raz mialam jedna duza, wazyla ponad 40 kg i pani poprosila zeby na drugi raz nie pakowac tak duzo do jednej (walizka miala karteczke heavy). w liniach 'normalnych' nie low cost nie patrza tak na wage, jak w easyjet czy innych. za kilka dni lece easy i mam wykupione 3 bilety i 2 bagaze i ku mojemu zaskoczeniu, milemu, moge miec 2 bagaze o lacznej wadze 60kg Odpowiedz Link Zgłoś
my-azi Max 35kg w 1 walizce!! 11.07.10, 16:56 Że się wtrące- co to były za linie, że pozwoliły na 40kg w jednej walizce przewozić??? Na calym świecie obowiązuje zasada- healty reasons-max: 35kg w walizce Ludzie, opamiętajcie się, przecież ktoś tę walizkę musi podnieść!! Pomnóżcie to sobie przez ilość pasażerów i ilość ich bagaży do jednego lotu.... ...też miałam takie kwiatki (czarna rasa), co to przynosły walizy po 50kg, bo w domu się podzielili i sprawiedliwie sobie podokładali... p.s. robiłam też check-in dla Lufthansy na lotnisku w IE, ale widzę, że wątpliwości co do bagażu rozwiane Generalna zasada dużych linii lotniczych-2 walizki,max 35 (czasem32)kg w kazdej!!! miłego lotu Odpowiedz Link Zgłoś
moustilou Re: Max 35kg w 1 walizce!! 11.07.10, 22:38 nie pamietam jakie to byly linie, w kazdym razie przyjeli bagaz i grzecznie poprosili zeby nastepnym razem rozlozyc na 2 walizki. szczerze mowiac nawet nie wazylam tej walizy przed wyjazdem i calkowicie rozumiem powod dla ktorego lepiej rozlozyc ciezar. na pewno nie zrobilam tego z premedytacja. z tym ze ja trafilam na mila obsluge ktora nie wyzywa klientow od czarnych ras, tak tak zdarzaja sie tacy. na szczescie nie trafie na ciebie w srode przy odprawie, bo na pewno nie z tego lotniska lece, ufff Odpowiedz Link Zgłoś
my-azi Re: Max 35kg w 1 walizce!! 12.07.10, 17:23 Praca na lotnisku nauczyła mnie wieeelkiej cierpliwośi. Nie zdarzyło mi się nigdy nikogo wyzywać, ale rozumiem, że niektórzy mają takie wspomnienia :0 Ale jednego nie mogę zrozumieć-ok,wiem, że nie każdy ma wagę w domu i może sobie zważyć swoją walizkę przed odlotem, ale na każdym lotnisku sa miejsca, gdzie można tego dokonać!i nie blokować kolejki przy check-inie!i nie przepakowywać sie nerwowo tamże! Sama nigdy nie fuduję sobie sytuacji w których o wadze/nadwadze swojego bagażu dowiaduje się przy taśmie.To jest dodatkowy stres dla każdego pasażera- a można go sobie oszczędzić Odpowiedz Link Zgłoś
zawszexyz Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 16:46 to chyba zalezy od linii lotniczych , ja latalam wizzairem i mialam zawsze sumowany bagaz poniewaz jedna walizke mam duza a druga mniejsza, na mnie i corke przypadalo po 20 kg czyli razem 40 , a mam zawsze 25 kg i 15 kg. teraz wykupilam 3 bagaze i tez sie zastanaiam czy nie bedzie problemu jak wezme tylko 2 walizki. Odpowiedz Link Zgłoś
jaque Re: Przelot - czy waga bagażu się sumuje ? 11.07.10, 17:43 Lecieliśmy kilkanaście razy z dziećmi, głównie czartery, ale rejsowe też (choć akurat nie lufthansa). Zawsze łączyliśmy/sumowaliśmy bagaże - np. limit 20kg/osobę, na 4 osoby trzy walizki, każda po ok. 24kg. Nigdy nikt nie robił nam problemów, nigdy nic nie kazano nam dopłacać. Z tego co wiem, to jedynym ograniczeniem jest 32kg/sztukę (przepisy bhp) i łączenie w ramach jednej rezerwacji/rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś