betticzka 14.07.10, 10:28 Czy uczelnia wyższa może potwierdzic moją kopię dowodu osobistego za zgodność z oryginałem? Kto ma takie prawo? Sprawa pilna ! Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Za zgodność z oryginałem 14.07.10, 10:37 Jak składasz tam dokumenty, to uczelnia robi ksero i potwierdza zgodność. Czy w innych przypadkach - nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Za zgodność z oryginałem 14.07.10, 13:23 Zwykle instytucja jakas, a raczej jej sekretarz, robi sobie ksero dokumentow i wbija pieczatke "za zgodnosc". I jest to do uzytku tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Za zgodność z oryginałem 14.07.10, 14:03 zależy po co ta kopia; jak już napisała poprzedniczka potwierdzenie zgodności jest jakby wewnętrzną sprawą danej firmy/ instytucji, więc jak potrzebujesz dla banku, to kopie zatwierdza pracownik banku, jak dla uczelni, to pracownik uczelni itd - najlepiej zapytaj tam, gdzie wysyłasz kopię dowodu, jakie (czyje) potwierdzenie będzie dla nich wiarygodne i wystarczające Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Za zgodność z oryginałem 14.07.10, 20:21 Teoretycznie za zgodnosc ma prawo potwierdzac ten, kto dokument wytworzyl. W pratyce rozne instytucje potwierdzaja sobie kopie wydanych przez kogo innego dokumentow, robione na wlasny uzytek. Natomiast na zewnatrz to to raczej nie zadziala. Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Za zgodność z oryginałem 14.07.10, 20:32 jezeli kserokopia jest niezbedna np. podczas procesu rekrutacji, czy ogolnie w aktach studenta to jak najbardziej uczelnia moze poswiadczyc za zgodnosc z oryginalem. Odpowiedz Link Zgłoś