Dodaj do ulubionych

czy można zdac na prawko za pierwszym razem?

01.11.10, 06:17
znajoma zdała za pierwszym razem. Są podejrzenia ze załatwiła.
Wszyscy znajomi o tym mówią. Ponieważ pod koniec kursu miała problemy takie jak poczatkujący.
A wiięc mozna zdac w Warszawie odrazu tylko po kursie i to wcale nie dobrze jeżdząc?
Obserwuj wątek
    • hugo43 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 06:44
      znam takich co zdali.a moze znajoma brala dodatkowe lekcje?
      • moje.m Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 07:06
        brała 2 godziny dodatkowe. Ale ponieważ wiemy jak jeżdzi byłam w szoku.
    • kamcia_79 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 07:55
      ja zdałam za 1 razem, ale mój chlopak jechal za nami, egzaminator się zorientowal, kazal mi sie zatrzymac i pogadali sobie z moim chlopakiem, ktory wprost mu powiedzial ze sprawdza czy dobrze jade i zeby jak chce mnie oblac to niech znajdzie dobry powod. I zdałam, na kilkudziesieciu zdajacych w tym dniu zdaly 3 osoby, to było 14 lat temu smile
    • nastoletnia-mama Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 08:21
      Można. Ja miałam 18 lat i byłam w 7 miesiącu ciąży. Jedni gratulowali, inni zazdrościli i węszyli podstęp, że to przez to, że było widać brzuch...
    • dziub_dziubasek Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 08:57
      Można, sama znam kilka takich przypadków. I raczej nie zostało to załatwione odpowiednim załącznikiem.
    • turzyca Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 09:13
      Mozna. Sama tak zdalam. I co najlepsze instruktor, z ktorym jezdzilam tuz przed egzaminem - zeby sobie odswiezyc umiejetnosci, wykupilam jedna godzine i dojechalam elka do wordu - byl pewien, ze nie mam szans zdac. Nie z takim sposobem jezdzenia. Nie z taka znajomoscia okolicy. Facet prowadzil szkolke na Brodnie, tuz kolo wordu, ja sie uczylam w poleconej mi szkole na Ursynowie, na Brodno dojechalam moze kilka razy. Na egzaminie uslyszalam od instruktora, ze brakuje mi wyjezdzenia, co da sie nadrobic, ale za to podstawy mam swietne. Bylam pierwsza osoba z calej grupy, ktora zaliczyla.
      Tak wiec jak widac, zdarza sie, ze ocena nawet "fachowca" jest odmienna od oceny egzaminatora.

PS A to co mnie ostatecznie w oczach pana z Brodna pograzylo, to byl fakt, ze opieprzylam go za przestawienie mi lusterek na plac, bo "przeciez nie da sie przeciez zdac placu z lusterkami z miasta".
    • wieczna-gosia Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 10:36
      zdalam za pierwszym razem. Moj maz wyjezdzal, musialam miec papier. Jezdzilam dosc kiepsko ale generalnie roztoczylam przed egzaminatorem wizje wielodzietnej matki, ktora bedzie sie poruszac osiedlowymi uliczkami (bo dzieci maja szkoly tak ze samochodem blisko, a autobysem to z przesiadkami trzeba jechac i w ogole). No poza tym nie popelnilam zadnych podstawowych bledow, poza tym jechalam caly czas opowiadajac sobie co widze smile
    • lilly_about Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 10:44
      Taaaa.. Jak za pierwszym razem, to dzięki łapówce. Gratuluję podejsścia do życia. Prawko zdałam za pierwszym razem.
    • kawka74 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 10:49
      Można zdać od razu.
      Rozumiem, że jeździliście z nią i stąd wiecie, jak sobie radziła?
    • w_miare_normalna Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 10:52
      oczywiście, że można
      znam kilka osób, które zdał za 1 razem
    • nutka07 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 11:10
      Ja znam dwie takie osoby, ktore teraz szybko przyszly mi na mysl. Zadna nie placila i wszyscy sie dziwili, ze za pierwszym razem zdaly.
      Rozumiem, ze ci wszyscy znajomi to fachowcy i byli z nia na egzaminie?
      • grudniowa377 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 11:17
        Córka mojej koleżanki zdała prawko za pierwszym podejściem.
        • iskierka40 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 11:39

heheh pewnie możnasmile
          ja zdałam za 3
    • moje.m Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 11:39
      tak wiemy jak jezdzi. napewno nie na tyle dobrze zeby odrazu zdac.
      druga znajoma jezdzi lepiej ode mnie (mam prawo jazdy 13 lat) i nie mogła zdac 7 razy, albo wiecej.
      Teraz to są takie czasy ze wszystko łatwo sie zdaje zauwazyłam.
      A tak wogole kiedys bylo 20 godzin i musiałam zdac, dzis jest 30.
      • nutka07 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 11:50
        Nie powinnas miec jakis jazd doszkalajacych skoro Twoja znajoma nie majaca prawa jazdy, ktora minimum 7 razy nie zdala jezdzi lepiej od Ciebie?

Poza tym na czym ja oblewali?
      • kawka74 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 12:19
        > tak wiemy jak jezdzi. na pewno nie na tyle dobrze zeby od razu zdac.

Byliście z nią na jazdach i na egzaminie?
      • thegimel Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 02.11.10, 07:50
        Oczywiście, że można. Nawet jak dziewczyna ogólnie słabo jeździ, to mogła po prostu mieć dobry dzień, mieć szczęście. Poza tym dużo zależy od atmosfery na egzaminie. A z załatwianiem to już jest trudniej niż kiedyś.
    • anka_z_lasu oczywiście, że można 01.11.10, 11:47
      bez żadnych łapówek ani socjotechnik wink
      za to z maksymalną koncentracją i sporym ładunkiem wewnętrznej mobilizacji smile
    • piegowata9 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 12:41
      Zdałam za pierwszym razem. 20 lat temu. Żeby nie było wątpliwości: wtedy też odsetek oblewających przyprawiał o zawrót głowy. A ja nie wpadłam na pomysł, żeby prosić rodziców o dodatkową kasę na łapówkę tongue_out
    • e_madziq Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 13:36
      możnasmile
    • przeciwcialo Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 13:40
      Mozna jak najbardziej choć mnie się to nie udało. Zdałam za drugim razem.
      • elske Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 14:00
        Ja zdałam za 5 razem.Za każdym razem mialam problemy z koperta na placu.A kiedy wyjechałam z placu , zaliczyłam miasto i zdałam.
        Mój maż opowiadał że tez kilka razy podchodził do egzaminu i nikt mu ie chciał wierzyć, że za każdym razem oblewał miasto , bo na kursie świetnie sobie radził.
        Myslę że to zależy na kogo trafisz na egzaminie. Jeden instruktor przymknie oko na lekkie błędy , a inny tego nie przepuści .
    • deodyma Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 14:32
      a nie przyszlo Ci do glowy, ze moze znajoma byla na tyle dobra, ze zdala za pierwszym podejsciem?
      sama osobiscie znam trzy osoby, ktorym sie to udalo za pierwszym razem i na pewno niczego sobie nie zalatwily.
      • asiara74 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 14:43
        Ja też zdałam za 1 podejściem, miałam18 lat. Problem miałam z zatoczką i ruszaniem z ręcznego na placu, reszta poszła gładko. Niewile póżniej jeżdziłam, kierowcą tak naprawdę jestem od niecałych 3 lat.
        • pudelek09 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 15:39
          Ja zdalam za 1razem i to bez lapowek(choc jak zaczynalam to prosilam m zeby gdzies dojscia znalazl,bo ja sama nigdy bym nie dala lapowki-poprostu sie boje.Niestety,albo stety nie znalazl.Ja po wyjezdzonytch godz nie czulam sie pewnie(zaczynalam od zera),dokupilam chyba 6godz,w tym 3 w dniu egzaminu i od 3,5roku smigam i jestem niezalezna!
          • przystanek_tramwajowy Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 16:05
            O święta ludzka naiwności! Czy ktoś, kto dał w łapę będzie latał po mieście i się chwalił? Przecież karalne jest nie tylko branie, ale też wręczanie łapówek. No i prawko by zabrali, jakby się wydało. Każdy, kto ma prawo jazdy za łapówkę na wszystkie świętości się zarzeknie, że zdał, bo umiał. A co bardziej pomysłowe niunie wymyślą wytauowanego narzeczonego z podgolonym karkiem i w dresie, co za egzaminatorem jechał i go postraszył.
            • nutka07 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 16:12
              To nie jest dwod na racje autorki.
            • kawka74 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 16:26
              No, pewnie - przecież wiadomo, że dobry kierowca zdaje za trzecim albo i za piątym razem. Ba, pewnie im więcej razy zdawał, tym lepszy kierowca.
              A ci, co zdali za pierwszym podejściem, przecież nie mieli prawa zdać, bo za pierwszym razem nikt nie zdaje, taka zasada. Więc na bank łapówka, na bank.
              • przystanek_tramwajowy Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 16:31
                Nie, no skąd! Przecież każdy, kto mówi, że nie dał łapówki na bank nie kłamie. Przecież ludzie nigdy nie kłamią, bo i po co?
                • nutka07 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 16:48
                  A jak to ma sie do dziewczyny opisanej w watku, ktora zdala za pierwszym razem?
                  Autorka tez mogla zaplacic, stad jej przypuszczenia a teraz na kogos innego wskazuje. Przeciez sie nie przyzna.
                • kawka74 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 17:12
                  Czyli ten, kto zdał za pierwszym razem, na bank dał łapówkę, tylko nie chce się do tego przyznać?
            • deodyma Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 17:57

przystanek_tramwajowy napisał:

> O święta ludzka naiwności! Czy ktoś, kto dał w łapę będzie latał po mieście i s
              > ię chwalił? Przecież karalne jest nie tylko branie, ale też wręczanie łapówek.
              > No i prawko by zabrali, jakby się wydało. Każdy, kto ma prawo jazdy za łapówkę
              > na wszystkie świętości się zarzeknie, że zdał, bo umiał.

jest takie madre powiedzenie "kazdy sadzi wedlug siebie" albo "nie mierz innych swoja miara".
    • burza4 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 18:35
      Można, moja córka jakimś cudem zdała.
    • i_love_my_babies Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 18:36
      ja zdałam za pierwszym razem (we Wrocławiu), a popełniłam bardzo poważny błądwink - wymusiłam pierwszeństwo i przekroczyłam podwójną ciągłąsmile plus nie mogłam ruszyć z czerwonego no i gość swierdził, że ślamazarna jakaś taka w tym samochodzie jestem...
      nic sobie nie załatwiłam wink
      ale to było 13 lat temu...
      dodam, że nie licząc urwanego lusterka (gość odpalał papierosa i zjechał na mój pas) jak do tej pory jeżdżę bezkolizyjnie
    • kunegunda32 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 01.11.10, 21:51
      Można, zdałam 3 lata temu za pierwszym razem w Warszawie na Odlewniczej, nadmienię że łapówki nie wręczałam bo, a. nie stać mnie, b. nie umiem tego robić. Zdawałam u tego samego egzaminatora który potem oblał Dorotę Rabczewską aka Doda.
    • shellerka Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 02.11.10, 08:21
      oczywiście że można. ja zdałam za drugim, ale o mały włos i zdałabym za pierwszym.
      teraz tym bardziej jest łatwiej niż te 14 lat temu, bo nie trzeba robić tych wszystkich manewrów.
    • martishia7 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 02.11.10, 08:30
      Co prawda nie w Warszawie, ale w moim mieście za czasów LO raczej wszyscy zdawali za pierwszym, max. 2gim razem. Oprócz mnie w zasadzie tongue_out Wątpię żeby młodzież licealna masowo dawała łapówki.
      Co zaś do wątpliwości codo skuteczności "jechania za", to kumple jednej znajomej pojechali za nią z kamerą (wtedy jeszcze nie nagrywało się egzaminów). Pojechała dobrze, na koniec słodko poinformowała egzaminatora, że całość jest nagrana. Nie było problemów.
    • lilka69 ale zawisc!!! 02.11.10, 08:51
      sa podejrzenia... ale wy glupi jestescie i zawistni...niezle towarzystwo. znam duzo sobo , ktore zdaly egzamin na prawo jazdy za pierwszym razem w tym ja i moj maz.

oczywiscie, moze byc tak, ze zalatwila ale dlaczego tak cie dziwi , zemozna zdac za pierwszym razem? to, ze TY jestes tlukiem nie znaczy, ze inni tez.
      • lejdi111 Re: ale zawisc!!! 02.11.10, 09:03
        też stawiam na zawiść. Pewnie, że można zdać za 1 razem.
        Miała być Irlandia
        a jest Wenecja
        • lejdi111 Re: ale zawisc!!! 02.11.10, 09:04
          a ja mam prawko legalnie i za dobrze parkować przodem nie potrafię big_grin. I co?

Miała być Irlandia
          a jest Wenecja
      • mara_jade73 Re: ale zawisc!!! 03.11.10, 12:15
        ale ty Lilka to w ogóle genialna jesteś a syn zda mająć pewnie 15 lat, mój nie.
    • osa551 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 02.11.10, 09:08
      Można, nie wiem co w tym dziwnego.
    • magdalenca78 Re: czy można zdac na prawko za pierwszym razem? 02.11.10, 11:07
      Zdałam za pierwszym razem (Lublin). Mialam na pewno dużo szczęscia, tego dnia z 10-osobowej grupy 7 osób zaliczyło test i poszło na plac - plac zdały tylko 2 osoby w tym ja. Akurat plac miałam w małym palcu, bardziej balam sie jazdy po mieście. Jazde po mieście zaliczyłysmy obie - i ja i dziewczyna, która razem ze mną zdała jazdę po placu.
      Kurs i prawo jazdy robiłam mw 7 lat temu. Po wyjezdzeniu 20 godzin dokupiłam jeszze 10 dodatkowych. Po zdaniu egzaminu nei czułam się jednak na tyle pewnie, by jezdzic, maiłam jakąs blokadę, do samochodu wsiadłam dopiero 3,5 roku temu wink
      Parkuje okropnie - chyba, ze jezdze akurat małym samochodem mojej mamy, którym się wszędzie wcisnę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka