Dodaj do ulubionych

Rowerek czy stepper?

11.11.10, 12:31
Chciałabym kupić sobie jakiś sprzęt do ćwiczeń w domu, bo nie zawsze mam czas wyskoczyć na aerobik. Co jest Waszym zdaniem lepsze, rowerek czy stepper? Dodam, że mam dość dużo miejsca w domu, więc argument "stepper - bo zajmuje mniej miejsca" odpada. Chodzi mi bardziej o to, na którym sprzęcie osiągnę lepsze rezultaty.
Obserwuj wątek
    • drinkit Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 12:36
      Obawiam się że na żadnym. Nie znam ani jednej osoby, która by nie rzuciła po jakimś czasie tego w kąt (jednego i drugiego).
      • sharpless6 Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 12:39
        ja 3 razy w tygodniu przejeżdzam ok 30 km, jestem zadowolona z rowera, stepera nie miałam.
      • franczii Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 13:30
        Ja sie uzaleznilam kiedys od stepera i biezni ale to w klubie
        Nawet sie ze mnie smiali, ze mi go podaruja.
        Ale rzeczywiscie bylam chyba jedyna, ktora tak steper eksploatowala, wiekszosc uzytkownikow nie wytrzymywala na nim dluzej niz 10 minut (a ja 40 potrafilam)
        Jest dosc obciazajacy dla kregoslupa. Trzeba ostroznie.
        Ale chyba jako jedyny tylek pieknie rzezbi.
        • el_jot Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 17:18
          Chodziłam do dwóch siłowni, stepery były najbardziej oblegane, dziewczyny ćwiczyły po 30,40 minut, ja też wytrzymawałam jakieś 25 - 30 minut. Fakt ciężki jest dla kolan i kregosłupa.
          • ichi51e Re: Rowerek czy stepper? 12.11.10, 08:26
            ha ha ha... lol..

jak masz duzo miejsca to nie oszukujmy sie najlepsza jest bieznia, jak nie masz sily biegac, mozesz pochodzic - jest to tez najbradziej naturanly dla czlowieka ruch. Na drugim miejscu stepper (bo trudniej niz na rowerku oszukac) a potem rower (chyba ze planujesz jednoczesnie ogladac/robic trening spinningu (wtedy rower i moj szacun), bo przewanie to sie tak siedzi, chrupie i leniwie rusza nogami)
    • klubgogo Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 12:47
      Jak dla mnie na stepperze, korzystałam na siłowni z obydwóch i na rowerku musiałam znacznie więcej "przejechac", by spalic tyle samo kalorii.
      • iuscogens Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 12:55
        ja mam od niedawna rowerek i jestem zadowolona wink
    • myga Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 12:54
      najlepiej orbitrek.
    • myga Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 13:00
      idz na silownie i wyproboj, ktory sprzet najlepiej ci pasuje. Najlepsze rezultaty da orbitrek, najmniej obciaza stawy i najwiecej miesni zaangazowanych.
    • donkaczka Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 13:00
      bieznia, orbitrek, rowerek, stepper
      w tej kolejnosci wink
      ilosc kalorii ktora pokazuje stepper jest srednio istotna, te liczby sa chyba z d.. wyciagane
      na pozostalej trojce mozesz regulowac opor/nachylenie i przechodzic przez rozne strefy tetna - spalanie tluszczyku, kondycja, robic interwaly itp
      poczytaj w necie wiecej
      • myelegans Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 16:23
        bieznia, jest najbardziej wszechstronna, mozna zmieniac szybkosc i nachylenie i tylek nie boli po godzinie jazdy. Albo eliptical
        www.nordictrack.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product2_12401_10301_127203_-1_19053
        • vernalis1 Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 16:50
          kiedyś kupiłam stepper, teraz stoi za szafą i sie kurzy - moje kolana nie były zadowolone z ćwiczeń na nim ; na rower/orbitrek miejsca w mieszkaniu nie mam. Staram się raz na tydzień wyskoczyc do fitness klubu i poćwiczyc na bieżni lub vaccum.
    • el_jot Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 17:15
      Stepper obciąża stawy i kręgosłup, ale lepiej rzeźbi nogi i pupę.
    • alba27 Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 17:32
      Bardzo lubię steper, używam go juz od 6 lat, chodzę 3-4 razy w tygodniu po 30min. Mam fajnie umięśnione pośladki i smukłe nogi, mój pierwszy steper był taki zwykły, teraz mam skrętny z taką rączką gdzie mogę sie złapać i jest to lepsze rozwiązanie bo jak się trzymam to nie boli mnie kręgosłup. Szczerze polecam!
      Rowerka nie miałam, ale gdybym miała nieograniczone możliwości finansowe i dużo miejsca to zakupiłabym bieżnię.
      Jeżeli zdecydujesz się na jakiś sprzęt i nie chcesz go rzucić w kąt po tygodniu to ćwicz podczas oglądania tv, czas szybciej leci.
    • rozamund Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 18:23
      Obejrzałam orbitreki, są fajne, ale niestety nie ta półka cenowa. Kupię chyba rower, skoro stepper tak obciąża stawy - myślę, że moje kolana zbyt długo by nie wytrzymały...
      • an_ni mechaniczny czy magnetyczny? n/t 11.11.10, 18:54
      • iwa01 Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 19:42
        jak jestes z W-wy (w gre wchodzi tylko odbior osobisty) to chetnie tanio sprzedam póltorarocznego orbitreka, ktorego i tak musze sie pozbyc, bo zajmuje zbyt wiele miejsca w mieszkaniu a rodzina nam się wkrótce powiekszy.
        model taki jak ten www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B167371/cid/28001/refId/okazje/
        Christopeit CS 5
        • an_ni Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 19:50
          a tez bym byla zainteresowana a tanio to ile?
          • iwa01 Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 20:14
            zapłaciliśmy za niego ponad 700 zł, sprzedamy za 350zł
    • gwen_s Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 20:59
      a nie myślałaś może zamiast stepper-a o orbitreku? W tym przypadku pracuje najwięcej mięśni i wg mnie nie nudzi się tak szybko jak na stepperze...
    • szyszunia11 Re: Rowerek czy stepper? 11.11.10, 22:08
      jeśli stepper to chyba jakis dobry z amortyzacją, ja swego czasu ćwiczyłam na steperku ale bolał mnie kręgosłup i przestałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka