Dodaj do ulubionych

Gracie w gry?

17.11.10, 21:13
Temat wcale nie podstępny tongue_out
Lubicie grać z mężem/kochankiem/znajomymi itd. w różne gry planszowe?
Odkryliśmy na ostatnich wakacjach potęgę eurobiznesu, scrabble jakiś czas temu i szał - gramy czasem do 4 rano smile
Obserwuj wątek
    • agusiah Re: Gracie w gry? 17.11.10, 21:32
      Namiętniesmile.
      Scrabble kocham, eurobiznesu nie lubię, jest dla mnie za brutalnysmile.
      I multum innych, co jakiś czas wpadamy w jakąś, grę, potem szał nieco opada.
      Kocham planszówki. Są integracyjne, rodzinne, interaktywne, budują więzi, ćwiczą umysł i budza emocje smile.
    • turzyca Re: Gracie w gry? 17.11.10, 21:54
      Ja jestem zniemczona, a tu to dosc popularny obyczaj, ze umawia sie w grupie przyjaciol na wieczor gier. Impreza jest zazwyczaj skladkowa, kazdy przynosi cos do szamania i picia i pare ulubionych gier, wiec wybor jest spory i mozna dobrac gre, ktora nam podpasuje pod kazdym wzgledem (czas, stopien skomplikowania, mozliwosc opracowania strategii). Gramy w planszowki, ale tez w kosci lub karty, a ostatnio zarazam otoczenie tantrixem. A powoli zaczynam miec ochote na granie w scrabble po niemiecku. Pewnie bede przegrywac raz za razem, ale scrabble uwielbiam, z rodzina czesto w nie gralismy. I w ogole mamy w domu przyzwoity zbior gier, na wyjazdy zawsze jechalo pudelko zawierajace pare niezbednikow, ale jakos nigdy z zadnymi znajomymi nie umawialismy sie na spotkanie w celu grania. Szkoda, bo to fajny zwyczaj.
      • kulma.m Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:04
        Wczesniej lubilismy z mezem grac w karty smile
        Ostatnio wspolnie ukladalismy puzzle, a teraz na tapete wszedl Monopol...
        Dziecko sila rzeczy wykluczone (z nia gramy w Memo) bo ma niespelna 3 lata. Ostatnio na partyjke Monopolu przyjechal do nas 17 letni brat meza, i twierdzil ze gra w to pierwszy raz (calkiem powaznie).
        Ja kocham gry planszowe i nie moge sie doczekac przeciwnika w postaci mojej corci smile
    • gaja78 Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:10
      Aktualnie grywamy w K2
    • magdakingaklara Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:18
      gram na www.kurnik.pl

najczescie 3-5-8, planowanie, czasem kierki czy tysiac
    • skarolina Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:24
      Gramy namiętnie, organizujemy festiwale planszówkowe, pomagamy w organizacji takowych w innym mieście, jeździmy na każdy Pionek, gry "wylewają" się z półek zarówno u nas jak i u dzieci.
      Co prawda mamy nieco odmienne gusta i często jest tak, że mój M. całe dwa dni festiwalu spędza przy zupełnie innych stołach i grach niż ja, ale w niczym to nie umniejsza przyjemności grania.

P.S. Ale scrabble czy eurobiznes absolutnie nie wchodzi w grę, jest tyle fajnych planszówek...
    • agusiah Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:33
      Planszówkomaniaczki, polećcie Wasze ulubione gry, z określeniem stopnia trudności (żeby się dało dobrac pod dzieciaki)! Święta idą, ciężko o lepszy prezent niż dobra gra...
      • kooreczka Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:41
        A jakie te dzieci?
        Lubię karciano-planszową The Stars are right, ale chyba nie ma jej po polsku.
        Gra o Tron- raczej trudna i długa
        Agricola- niby 12+ ale można grać w łatwiejszy wariant.
        Puerto Rico- jak wyżej.
        Carcassonne-ludzie chwalą, mogą grać w to nawet małe dzieci, ale jak dla mnie zbyt dużo zależy od losowań
        Magia i Miecz- klasyka. 10 latek zagra z małą pomocą
        Osadnicy z Catanu- nadaje się dla dzieci
    • czar_bajry Re: Gracie w gry? 17.11.10, 23:55
      gramysmile
    • june_girl Re: Gracie w gry? 18.11.10, 00:09
      Gramy i to namiętnie smile
      Ostatnio na topie są Osadnicy z Catanu, ale też Wsiaść do pociągu. Kiedyś był Trivial Pursuit, jeszcze wcześniej Cluedo, Monopol, Scrabble. W karty też gramy w zależności od liczby osób w 3-5-8, Canastę albo płoty. W kości w tysiąca albo pokera. Szczerze mówiąc to ze znajomymi umawiamy się głównie na gry smile, chociaż przy dzieciach jest to trudniejsze.
      Jest tylko jeden problem, emocje jakie budzą gry potrafią niestety przenieść się poza nie sad Ale z drugiej strony sporo podczas gier z człowieka wyłazi i można się trochę o znajomych dowiedzieć smile
      Od wielu lat chciałabym się nauczyć grać w brydża ale niestety nie mam od kogo sad
    • deodyma Re: Gracie w gry? 18.11.10, 08:33
      najbardziej lubie grac z mezem w gre MONOPOLY.
      ale poniewaz we dwojke jest nudnawo, wole wtedy, gdy jest nas grajacych troche wiecej a wtedy sie dzieje...
      maz nienawidzi przegrywac i jak mu nie wychodzi, krzyczy, wrzeszczy, ze wszyscy go oszukuja a my mamy z niego ubaw po pachybig_grin
      oczywiscie sam oszukiwac moze, usiluje to robic, ale na to mu nie pozwalamysmile
    • madame_zuzu Re: Gracie w gry? 18.11.10, 09:03
      gramy zupełnie nieplanszowo. Ostatnio w Jade Dynasty
    • dagbe Tak! 18.11.10, 09:45
      Gry planszowe to moje odkrycie ostatniego miesiąca. Zawsze je lubiłam, jednak aktywność ograniczała się do wieczorów na urlopie. Ostatnio wybrałam się na weekend "GRAMY!" i wsiąkłam... smile Nakupowałam fajnych gier (K2, Wsiąść do pociągu, Pędzące żółwie, Palce w pralce, Mamma Mia, Puerto Rico, Jungle Speed, Dixit, Kameleon). Kilka już miałam wcześniej (Scrabble, Fasolki, Fortuna/Monopol, TABU). Znalazłam w okolicy grupę ludzi organizującą regularne wieczory gracza i właśnie wczoraj rozpoczęłam współpracę grą "Battlestar Galactica" - cud, miód i orzeszki!
      Mam dwóch synów (17 i 9) - obaj grają razem ze mną. Młodszy bez żadnych forów wink
      Dodatkowo ze znajomymi z pracy grałam w "Grę o Tron" - też super!
      Teraz zamierzam przetestować "Osadników z Catanu".
      Dla dzieci polecam:
      "Pędzące żółwie"
      "Wsiąść do pociągu"
      "Dixit" (tutaj młodszy syn miał niesamowite skojarzenia)
      "Fasolki"
      "Kameleon"
      "Hej! To moja ryba"

Pozdrawiam,
      Dagmara

PS.
      Dziś pakuję swoją kolekcję i idziemy z młodszym grać do jego kolegi z klasy. Będzie fajnie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka