sarling 17.11.10, 21:13 Temat wcale nie podstępny Lubicie grać z mężem/kochankiem/znajomymi itd. w różne gry planszowe? Odkryliśmy na ostatnich wakacjach potęgę eurobiznesu, scrabble jakiś czas temu i szał - gramy czasem do 4 rano Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusiah Re: Gracie w gry? 17.11.10, 21:32 Namiętnie. Scrabble kocham, eurobiznesu nie lubię, jest dla mnie za brutalny. I multum innych, co jakiś czas wpadamy w jakąś, grę, potem szał nieco opada. Kocham planszówki. Są integracyjne, rodzinne, interaktywne, budują więzi, ćwiczą umysł i budza emocje . Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Gracie w gry? 17.11.10, 21:54 Ja jestem zniemczona, a tu to dosc popularny obyczaj, ze umawia sie w grupie przyjaciol na wieczor gier. Impreza jest zazwyczaj skladkowa, kazdy przynosi cos do szamania i picia i pare ulubionych gier, wiec wybor jest spory i mozna dobrac gre, ktora nam podpasuje pod kazdym wzgledem (czas, stopien skomplikowania, mozliwosc opracowania strategii). Gramy w planszowki, ale tez w kosci lub karty, a ostatnio zarazam otoczenie tantrixem. A powoli zaczynam miec ochote na granie w scrabble po niemiecku. Pewnie bede przegrywac raz za razem, ale scrabble uwielbiam, z rodzina czesto w nie gralismy. I w ogole mamy w domu przyzwoity zbior gier, na wyjazdy zawsze jechalo pudelko zawierajace pare niezbednikow, ale jakos nigdy z zadnymi znajomymi nie umawialismy sie na spotkanie w celu grania. Szkoda, bo to fajny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kulma.m Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:04 Wczesniej lubilismy z mezem grac w karty Ostatnio wspolnie ukladalismy puzzle, a teraz na tapete wszedl Monopol... Dziecko sila rzeczy wykluczone (z nia gramy w Memo) bo ma niespelna 3 lata. Ostatnio na partyjke Monopolu przyjechal do nas 17 letni brat meza, i twierdzil ze gra w to pierwszy raz (calkiem powaznie). Ja kocham gry planszowe i nie moge sie doczekac przeciwnika w postaci mojej corci Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:18 gram na www.kurnik.pl najczescie 3-5-8, planowanie, czasem kierki czy tysiac Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:24 Gramy namiętnie, organizujemy festiwale planszówkowe, pomagamy w organizacji takowych w innym mieście, jeździmy na każdy Pionek, gry "wylewają" się z półek zarówno u nas jak i u dzieci. Co prawda mamy nieco odmienne gusta i często jest tak, że mój M. całe dwa dni festiwalu spędza przy zupełnie innych stołach i grach niż ja, ale w niczym to nie umniejsza przyjemności grania. P.S. Ale scrabble czy eurobiznes absolutnie nie wchodzi w grę, jest tyle fajnych planszówek... Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:33 Planszówkomaniaczki, polećcie Wasze ulubione gry, z określeniem stopnia trudności (żeby się dało dobrac pod dzieciaki)! Święta idą, ciężko o lepszy prezent niż dobra gra... Odpowiedz Link Zgłoś
kooreczka Re: Gracie w gry? 17.11.10, 22:41 A jakie te dzieci? Lubię karciano-planszową The Stars are right, ale chyba nie ma jej po polsku. Gra o Tron- raczej trudna i długa Agricola- niby 12+ ale można grać w łatwiejszy wariant. Puerto Rico- jak wyżej. Carcassonne-ludzie chwalą, mogą grać w to nawet małe dzieci, ale jak dla mnie zbyt dużo zależy od losowań Magia i Miecz- klasyka. 10 latek zagra z małą pomocą Osadnicy z Catanu- nadaje się dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
june_girl Re: Gracie w gry? 18.11.10, 00:09 Gramy i to namiętnie Ostatnio na topie są Osadnicy z Catanu, ale też Wsiaść do pociągu. Kiedyś był Trivial Pursuit, jeszcze wcześniej Cluedo, Monopol, Scrabble. W karty też gramy w zależności od liczby osób w 3-5-8, Canastę albo płoty. W kości w tysiąca albo pokera. Szczerze mówiąc to ze znajomymi umawiamy się głównie na gry , chociaż przy dzieciach jest to trudniejsze. Jest tylko jeden problem, emocje jakie budzą gry potrafią niestety przenieść się poza nie Ale z drugiej strony sporo podczas gier z człowieka wyłazi i można się trochę o znajomych dowiedzieć Od wielu lat chciałabym się nauczyć grać w brydża ale niestety nie mam od kogo Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Gracie w gry? 18.11.10, 08:33 najbardziej lubie grac z mezem w gre MONOPOLY. ale poniewaz we dwojke jest nudnawo, wole wtedy, gdy jest nas grajacych troche wiecej a wtedy sie dzieje... maz nienawidzi przegrywac i jak mu nie wychodzi, krzyczy, wrzeszczy, ze wszyscy go oszukuja a my mamy z niego ubaw po pachy oczywiscie sam oszukiwac moze, usiluje to robic, ale na to mu nie pozwalamy Odpowiedz Link Zgłoś
madame_zuzu Re: Gracie w gry? 18.11.10, 09:03 gramy zupełnie nieplanszowo. Ostatnio w Jade Dynasty Odpowiedz Link Zgłoś
dagbe Tak! 18.11.10, 09:45 Gry planszowe to moje odkrycie ostatniego miesiąca. Zawsze je lubiłam, jednak aktywność ograniczała się do wieczorów na urlopie. Ostatnio wybrałam się na weekend "GRAMY!" i wsiąkłam... Nakupowałam fajnych gier (K2, Wsiąść do pociągu, Pędzące żółwie, Palce w pralce, Mamma Mia, Puerto Rico, Jungle Speed, Dixit, Kameleon). Kilka już miałam wcześniej (Scrabble, Fasolki, Fortuna/Monopol, TABU). Znalazłam w okolicy grupę ludzi organizującą regularne wieczory gracza i właśnie wczoraj rozpoczęłam współpracę grą "Battlestar Galactica" - cud, miód i orzeszki! Mam dwóch synów (17 i 9) - obaj grają razem ze mną. Młodszy bez żadnych forów Dodatkowo ze znajomymi z pracy grałam w "Grę o Tron" - też super! Teraz zamierzam przetestować "Osadników z Catanu". Dla dzieci polecam: "Pędzące żółwie" "Wsiąść do pociągu" "Dixit" (tutaj młodszy syn miał niesamowite skojarzenia) "Fasolki" "Kameleon" "Hej! To moja ryba" Pozdrawiam, Dagmara PS. Dziś pakuję swoją kolekcję i idziemy z młodszym grać do jego kolegi z klasy. Będzie fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś